Romania se afla la finalul perioadei cu dobanzi scazute si foarte scazute si urmeaza acum un proces de normalizare, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, explicand raportul elaborat de expertii FMI in cadrul Programului de evaluare a sectorului financiar.
"Nu putem pierde din vedere ca ne aflam la debutul unei perioade de normalizare a dobanzilor, s-a terminat perioada dobanzilor scazute si foarte scazute.
Asteptam sa gasim o definitie a acestui proces de normalizare - dobanzi real pozitive, care este tempo-ul cu care se va reveni. Sunt intrebari pentru care nu am gasit raspuns. Pentru noi e clar ca suntem la sfarsitul unui ciclu de dobanzi negative si scazute care vor ajunge pozitive, daca asta inseamna normalizare", a spus Mugur Isarescu.
In ceea ce priveste ROBOR-ul din acest moment, guvernatorul BNR considera ca nu isi au rostul comparatiile cu nivelul din anii anteriori, cand se afla la un minim istoric. Potrivit lui Mugur Isarescu, dobanzile in Romania sunt in continuare foarte mici in comparatie cu alte tari.
"Comparatii care se fac la ROBOR, nivelul din prezent cu cel din trecut, ca sunt noi recorduri, nu isi au rostul. Dobanzile in Romania sunt in continuare scazute si nu stim unde se va incheia noul ciclu.
Trebuie sa vedem realitatea. Nu suntem picati din cer si nu traim izolati de ceea ce se intampla in lume. Atat cei care iau credite, cat si cei care dau trebuie sa evalueze bine si sa nu mai traim momente periculoase... mai mult
Joi, 14 Iunie 2018, ora 12:39
Rata creditelor neperformante la nivelul sectorului populatiei s-ar majora de la valoarea actuala de 5,8%, la 7,3% intr-un orizont de un an de zile in ipoteza unui soc de 200 de puncte de baza pe rata dobanzii, potrivit Raportului asupra stabilitatii financiare.
"Estimari preliminare arata ca rata creditelor neperformante la nivelul sectorului populatiei s-ar majora de la valoarea actuala de 5,8%, la 7,3% intr-un orizont de un an de zile in ipoteza unui soc de 200 de puncte de baza pe rata dobanzii. In aceste conditii, este necesar ca debitorii sa fie in permanenta informati despre riscurile cu care se pot confrunta pe termen mediu pentru a preveni indatorarea in conditii in care ulterior s-ar putea confrunta cu probleme in rambursarea respectivelor obligatii financiare. Astfel, debitorii ar fi mai bine protejati, pe termen mediu, daca ar solicita in mai mare masura incheierea de contracte de credite cu dobanda fixa", se spune in raport.
Potrivit documentului, majoritatea debitorilor cu credite ipotecare ar resimti in timp real un potential soc pe rata de dobanda.
Creditele ipotecare nou acordate au rata dobanzii variabila in proportie de 95%, in timp ce creditele de consum sunt acordate in proportie de 58% cu dobanda fixa (ianuarie-septembrie 2017).
Conform BNR, riscul de dobanda este mai pronuntat in cazul creditelor ipotecare, relativ la creditele de consum prin prisma acordarii acestora pe maturitati mai lungi (pana la 30 de ani, fata de 5 ani in medie) si... mai mult
Luni, 04 Decembrie 2017, ora 16:31
Banca centrala a SUA (Federal Reserve-FED) a majorat dobanda de politica monetara pentru prima data in aproape 10 ani, pe motiv ca economia americana a depasit traumele provocate de criza financiara din perioada 2007-2009.
Poate ca acesti termeni tehnici nu ne spun prea multe si avem tendinta sa ii ignoram, insa decizia FED ar putea afecta si Romania, in sensul in care Guvernul ar putea anula cresterile salariale si reducerile de taxe prevazute pentru 2016.
Pentru a intelege ce inseamna decizia bancii centrale americane, sa ne amintim ca dobanda reprezinta o suma pe care o vom da in plus fata de imprumutul luat. De obicei, e exprimata in procente si se raporteaza la valoarea creditului.
Iar in cazul bancilor centrale, principiul e acelasi, arata Vox.com.
Rezerva Federala stabileste rata dobanzii pentru fondurile federale (numita uneori dobanda de politica monetara, dobanda-cheie sau dobanda de referinta), pe care bancile comerciale trebuie sa o plateasca pentru imprumuturi... citeste mai departe despre "FED a majorat dobanda-cheie dupa 10 ani - care va fi impactul in Romania si la nivel global" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Decembrie 2015, ora 07:08
Dobanzile pe termen foarte scurt au crescut joi fata de sedinta precedenta, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Astfel, BNR a afisat in prima parte a zilei un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 6,95% pe an, fata de 6,94% in sedinta precedenta, in timp ce pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 7,45% pe an, de la 7,44% in sedinta anterioara. mai mult
Joi, 27 Decembrie 2012, ora 17:00
Dobanzile pe termen foarte scurt au crescut marti fata de sedinta precedenta, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Astfel, BNR a afisat in prima parte a zilei un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 2,49% pe an, fata de 2,12% in sedinta precedenta, in timp ce pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 2,99% pe an, de la 2,62% in sedinta anterioara. mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 15:14
Banca Centrala Europeana va creste dobanzile daca rata inflatiei nu incepe sa incetineasca pana la sfarsitul acestui an, a declarat duminica Jose Manuel Gonzalez-Paramo, membru in Consiliul BCE, citat de Reuters si preluat de Mediafax. "BCE este sigura ca actuala inflatie ridicata este temporara, legata de pretul unor materii prime. Speram ca va incepe din nou sa scada spre sfarsitul anului.
Dar, daca nu se va intampla asta, vom fi nevoiti sa crestem dobanzile. Nu putem permite ca inflatia sa scape de sub control.
Pierderea credibilitatii in privinta ancorarii inflatiei are consecinte negative foarte serioase", a declarat oficialul.
BCE a decis joi sa mentina dobanda de politica monetara la minimul record de 1% si a temperat speculatiile din piata privind posibilitatea cresterii dobanzilor in viitoul apropiat.
Institutia considera ca prognoza privind riscurile pe termen mediu ale cresterii preturilor nu este afectata de saltul inflatiei din luna ianuarie.
Potrivit Eurostat, inflatia a urcat in ianuarie in zona euro la 2,4%, peste tinta BCE, de maximum 2%.
Marea majoritate a economistilor si analistilor estimeaza ca BCE nu va creste dobanda de politica monetara in acest an. mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 09:43
Statul va plati, in cateva luni, jumatate din incasarile obtinute prin majorarea TVA pentru plata dobanzilor, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, explicand ca o inflatie ridicata inseamna o presiune pe dobanzi, preocuparile BNR privind TVA si inflatia nefiind orgolii institutionale, transmite Mediafax."Imediat ce creste inflatia, apare presiunea pe dobanzi si uitati ce se intampla acum in piete. (…) Ce va face cota TVA? Va majora incasarile la buget pentru a plati pensiile, dar pe partea cealalta va majora platile pentru dobanzi. (…)
Vom constata in cateva luni ca jumatate din ce incasam pe TVA platim pe dobanzi", a spus Isarescu.
El a aratat ca preocuparea BNR pentru inflatie deriva si din experienta bancii centrale, care a aratat ca "batalia" cu inflatia este dificila.
"Preocuparile noastre de TVA si inflatia nu sunt orgolii institutionale, ci abordari serioase, responsabile, pentru ca noi stim ce inseamna inflatie mai ridicata, care sunt consecintele", a incheiat guvernatorul BNR.
Isarescu a declarat, saptamana trecuta, ca rata inflatiei se va plasa in jurul valorii de 8% potrivit ultimelor evaluari. Totodata, Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea tintei de inflatie pentru acest an stabilita in acordul stand-by incheiat cu Romania, de la 3,5% la 7,9%, dupa cresterea TVA de la 19% la 24%.
Tinta de inflatie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual.
Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in acordul de... mai mult
Joi, 15 Iulie 2010, ora 14:32
Majorarea rapida a ratelor dobanzilor pentru a limita cresterea preturilor produselor si activelor ar putea afecta revenirea economica lenta din Europa si SUA, a avertizat presedintele Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick.
"Sa asteptam ca situatia sa se inrautateasca si apoi sa reparam stricaciunile este o noua lectie despre ceea ce nu trebuie facut.
Cresterea prea rapida a dobanzilor, in special cand revenirea economica este slaba, asa cum este cazul in Europa si SUA, ar putea declansa noi turbulente", a afirmat Zoellick, citat de Financial Times, precizeaza Mediafax.
Totodata, Zoellick a indicat ca majorarea dobanzilor in Asia ar putea duce la aprecierea monedelor din aceasta regiune, in conditiile in care Rezerva Federala din SUA mentine ratele aproape de zero.
"In aceasta situatie, exporturile asiatice se vor scumpi, vanzarile vor scadea, iar revenirea economiilor va fi afectata", a precizat seful BM.
El a subliniat ca banca centrala a Australiei a ridicat deja ratele dobanzilor, ceea ce ar putea determina alte state din Asia sa ia masuri asemanatoare.
mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2009, ora 10:53
Bancile sunt nemultumite de prevederea Codului de Procedura Civila potrivit careia vor fi obligate sa renunte la proprii lor executori bancari si sa apeleze la serviciile executorilor judecatoresti si ameninta cu dobanzi si comisioane mai mari la credite. Bancherii afirma ca vor trebui sa dea mai multi bani pentru onorariile executorilor judecatoresti. "Executorii nonbancari sunt platiti pe baza de comision, care poate ajunge chiar si la 10-20% din valoarea proprietatii executate, in anumite cazuri. In prezent, executorii bancari primesc un salariu, ca angajati ai bancilor", a declarat Oana Petrescu, vicepresedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). In plus, executorii nemaifiind controlabili, se poate ajunge la situatia prelungirii cazurilor de executare, iar asta inseamna ca dosarele devin mai costisitoare. Consecinta este clara: "Toate aceste costuri suplimentare vor duce la cresterea dobanzilor creditelor si a comisioanelor bancare", adauga Oana Petrescu. Mai mult, spun bancherii, in urma acestei prevederi vor avea de suferit si clientii rau-platnici, pentru ca executorii judecatoresti transeaza altfel problema prin comparatie cu executorii bancari. De celalalta parte, executorii judecatoresti ii contrazic pe bancheri in aceasta disputa. "Onorariile noastre nu le stabilesc bancile, ci ministrul Justitiei, prin ordin. In general, ele reprezinta 1% din valoarea creantei, dar se poate ajunge si la 10% in anumite conditii", a declarat pentru Gandul Marius... mai mult
Joi, 28 Mai 2009, ora 09:38