Romania ar putea avea o crestere economica de 4,1 - 4,2% in 2021, crede Valentin Ionescu, director in cadrul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza (CNSP). Oficialul previzioneaza ca relansarea se va produce undeva in luna martie sau in trimestrul II.
"Comisia de Prognoza la inceputul lunii noiembrie a facut o proiectie pe principalii indicatori macroeconomici si ei vor fi ajustati pentru ca sunt niste semne de intrebare acum spre sfarsit de an si ca urmare a unor influente externe si aici ne-a dat de gandit un pic ce se intampla in Germania. Adica noi am proiectat un PIB pentru la anul de 4,5, care sigur este optimist si ne-am gandit ca este optimist. Nu va ascund lucrul acesta. Este optimist", a spus seful CNSP.
Oficialii de la Prognoza discuta de o crestere a PIB-ului real, nu a PIB-ului in termeni nominali.
"In termeni nominali sigur ca poti sa ajungi cum este acum estimat la 8%, dar deflatorul mi se pare cam mare, de 4%. Deci la anul este posibil sa ajungem la o crestere de 4,1 - 4,2%. Este posibil. Dar asta ce inseamna? Asta inseamna ca probabil relansarea se va produce undeva in luna martie sau in trimestrul II", a mai spus Valentin Ionescu.
Directorul CNSP spune ca in primele doua luni economia nu va demara.
"Nu va decola asa de puternic pentru ca in exteriorul tarii unde avem o cerere externa si influenteaza mai cu seama productia industriala lucrurile vor demara mai tarziu, in special in Germania, care este motorul economiei europene in acest... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2020, ora 17:49
Ministrul Finantelor Florin Citu a anuntat sambata, 14 noiembrie, ca in trimestrul 3 Romania a avut o crestere economica de 5,6% comparativ cu trimestrul precedent ceea ce reprezinta cea mai mare crestere economica trimestriala din ultimii 20 de ani inregistrata de tara noastra.
Ministrul de Finante sustine ca, daca analizam cele trei trimestre din acest an, avem o scadere de 4,6%, apropiata de estimarea realizata pentru finalului anului, de 4,2%.
"As incepe cu cea mai recenta informatie, cresterea economica pentru trimestrul trei din 2020. Daca va uitati la fiecare comunicat, nu numai in Romania, dar si cele prezentate de EuroStat se prezinta in principal informatia referitor la cresterea economica in trimestrul respectiv, trimestrul 3, relativ la trimestrul precedent, este informatia cea mai importanta. Si aici in Romania in termeni reali a avut o crestere economica de 5,6%. Sa ne uitam ce inseamna aceasta cifra de 5,6%. In primul rand este cea mai mare crestere economica trimestriala din ultimii 20 de ani. Au mai fost recesiuni in Romania, au mai fost situatii dificile, niciuna nu a fost la fel de dificila ca aceasta si totusi am reusit in aceasta perioada sa avem cea mai mare crestere economica trimestriala din ultimii 20 de ani. Mai mult, revenirea economiei, deci trimestrul 3 in 2020 relativ la trimestrul 2 este cea mai rapida revenire a economiei noastre din ultimii 20 de ani", a declarat Florin Citu, sambata intr-o conferinta de presa.
El a mai afirmat ca,... mai mult
Sambata, 14 Noiembrie 2020, ora 14:18
Cresterea economica inregistrata de Romania in primul trimestru al acestui an reduce foarte mult probabilitatea unei recesiuni tehnice in Romania in 2020, a declarat, vineri seara, ministrul Finantelor, Florin Citu.
"In T1 am reusit sa eliminam dintr-o data toate acele scenarii apocaliptice pe care le-am vazut in ultima perioada aruncate atat de trompetele PSD cat si de alti analisti care nu sunt la fel de profesionisti sau poate nu au aceeasi informatie. Acele scenarii apocaliptice au fost aruncate la gunoi cu aceasta crestere economica din primul trimestru.
Al doilea lucru, a crescut foarte mult probabilitatea ca in acest an sa nu avem recesiune tehnica. Recesiunea tehnica este definita ca doua trimestre consecutive de contractie economica. Faptul ca avem in primul trimestru aceasta crestere economica reduce foarte mult sansele unei recesiuni tehnice. Este un lucru important pentru ca Romania se finanteaza de pe pietele internationale, de pe pietele interne si avem nevoie de credibilitate", a afirmat Citu, la Digi24.
Ministrul a reamintit ca in luna aprilie incasarile la buget au fost mai mari cu aproximativ un miliard de lei fata de anul trecut, iar in 2019 era o perioada de crestere economica pe cand acum tara se confrunta cu cea mai mare criza.
El a subliniat, in context, ca firmele private din Romania au raspuns foarte bine la stimulii injectati in economie.
"Am returnat in economie prin rambursari de TVA 6 miliarde de lei in doua luni. Am decontat... mai mult
Vineri, 15 Mai 2020, ora 23:32
Romania a inregistrat cel mai semnificativ avans al economiei din cele 27 de state membre ale UE, in primul trimestru din 2020, comparativ cu perioada similara din 2019, arata estimarea preliminara publicata vineri de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).
PIB-ul zonei euro a scazut cu 3,2% in primele trei luni din acest an, comparativ cu perioada similara din 2019, iar Uniunea Europeana a inregistrat un recul de 2,6%. Este cel mai sever declin din trimestrul trei din 2009.
Cea mai semnificativa expansiune anuala din UE in perioada ianuarie - martie 2020 s-a inregistrat in Romania (2,7%), Lituania (2,5%) si Bulgaria (2,4%), iar cel mai semnificativ declin a fost in Franta (minus 5,4%), Italia (minus 4,8%), Spania si Slovacia (ambele cu minus 4,1%)
De asemenea, in primul trimestru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, zona euro a inregistrat o scadere de 3,8% si UE un recul de 3,3%, cel mai sever declin de cand se publica aceste date, in 1995.
Singurele cresteri trimestriale din UE in perioada ianuarie - martie 2019 au fost raportate in Romania si Bulgaria (ambele cu 0,3%) si Finlanda (0,1%), iar cel mai semnificativ declin a fost in Franta (minus 5,8%), Slovacia (minus 5,4%) si Spania (minus 5,2%).
Eurostat precizeaza ca in cazul Romaniei datele sunt provizorii si nu exista date disponibile pentru Estonia, Irlanda, Grecia, Croatia, Luxemburg, Malta si Slovenia. In 9 iunie, Eurostat va da publicitatii a doua estimare privind evolutia PIB-ul... mai mult
Vineri, 15 Mai 2020, ora 15:33
Produsul Intern Brut (PIB) a crescut in primul trimestru din acest an cu 2,4%, serie bruta, comparativ cu perioada similara a anului trecut, iar fata de trimestrul anterior cresterea este de 0,3%, conform datelor semnal publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).
Ca serie ajustata sezonier, in primele trei luni ale acestui an, PIB a avut un avans de 2,7%, comparativ cu perioada similara din 2019.
"Seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a includerii estimarilor pentru trimestrul I 2020, fiind inregistrate diferente fata de varianta publicata in Comunicatul de presa nr. 91 din 7 aprilie 2020.
Estimarile 'semnal' precum si cele provizorii ale Produsului Intern Brut trimestrial sunt afectate de dificultatile create de criza pandemica si de instituirea starii de urgenta.
Aceste dificultati au fost legate de colectarea datelor de baza care reprezinta intrari pentru conturile nationale si s-au concretizat printr-o crestere a ratei de non-raspuns.
Pentru completarea informatiilor au fost utilizate surse alternative pentru a afecta, cat mai putin posibil, calitatea indicatorilor produsi.
Conform practicii curente, datele publicate astazi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presa si politicii de revizuire a conturilor nationale publicate pe site-ul INS, pe masura ce noi surse de date devin disponibile. In conditiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decat... mai mult
Vineri, 15 Mai 2020, ora 10:29
Banca Mondiala a revizuit in scadere semnificativa estimarile privind avansul economiei romanesti in acest an, pana la 0,3%, de la 3,8% cat estima in urma cu trei luni, dar mizeaza pe o revenire pana la 4,4% in 2021, arata Prognoza economica actualizata pentru primavara anului 2020, realizata de Banca Mondiala pentru aceasta regiune.
"Impactul negativ al pandemiei de COVID-19 asupra economiei este asteptat sa fie unul substantial, cel putin in prima jumatate a anului. Cresterea economica este asteptata sa incetineasca la 0,3% in 2020, de la un nivel estimat de 3,8% inaintea crizei. Cu toate acestea, riscul unei recesiuni in 2020 este substantial si in crestere deoarece COVID-19 duce la oprirea unor largi segmente din economia europeana si perturbarea lanturilor globale de aprovizionare. Cresterea este nevoie sa fie ajutata in mod substantial de stimulente fiscale coordonate la nivel national si UE", subliniaza Banca Mondiala.
De asemenea, institutia financiara internationala estimeaza ca, avand in vedere masurile necesare pentru a raspunde la criza COVID-19, deficitul fiscal ar urma sa se agraveze pana la 5,5% din PIB in 2020, comparativ cu un nivel planificat de 3,6% din PIB. Noi presiuni asupra deficitului ar urma sa vina din partea noii legi a pensiilor care stipuleaza o crestere de 40% a pensiilor incepand din luna septembrie. "Odata ce impactul COVID-19 se va risipi, ne asteptam ca deficitul sa urmeze o traiectorie de ajustare de cel putin 0,5% din PIB pe an, in... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 15:31
Presedintele Bancii Mondiale, David Malpass, a declarat marti seara ca ritmul de crestere inregistrat de economia mondiala in primul semestru din 2020 ar putea sa fie mai mic decat cifra de 2,5% prognozata de institutia financiara pentru ansamblul acestui an, transmite Bloomberg.
"Vestea buna este ca va fi usor mai mare decat ritmul de crestere din 2019, dar vestea proasta este ca avansul din prima jumatate va fi probabil mai mic din cauza coronavirusului. Insa chiar si o crestere reala de 2,5% pentru economia mondiala nu este suficienta pentru a ridica tarile in curs de dezvoltare", a declarat David Malpass la o reuniune a economistilor americani organizata la Washington.
Potrivit lui Malpass, coronavirusul este principalul subiect de discutii la Banca Mondiala. "Analizam modalitatile prin care sa raspundem sau sa punem la dispozitie resurse pentru statele in curs de dezvoltare. De asemenea ne coordonam actiunile cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, care este in prima linie a luptei impotriva virusului, si avem o gama larga de instrumente pe care Banca Mondiala le poate utiliza in cazul in care pandemia se va raspandi", a spus David Malpass.
Presedintele Bancii Mondiale a mentionat in mod special cresterea economica modesta inregistrata de Europa si a subliniat ca politica Bancii Centrale Europene nu functioneaza pentru ca distorsioneaza pietele si subventioneaza partile cele mai putin productive ale economiei. "Ritmul lent de crestere al Europei vine intr-un... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2020, ora 10:48
Cresterea economica va cunoaste probabil o decelerare in anii 2020-2021 in raport cu anul 2019, dar va ramane solida, cu un ritm asteptat sa coboare doar in 2021 vizibil sub cel potential, se arata in minuta sedintei de politica monetara a Consiliului de Administratie al BNR din 7 februarie 2020.
"In ceea ce priveste viitorul pozitiei ciclice a economiei, potrivit evaluarilor membrilor Consiliului, cresterea economica va cunoaste probabil o decelerare in 2020-2021 in raport cu anul 2019, dar va ramane solida, cu un ritm asteptat sa coboare doar in 2021 vizibil sub cel potential, perspectiva ce implica o plafonare initiala a excedentului de cerere agregata la valori superioare celor prognozate anterior, urmata de inscrierea lui pe o traiectorie lent descendenta.
Totodata, s-a observat ca, similar evaluarii precedente, consumul gospodariilor populatiei va redeveni probabil in 2020 si isi va consolida apoi pozitia de principal determinant al cresterii economice, pe fondul dinamicii alerte a venitului disponibil real - sustinuta si de scaderea ratei inflatiei si de majorarea transferurilor sociale -, precum si in conditiile unor rate reale ale dobanzilor bancare presupuse a se mari foarte lent pe orizontul prognozei", se precizeaza in document.
La randul ei, dinamica investitiilor este anticipata sa ramana relativ robusta - desi, in scadere fata de 2019 - date fiind inclusiv previziunile privind cresterea cheltuielilor publice cu aceasta destinatie, asociata cu o... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2020, ora 21:16
Prognozele referitoare la cresterea economiei mondiale vor fi revizuite, in jos, din cauza epidemiei de coronavirus, a avertizat marti presedintele Bancii Mondiale, David Malpass, care a atras atentia in special asupra impactului epidemiei asupra lanturilor de aprovizionare, transmite AFP.
"Prognoza de crestere va fi revizuita in jos, cel putin pentru prima jumatate a lui 2020, partial din cauza faptului ca ritmul de crestere al Chinei va fi afectat de virus, dar si din cauza lanturilor de aprovizionare", a declarat David Malpass, cu prilejul unei discutii cu fostul presedinte al Bancii Centrale a SUA, Janet Yellen, organizata de centrul de reflexie Bipartisan Policy Center.
La inceputul acestei luni, Banca Mondiala a anuntat ca se asteapta la o usoara relansare a ritmului de crestere a economiei mondiale in 2020, mizand pe un avans de 2,5%, dupa un avans de 2,4% anul trecut.
David Malpass a atras atentia asupra faptului ca parte din produsele chineze erau transportate catre clienti de avioanele comerciale care transportau si pasageri. Insa, in ultimele zile, mai multe companii aeriene si-au suspendat zborurile spre sau dinspre China.
La randul sau, Janet Yellen se asteapta la un "efect important" asupra cresterii economiei chineze, cel putin in primul trimestru si chiar in al doilea.
"China reprezinta o parte importanta din economia mondiala, ceea ce va avea un efect de contagiune asupra altor tari", ceea ce va alimenta o puternica incertitudine, a adaugat... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 10:31