Deficitul bugetar a ajuns la 2,96% din Produsul Intern Brut (P.I.B.), după primele șase luni ale anului, în urcare față de minusul de 2,29% din primele cinci luni, potrivit datelor publicate, marți, 27 iulie, de Ministerul Finanțelor. In aceeași perioadă a anului trecut, în plină pandemie, deficitul era de 4,28%, după prima jumătate a anului.
Raportul arată că execuția bugetului general consolidat, în primele șase luni ale anului 2021, s-a încheiat cu un deficit de 33,81 miliarde lei, față de deficitul de 45,17 miliarde lei, înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2020. Acest rezultat a fost realizat în condițiile în care, în perioada ianuarie-iunie 2021, cheltuielile de investiții au fost cu 5,23 miliarde lei mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, iar plățile cu caracter excepțional generate de epidemia de coronavirus au fost de 8,11 miliarde lei (13,34 miliarde lei, respectiv 1,17% din PIB).
Veniturile bugetului general consolidat au însumat 176,38 miliarde de lei, în prima jumătate a anului 2021, cu 20,6% peste nivelul încasat în aceeași perioadă a anului trecut. Acest avans a fost influențat de baza redusă aferentă 2020 (în principal perioada martie-mai – caracterizată preponderent de lockdown), redresarea indicatorilor economici, dar și de recuperarea parțială a unor categorii de venituri (contribuții de asigurări și TVA).
Cele mai însemnate creșteri nominale s-au înregistrat în... mai mult
Marti, 27 Iulie 2021, ora 10:55
Majorarea punctului de pensie de 14% implica un efort bugetar de 3,6 miliarde de lei in anul 2020 si, respectiv, 10,92 miliarde de lei in anul 2021, iar o astfel de masura, cu impact important asupra constructiei bugetare pe anul 2021, ar trebui inclusa intr-un cadru fiscal-bugetar pe termen mediu, este de parere Consiliul Fiscal (CF).
Intr-un comunicat cu privire la opinia sa legata de cea de-a doua rectificare a bugetului general consolidat pe anul 2020, Consiliul Fiscal apreciaza ca o abordare bazata pe reguli in ceea ce priveste indexarea pensiilor (prevazuta de altfel de lege) ar aduce beneficii multiple din perspectiva stabilitatii sistemului de pensii si ancorarii asteptarilor participantilor, sustenabilitatii fiscale si programarii bugetare.
"Majorarea cheltuielilor bugetare cu pensiile nu poate face abstractie de situatia BGC (bugetul general consolidat - n. r.), al carui deficit primar si structural se plaseaza in prezent la niveluri foarte ridicate, ceea ce reclama initierea unui proces de corectie, ecartul fata de pragul de 3% din PIB stabilit de procedura de deficit excesiv fiind insemnat", afirma CF.
In document, Consiliul Fiscal precizeaza ca a abordat de mai multe ori in opiniile sale anterioare problematica aplicarii noii Legi a pensiilor din perspectiva impactului bugetar al acesteia. In varianta sa anterioara celei de-a doua rectificari, legea prevedea o majorare cu 40% a punctului de pensie de la 1 septembrie 2020, ceea ce conducea la o... mai mult
Marti, 01 Septembrie 2020, ora 11:10
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 2,48% din produsul intern brut dupa primele patru luni ale acestui an, la 26,82 miliarde de lei, iar peste jumatate este generat de sumele lasate in mediul economic prin facilitatile fiscale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19, informeaza Ministerul Finantelor.
"Cresterea deficitului bugetar aferent primelor patru luni ale anului curent, comparativ cu cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, este explicata in principal de evolutia nefavorabila a incasarilor bugetare in lunile martie si aprilie ca urmare a amanarii platii unor obligatii fiscale de catre agentii economici pe perioada starii de urgenta (11,1 miliarde de ei) si a restituirilor suplimentare de TVA de 3,11 miliarde de lei pentru sustinerea lichiditatii in sectorul privat cu un impact semnificativ in martie, in timp ce in luna aprilie dinamica veniturilor a revenit in teritoriul pozitiv.
De asemenea, pe partea de cheltuieli, fata de cresterea bugetara prin efectul legilor s-a inregistrat o crestere a cheltuielilor de investitii cu 3,15 miliarde de lei fata de aceeasi perioada a anului precedent, precum si plati cu caracter exceptional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 1,2 miliarde de lei", arata MFP.
Soldul negativ consemnat in primul trimestru a fost de 18,06 miliarde de lei (1,67% din PIB) in timp ce, anul trecut, bugetul general consolidat inchidea primele patru luni cu un deficit bugetar de 1,1% din PIB.... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2020, ora 22:04
Comisia Europeana accepta reducerea treptata a deficitului bugetar propusa de Ministerul Finantelor Publice in procedura de deficit excesiv. CE a cerut ca Romania sa se incadreze sub tinta de 3% pana la finalul anului 2022, se arata intr-un comunicat de presa.
"In discutiile cu reprezentantii Comisiei Europene am subliniat angajamentul ferm al guvernului Romaniei pentru o politica fiscala responsabila si sustenabila, dar si faptul ca reducerea deficitului ar trebui sa se faca intr-o maniera care sa nu puna in pericol cresterea economica", a declarat ministrul interimar al finantelor publice, Florin Citu.
Comisia Europeana incepe procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei. Florin Citu: Avem un plan sustenabil si credibil
Comisia Europeana propune o corectie a deficitului bugetar inregistrat de Romania in acord cu strategia fiscal-bugetara adoptata de Ministerul Finantelor Publice. Concret, Romania trebuie sa se incadreze sub tinta de 3% la finalul anului 2022.
Propunerea de recomandare a Consiliului Uniunii Europene urmeaza sa fie discutata si adoptata in reuniunea Consiliului Afaceri Economice si Financiare (ECOFIN) din 17 martie.
Conform propunerii, Consiliul UE ii recomanda Romaniei sa inainteze masuri pentru iesirea din procedura de deficit excesiv pana in 2022, traiectoria de ajustare fiind de 3,6% pentru 2020, 3,4% pentru 2021 si 2,8% pentru 2022, se mai arata in comunicatul MFP.
Procedura a fost declansata in contextul in care Romania a... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2020, ora 19:21
Bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj, a incheiat luna ianuarie cu un deficit de 460 milioane lei (95,7 milioane euro), 0,04% din Produsul Intern Brut (PIB), in principal din cauza majorarii rambursarilor de TVA cu 1 miliard de lei, arata datele publicate, marti, pe site-ul Ministerului Finantelor.
In ianuarie 2019, executia bugetului general consolidat s-a incheiat cu un excedent de 0,7 miliarde de lei, respectiv 0,07% din PIB.
In ianuarie 2020, executia bugetului general consolidat s-a incheiat cu un deficit de 0,46 miliarde lei (0,04% din PIB).
"Comparativ cu excedentul inregistrat in luna similara a anului trecut, deficitul din luna ianuarie 2020 este explicat in principal de majorarea rambursarilor de TVA cu 1 miliard lei (1,72 miliarde lei in ianuarie 2020, comparativ cu 0,72 miliarde lei in ianuarie 2019), respectiv cresterea cheltuielilor de investitii cu aproximativ 0,82 miliarde lei fata de aceeasi perioada a anului precedent", se arata in comunicat.
Veniturile bugetului general consolidat au insumat 27,55 mld lei in ianuarie 2020, in crestere cu 6,8% fata de nivelul inregistrat in luna similara a anului trecut.
"Exprimate ca pondere in PIB, veniturile bugetare au inregistrat o reducere marginala (0,1 puncte procentuale), explicata in principal de cresterea restituirilor din TVA cu 141%. Incasarile din impozitul pe venit au inregistrat 2,28 mld lei in ianuarie 2020 si prezinta o... mai mult
Marti, 25 Februarie 2020, ora 18:41
Deficitul bugetar pe anul 2019 a fost de 4,6% din PIB, in crestere cu 0,2 puncte procentuale fata de tinta de 4,4% stabilita prin ultima rectificare bugetara, a anuntat marti ministrul de Finante, Florin Citu.
El a explicat ca aceasta diferenta a venit in urma a doua surprize neplacute aparute spre finalul anului trecut: plata datoriei in cazul fratilor Micula si incasari mai mici din dividende de la companii.
"Au aparut doua surprize neplacute. A trebuit sa platim datoria catre fratii Micula, a existat o decizie judecatoreasca, suma trebuia platita. Iar cealalta surpriza neplacuta, in buget au fost incluse veniturile de la companii de stat din dividende, dar 1,3 miliarde de lei nu au fost incasati. Sunt cateva companii cu neclaritati, vom efectua controale", a spus Citu.
Intrebat despre ce companii este vorba, ministrul de Finante a spus "Hidroelectrica, cred, vom verifica".
Totodata, Florin Citu a precizat ca in luna decembrie au mai existat si cheltuieli suplimentare de 1,3 miliarde de lei, reprezentand cheltuieli de capital si de functionare la unitatile administrativ-teritoriale.
Ministrul de Finante a subliniat si ca, in lunile noiembrie si decembrie, dupa ce a preluat guvernarea, noul Executiv a fost nevoit sa plateasca facturi neplatite de ani de zile.
"Am vrut sa fim un partener corect, ca stat, si sa platim facturile restante in noiembrie si decembrie. Nu poti cere, ca stat, corectitudine din partea companiilor private, daca tu nu-ti platesti... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 11:07
Deficitul nu va depasi in acest an 3,6% din PIB si taxele nu vor fi majorate, indiferent de situatie, a declarat, marti seara, la Realitatea Plus, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
"Indiferent de situatie, in anul acesta deficitul nu va depasi 3,6% din PIB si nu crestem taxele. Constrangerile mele sunt doua si tin foarte mult la ele: deficitul nu poate depasi 3,6% din PIB si nu introducem taxe. Pietele financiare nu sunt interesate de titluri de can can sau de nu stiu ce senator care vrea sa mai castige un mandat. Ei vor sa stie daca Romania creste probabilitatea de a plati datoria sau scade aceasta probabilitate. De aceea trebuie sa fim foarte atenti cand comunicam si mesajul meu pentru pietele financiare este ca nu depasim deficitul de 3,6% din PIB si nici nu crestem taxe. Primul lucru pe care l-am facut cand am ajuns la minister a fost sa cer situatia reala a deficitului bugetar. Situatia reala era ca va fi peste 4%. Bugetul pentru anul trecut a fost construit pe un deficit de 2,76%. Necesarul de finantare a fost construit pe un deficit de 2,76%. Deci, diferenta trebuia acoperita de undeva si aveam doua variante: imprumuturi sau taxe si taieri de cheltuieli", a mentionat Citu.
Potrivit ministrului de resort, chiar daca Romania s-a imprumutat cu aproape 14 miliarde de euro in plus fata de cat de previzionase, s-a reusit sa se faca economii la dobanzi de circa 700 de milioane de lei.
"Ca sa acopar acel deficit, a trebuit sa ne imprumutam. Am mers in... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2020, ora 11:30
Romania a inregistrat, in primul trimestru din acest an, cel mai mare deficit bugetar din UE, de 4,2% din PIB, la mare distanta de ocupanta locului 2, Franta, cu 2,5%.
Mai mult, Comisia Europeana estimeaza ca vom depasi atat anul acesta, cat si in 2019 limita de 3%, stabilita prin pactul fiscal european, astfel ca se poate declansa procedura de infringement impotriva tarii noastre.
Potrivit Comisiei Europene, in 2018, Romania ar urma sa aiba un deficit bugetar de 3,4% din PIB, iar in 2019, de 3,8% din PIB.
Cu toate acestea, la inceputul saptamanii, la bilantul celor sase luni de guvernare, premierul Viorica Dancila nu a spus nimic despre acest subiect.
S-a laudat insa cu Legea Salarizarii sau trecerea contributiilor de la angajator la angajat, cu toate ca aceste masuri au dus la scaderea veniturilor pentru multi romani.
La capitolul realizari a trecut chiar si reducerea accizei la motorina cu 10% pentru transportatori, in conditiile in care tot PSD-ALDE decisese introducerea supraaccizei la carburanti in toamna anului trecut si transportatorii au amenintat ca blocheaza tara.
Iata cu ce s-a laudat Viorica Dancila la bilantul celor sase luni de guvernare
Care sunt factorii care au dus la cresterea deficitului bugetar
Profesorul de economie Florin Andrei a declarat pentru Ziare.com ca motivul principal care a dus la un deficit bugetar asa mare este cresterea rapida si nesustenabila a cheltuielilor.
"Deficitul bugetar a crescut in primul rand din... mai mult
Joi, 26 Iulie 2018, ora 08:47
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 1,2% din Produsul Intern Brut (7,5 miliarde de lei) dupa primele patru luni din acest an, dupa ce, primul trimestru din 2013 s-a incheiat cu un deficit bugetar de 0,67% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice.
Sursa citata arata ca, in cursul lunii aprilie, ca urmare a platii anticipate a drepturilor salariale aferente lunii aprilie s-a inregistrat o crestere a deficitului, influenta de circa 0,2 pp, avand caracter sezonier care se va recupera in luna mai. Astfel, in absenta acestor plati anticipate, deficitul bugetar pe primele patru luni ar fi fost de 1% din PIB, fata de 0,85% din PIB in perioada similara a anului 2012.
In acest deficit este reflectata insa si reintregirea salariilor bugetarilor, indexarea pensiilor, returnarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate pentru pensionari, majorarea salariului minim, precum si reducerea arieratelor.
Veniturile bugetului general consolidat, in suma de aproximativ 65 miliarde lei, reprezentand 10,4% din PIB, au fost cu 4,3% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent. Impozitul pe venit si contributiile de asigurari sociale au crescut (+11,0%, respectiv +5,9%), datorita cresterii veniturilor salariale, ca urmare a masurilor de reintregire a salariilor personalului bugetar si a majorarii salariului minim de la 1 februarie 2013.
Incasarile din TVA au crescut cu 6% fata de aceeasi perioada a anului... mai mult
Luni, 27 Mai 2013, ora 10:14