Experții financiari internaționali au anunțat la unison că economia Chinei va ajunge pe primul loc în lume, depășind Statele Unite, care în 2020, conduceau în topul PIB-ului nominal cu 20,81 trilioane de dolari, față de Beijing care avea 14,86 trilioane de dolari. Acest eveniment se va produce în jurul anului 2030, chiar mai repede decât s-a estimat, în trecut.
Însă trebuie subliniat faptul că, în prezent, China a întrecut SUA în clasamentul care ține evidența globală a ”parității puterii de cumpărare” (PPP) – o metodă care măsoară puterea de cumpărare a unei monede, exprimată într-o monedă de circulație internaționată, de regulă în dolari – unde Beijing-ul are 24,16 trilioane de dolari față de Washington cu 20,81 trilioane de dolari, în 2020, potrivit wbj.
Pentru a deveni independenți de China, țările europene ar trebui să își diversifice procesele de aprovizionare, pentru a-și menține activitatea de producție. China, ca ”fabrică a lumii”, este un element de neînlocuit al lanțului de aprovizionare global și de aceea va fi foarte dificil să se abată de la acest model.
”China este deja prima economie din lume în funcție de PPP și până în 2030, are șansa să devină cea mai mare economie și în ceea ce privește PIB-ul nominal”, a declarat Marek Wasinski, șeful echipei de comerț exterior de la Institutul de Economie din Polonia.
China în alertă maximă: SUA conduc cele mai mari... mai mult
Miercuri, 18 August 2021, ora 11:43
Bitcoin a crescut miercuri cu pana la 18%, dupa ce marti a coborat temporar sub pragul de 30.000 de dolari pe unitate, anuland cresterile din 2021, transmite CNBC.
Miercuri, bitcoin a urcat la peste 34.000 de dolari pe unitate, atingind un maxim de 34.367 de dolari pe unitate, potrivit datelor Coin Metrics.
Si alte criptomonede au avut o evolutie ascendenta, ether avansand cu 6%, la 2.014 dolari pe untiate, iar XRP cu 9%, la 64 de centi.
Motivele acestor cresteri nu sunt cunoscute, dar se stie ca criptomonedele sunt volatile.
Bitcoin a avut un inceput de an foarte bun, atingand un nivel maxim istoric, de aproape 65.000 de dolari, inainte de debutul bursier al platformei Coinbase si datorita interesului investitorilor institutionali pentru criptomonede.
Cea mai valoroasa criptomoneda din lume a avut ulterior o evolutie inconstanta, cu variatii mari, pierzind aproape jumatate din valoare in urma unei serii de stiri negative.
In China, autoritatile au restrictionat mineritul de bitcoin, procesul consumator de energie care valideaza tranzactiile si genereaza noi bitcoinuri.
Declaratiile miliardarului Elon Musk au avut la randul lor un rol in fluctuatiile bitcoin. ...citeste mai departe despre "Bitcoin inregistreaza o crestere semnificativa dupa ce coborase sub pragul de 30.000 de dolari pe unitate" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Iunie 2021, ora 09:13
Statele Unite si India au semnat marti, la New Delhi, un acord-cheie in domeniul militar si au convenit intensificarea cooperarii lor in regiunea indo-pacifica pe fondul tensiunilor cu China, transmite dpa.
'Sunt bucuros sa spun ca Statele Unite si India fac pasi pentru cooperarea impotriva tuturor formelor de amenintare, si nu doar a acelora reprezentate de Partidul Comunist Chinez', a afirmat Mike Pompeo intr-un briefing de presa comun dupa discutiile intre sefii diplomatiilor si apararii din cele doua tari.
Mike Pompeo, seful Pentagonului, Mark Esper, si omologii lor indieni, Subrahmanyam Jaishankar, respectiv Rajnath Singh, au mai abordat combaterea pandemiei, extinderea legaturilor militare si situatia din Afganistan.
Cele doua tari au semnat, de asemenea, acorduri in domeniile energiei nucleare, observarii Pamantului si medicinei alternative.
Potrivit lui Esper, SUA si India sprijina impreuna o regiune 'indo-pacifica libera si deschisa pentru toti, mai ales in lumina agresiunilor in crestere si a activitatilor destabilizatoare ale Chinei'.
Intalnirea din cadrul dialogului bianual strategic a avut loc cu doar o saptamana inaintea scrutinului prezidential din SUA si intr-o perioada in care India este implicata intr-o disputa militara cu China de-a lungul granitei comune din Himalaya.
SUA si India si-au sporit cooperarea in materie militara in ultimii ani, cele doua state fiind ingrijorate de pozitiile agresive ale Chinei in regiunea Asia-Pacific.... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 16:10
Averile miliardarilor chinezi au crescut in ultimul an cu suma record de 1.500 de miliarde de dolari, la 4.000 de miliarde de dolari, sustinute de o serie de oferte publice initiale ale unor companii si de dezvoltarea puternica a sectorului tehnologic, potrivit Hurun Rich List 2020, care urmareste evolutia averilor in China, relateaza CNBC.
Numarul miliardarilor chinezi a crescut cu 257 in ultimul an, cu o medie de cinci pe saptamana, iar numarul total a ajuns la 878. Acest total este peste numarul de 788 de miliardari din Statele Unite, calculat de firma Wealth-X.
Wealth-X si alte firme de analiza utilizeaza insa metodologii diferite pentru China si plaseaza numarul miliardarilor chinezi sub cel din Statele Unite.
"Lumea nu a mai asistat niciodata la o avere atat de mare creata in numai un an. Performantele antreprenorilor chinezi au depasit cu mult asteptarile. In pofida Covid-19, numarul acestora a crescut la niveluri record", a declarat Rupert Hoogewerf, presedinte si cercetator sef al Hurun Report.
La aceasta evolutie pozitiva au contribuit cresterea burselor, numeroasele oferte publice initiale si dezvoltarea puternica a sectorului tehnologic.
Jack Ma, cofondator si fost presedinte executiv al grupului de comert electronic Alibaba, este cel mai bogat om din China pentru al treilea an consecutiv, cu o avere de 59 de miliarde de dolari. Averea sa a urcat cu 45%, mai ales datorita viitoarei oferte publice a grupului de servicii tehnologice financiare Ant... mai mult
Joi, 22 Octombrie 2020, ora 06:00
Negociatorii chinezi si americani si-au luat angajamentul sa puna in aplicare acordul lor comercial semnat la inceputul anului, in pofida pandemiei de coronavirus, a anuntat vineri Ministerul Comertului de la Beijing, ca urmare a unei discutii telefonice intre cele doua capitale, scrie AFP.
Pandemia, care paralizeaza economia mondiala, ar putea pune la indoiala insa promisiunea Chinei de a creste cu 200 de miliarde de dolari pe doi ani achizitia de produse americane, facuta cu ocazia semnarii acordului in ianaurie. mai mult
Vineri, 08 Mai 2020, ora 14:40
Blocajele din China de la inceputul epidemiei s-au raspandit ]n prezent in restul lumii, mai ales in Europa si SUA, iar rezultatul pe termen scurt pana la mediu va fi o incetinire a cresterii globale, cresterea somajului, cresterea ratelor ipotecare si increderea mai mica a consumatorilor, arata o analiza realizata de Saxo Bank.
"Pandemia a pus in miscare trei impulsuri macro majore. Acestea vor avea un impact major asupra marfurilor, in special asupra sectorului energetic, in lunile urmatoare. In prezent, economia globala se confrunta cu cel mai mare soc al cererii de la criza financiara mondiala, la care se adauga un soc global al ofertei si un razboi al preturilor petrolului care determina distrugerea capitalului", se mentioneaza in analiza bancii.
Potrivit analistilor Saxo Bank, in cel de-al doilea trimestru, cel mai probabil, obiectivul este impactul nociv asupra preturilor al scaderii drastice a cererii pentru numeroase marfuri-cheie: de la titei si metale industriale la unele marfuri agricole.
"Deoarece coronavirusul continua sa se raspandeasca, este foarte posibil ca perspectivele de aprovizionare sa devina si ele dificile. Minerii si producatorii pot incepe sa simta impactul deficitului de personal si al defalcarii lanturilor de aprovizionare. Impactul preturilor mai mici ale carburantilor este resimtit de la agricultura la minerit, deoarece reduce costurile de productie. Cu toate acestea, din cauza riscurilor potentiale pentru rezerve, unele piete ar... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 16:01
In ultimul an, in China au aparut de trei ori mai multi noi miliardari decat in SUA, gratie averilor facute in sectoarele medicamentelor si divertismentului online, arata un clasament al celor mai bogati oameni din lume publicat miercuri de institutul de cercetare Hurun, transmite Reuters.
Potrivit Hurun Global Rich List, in cele 12 luni care s-au incheiat la 31 ianuarie 2020, in marea China (o regiune in care sunt incluse si Hong Kong-ul si Taiwanul) au aparut 182 de noi miliardari, ceea ce duce numarul total de miliardari chinezi la 799. Comparativ, in SUA au aparut doar 59 de noi miliardari pe parcursul ultimului an.
Studiul subliniaza ca, desi epidemia de coronavirus din China a afectat cea de-a doua economie a lumii, a provocat si o crestere a valorii actiunilor companiilor chineze cu activitati in domeniile educatiei online, jocurilor online si vaccinurilor. In contextul in care o mare parte a Chinei a fost blocata in casa, din cauza carantinei si a restrictiilor de calatorie, a crescut cererea pentru servicii online, sporind averea unor miliardari precum Robin Li, co-fondatorul si directorul motorului de cautare online Baidu, proprietarul platformei de video online iQiyi. La fel de bine s-au descurcat si antreprenorii specializati in dezvoltarea de vaccinuri precum An Kang de la Hualan Biological Engineering si Jiang Rensheng de la Zhifei Biological Products.
"China are astazi mai multi miliardari decat SUA si India laolalta", spune Rupert Hoogewerf,... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2020, ora 11:31
Cercetatorii din domeniul tehnologiei din Shanghai au remarcat ca iPhone, intrat de curand pe piata din China, a ajuns pana si in mainile vanzatorilor de carne de la coltul strazilor. Nu se stiu date despre veniturile sau statutul social ale vanzatorilor, insa telefonul mobil, cu pret piperat, a devenit o marfa cautata.
Aceasta tendinta arata ca Apple a intrat pe o piata care reprezinta o buna bucata din cresterea companiei pe termen scurt si lung, scrie CNBC.
"Ramanem extrem de agresivi pe piata chineza si continuam sa investim", a aratat CEO-ul Apple, Tim Cook, la prezentarea raportului pe trimestrul trei al companiei. Acolo s-a dezvaluit ca vanzarile de iPhone au cunoscut o crestere de 112% in decurs de un an, in vreme ce 27% din veniturile Apple pe trimestrul trei au venit din China.
"Nu s-a intamplat nimic care sa ne schimbe opinia fundamentala, ca China va fi cea mai mare piata a Apple la un moment dat in viitor", a aratat Cook.
Primele zvonuri despre iPhone 7: Apple ...citeste mai departe despre "Tara unde pana si vanzatorii de la coltul strazii au iPhone - Totusi, exista o problema pentru Apple" pe Ziare.com mai mult
Marti, 27 Octombrie 2015, ora 21:28
China a inregistrat in trimestrul al treilea o crestere economica de 7,3% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, fiind cu 0,1 puncte procentuale peste asteptarile analistilor, dar cel mai lent ritm dupa cel din primul trimestru al anului 2009, transmite Bloomberg.
Cresterea PIB a fost sustinuta de cererea mai mare pentru exporturi si servicii si justifica intentia guvernului de la Beijing de evitare a unor masuri de stimulare mai ample decat cele adoptate in ultimele luni.
Liderii chinezi au relaxat controlul asupra achizitiilor de locuinte, iar banca centrala a suplimentat lichiditatile puse la dispozitia bancilor, pentru a contracara incetinirea cresterii economice, provocata de reducerea cererii pe piata imobiliara.
"Cresterea economica a fost sustinuta de exporturi decente si de faptul ca cererea interna este mai mult decat cea de pe piata imobiliara", a declarat Louis Kuijs, economist sef la divizia din China a Royal Bank of Scotland Group, in Hong Kong.
Productia industriala a urcat cu 8% in septembrie
Productia industriala a urcat cu 8% in septembrie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, comparativ cu un avans de 7,5% anticipat de analisti si cel de 6,9% consemnat in august, cel mai lent din peste cinci ani.
Vanzarile de retail au crescut la randul lor cu 11,6% in termeni anuali, fiind aproape de asteptarile analistilor, dar sub ritmul de 11,9% inregistrat in august.
Premierul Li Keqiang si-a exprimat preferinta pentru reforme care... mai mult
Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 08:43