Luna februarie a adus cateva modificari la Prima Casa. O mare banca din sistem a decis sa creasca avansul, in timp ce plafonul de garantii a fost marit, iar comisionul de gestiune s-a micsorat.
Ziare.com relata anul trecut ca va exista o schimbare importanta la acest program.
Mai exact, e vorba de faptul ca Guvernul a decis in decembrie sa reduca garantia statului de la 50% la 40% pentru imobilele mai vechi de 5 ani. In cazul celor noi, proportia a ramas neschimbata.
"Prin diferentierea categoriilor de locuinte care pot fi achizitionate in cadrul acestui program si individualizarea procentelor de garantare in functie de categoria locuintelor achizitionate, se urmareste crearea de conditii favorabile atat pentru cresterea fondului locativ, cat si pentru imbunatatirea celui existent, in concordanta cu obiectivele stabilite de Executiv in cadrul Strategiei programului Prima Casa pentru 2017-2021, aprobata in sedinta de guvern din 29 noiembrie", a explicat Guvernul la acea vreme.
Cu toate ca masura a fost gandita pentru a impulsiona achizitia de locuinte noi, iata ca aceasta a avut un efect neasteptat in piata bancara.
ING Bank a majorat de la 5% la 10% avansul minim pentru creditele Prima Casa. Decizia reprezinta o premiera si un precedent in acelasi timp, a explicat Dragos Nichifor, director financiar la firma de brokeraj Bayer Credit, pentru Ziare.com.
Reamintim ca garantia statului pentru Prima Casa permite bancilor sa ofere imprumuturi mai ieftine si sa... mai mult
Joi, 23 Februarie 2017, ora 08:04
Programul Prima Casa s-ar putea schimba, astfel ca e posibil ca avansul sa creasca peste nivelul de 5%, cat este in prezent. Este una dintre variantele luate in calcul de autoritati, ca urmare a efectelor Legii darii in plata.
"Incercam sa directionam cererea foarte mare catre acele persoane care au nevoie de ajutor si se va concentra pe avans discutia, pentru ca este discutabil daca cu un avans de 5% este bine si normal sa ai acces la un credit pe termen de 30 de ani, in conditiile in care in alte tari produse similare au avansuri de peste 20%.
Discutiile sunt in derulare, se realizeaza o analiza, inca nu s-a stabilit o concluzie", a declarat Simona Muresan, director in cadrul Fondului de Garantare, potrivit Digi 24.
Ideea e ca cererea pentru creditele Prima Casa a explodat anul acesta, in conditiile in ...citeste mai departe despre "Avansul pentru Prima Casa ar putea creste" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Iunie 2016, ora 11:34
"Prima Casa" ramane motorul principal al sectorului rezidential si in acest an. Rata a dobanzii de politica monetara se afla la un minim istoric, de 3,5%, iar preturile pe piata imobiliara continua trendul de scadere in 2014, astfel ca institutiile de credit se astepteapta la o evolutie pozitiva a programului.
Inceputul anului 2014 a venit cu vesti bune pentru acei cumparatori care nu isi permit achitarea unui avans mai mare de 5% din valoarea locuintei. Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a suplimentat fondurile la inceputul anului cu inca 1,2 miliarde lei, la care se adauga si sumele ramase neutilizate in 2013. In total, exista un plafon total de peste doua miliarde de lei.
"In 2014 ne asteptam la o evolutie pozitiva a programului Prima Casa", a declarat Dan Grigoriu, director Produse Retail Banca Romaneasca.
Din totalul plafonului aferent locuintelor achizitionate prin Programul "Prima casa", ANL primeste peste 40% din bugetul pentru 2014, respectiv de 495 milioane de lei.
Ce fonduri au alocat principalele banci in 2014
BRD, banca care ocupa a doua pozitie in clasamentul cotelor de piata dupa active, a primit cel mai mare plafon de garantare acordat de FNGCIMM unei banci in etapa actuala a programului 'Prima Casa', in valoare de 320 de milioane de lei, care va permite acordarea de credite in valoare totala de 640 de milioane de lei.
Institutia de credit a acordat in cadrul programului Prima Casa,... mai mult
Marti, 04 Martie 2014, ora 12:35
Programul Prima Casa este considerat de unii analisti singurul stimulent al pietei imobiliare in perioada crizei, in contextul in care bancile si-au limitat la maximum riscurile, prin cresterea costurilor si intarzierea relansarii creditarii pentru populatie. Insa cu garantiile statului "in traista", aproape toate bancile din Romania au inclus in oferta creditele Prima Casa, chiar daca ele sunt aproape identice. Business24 te invata cum sa alegi cea mai buna oferta, in functie de diferentele mai putin vizibile.
Conform unei analize realizate de Business24, cele mai bune oferte pentru creditele Prima Casa in lei sunt cele acordate de CEC Bank, BCR si Banca Romaneasca.
Prima banca care a dat tonul in piata in 2014 la reducerea dobanzii este BCR, institutia de credit care ofera clientilor eligibili pentru programul Prima Casa, avantajul ratelor mai mici la dobanzi si care pornesc de la 4,44%. Insa, chiar si in felul acesta, banca cu cea mai mica dobanda aplicata la creditele acordate prin programul Prima Casa ramane CEC Bank, institutia de credit care ofera o dobanda de 4,23% (ROBOR 3M + 1,9 p.p).
Banca Transilvania, a treia banca de pe piata bancara in functie de active, ofera o dobanda la creditele Prima Casa de 2,44% (ROBOR 3M + 0 pp), DAE (Dobanda Anuala Efectiva) fiind de 4,84%.
De asemenea, o alta banca inscrisa in programul Prima Casa este Banca Romaneasca. Rata dobanzii practicata de banca este variabila si se calculeaza ca suma intre indicele de referinta... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 14:35
Banca Comerciala Romana (BCR) mai are circa 20 milioane de euro pentru finantarea achizitiei de locuinte in cadrul Programului Prima Casa 4, suma ce reprezinta aproximativ 3,5% din totalul fondurilor pe care banca le-a avut la dispozitie in cadrul celei de a patra etape a programului guvernamental Prima Casa in valoare de circa 600 milioane euro.
"Programul Prima Casa se bucura de un succes enorm din partea clientilor inca de la lansare. Numarul cererilor este in crestere continua in ultimele luni, astfel ca ne apropiem rapid de plafonul de garantare alocat", a declarat Ioana Mihai, sef departament Credite Garantate, BCR.
BCR a depasit, la jumatatea acestui an, pragul de 1 miliard de euro volum al creditelor acordate in cadrul Programului Prima Casa.
BCR a sprijinit astfel peste 28.000 de tinere familii din Romania sa isi achizitioneze prima lor locuinta.
In cadrul celei de-a patra etape a programului Prima Casa, valoarea medie a unui imprumut s-a situat in jurul sumei de 38.000 de euro, in scadere fata de prima etapa a programului cand valoarea medie a fost de 41.200 de euro. Valoarea medie a contributiei proprii a clientilor pentru achizitionarea primei lor locuinte a fost de 10%.
Profilul clientului din Prima Casa
In ceea ce priveste profilul clientilor beneficiari ai creditelor acordate prin programul Prima Casa 4, acestia sunt barbati tineri (25-34 ani) care au luat creditul pe o perioada de 30 de ani.
Regiunea cea mai activa in Programul Prima... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 10:36
Programul guvernamental Prima Casa se afla aproape de final. Business24 iti prezinta ofertele alternative pe care bancile le pun la dispozitia celor care vor sa-si achitizioneze o locuinta, dar care rateaza trenul Prima Casa.
Patru banci din tara au acordat aproximativ 90% din creditele acordate prin programul guvernamental Prima Casa. BCR a vandut cele mai multe credite ipotecare, in valoare de peste 1 miliard de euro, urmata de BRD, Alpha Bank, Raiffeisen si CEC Bank.
Anul acesta, valoarea medie a unui imprumut imobiliar in Romania s-a situat in jurul sumei de 37.800 euro, in scadere fata de anul trecut, cand valoarea medie a fost de 41.200 euro. Valoarea medie a avansului platit de catre clienti pentru achizitionarea primei lor locuinte a fost de 10%.
Ce dobanzi s-au practicat
BCR, cea mai mare banca din Romania, din punct de vedere al activelor detinute, a acordat credite la o dobanda variabila, formata din Euribor la trei luni plus o marja de 3,95%.
BRD a acordat credite Prima Casa doar in euro, diponibile in doua variante de dobanda: EURIBOR 3M + 3,65%, pentru creditele acordate pe o perioada maxima 20 de ani, respectiv de EURIBOR 3M + 3,75%, pentru imprumuturile acordate pe 30 de ani.
Alpha Bank dat credite Prima Casa in lei si euro, cu dobanzi de 7,09%), respectiv 4,787%.
Raiffeisen Bank afiseaza o marja de dobanda preferentiala la creditele Prima Casa in lei si euro pentru clientii care au un cont curent la banca, de 2,2% fata de 2,4%... mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 15:17
Piata imobiliara din Bucuresti se afla intr-un impas. Numarul de apartamente scoase spre inchiriere sau la vanzare a scazut, nivelul chiriilor a variat foarte putin in ultimul an, iar apartamentele se ieftinesc pe zi ce trece, in timp ce Prima Casa nu mai are viata lunga.
"Ofertele noi de apartamente sunt putine, iar suma ceruta drept chirie este aproximativ aceeasi ca anul trecut, diferenta fiind de cativa euro la pretul mediu. Motivul din spatele acestei situatii este o oferta bogata si o cerere scazuta", a declarat doctor Ion Radu Zilisteanu pentru Business24.
Singurele modificari notabile se inregistreaza la apartamentele mari, de patru camere, unde nivelul chiriei este cu aproximativ 100 de euro mai mic decat media aceleasi perioade a anului trecut.
Business24: Nivelul mediu al chiriilor in ultimul an s-a modificat foarte putin, acesta variind cu 2-3 euro. De ce credeti ca s-a intamplat acest lucru?
Dr. Ion Radu Zilisteanu: In primul rand trebuie sa spunem ca piata chiriilor a fost alimentata de imobilele care au venit la oferta ca urmare a faptului ca proprietarii nu au mai putut obtine preturile dorite din vanzarea lor.
Pentru a nu le lasa neutilizate si, totodata, pentru a scapa de niste cheltuieli de intretinere, s-au hotarat sa le inchirieze.
Din ofertele existente pe piata chiriilor, numeroase sunt noi. Oferta de pe piata chiriilor e relativ ridicata si preturile au stagnat, din cauza unei cereri mult mai mici.
Credeti ca se va relua o... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 12:36
Programul Prima Casa nu va fi afectat de noile norme BNR, dupa cum sustin reprezentantii Bancii Centrale. Mai mult, analistii considera ca programul este facilitat de restrictiile care se adreseaza sistemului bancar, iar sansele ca demersul sa castige popularitate cresc considerabil.
"Programul Prima Casa va fi mai atractiv tocmai din pricina faptului ca nu i se aplica aceleasi constrictii ca celorlate categorii de credite ipotecare", este de parere analistul imobiliar, doctor Ion Radu Zilisteanu.
Din cauza prudentei institutiilor financiare, in contextul crizei economice, majoritatea creditelor imobiliare sunt contractate prin intermediul acestui program, iar cererea ar putea creste si mai mult din cauza masurilor restrictive adoptate de Banca Centrala. Cu toate acestea, bancherii sustin ca nu se asteapta la un dezechilibru foarte mare.
"In ultima perioada, mare parte din credite erau contractate prin Prima Casa, iar restul reprezentau o proportie destul de scazuta si chiar daca acest rest va fi mai putin favorizat decat in trecut, este destul de mic ca sa nu afecteze stocul per total", a declarat economistul ING, Vlad Muscalu.
Noi modificari pentru Prima Casa 4
In schimb, Ministerul de Finante pregateste noi schimbari, potrivit unui proiect de modificare a ordonantei de urgenta care reglementeaza programul, suspus dezbaterii publice pentru 15 zile.
Printre principalele modificari propuse se numara posibilitatea inlocuirii locuintei cumparate initial in... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 08:16
Preturile pe piata imobiliara au scazut in ultima perioada, dar cu toate acestea, romanii nu se inghesuie sa contracteze un imprumut imobiliar. Business24 iti prezinta cele mai avantajoase oferte de imprumuturi din cadrul Programului Prima Casa.
Pentru un credit imobiliar contractat prin intermediul programului Prima Casa, cea mai mica rata disponibila este la BRD. Aici, pentru suma de 65.000 de euro vei plati lunar 347 de euro, pentru 30 de ani.
Trebuie sa dovedesti ca ai un venit minim de 3.903 de lei. Pe langa rata lunara vei mai achita si comisionul anual de 159 de euro si primele de asigurare, din primul an, de 92 de euro, potrivit datelor conso.ro.
La Raiffeisen vei plati, pentru acceasi valoare a creditului, 360 de euro pe luna. De asemenea, trebuie sa dovedesti ca ai un venit minim de 4.000 de lei. La fel ca si la BRD, trebuie sa vii cu un avans de 5% si sa achiti comisionul anual de 159 de euro. Primele de asigurare sunt putin mai scumpe, respectiv 110 euro.
O rata similara cu cea pe care o platesti la Raiffeisen vei avea de achitat si la BCR. La aceasta banca vei plati in fiecare luna 361 de euro, iar comisionul anual si primele de asigurare te vor costa 159 euro, respectiv 110 euro.
CEC Bank, Banca Transilvania si Millenium Bank au valori similare pentru un credit imobiliar in valoare de 65.000 euro contractat prin programul Prima Casa. La CEC Bank rata lunara va fi de 362 euro, la Banca Transilvania rata va fi de 363 euro, in timp ce la... mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 08:12