Ritmul mediu anual de crestere economica estimat pentru perioada 2021 - 2024 este de 4,7%, cu un varf in anul 2023 de 5%, iar pe partea ofertei cel mai dinamic sector va fi cel al constructiilor, potrivit Prognozei in profil teritorial, varianta de iarna, publicate de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP).
"La nivel national, pentru perioada 2021-2024, ritmul mediu anual de crestere economica estimat este la 4,7% cu un varf in anul 2023 de 5%, an in care este de asteptat a se realiza o absorbtie mai consistenta a fondurilor europene. Pe partea ofertei, sectorul cel mai dinamic va fi cel al constructiilor pentru care se prevede un ritm mediu anual al valorii adaugate brute de 8,1%, in concordanta cu cresterea estimata pentru investitii", arata documentul citat.
Pentru sectorul tertiar se estimeaza un avans mediu anual de 4,2%, accentul fiind pus pe dezvoltarea serviciilor moderne (IT, servicii pentru intreprindere etc.).
Pentru sectorul industrial, ritmul mediu anual de crestere este estimat la 4,8%, prin dezvoltarea cu precadere a ramurilor cu aport sporit de valoare adaugata bruta. CNSP precizeaza ca scenariul actual se bazeaza pe o absorbtie prudenta a fondurilor UE pe cele doua axe, cadrul financiar aferent perioadei de programare 2014-2020 si Fondul de Redresare si Rezilienta, in concordanta cu tendinta anilor precedenti.
"O modificare a gradului de absorbtie poate induce schimbari in ambele sensuri in ceea ce priveste formarea bruta de... mai mult
Sambata, 13 Martie 2021, ora 14:31
Guvernul a aprobat, in sedinta de vineri seara, majorarea salariului minim brut cu 150 de lei, de la 2.080 de lei la 2.230 de lei/ luna, incepand de la 1 ianuarie 2020, ceea ce reprezinta o crestere de 7,2% fata de luna decembrie 2019.
Raportat la venitul net, acest avans inseamna 83 de lei in plus la suma primita "in mana" (de la 1.263 de lei la 1.346 de lei).
Guvernantii au transmis ca majorarea s-a realizat dupa o formula de calcul care ia in considerare cresterea productivitatii muncii si rata inflatiei.
Actul normativ prevede si faptul ca, incepand de anul viitor, pentru persoanele incadrate pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in care nu sunt incluse si sporurile si alte adaosuri, se mentine la 2.350 lei lunar.
Orban vs Dancila - 83 vs 100
Dupa ce Guvernul Dancila a picat prin motiune de cenzura, social-democratii au anuntat ca intentioneaza sa creasca prin ordonanta de urgenta salariul minim net cu 100 de lei, incepand de la 1 ianuarie.
Masura a fost intens criticata, la acea vreme, de liderul PNL Ludovic Orban, care a mentionat ca un guvern demis nu are dreptul sa ia decizii cu impact major in economie ca aceasta.
"Mai era cineva prin 1989 care mai dadea cate 100 de lei sau cate un leu... Baietii astia nu inteleg, oamenii astia nu inteleg ca ei au fost demisi prin motiune de cenzura, ca nu... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2019, ora 00:00
Datele statistice oficiale publicate dezvaluie un paradox de proportii:
Romania este tara care poate sa consemneze o crestere robusta an de an pe baza de constructii aflate pe un trend general de scadere.
Am ales ca baza de raportare pentru 2018 anul 2014, deoarece acesta a marcat iesirea din criza economica si reluarea trendului crescator al PIB.
Dupa cum se poate observa, in contrast cu cresterea economica inregistrata pe total economie, sectorul constructiilor a mers relativ slab, pana a ajuns, in ultimii doi ani, sa aiba o influenta negativa asupra rezultatului economic.
Ceea ce apare ca bizar pentru o tara aflata in proces de dezvoltare si de recuperare a decalajelor fata de Occident.
Pentru a avea o imagine mai clara a importantei relative si a efectelor asupra rezultatului sectorial de ansamblu, ar fi important de vazut cum se prezinta ponderile utilizate la calcul in structura si pe obiective de constructii.
Simplificat, situatia ar fi cam asa:
conteaza cam 60% constructiile noi si 40% reparatiile la cele deja existente sau 40% cladiri (din care mai putin de o treime pentru locuit!) si 60% constructii ingineresti (vezi tabelul).
2018 - mai jos, da! - decat 2014
*Tabele: Curs de Guvernare
Asadar, am asistat la scaderi in 2018 fata de 2014 pe aproape toata linia, cu valorile cele insemnate la cladirile nerezidentiale (a se citi, mai degraba, investitii greenfield), la reparatii capitale (adica repunerea in parametri de hale... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2019, ora 09:55
Suprataxarea industriei de telecomunicatii afecteaza investitiile si mediul concurential, duce la cresterea tarifelor catre consumatorii finali si contravine legislatiei romanesti si europene, conform unui comunicat al Asociatiei Nationale a Internet Service Poviderilor.
"Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor din Romania (ANISP) doreste sa traga un semnal de alarma cu privire la efectele negative pe care le-ar avea o suprataxare a industriei cu un procent de 3% din cifra de afaceri, conform proiectului de ordonanta prezentat de Ministerul Finantelor in 18 decembrie 2018", se mentioneaza in comunicat.
Astfel, potrivit reprezentantilor ANIS, suprataxarea industriei de telecomunicatii afecteaza investitiile, iar tintele privind digitalizarea Romaniei, introducerea tehnologiilor 5G, IoT, smart city, acoperirea zonelor "albe" (fara acoperire cu servicii de Internet broadband) vor fi ratate, ceea ce va antrena franarea cresterii economice viitoare a Romaniei.
De asemenea, masura duce la cresterea tarifelor catre utilizatorii finali si, ca efect secundar, cresterea numarului de abonamente Internet si/sau servicii telecomunicatii mobile va incetini.
Totodata, va fi afectat mediul concurential, mai spun reprezentantii ANISP.
"In prezent, competitia pe piata serviciilor de telecomunicatii este foarte intensa. Marjele de profit net ale celor mai mari dintre operatori se situeaza undeva la o medie de 5%, iar uneori trec si in teritoriul negativ (in anumiti... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 10:55
Romania a asistat la o cadere a intermedierii financiare, dar se pare ca s-a produs punctul de cotitura, creditarea depasind cresterea economica, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei care a urmat sedintei Consiliului de Administratie al BNR.
"Dupa datele pe care le avem, sistemul bancar romanesc a trecut din pozitia de creditor in cea de debitor. Sa vedem in ce masura se confirma. Sunt mai multi factori care au contribuit la acest lucru. Noi i-am prezentat in trecut, in repetate randuri. Nu este niciun mister cu evolutia lichiditatii. Sunt mai multi factori care contribuie.
Este vorba si de evolutia ciclica, lunara, a acestei lichiditati in functie de absorbtia si introducerea de lichiditati in piata de catre Ministerul de Finante. Nu vreau sa va mai repet procesul. Este lunar.
In perioada cand se platesc taxe si impozite dispar lichiditatile din piata, cand Ministerul de Finante plateste pensii si salarii se introduc lichiditati in piata si acestea sunt evolutii ciclice.
Apoi e vorba de faptul ca o parte din lichiditati au fost folosite de banci in procesul de creditare, ati observat noi am asistat la o cadere a intermedierii financiare, dar se pare ca s-a produs punctul de cotitura intrucat cresterile, se pare, sa nu zicem hop pana cand nu sarim gardul, pentru ca avem evolutia creditarii care depaseste cresterea economica.
Bate spre 7%, cresterea economica probabil ca se va situa in jur de 4% anul... mai mult
Luni, 06 August 2018, ora 17:43
Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, si-a exprimat convingerea ca ritmul rapid de crestere a economiei SUA inregistrat in trimestrul doi din 2018 va persista in urmatorii ani.
"Nu cred ca ca este un fenomen care sa tina un an sau doi. Cu siguranta suntem intr-o perioada de patru-cinci ani de crestere sustinuta, de cel putin 3%", a afirmat duminica Mnuchin intr-un interviu acordat Fox News, transmit DPA si Reuters.
Declaratia sa vine dupa ce vineri autoritatile de la Washington au anuntat ca economia americana a inregistrat in trimestrul doi din 2018 cel mai rapid ritm de crestere din ultimii aproape patru ani, pe fondul majorarii cheltuielilor de consum si al accelerarii livrarilor de boabe de soia catre China inaintea intrarii in vigoare a tarifelor vamale.
In prima saptamana din iulie, SUA si China, primele doua mari economii ale lumii, au introdus reciproc tarife vamale pentru importuri in valoare de 34 miliarde dolari, Beijingul acuzand Washingtonul ca a declansat cel mai mare razboi comercial din istorie.
Potrivit datelor ajustate in functie de variatiile sezoniere, PIB-ul SUA a crescut in ritm anual cu 4,1% in trimestrul doi din 2018, fata de un avans de 2,2% in precedentele trei luni si in linie cu estimarile analistilor. Este cea mai solida performanta din trimestrul trei din 2014 si pana in prezent.
Dar economistii avertizeaza ca ritmul de crestere ar putea incetini deoarece livrarile de soia vor scadea probabil in urmatoarele... mai mult
Luni, 30 Iulie 2018, ora 10:58
Economia americana a inregistrat, in trimestrul doi din 2018, cel mai rapid ritm de crestere din ultimii aproape patru ani, pe fondul majorarii cheltuielilor de consum si al accelerarii livrarilor de boabe de soia catre China, inaintea intrarii in vigoare a tarifelor vamale, transmit DPA si Reuters.
In prima saptamana din iulie, SUA si China, primele doua mari economii ale lumii, au introdus reciproc tarife vamale pentru importuri in valoare de 34 miliarde dolari, Beijingul acuzand Washingtonul ca a declansat cel mai mare razboi comercial din istorie.
Potrivit datelor ajustate in functie de variatiile sezoniere, PIB-ul SUA a crescut in ritm anual cu 4,1% in trimestrul doi din 2018, fata de un avans de 2,2% in precedentele trei luni si in linie cu estimarile analistilor. Este cea mai solida performanta din trimestrul trei din 2014 si pana in prezent.
In perioada aprilie-iunie 2018, cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru doua treimi din activitatea economica a SUA, au inregistrat un avans de 4%, fata de cresterea de 0,5% din primul trimestru.
Majorarea livrarilor de boabe de soia si alte bunuri au stimulat exporturile in trimestrul doi din 2018, care au inregistrat cel mai rapid ritm de crestere din trimestrul patru din 2013. Comertul a contribuit cu 1,06 puncte procentuale la cresterea PIB-ului. In schimb, cheltuielile pentru echipamente au urcat cu 3,9% in perioada aprilie-iunie 2018, fata de un avans de 8,5% in primul trimestru al anului.
In... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2018, ora 17:43
Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la multe dintre creditele in lei, continua sa creasca.
Indicele a ajuns, marti, la 3,27%, cel mai mare nivel din acest an si, totodata, cel mai mare din 5 martie 2014, cand a fost 3,37%, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
ROBOR a inceput anul la nivelul de 2,05% si a scazut toata luna ianuarie. Ulterior, insa, a inceput sa creasca accelerat.
In ceea ce priveste indicele ROBOR la 6 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele ipotecare, acesta a urcat marti la 3,32%.
Iata Cand se schimba ROBOR la banci si la ce sa te uiti ca sa nu te pacalesti cand iei un credit
Ce este ROBOR-ul si cum se calculeaza
Indicele se calculeaza zilnic de catre BNR si reprezinta media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).
De interes este, in special, cel la 3 luni (ROBOR 3M) . Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la unele credite ipotecare si intre 5% si 14% la cele de nevoi personale fara garantii.
Marja fixa e stabilita de fiecare banca si ramane neschimbata pe toata perioada contractului de credit.... mai mult
Marti, 03 Iulie 2018, ora 11:40
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a imbunatatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru anul urmator de la 2,2%, nivel anticipat in luna mai, la 2,4%, dar a avertizat ca perspectivele pe termen scurt sunt limitate in continuare de evolutia slaba a zonei euro.
Pentru anul in curs, banca anticipeaza un avans al PIB de 2,2%, fata de estimarea de 1,4% din mai, se arata intr-un raport al BERD privind perspectivele economice ale tarilor in care opereaza.
Prognoza BERD pentru evolutia economiei Romaniei anul urmator este mai optimista decat asteptarile Comisiei Europene si Fondului Monetar International.
Astfel, Comisia Europeana (CE) a estimat, saptamana trecuta, ca economia Romaniei va creste cu 2,1% anul viitor si cu 2,4% in 2015, cu o contributie mai semnificativa din partea cererii interne.
FMI estimeaza pentru Romania, in 2014, o crestere a PIB de 2,2%, nivel anticipat si pentru acest an, dar se asteapta ca evolutia sa fie influentata decisiv de cererea interna, cu accent pe investitii, nu pe exporturi, ca in prezent. mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 16:01