Managerii companiilor anticipeaza, pentru perioada mai-iulie, o tendinta de crestere a activitatii in constructii si comert si crestere moderata in industria prelucratoare si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit indicatorului sold conjunctural transmis miercuri de INS.
Managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni cresterea moderata a volumului productiei (sold conjunctural +13%).
In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (sold conjunctural +53%) si pentru fabricarea bauturilor (sold conjunctural +41%) se va inregistra tendinta de crestere accentuata.
Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +5%). In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucratoare.
Relansarea constructiilor va conduce la un val de anagajari
Potrivit estimarilor din luna mai 2014, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +28%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +23%).
Managerii estimeaza crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +11%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza crestere moderata a acestora (sold... mai mult
Miercuri, 28 Mai 2014, ora 10:50
Managerii companiilor se asteapta pentru perioada mai - iulie la crestere in constructii, comert, industria prelucratoare si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare.
Concluziiile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice.
In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere - fabricarea bauturilor (sold conjunctural +33%) si fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice (sold conjunctural +32%), iar pentru fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului tendinta este de crestere accentuata (sold conjunctural +57%).
Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza stabilitate relativa (sold conjunctural +4%). In ceea ce priveste numarul de salariati estimarile indica o relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -3% pe total industrie prelucratoare.
Crestere de 8% in constructii
In constructii se va inregistra o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +25%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +21%). Managerii estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +3%), iar in ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere moderata (sold conjunctural +8%).
In sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta... mai mult
Marti, 28 Mai 2013, ora 11:15
Managerii societatilor comerciale estimeaza pentru perioada aprilie-iunie o crestere a activitatii in toate sectoarele, respectiv industrie, constructii, comert si servicii, o relativa stabilitate sau o crestere usoara a numarului de angajati si o majorare moderata a preturilor.In cadrul anchetei de conjunctura din luna aprilie 2011, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +17%), se arata intr-un sondaj realizat de Institutul National de Statistica (INS).
In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2% pe total industrie prelucratoare (-5% la intreprinderile mici, cu 1-49 salariati).
In unele activitati se va inregistra insa o scadere accentuata, respectiv in metalurgie (sold conjunctural -25%), fabricarea altor mijloace de transport (sold conjunctural -18%), fabricarea substantelor si a produselor chimice si fabricarea hartiei si a produselor din hartie (solduri conjuncturale -13%).
Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +14%).
Activitatea de constructii va consemna, in urmatoarele trei luni, o majorare a volumului productiei (sold conjunctural +22%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +14%).
Managerii estimeaza un avans usor si al numarului de salariati (sold conjunctural +7%), aceasta... mai mult
Joi, 28 Aprilie 2011, ora 10:17
Ge Garanti Bank estimeaza o crestere a activelor in acest an cu 50%, la 1,2 miliarde euro, fata de finalul anului trecut cand insumau 830 milioane euro, au declarat pentru NewsIn reprezentantii bancii.La sfarsitul lunii iunie, activele bancii depaseau valoarea de 1 miliard euro.
"In 2009 activele noastre aproape s-au dublat ajungand la 830 milioane euro, comparativ cu 450 milioane euro la sfarsitul anului 2008. (...) Incercam sa deschidem agentii avand in vedere volumul de investitii necesar pentru acestea, spatiile pe care le gasim disponibile corelat cu potentialul de business al zonei respective.
Anul acesta, pana in prezent, am deschis trei agentii si avem in vedere si alte locatii unde lucrarile de constructie se afla momentan in desfasurare", sustin reprezentantii bancii.
Pentru acest an, banca si-a propus o majorare cu 40% a volumului creditelor acordate. In 2009, Ge Garanti Bank a inregistrat o crestere cu 50% a creditelor acordate fata de 2008, pana la 540 milioane euro.
"Rezultatele pe care le-am obtinut dupa primele sase luni sunt foarte incurajatoare, acestea indicand o crestere de 25%, pana la nivelul de 675 milioane euro", sustin reprezentantii bancii. Pentru urmatoarele luni, banca estimeaza o crestere usoara a nivelului dobanzilor oferite pentru titluri de stat, de la nivelul actual de 7% pana la aproximativ 7,5%. mai mult
Luni, 30 August 2010, ora 00:55
Activitatea sectorului de constructii din Romania a scazut in septembrie cu 22,1% fata de septembrie 2008, fiind a doua scadere majora din Uniunea Europeana, insa fata de august, constructiile au crescut cu 2% in a noua luna din 2009, reprezentand al doilea avans din UE, a anuntat miercuri Eurostat, preluat de NewsIn.
In august, Romania a avut cea mai mare scadere a constructiilor din UE, de 29% fata de aceeasi luna din 2008.
In Slovenia constructiile s-au redus, in termeni anuali, cu 32,2% in septembrie. O alta scadere importanta a acestui sector a fost inregistrata de Bulgaria, de 19,7% fata de septembrie 2008.
In schimb, cele mai mari cresteri in ritm anual au fost inregistrate in Polonia, de 5,7%, Cehia, de 4,6%, si Germania, de 2,9%.
Activitatea de constructii a scazut in septembrie pe ansamblul UE cu 9,4%, iar in zona euro cu 8% fata de a noua luna din 2008.
Eurostat, care a centralizat date pentru 12 din cele 27 de state membre, arata ca sectorul constructiilor a inregistrat in septembrie scaderi in noua state membre si a crescut in trei fata de aceeasi luna din 2008.
Constructiile de cladiri au scazut in a noua luna din 2009 cu 12,6% fata de luna similara din 2008 in UE si cu 10,4% in zona euro, in timp ce constructiile de inginerie civila au crescut cu 4,7% in UE si cu 0,9% in zona euro.
Fata de august, Romania a avut al doilea ritm de crestere din UE, de 2%, inaintea sa fiind doar Cehia, cu 2,4%. Pe locul al treilea s-a clasat Spania, cu un avans al... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2009, ora 13:40