Economia va creste anul acesta peste asteptari, intre 6% si 9%, potrivit estimarilor institutiilor internationale, a declarat prim-ministrul Florin Citu.
"Eu zic ca tot ce a fost mai complicat a trecut, este adevarat ca exista aceste ajustari, dupa aceasta perioada, si fiecare economie rezista mai bine sau mai putin bine. Din punctul nostru de vedere, cum se vad lucrurile pentru noi, nu e numai ca o spun eu, cam toate institutiile internationale, agentiile de rating si-au revizuit estimarile pentru Romania, toate in crestere. Deci arata ca economia va creste anul acesta peste asteptari, intre 6% si 9% sunt estimarile. Deci, sunt estimari mari, avem Goldman Sachs care spune 9%, altii care spun cam 6%, deci acolo suntem fata de ceea ce aveam la inceputul anului", a declarat Florin Citu la Radio Guerrila.
Potrivit premierului, este normal sa fie si cateva probleme, de exemplu in privinta inflatiei, pentru ca au fost probleme de oferta pe preturile la energie.
"De acolo iti vin aceste socuri. Specialistii spun socuri tranzitorii, adica sunt socuri care au un efect pe termen scurt. La ce ma uit eu, exista foarte multe resurse in economie, in ceea ce priveste resurse nefolosite, care-ti permit sa mergi in perioada urmatoare, sa cresti fara sa ai presiuni pe inflatie. Este putin mai tehnic, dar asta inseamna ca avem loc de crestere fara presiuni inflationiste si in Romania si evident ca si la nivel global. Veti vedea, de obicei, dupa o astfel de perioada, daca ne uitam... mai mult
Marti, 25 Mai 2021, ora 09:06
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a inrautatit estimarile privind evolutia economiei Romaniei in 2020, ca rezultat al crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), se arata intr-un raport publicat, miercuri, de institutia financiara internationala.
Conform celor mai recente previziuni ale BERD, economia Romaniei ar urma sa inregistreze anul acesta o scadere de 4%, fata de un avans de 3,2% previzionat in noiembrie 2019. Pentru 2021, BERD se asteapta la o expansiune de 4% a PIB-ului Romaniei.
Economia romaneasca a continuat ritmul robust de crestere in 2019, de 4,1%, datorita consumului privat, sprijinit de politica fiscala pro-ciclica, inclusiv majorarea pensiilor si a salariilor in sistemului public. Ca rezultat, deficitul bugetar a crescut, ajungand la 4,6% din PIB in 2019, dar datoria guvernamentala a ramas la un nivel moderat, de 35% din PIB la finele anului trecut, se arata in raport.
Pentru 2020, BERD estimeaza un declin al PIB-ului de 4%, presupunand o incetinire semnificativa a epidemiei de coronavirus din trimestrul doi, cu toate restrictiile ridicate.
In Romania, cheltuielile cu mancarea reprezinta 25%, cea mai mare pondere din UE
Starea de urgenta introdusa la mijlocul lunii martie reduce consumul privat, dar impactul ar putea fi compensat intr-o oarecare masura de cresterea cheltuielilor cu alimentele, care reprezinta 25% din totalul cheltuielilor, cel mai ridicat procentaj din UE, se arata in raport.... mai mult
Miercuri, 13 Mai 2020, ora 11:33
Institutul National de Statistica (INS) a revizuit in usoara scadere, la 0,5% de la 0,6%, estimarea privind cresterea economiei in trimestrul III al acestui an fata de trimestrul precedent, iar comparativ cu datele publicate in decembrie, modificari semnificative ale contributiei la cresterea PIB au survenit in cazul consumului si al investitiilor.
"Din punctul de vedere al utilizarii PIB, modificari semnificative ale contributiei la cresterea PIB in trimestrul III 2019, intre cele doua estimari, au inregistrat: cheltuiala pentru consumul final al administratiilor publice, de la +0,9% la +0,4%, ca urmare a reducerii volumului sau de la 106,0% la 102,6%; formarea bruta de capital fix, de la +5,9% la +6,3%, ca urmare a majorarii volumului sau de la 123,9% la 125,6%", arata comunicatul INS publicat marti.
Pe serie ajustata sezonier, a fost revizuita in scadere usoara, la 4,1% de la 4,2%, si estimarea privind cresterea PIB in primele noua luni. In preturi curente, la noua luni produsul intern brut a fost de 774,5 miliarde de lei. Pe serie bruta, datele privind avansul PIB au fost mentinute la 4%.
In ceea ce priveste comparatia T3 2019 - T3 2018, INS a mentinut la 3%, estimarea privind cresterea PIB, pe serie bruta. Pe serie ajustata, cresterea economiei a fost de 3,2% in cel de-al treilea trimestru al acestui an comparativ cu T3 2018.
Pe categorii de resurse, volumul valorii adaugate brute a inregistrat modificari mai importante in constructii (-0,4 puncte... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 11:43
Toate prognozele pentru Romania, inclusiv cea mai optimista, de 4,1%, apartinand Guvernului, indica o incetinire a ritmului de crestere economica pentru acest an fata de anii anteriori, fiind in linie cu tendinta economiei globale, potrivit unui comunicat al PwC Romania.
"Toate prognozele pentru Romania, inclusiv cea mai optimista de 4,1% apartinand Guvernului, indica o incetinire a ritmului de crestere economica pentru acest an fata de anii anteriori, in linie cu tendinta economiei globale. Prin urmare, un cadru legislativ stabil si predictibil, precum si investitii publice, mai ales in infrastructura fizica, ar putea contribui la activitatea economica. Din pacate, nivelul scazut al incasarilor bugetare ca pondere in PIB si ritmul alert de majorare a cheltuielilor curente ale statului pun presiuni si limiteaza rolul politicii fiscal-bugetare in stimularea cresterii economice. In 2020, si cu atat mai mult in anii urmatori, ar trebui sa aiba loc o consolidare a finantelor publice prin imbunatatirea colectarii taxelor si recalibrarea cheltuielilor publice pentru a crea un climat investitional favorabil", arata Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania.
Potrivit Global Economy Watch - 2020 Predictions, economia globala va avea un ritm de crestere modest in 2020, de circa 3,4%, comparativ cu media pe termen lung a secolului 21, de 3,8% pe an.
Previziunile PwC arata ca economia globala va avansa din inertie, in 2020, atata timp cat tensiunile comerciale... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 12:14
Volumul schimburilor comerciale intre Romania si Germania a insumat, in prima jumatate a acestui an, 16,7 miliarde de euro, ceea ce face ca Germania sa ramana, in continuare, partenerul comercial numarul unu al Romaniei, cu 23% din totalul exporturilor si peste 20% din totalul importurilor tarii noastre, a anuntat, marti, Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania).
Astfel, importurile din Germania au insumat, in perioada de referinta, 8,6 miliarde de euro, cu 2,5% mai mult decat in prima jumatate a anului trecut, iar exporturile 8,1 miliarde de euro, in crestere cu 3,3% fata de anul precedent.
"Acest lucru arata ca relatiile economice romano-germane evolueaza in continuare pozitiv. Vedem si pe viitor un potential important pentru dezvoltarea acestora si ne dorim, in calitate de reprezentanta oficiala a economiei germane in Romania, sa sustinem activ aceasta evolutie. Consideram foarte importante teme precum formarea profesionala, promovarea oraselor si a regiunilor din Romania, intensificarea colaborarii bilaterale in domeniul tehnologiilor verzi si cresterea competitivitatii companiilor romanesti", declara Sebastian Metz, director general si membru in Consiliul Director al AHK Romania, citat intr-un comunicat transmis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, volumul schimburilor comerciale intre Romania si Germania a insumat astfel 16,7 miliarde de euro, iar cele mai importante grupe de produse in cadrul acestor schimburi sunt: masini si aparate,... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2019, ora 10:53
Opt dintre cele mai mari orase din Romania genereaza peste jumatate din Produsul Intern Brut (PIB) al tarii si suntem de acord ca este mare nevoie de dezvoltarea mai multor astfel de motoare de crestere economica, a afirmat, marti, in cadrul conferintei "Cities of Tomorrow", ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Cord Meier-Klodt.
"Ma aflu in tara aceasta de doi ani si ceva (...) Opt cele mai mari orase din tara genereaza mai mult de jumatate din PIB-ul national. Aceste orase sunt motoare ale cresterii economice si sunt raze de dezvoltare pentru intreaga tara.
Acestea sunt centre culturale importante care atrag turisti, studenti, investitori si experti de profesie.
Suntem de acord cu totii ca Romania are nevoie de mai multe astfel de motoare de crestere, iar intrebarea dificila este cum sa cream astfel de pool-uri de dezvoltare in mod sustenabil.
Nu cred ca exista o reteta care sa se aplice peste tot in ceea ce priveste strategiile de dezvoltare urbana. Orice strategie trebuie sa cuprinda un melanj corespunzator de abordari de sus in jos si de jos in sus.
Administratiile locale si centrale, guvernele trebuie sa asigure cadrul care sa raspunda cererilor din ce in ce mai mare de servicii publice si de infrastructura.
Calatorind prin tara a vazut multe companii, in special germane, care deja aplica principiile responsabilitatii corporatiste", a mentionat oficialul german.
Ambasadorul Germaniei la Bucuresti a subliniat, totodata, ca, pana in anul 2050, trei... mai mult
Marti, 26 Martie 2019, ora 13:55
Comisia Europeana (CE) si-a mentinut, in prognoza de iarna, anuntata joi, estimarea ca economia Romaniei va creste in acest an cu 3,8%, fata de anul trecut, la fel ca in prognoza de toamna.
Si asta in ciuda optimismului Guvernului care construieste bugetul pe o crestere economica de 5,5%.
In plus, CE si-a mentinut prognoza ca economia Romaniei va creste anul viitor cu 3,6%, fata de acest an.
In schimb, Comisia sustine ca economia tarii noastre a crescut cu 3,6% anul trecut, nu cu 4%, asa cum aprecia in prognoza de toamna.
De asemenea, CE a anuntat o prognoza de inflatie in scadere: la 3,3% pentru finele acestui an, de la 3,5% anterior, la 3,1% pentru finele anului viitor, de la 3,3% anterior.
Consiliul Fiscal trage un semnal de alarma: Cresterea economica pe care se bazeaza bugetul e excesiv de optimistaCitu (PNL): In termeni reali, cresterea economica e zero. PSD a manipulat executia bugetara
Economia europeana va creste pentru al saptelea an consecutiv
Comisia preconizeaza ca economia europeana va creste pentru al saptelea an consecutiv in 2019, previziunile de expansiune vizand toate statele membre, iar ritmul global de crestere va fi moderat in comparatie cu nivelurile ridicate din ultimii ani, iar viitorul este marcat de un grad ridicat de incertitudine.
"Activitatea economica a scazut in intensitate in al doilea semestru al anului trecut, cresterea comertului mondial a incetinit, incertitudinile au subminat increderea, iar productia din unele... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 13:57
Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, a declarat ca rata de crestere anuala a comertului cu tara sa este de 16%, unul dintre domeniile de interes al firmelor este cel IT, dar si ca in multe cazuri nu sunt cunoscute oportunitatile.
"Eu cred ca relatiile comerciale sunt un domeniu de dezvoltat in viitor. Faptul este ca in mandatul meu a fost o tendinta foarte pozitiva si o rata de crestere medie anuala in comert de 16%, care este semnificativ intr-o perioada de recesiune. Dar eu sunt convins ca putem sa incurajam relatiile comerciale intre Marea Britanie si Romania si ca, din pacate, pana acum, oportunitatile care exista aici in Romania nu sunt atat de bine intelese in Marea Britanie", a afirmat Harris in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata de Pro TV.
El a precizat ca se refera la sectoarele din domeniul energiei, retail si IT.
"In energie avem multe firme britanice care sunt active in acest domeniu, de fapt Romania si Marea Britanie au un domeniu de energie asemanator. Noi avem si gaz, offshore (energie eoliana, n.r.), avem si nuclear, avem si o posibilitate de gaze de sist si noi am incheiat un parteneriat strategic intre Romania si Marea Britanie in domeniul de energie. Sunt convins ca putem incuraja companiile si investitorii in acest domeniu", a declarat ambasadorul.
El a mai subliniat faptul ca in Romania exista un interes important al investitorilor britanici pentru domeniul IT, care este unul "strategic si foarte impresionant".
"Este... mai mult
Duminica, 13 Aprilie 2014, ora 11:58
Managerii companiilor se asteapta pentru perioada august-octombrie la o crestere moderata a activitatii din comert si stabilitate in industria prelucratoare, constructii si servicii, fata de cele trei luni anterioare, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
Concluziiile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice.
Anchetele indica soldul conjunctural, obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.
Astfel, in industria prelucratoare este anticipata o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +2%). Pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere in ceea ce priveste estimarea productiei - prelucrarea lemnului si a produselor din lemn, cu exceptia mobilei (sold conjunctural +19%) si fabricarea hartiei si a produselor din hartie (sold conjunctural +18%).
Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +12%). In ceea ce priveste numarul de salariati managerii estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucratoare, potrivit unui comunicat al INS.
Pentru volumul productiei din constructii soldul conjunctural a fost de +3%, iar pentru stocul de contracte si comenzi indicatorul s-a plasat la -1%.... mai mult
Marti, 28 August 2012, ora 12:21