Romania a inregistrat in 2012 o crestere economica de 0,2%, potrivit estimarilor INS publicate joi, care contrazic prognozele de recesiune oferite de majoritatea analistilor financiari.
In contextul in care conducerea INS a fost recent inlocuita, pentru ca institutia ar fi gresit calculul PIB pentru perioada 2011-2012, credibilitatea datelor oferite este pusa sub semnul intrebarii de unele voci din piata.
"Multi oameni se intreaba daca ar trebui sa avem incredere in INS. Cele mai bune date sunt detinute de institutie. Ar trebui sa avem incredere in INS, in masura in care avem incredere in institutiile statului", este de parere analistul financiar Dragos Cabat.
In ciuda semnelor de intrebare, analistul argumenteaza in favoarea autenticitatii datelor oferite de INS:
"Se asteptau mai multi sa fie recesiune. Semnalele din trimestrul patru nu indicau crestere economica, in sensul ca productia industriala a scazut, dar asta nu inseamna ca nu e posibil ca exporturile sau, mai degraba, consumul intern, sa fi generat crestere economica".
Conform primelor estimari, Produsul Intern Brut (PIB) in trimestrul IV 2012 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,2% comparativ cu trimestrul III 2012 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2011, PIB a inregistrat o crestere cu 0,3% pe seria bruta si cu 0,1% pe seria ajustata sezonier, se arata intr-un comunicat al INS.
INS: Romania evita recesiunea si in 2012
Institutia pune rezultatele economice... mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 13:23
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la inceputul intrevederii cu presedintele PE, Martin Schulz, ca Romania va avea in 2013 o crestere economica de 2,5%, asa cum este prognozat, daca se va reusi absorbtia fondurilor UE.
"Sunt pe deplin de acord cu dumneavoastra privind subiectul absorbtiei fondurilor europene, vom avea anul viitor o crestere economica de 2,5% daca vom reusi sa absorbim fondurile europene", i-a spus Basescu lui Schulz.
De asemenea, presedintele PE a apreciat indicatorii Romaniei privind datoria publica si prognoza de crestere economica in 2013. "Cred ca cifrele Romaniei privind datoria suverana si perspectiva de crestere sunt foarte bune. Credeti-ma ca multe state UE ar fi bucuroase sa aiba asemenea cifre, o prognoza de 2,5% crestere pentru 2013 si datorie suverana de 34,8% din PIB, cred", a spus Schulz.
Ulterior, in conferinta de presa de la finalul intrevederii, presedintele Basescu a specificat ca l-a informat pe Martin Schulz ca stabilitatea macroeconomica a Romaniei se datoreaza sacrificiilor enorme facute de romani. mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 14:29
Cresterea economica a Romaniei pentru acest an va fi de doar 0,5%, estimeaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, dupa ce in iulie prognozase o crestere economica de 0,8%.
Aceasta rectificare are la baza evolutia crizei zonei euro, problemele din agricultura si incertitudinea politica.
BERD a imbunatatit totusi usor prognoza pentru anul viitor, cu 0,1%, asteptand acum o crestere de 1,9%, scrie Mediafax.
"Incetinirea din zona euro, declinul semnificativ al productiei agricole si incertitudinea politica sporita au avut un puternic impact de atenuare asupra cresterii Romaniei in acest an. In prezent, PIB este estimat sa urce cu numai 0,5%, in pofida unui trimestru al doilea solid. Suportul financiar al FMI si altor institutii financiare internationale a asigurat o protectie importanta, mai ales in lumina legaturilor financiare stranse ale tarii cu zona euro", mentioneaza raportul BERD.
Fondul Monetar International are proiectii mai optimiste pentru Romania, atat referitor la acest an, de 0,9%, cat si pentru anul urmator, de 2,5%.
Cresterea in regiunea in care activeaza BERD va incetini de la 4,6% anul trecut la 2,7% in acest an, urmata de o revenire usoara, la 3,2%, anul urmator, ca urmare a crizei din zona euro, care va continua sa afecteze economiile tarilor in Europa Centrala si Tarile Baltice, Europa de Sud-Est, Europa de Est si Caucaz, Turcia, Rusia si Asia Centrala, dar si Maroc, Tunisia, Egipt si Iordania, tari intrate mai recent sub... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 10:51
Cresterea economica pentru acest an, estimata in prezent la 1,1% - 1,2%, ar putea fi revizuita in jos, in toamna, daca nu sunt continuate investitiile sau exporturile vor incetini, a declarat deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu, dupa intalnirea cu delegatia FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
Proiectul privind rectificarea bugetara ia in calcul o crestere economica de 1,2% in acest an, revizuita de la 1,5% anterior.
Guvernul reduce din nou prognoza de crestere economica pentru 2012
Totodata, el a afirmat ca niciuna dintre masurile propuse cu ocazia acestei vizite a oficialilor FMI nu a fost batuta in cuie.
"Nicio masura nu este batuta in cuie, nicio masura fiscala, nici TVA la incasare, nici scutirea de contributii sociale. Cei de la FMI si CE sunt sunt deschisi pentru introducerea platii TVA la incasare si la scutirea de la plata contributiilor sociale pentru angajare de someri, dar trebuie ca Guvernul sa dovedeasca ca aceste masuri pot fi implementate fara efecte negative", a sustinut fostul ministru de Finante.
Ialomitianu a sustinut ca oficialii FMI au precizat ca orice masura care duce la reducerea veniturilor la bugetul de stat trebuie compensata cu taierea de cheltuieli.
"Nici macar introducerea impozitului regresiv nu este agreata de FMI si au spus foarte clar ca trebuie sa vina cu reduceri de cheltuieli si nu cred ca actualul Guvern va trece la reducerea cheltuielilor (...) cheltuieli de personal, cheltuieli cu pensii, cheltuieli cu... mai mult
Sambata, 11 August 2012, ora 11:23
Tinta de crestere economica pentru acest an a fost revizuita in scadere pe fondul secetei care a afectat agricultura si a prognozei hiperoptimiste a fostului Guvern, in ceea ce priveste incasarea fondurilor de la Uniunea Europeana, a declarat premierul Victor Ponta.
Guvernul si-a redus prognoza de crestere economica pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, releva proiectul de rectificare bugetara.
Guvernul reduce din nou prognoza de crestere economica pentru 2012
El a aratat ca, spre deosebire de anul trecut, cand anul agricol a fost unul "exceptional", proiectiile aferente acestui an sunt negative.
Premierul a mai sustinut ca prognoza fostului Guvern privind fondurile de la Uniunea Europeana efectiv incasate a fost hiperoptimista, iar misiunile de audit efectuate de Comisia Europeana pentru intervalul 2010 - 2011 inseamna bani pierduti.
Prin Legea bugetului de stat pe 2012 aprobata la finele anului trecut, Guvernul a stabilit o tinta de crestere economica de 1,8% - 2,3% din PIB, redusa ulterior la 1,5% din PIB, in urma discutiilor cu Fondul Monetar International (FMI).
Surse apropiate negocierilor cu Fondul Monetar International au declarat, miercuri, ca expertii FMI vor accepta o crestere economica mai mare de 1% pentru acest an, in ciuda productiei agricole slabe si a incetinirii economice din zona euro, iar PIB-ul nominal estimat va scadea usor fata de actuala prognoza, de la 607,5 la 607,3 miliarde lei, pe un deflator in crestere de la 3,3% la... mai mult
Joi, 09 August 2012, ora 15:45
Expertii FMI vor accepta estimarea de crestere economica mai mare de 1%, pentru acest an, in ciuda productiei agricole slabe si a incetinirii economice din zona euro, iar PIB-ul nominal estimat va scadea usor fata de actuala prognoza, de la 607,5 la 607,3 miliarde lei, pe un indice de depreciere (deflator) in crestere de la 3,3% la 4%.
"Un deflator mai mare va presupune si o inflatie mai mare la final de an fata de prognoza actuala a BNR, de 3,2%. Oricum, BNR a dat un semnal ca prognoza nu a incorporat anumite evolutii care se vor resimti in inflatie", au explicat surse apropiate negocierilor cu Fondul Monetar International.
La finalul negocierilor de la Palatul Victoria, ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a evitat sa spuna daca Guvernul isi mai mentine pentru acest an tinta de crestere economica de 1,5% din PIB, mentionand doar ca prognoza de deficit bugetar nu va fi modificata.
In primul trimestru din acest an, PIB a scazut cu 0,1% fata de ultimele trei luni din 2012, insa a avansat cu 0,3% comparativ cu perioada similara a anului trecut.
In conditiile in care autoritatile au negociat, inca de la evaluarea precedenta, cresterea deficitului bugetar de la 1,9% din PIB la 2,2% din PIB, rectificarea bugetara nu va presupune ajustari in jos, ci doar redistribuiri intre ordonatorii de credite.
Potrivit surselor citate, expertii FMI sunt de acord cu o alocare mai mare spre Fondul de rezerva al Guvernului, care a in anii anteriori a reprezentat o sursa de... mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 17:45
Romania va inregistra in 2012 o crestere economica de 1,7%, conform Programului de Convergenta pentru 2012-2015, in scadere fata de varianta precedenta a Programului, care prognoza o crestere de 4%.
Pentru 2013, se estimeaza o crestere a PIB real de 3,1%, pentru 2014 de 3,6% si pentru 2015 de 3,9%.
"Riscul incetinirii cresterii economice in statele membre UE va fi compensat de o mai buna absorbtie a fondurilor UE si de redresarea treptata a cererii interne, pe fondul continuarii implementarii cu fermitate a politicilor care sa asigure stabilitatea macroeconomica si financiara. Cererea interna va reprezenta motorul cresterii economice, in conditiile in care formarea bruta de capital fix se va accelera cu 7,2%, cheltuielile bugetare cu investitiile", se precizeaza in documentul citat.
Exporturile de bunuri se estimeaza a creste cu 7,4%, iar importurile cu 11,1%, ponderea deficitului comercial FOB-CIF in PIB urmand astfel a se majora cu 1,6% fata de cel din 2011 (7,1% comparativ cu 5,5%). Exporturile intracomunitare se vor majora cu 7,2%, iar cele extracomunitare cu 7,7%, in timp ce importurile intracomunitare vor creste cu 11,3% si cele extracomunitare cu 10,7%.
Avand in vedere evolutia economiei mondiale in urmatoarea perioada, in perioada 2-13-2015 se estimeaza cresteri medii anuale ale exporturilor de bunuri cu 11,2% si ale importurilor de 11,8%, deficitul comercial urmand astfel sa se situeze pe un trend ascendent, pana la nivelul de 8,7% in 2015.... mai mult
Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 09:20
FMI estimeaza pentru Romania o crestere economica pentru intervalul 2013-2016 de 3,5-4%, iar pentru anul acesta de 1,5%, se arata in raportul institutiei.
"In 2012, cresterea economica va fi probabil mai putin robusta decat cea estimata anterior ca urmare a efectelor de inrautatire a mediului extern privind exporturile si in plan intern la nivelul cererii (in mare parte prin intermerdiul bancilor cu capital strain).
Echipa (FMI - n.r.) estimeaza cresterea economica pentru 2012 la 1,5%, alimentata de o apreciere treptata a cererii interne private si de absorbtia sporita a fondurilor UE.. Pe termen mediu, cresterea economica in intervalul 2013-2016 este
de asteptat sa ramana puternica la nivelul de 3,5%, pana la 4 %", se arata intr-un raport al FMI.
Consiliul Executiv al Fondului Monetar International (FMI) a finalizat in a doua parte a lunii martie a patra evaluare a performantelor economice din Romana in cadrul programului stand-by. Autoritatile au indicat faptul ca va continua sa trateze acordul ca masura de precautie si, prin urmare, nu intentioneaza sa foloseasca fondurile.
In urma evaluarii, a fost pusa la dispozitie o suma aditionala echivalentul a circa 500 milioane euro (662 milioane dolari), totalul resurselor disponibile ajungand astfel la doua miliarde euro (2,74 miliarde dolari). mai mult
Luni, 02 Aprilie 2012, ora 19:49
In 2012 economia pariaza pe crearea de noi locuri de munca, pe majorarea salariillor si pe relansarea creditarii pentru a sustine o crestere a PIB-ului de 1,6%, potrivit estimarilor Comisiei Europene.
Insa care sunt sansele de a ne spori veniturile in acest an, pentru a putea sa cheltuim mai mult?
CE a revizuit in scadere prognozele de crestere economica ale Romaniei la 1,6%, de la 2,1%. Comisia Europeana precizeaza ca principalul motor al cresterii PIB-ului in acest an este consumul intern, dupa ce anul trecut, economia a fost sustinuta de un nivel ridicat al exporturilor si de un an agricol foarte bun.
Consumul intern este conditionat de veniturile populatiei si in conditii normale, creste in ritm cu acestea. Asadar, consumul intern poate fi incurajat in acest an prin relansarea creditarii sau prin crearea de noi locuri de munca si prin majorarea salariilor.
Creditarea in 2012
Cu toate acestea, populatia este tot mai putin interesata de obtinerea unei finantari bancare. In luna decembrie, numarul interogarilor bazei de date a Centralei Riscurilor Bancare a fost de aproape 80 de mii, cel mai scazut nivel din ultimii 7 ani. Aceasta baza de date este consultata pentru verificarea bonitatii clientilor bancari sau a potentialilor clienti, asadar, reprezinta un indiciu pentru estimarea cererii de produse de creditare.
"Daca nu vor exista cresteri de salarii va fi foarte greu de gasit clienti noi. Anul trecut, majoritatea activitatii s-a concentrat pe... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 08:00