Cresterea economica a Romaniei va ajunge la 4,2% in 2019, dar va incetini in 2020 la 2,8%, sunt de parere expertii Euler Hermes, companie cu activitate in domeniul garantiilor si al colectarii creantelor.
Conform unui studiu publicat miercuri, cresterea reala a PIB-ului Romaniei a incetinit semnificativ de la 7% in 2017 la 4,1% in 2018, "deoarece economia de supraincalzire se racise".
"Cresterea s-a vazut din nou pana la + 5% an/an in primul trimestru al anului 2019, dar s-a redus pana la + 4,4% in trimestrul II. Media + 4,7% an/an in primul semestru al anului 2019 s-a datorat in principal unei recuperari puternice a cresterii investitiilor (+ 11,4% an/an) dupa ce s-a contractat cu -3,2% in 2018, in parte datorita stimulului fiscal. Cu toate acestea, stocurile au scazut -1,1 pp de la cresterea semestrului I 2019, in principal din cauza eliminarii stocurilor din T2.
Atat cheltuielile consumatorilor, cat si cele publice au fost puternice in primul semestru (ambele + 6% an/an). Cresterea exporturilor a incetinit la + 4,1% an/an in primul semestru (+ 4,7% in 2018), deoarece cererea din Europa de Vest a scazut. Intrucat importurile s-au extins cu + 7,3%, cererea externa neta a scazut -1,4 pp de la cresterea PIB in primul semestru al anului 2019.
Privind in viitor, indicatorii timpurii arata o incetinire a economiei romanesti in urmatoarele trimestre (...) In general, pe fondul scaderii cererii globale, a tensiunilor comerciale continue si a cresterii mult mai reduse... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2020, ora 11:25
Romania se pregateste sa inchida anul 2019 cu buzunarul gol, bugetul tarii este pe cale sa inregistreze cel mai mare deficit din ultimii 9 ani, iar economia pare ca s-a oprit, pentru moment, din "duduiala".
Potrivit ultimelor estimari oficiale, executia bugetara pentru 2019 va consemna un sold negativ de 4,4% din PIB, un nivel mai mare de deficit fiind consemnat doar in anul de criza 2010, cand bugetul s-a inchis cu un deficit de 6,5% din PIB.
Totodata, cresterea economiei a incetinit in trimestrul trei la 3%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce, in trimestrul doi, Produsul intern brut (PIB) a urcat cu 4,4% in ritm anual, potrivit datelor de la Statistica. Si comparativ cu trimestrul precedent, cresterea economiei a incetinit la 0,6% in trimestrul trei, fata de 0,8% in trimestrul doi, comparativ cu trimestrul unu.
Iar in loc de Mos Craciun, sfarsitul de an aduce un anunt din partea agentiei de evaluare financiara Standard & Poors care a decis, in decembrie, sa inrautateasca perspectiva de rating a Romaniei la negativa de la stabila, avertizand ca ar putea urma chiar o retrogradare a tarii in urmatoarele 24 de luni.
Bugetul pe 2019 trece abia in februarie de Parlament
Cu o intarziere de aproximativ trei luni, Bugetul pentru 2019 a fost adoptat de Parlament in februarie, dupa mai multe dispute intre seful statului si Guvern, partile acuzandu-se reciproc de tergiversare.
Bugetul a fost construit pe o crestere economica de 5,5%... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2019, ora 12:21
Membrii Consiliului de Administratie al bancii centrale au sesizat ca, pe ansamblul anului 2017, cresterea economica a atins cel mai inalt ritm din perioada post-criza, dar accelerarea ei semnificativa a fost insotita de majorarea sensibila a deficitului de cont curent si a deficitului structural, conform minutei sedintei de politica monetara a Consiliului, publicata pe site-ul institutiei.
"Analizand comportamentul recent al inflatiei, membrii Consiliului au notat ca la sfarsitul anului 2017 rata anuala a inflatiei a fost de 3,32%, adica in intervalul de variatie al tintei de 2,5% a 1 punct procentual.
Ea a crescut la 4,32% in ianuarie si la 4,72% in februarie, semnificativ peste limita de sus a intervalului, dar usor sub nivelul prognozat.
S-a aratat ca ascensiunea a fost determinata prioritar de factorii pe partea ofertei si s-au punctat contributiile aduse de efectele de baza asociate reducerilor/eliminarilor de impozite indirecte si taxe nefiscale operate in perioada similara a anului anterior, dar si de majorarile recente ale tarifelor energiei electrice, gazelor naturale si energiei termice, precum si de cresterea pretului combustibililor, pe fondul maririi cotatiilor petrolului", se arata in document.
Potrivit sursei citate, evolutia indica acumularea progresiva de presiuni inflationiste pe partea cererii si pe cea a costurilor, in contextul pozitiei ciclice avansate a economiei si al conditiilor tensionate de pe piata muncii.
Au fost semnalate si... mai mult
Luni, 16 Aprilie 2018, ora 16:57
Economia romaneasca a crescut accelerat in acest an, in special pe baza cresterii importurilor, in contextul unei productii care nu poate acoperi o cerere interna tot mai mare, stimulata de avansul salariilor, dar cresterea costurilor de finantare si deprecierea monedei nationale, trend observat in ultimele luni ale acestui an, vor putea pune probleme serioase anul viitor atat consumatorilor, cat si firmelor.
Este concluzia economistilor consultati de News.ro.
Institutul National de Statistica (INS) a confirmat, recent, estimarile publicate la jumatatea lunii noiembrie, referitoare la cresterea de 8,8%, pe serie bruta, a Produsului Intern Brut (PIB) in al treilea trimestru al acestui an, fata de aceeasi perioada a anului trecut. In primele noua luni ale acestui an, PIB-ul a crescut cu 7% pe serie bruta si cu 6,9% pe serie ajustata sezonier.
Crestere economica bazata pe consum din import
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit in sus estimarile privind cresterea economica din acest an a Romaniei, la 6,1%, fata de 5,6% cat estimase anterior.
Totodata, unii economisti vad o crestere de peste 7% in acest an, in contextul unei accelerari in ultimele trei luni ale anului.
O crestere economica bazata pe importuri, care a dus la cresterea deficitului comercial, considera secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan.
"2017 a fost un an bun, dar asta pentru ca firmele au stiut in general sa se adapteze si sa... mai mult
Miercuri, 27 Decembrie 2017, ora 10:16
INS a anuntat azi o crestere economica de 5,8% pe primele 6 luni.
Adrian Vasilescu, consultantul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, a tras un semnal de alarma si ne-a spus practic sa nu ne imbatam cu apa rece, pentru ca aceasta crestere nu poate fi luata ca atare (datele nefiind definitive), plus ca nu are baze sanatoase.
"Cumparam, cumparam, dar nu am reusit sa consolidam cresterea economica prin sustenabilitate. Nu avem investitii (...) PIB-ul din tara noastra nu este producator de prosperitate. Cererea de consum si cererea de investitii trebuie sa se bazeze pe o oferta interna. Importam prea mult", a explicat Vasilescu, miercuri, la Realitatea TV si are dreptate.
Cifrele date publicitatii de BNR arata o cu totul alta perspectiva asupra situatiei noastre economice.
Contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 2,745 de miliarde de euro, in primele sase luni, in crestere cu 40,19%, fata de perioada similara din 2016.
Totodata, datoria externa totala a Romaniei a crescut cu 2% (1,889 miliarde de euro, pana la 94,266 miliarde), la 30 iunie 2017, fata de 31 decembrie 2016.
Investitiile straine directe (ISD) in Romania au scazut cu 13,3% pana la 1,841 miliarde de euro in primul semestru din 2017, fata de perioada ianuarie - iunie 2016.
B.B. ...citeste mai departe despre "Consilierul lui Isarescu trage un semnal de alarma despre cresterea economica" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 August 2017, ora 11:12
Datele statistice arata ca Romania a inregistrat in primul trimestru cea mai mare crestere economica din UE, peste estimari, de 5,7%. Ionel Danca, fost consilier al premierului Dacian Ciolos, ofera o posibila explicatie pentru aceasta crestere neasteptata si lanseaza un avertisment.
Astfel, fostul consilier de stat al premierului Dacian Ciolos pentru proiecte economice de dezvoltare regionala spune ca ar trebui sa vedem mai intai daca "este crestere economica reala sau doar 'dopaj' fiscal sau bugetar in acest an", in conditiile in care "era de asteptat ca PIB-ul sa creasca in acest an intr-un ritm de cca. 4,8%, la fel ca in 2016".
O explicatie ar putea fi "o accelerare peste estimari (normal) a consumului privat iar acest lucru este ingrijorator pentru economia Romaniei", a scris pe Facebook Ionel Danca.
Citeste si:
Isarescu: Politica fiscala si salariala este expansiva si poate impinge inflatia in susINS: Economia Romaniei a crescut in primul trimestru cu 5,7%, peste estimariEurostat: Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din UE
Tinand cont de cifra de afaceri din comert, care a crescut cu 30% in martie fata de luna precedenta, Ionel Danca afirma ca datele statistice releva ca, de fapt, cresterea salariilor stimuleaza "un consum in mare parte din IMPORT".
"De altfel, si balanta de plati a Romaniei, dupa trei luni, arata un minus de aproape 700 milioane de euro dupa ce in primele doua luni avea un excedent de 200 milioane de euro. Cu alte... mai mult
Marti, 16 Mai 2017, ora 15:12
Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza pentru anul acesta incetinirea cresterii economiei romanesti, dupa o usoara accelerare in ultimul trimestru din 2016, se arata in minuta ultimei sedinte de politica monetara, din 6 ianuarie.
Este a treia minuta a unei sedinte de politica monetara publicata de catre BNR, dupa ce a sedintelor din 30 septembrie si 4 noiembrie 2016.
Potrivit minutei, discutiile au vizat pricipalele evolutii macroeconomice, fiscale si monetare din aceasta perioada.
In privinta situatiei macroeconomice, membrii consiliului de administratie anticipeaza o atenuare a cresterii economice in 2017.
"Membrii Consiliului au aratat ca noua proiectie pe termen scurt indica o usoara accelerare a cresterii in termeni trimestriali a PIB in trimestrul IV 2016, inclusiv in raport cu cea mai recenta prognoza pe termen mediu, urmata de o oarecare incetinire, implicand, in conditiile unei decelerari mai pronuntate decat cea anticipata a cresterii economice in trimestrul ...citeste mai departe despre "BNR estimeaza incetinirea cresterii economice a Romaniei in 2017" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2017, ora 19:25
Fondul Monetar International (FMI) arata in cel mai nou raport ca Romania va avea cea mai mare crestere economica din Europa in 2016 si 2017.
Institutia a revizuit in crestere estimarile privind economia tarii noastre.
Potrivit celui mai recent raport "World Wconomic Outlook", Romania va inregistra un avans de 5% al produsului intern brut in 2016.
Cifra a fost revizuita in sus fata de estimarea precedenta, de 4,2%, care a fost publicata in luna aprilie.
Astfel, Romania va inregistra in acest an cea mai mare crestere economica din Europa, urmata de Irlanda (4,9%). Media la nivelul Batranului Continent este de 2%.
FMI estimeaza ca in 2017 economia noastra va creste cu 3,8%, insa chiar si asa Romania va inregistra anul viitor cel mai ridicat ritm de crestere economica din Europa. Pentru 2018, FMI estimeaza ca economia romaneasca va avea parte de un avans de 3,3%.
La nivel global, FMI si-a mentinut estimarile privind cresterea economiei mondiale in 2016 si 2017 la 3,1%, ...citeste mai departe despre "FMI: Romania va avea cea mai mare crestere economica din Europa in 2016 si 2017" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 Octombrie 2016, ora 17:31
ING Bank isi mentine prognoza de crestere a PIB in acest an cu 4,2%, pe fondul cererii interne puternice, si cu 4,1% in 2017, a declarat Ciprian Dascalu, economist-sef al filialei locale a bancii olandeze.
"Riscurile externe sunt in jos, dar noi ne asteptam ca, in a doua parte a anului, pietele sa vada primele semne pozitive ale rebalansarii economiei chineze. In prima parte a anului ne asteptam ca stimulul fiscal intern din ultima parte a anului precedent sa compenseze deteriorarea mediului extern.
Indicatorii cu frecventa ridicata precum vanzarile cu amanuntul inregistreaza cresteri accelerate. In pofida incetinirii productiei industriale, indicatorii de incredere pe regiune sugereaza o revenire", a spus Dascalu.
In ceea ce priveste 2017, analistul a precizat ca riscurile sunt predominant in sensul revizuirii in jos a proiectiei de crestere economica daca cererea externa nu-si revine, avand in vedere ca este asteptata o o inasprire a conditiilor monetare si consolidare ...citeste mai departe despre "Radiografia economiei intr-un an electoral: Cu cat va creste PIB in 2016 si asteptarile pentru 2017" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 17 Aprilie 2016, ora 11:14