Un tanar fermier din Prahova produce legume bio pe tot parcusul anului.
In urma cu 8 ani, Gabriel Diaconu a hotarat ca e momentul sa isi ia viata in propriile maini si sa faca ceva ce considera util pentru societate. S-a retras de la Facultatea de Educatie Fizica si a inceput sa invete agricultura ecologica.
Si-a luat treaba in serios, s-a documentat continuu, a lucrat si a experimentat, ca sa poata invata cum sa cultive legume fara chimicale. Cand a inteles cum se face, a inceput sa-i invete si pe alti fermieri curiosi, aflati la inceput de drum. In 2017, tocmai unul dintre acesti fermieri i-a propus lui Gabriel Diaconu sa se asocieze si sa cultive impreuna legume ecologice.
Asa a ajuns fostul student la Educatie Fizica sa administreze o ferma din comuna Dumbravesti, judetul Prahova. La acel moment, in exploatatie se cultivau legume in numai 5 solarii (intinse pe 2.000 de metri patrati) si in camp, pe doar jumatate de hectar. Intre timp, numarul solariilor din ferma a crescut la 11, iar culturile din camp au fost, de asemenea, extinse.
Ferma poate livra legume proapete si iarna
Gabriel Diaconu ne spune ca in infiintarea fermei s-au investit nu mai putin de 100.000 de euro.
Mai intai s-au construit solarii pe structura trainica, din metal, invelite cu folie dubla (intre straturile careia se poate introduce aer pentru o mai buna izolare a spatiului in care se cultiva legumele).
Apoi s-au forat puturi si s-a construit un sistem de irigatii prin... mai mult
Marti, 27 August 2019, ora 08:00
Nemultumit ca nu prea gasea alimentele sanatoase in comert, un intreprinzator din Prahova a hotarat, in urma cu 13 ani, sa le produca singur, in regim bio. Nici macar nu banuia atunci cat de greu urma sa ii fie, dar nici cat de multa satisfactie avea sa ii aduca acest tip de agricultura.
Desi comertul cu materiale de constructii ii ocupa deja aproape tot timpul, Ion Petre a decis, in anul 2006, la varsta de 35 de ani, sa se apuce si de agricultura. Avea niste pamant mostenit de la tata, in comuna Brazi din judetul Prahova. In plus - mult mai important - Ion Petre tocmai isi stabilise un tel clar pe care voia sa-l atinga, lucrandu-si campul.
"Inainte sa fiu producator, am fost doar simplu consumator, la fel cum sunt cei mai multi dintre oameni. Si asa - simplu consumator fiind - ma nemultumea sa gasesc in comert mai mult alimente care, desi scumpe, erau de o calitate indoielnica. Mi-am spus atunci ca merita si romanul sa gaseasca pe raft un produs sanatos, pe care sa-l consume cu incredere.
M-am documentat mult, m-am gandit si, pana la urma, am decis sa cultiv catina. M-au impresionat proprietatile plantei si ale produselor care se pot obtine din ea. Nici nu stiam pe atunci ce inseamna agricultura ecologica. Stiam doar ca vreau sa fac produse sanatoase, fara chimicale, pe care atat familia mea, cat si toti ceilalti oameni care urmau sa cumpere de la noi sa le consume cu folos", isi aminteste Ion Petre.
Primii 3 ani au adus munca, drumuri si cheltuieli
De la... mai mult
Vineri, 12 Iulie 2019, ora 07:36
Un tanar specialist in marketing care si-a petrecut de mic verile muncind in ferma de legume a familiei e hotarat sa testeze limitele agriculturii ecologice, folosind tehnologii inovatoare.
Iulian Tunsu isi aminteste ca abia implinise 9 ani in vara in care a inceput sa lucreze la ferma de legume infiintata de tatal sau, in comuna Vanatori, din judetul Galati. Iar de atunci si-a petrecut fiecare vacanta de vara printre rasaduri, utilaje agricole si recolte. Asa se face ca - la varsta la care alti copii se jucau - Iulian invata sa recunoasca suferintele plantelor si sa intervina, pentru a salva culturile.
Chiar si in anii studentiei - petrecuti mai intai la Iasi si apoi in Olanda - tanarul a revenit acasa, in fiecare vara, pentru a munci la legume, cot la cot cu familia sa.
Pana la urma - dupa ce s-a specializat in marketing si a construit pentru altii modele de afaceri - Iulian Tunsu a hotarat sa se stabileasca din nou acasa si sa foloseasca tot ce a invatat pentru a ajuta la cresterea afacerii de familie.
A constat, insa, destul de repede ca, la cei 26 de ani ai sai, nu vede viitorul fermei (si pe cel al agriculturii, in general) la fel ca parintele sau. Iar de aici, n-a mai fost decat un pas pana la iscarea unui conflict intre generatii. Astfel, in vreme ce tatal isi dorea eficientizarea culturilor conventionale, tanarul specialist in marketing era mai degraba atras de agricultura ecologica, facuta cu utilaje si sisteme digitale, care sa poata fi controlate... mai mult
Luni, 01 Iulie 2019, ora 09:00
Desi n-avea experienta in domeniu, Tudor Stanciu a avut curajul sa se apuce, in 2016, de agricultura ecologica.
Usor nu i-a fost. Cu toate astea, dupa cativa ani de munca, rabdare si cheltuiala si-a implinit, in sfarsit, visul de a produce pentru comercializare legume si fructe la fel de sanatoase si de gustoase ca acelea pe care le crestea deja pe langa casa, pentru familia lui.
La doar 37 de ani, intreprinzatorul Tudor Stanciu a lasat in urma mai multe afaceri pe care le avea in Bucuresti si s-a retras in satul Valcelele, din judetul Calarasi. Acolo - incurajat de familie si de prieteni - a luat in arenda un teren de 15 hectare (15.000 de metri patrati - n.red.) de la o matusa, hotarat sa inceapa sa cultive pe el legume bio.
Prea usor nu i-a fost, la inceput, din cauza ca n-avea nici experienta in lucrul la camp si nici rude care sa se ocupe cu agricultura si de la care sa poata cere sfaturi sau imprumuta utilaje.
In plus - pentru a produce in regim ecologic, asa cum isi dorea - tanarul fermier avea nevoie de o multime de certificari care nu se obtin nici repede si nici usor.
In mod normal, toate aceste probleme ar fi fost suficiente pentru a pune pe fuga orice orasean mutat de curand la tara. Pe Tudor Stanciu, insa, piedicile nu l-au descurajat, ci dimpotriva, l-au motivat sa caute solutii.
"Am inceput certificarea cu ajutorul unei societati numita Ecocert. De acolo am aflat ca sunt o multime de reguli pe care trebuie sa le urmam pentru a ajunge sa... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2019, ora 10:00
O bio-imprimanta conceputa si realizata in Timisoara este prima de acest fel din Europa de Est. Aceasta va putea printa in viitor organe, precum rinichi sau ficat, pentru transplantarea la oameni.
Bio-imprimanta 3D a fost realizata de specialistii de la Symme3D din Timisoara si functioneaza in cadrul OncoGen - Centrul de Terapii Genetice si Celulare in Tratarea Cancerului, institut unic in Romania si in sud-estul Europei, inaugurat in urma cu un an.
"Lucram deja cu imprimanta, am facut primele probe de cartilagii impreuna cu colegii de la OncoGen. Noi incercam sa folosim, pe langa celule stem, care pot fi recoltate doar la nastere, si celule epiteliale, pentru ca sunt celulele cel mai usor de reprogramat.
In stadiul in care suntem acum, cu aceasta imprimanta putem sa printam tesuturi cartilaginoase mari, precum cartilagii, urechi, nasuri, pentru ca nu avem vascularizare complexa in acestea.
Pe viitor, ne dorim, odata ce creste performanta utilajelor noastre, sa trecem la ...citeste mai departe despre "Prima bio-imprimanta 3D din Europa de Est a fost realizata la Timisoara: Face urechi si nasuri" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 05 Octombrie 2016, ora 17:04