Bautorii din regiunea Marii Baltice au motive de sarbatorit, Estonia a revenit asupra unei decizii anterioare de a majora accizele la alcool, dupa ce majorarea a afectat vanzarile si a diminuat veniturile la buget, iar aceasta decizie a determinat tara vecina, Letonia, sa anunte ca ar putea reduce propriile sale accize ca raspuns la decizia Estoniei, transmite Bloomberg.
Analistii avertizeaza insa ca aceste decizii ar putea declansa o cursa spre limita inferioara cu privire la taxarea alcoolului, spre bucuria celor care consuma alcool dar afectand veniturile guvernului. Exista si ingrijorari care merg dincolo de finantele statului: decizia Estoniei de a majora taxele pe alcool a dus consumul de alcool la cel mai scazut nivel din ultimul deceniu iar sindicatele doctorilor avertizeaza ca planurile privind reducerea taxelor ar "trimite un mesaj clar ca sanatatea publica nu este importanta".
Dupa de a majorat accizele la alcool, Estonia a inceput sa resimta efectele scaderii veniturilor la buget in urma cu doi ani, cand din ce in ce mai multi din cetatenii sai au inceput sa mearga in tara vecina Letonia pentru a cumpara vin si bauturi spirtoase iar numarul de turisti finlandezi, care vizitau Estonia in principal pentru a cumpara alcool la preturi reduse, a inceput si el sa scada. La presiunile retailerilor si a companiei de transport maritim de pasageri Tallink Grupp, autoritatile de la Tallin au decis ca vor reduce accizele la alcool cu 25% incepand din luna iulie,... mai mult
Miercuri, 29 Mai 2019, ora 15:15
Desi se angajase sa nu creasca, in 2019, accizele la carburanti si la alcool, Ministerul Finantelor s-a razgandit si se pregateste acum sa le majoreze. Justificarea: daca a crescut inflatia, e firesc sa majoram si accizele! Din pacate pentru romani, aceasta atitudine a Finantelor nu e doar lipsita de noima, dar va provoca si un nou val de scumpiri.
In mod normal, potrivit Anexei 1 din Codul Fiscal, accizele la carburant ar fi trebuit sa ramana neschimbate pana in anul 2022. In realitate, insa, Ministerul de Finante se pregateste sa majoreze accizele inca din 2019, potrivit unui document facut public recent.
Spre exemplu, potrivit legii, acciza pentru benzina fara plumb ar fi trebuit sa ramana si in anii urmatori la nivelul de 1.976,36 lei/1000 de litri. Potrivit noilor planuri ale Finantelor, insa, aceasta acciza ar urma sa se majoreze cu peste 3%, pana la 2.038,62 lei/1000 litri.
La prima vedere, nu pare o scumpire insemnata. In realitate, insa, majorarea accizei ar putea duce la scumpirea litrului de carburant, la pompa, cu sume cuprinse intre 7 bani si 10 bani. Pentru un proprietar de Dacie Logan, de exemplu, asta va insemna ca un plin de benzina va costa cu pana la 6 lei in plus, din 2019.
O societate care transporta marfa, insa, va plati, in medie, cu 15 lei in plus pentru plinul fiecarei masini mari folosite. Iar asta l-ar putea face sa-i perceapa clientului sau - sa spunem, un supermarket - tarife mai mari pentru livrarea marfurilor. La randul sau,... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2018, ora 00:00
Cresterea accizei la bauturi spirtoase pana la 1.000 de euro pe hectolitru de alcool pur, de la 750 euro, incepand cu 1 septembrie 2013, a cauzat o scadere cu 20 de milioane de euro a colectarii, in perioada septembrie - decembrie 2013, fata de acelasi interval din 2012, afirma Asociatia Producatorilor de Bauturi Alcoolice "VINROM".
Efectul cresterii accizei a fost diminuarea imediata a productiei si vanzarilor legale, cu efect asupra colectarii.
Cresterea nivelului de fiscalizare la bauturi alcoolice a cauzat, in intregul an 2013, incasari mai mici din accize cu 180 milioane de euro.
"Masurile fiscale introduse in ultimii ani au condus la restrangerea puternica a productiei de bauturi alcoolice, la scaderea incasarilor bugetare cu sume importante si la orientarea consumatorilor inclusiv a celor din mediul urban catre bauturile obtinute in gospodariile individuale taranesti, bauturi care nu respecta normele de siguranta alimentara, au o calitate incerta, iar, datorita eludarii obligatiilor fiscale, au preturi mult mai mici fata de cele obtinute legal", spune VINROM.
Reprezentantii producatorilor de bauturi alcoolice atrag atentia ca nivelul actual de taxare a bauturilor alcoolice romanesti orienteaza comerciantii si consumatorii catre oferta de produse din tarile vecine.
"Cresterea micului trafic de frontiera si relaxarea conditiilor privitoare la trecerea frontierei cu tari vecine, precum Bulgaria, Moldova si Serbia, a incurajat optiunile de aprovizionare... mai mult
Luni, 31 Martie 2014, ora 16:11
Efectul majorarii accizelor se va resimti marginal in preturile de consum de anul viitor intrucat economia este sub potential, iar efecte de runda a doua, de scumpiri in spirala, ar fi fost posibile doar in cazul unor sporuri salariale semnificative, afirma viceguvernatorul BNR, Cristian Popa.
Pe de alta parte, el a aratat ca estimarea BNR pentru cresterea economica din 2014 se plaseaza in jur de "2%, 2% si ceva", fiind important cum se va completa cresterea bazata pe exporturi, care incep sa decelereze.
Potrivit viceguvernatorului Popa, banca centrala are in vedere pentru anul viitor o productie agricola normala, care sa nu mai contribuie la fel de puternic la formarea PIB ca in acest an.
In aceste conditii, prognoza de crestere economica are in vedere o revigorare treptata a consumului individual si o crestere a investitiilor, inclusiv printr-o absorbtie mai buna, care si-a mai revenit in ultima perioada.
Popa a precizat, insa, ca pana in prezent investitiile au o contributie negativa la cresterea PIB din acest an.
Cheltuielile suplimentare nu vor afecta produsul intern brut
Potrivit unei analize realizate de specialistii din Directia de Politica montara de la BNR, si prezentata marti de Razvan Stanca, impactul asupra cresterii din PIB a cheltuielilor guvernamentale este limitat, nesemnificativ in cazul cheltuielilor de investitii.
Stanca explica acest fenomen si prin gradul de deschidere al economiei, aratand ca la o investitie publica de 1 milion... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 19:10
De la 1 septembrie vor intra in vigoare numeroase schimbari de ordin fiscal, astfel ca romanii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din portofel pentru bauturi alcoolice, produse de lux si bilete de tren, insa Guvernul va acorda ajutoare de incalzire pentru cei defavorizati, in timp ce ieftinirea painii ramane la bunavointa comerciantilor.
Painea si specialitatile din panificatie fara umplutura vor avea TVA de 9% incepand cu aceasta data.
Prin aceasta masura, Guvernul vrea sa reduca evaziunea fiscala si mareasca contributia la bugetul de stat. Potrivit patronatelor, afacerile la negru reprezinta 80% din totalul industriei, iar acestea ar trebui sa fie reduse pana la 20% in urmatorul an.
In plus, producatorii ar putea scadea pretul painii si al produselor de panificatie conexe (desi nu acesta scopul final al masurii), cu aproximativ 10-15%. Astfel, painea de un leu va costa 90 de bani.
Desi exista un acord intre Guvern, patronate si marii retaileri in acest sens, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a precizat ca detinatorii de astfel de afaceri decid singuri ce preturi sa aplice. In consecinta, ieftinirea painii nu este 100% sigura.
Efortul financiar al masurii pe ultimele 4 luni din 2013 a fost estimat la maximum 100 de milioane de lei.
Mariri de accize si noi taxe
Astfel, pentru a acoperi gaura de la buget din reducerea TVA la paine, Guvernul a luat mai multe decizii.
De la 1 septembrie, acciza pentru bauturi alcoolice se va... mai mult
Duminica, 01 Septembrie 2013, ora 10:04
Guvernul estimeaza ca veniturile bugetului de stat vor creste cu circa 590 de milioane de lei in 2009 (reprezentand 0,10% din PIB) prin majorarea in acest an, incepand cu 1 aprilie, a accizelor la produsele din tutun si la produsele alcoolice fermentate si intermediare.Potrivit notei de fundamentare a OUG, prin majorarea nivelului accizelor "pentru unele produse supuse accizelor armonizate care nu constituie bunuri de stricta necesitate, precum bauturile fermentate, altele decat bere si vinuri, produse intermediare, tigarete, tigari si tigari de foi si tutunuri de fumat" se urmareste asigurarea necesarul de venituri la bugetul de stat, dar si a unui "mediu concurential echitabil pentru producatorii si comerciantii de bauturi alcoolice". Astfel, pentru cresterea veniturilor la bugetul de stat, prin OUG s-a majorat nivelului accizelor pentru bauturile fermentate spumoase de la 34,05 euro/hl la 45 euro/hl si pentru produsele intermediare de la 51,08 euro/hl la 65 euro/hl. Calendarul de crestere graduala a accizelor, negociat cu Uniunea Europeana pentru tigarete, se majoreaza in doua etape, incepand cu 1 aprilie 2009, astfel incat nivelul de 64 euro/1000 tigarete sa fie atins la data de 1 septembrie 2009 fata de 1 ianuarie 2010(data prevazuta in calendar). OUG mai prevede majorarea anticipata a accizelor la tigari si tigari de foi, in doua etape, respectiv 1 aprilie si 1 septembrie 2009, pana la 64 euro/1000 de tigarete, iar pentru alte tutunuri de fumat, pana la 81 euro/kg.... mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2009, ora 13:10