Cererea mondiala de aur a scazut cu 1% in 2019 comparativ cu 2018, in conditiile in care achizitiile solide ale investitorilor si bancilor centrale au fost contrabalansate de vanzarile slabe catre consumatorii cu amanuntul care s-au speriat de preturile mari, a anuntat joi Consiliul Mondial al Aurului (WGC), informeaza Reuters.
Pretul global al aurului a crescut cu 18% anul trecut, atingand cel mai ridicat nivel de dupa 2013, pe masura ce ritmul de crestere a economiei mondiale a incetinit. In mod traditional, aurul este vazut ca o investitie sigura in perioade de incertitudine politica si economica si, in plus, devine mai popular atunci cand scad dobanzile, cum s-a intamplat anul trecut.
Insa preturile ridicate la aur, care in unele monede au atins valori record, au redus interesul pentru bijuteriile de aur si achizitiile de lingouri si monede de aur ale consumatorilor cu amanuntul. Aceasta dinamica este posibil sa continue si in 2020, cu bancile centrale si investitorii continuand sa cumpere aur iar consumatorii cu amanuntul vor evita sa faca achizitii, este de parere directorul de studii de piata de la WGC, Alistair Hewitt. "Nu ma astept ca vreunul din acesti factori sa dispara in curand", a spus Alistair Hewitt.
Potrivit WGC, cererea mondiala de aur a fost de 4.355,7 tone anul trecut, in scadere cu 1% fata de 4.401 tone in 2018. Anul trecut s-a incheiat insa cu o scadere de 19% a cererii de aur pana la 1.045,2 tone in trimestrul octombrie-decembrie 2019,... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2020, ora 12:50
Gramul de aur s-a scumpit vineri cu 86,78 de bani (0,43%), pana la valoarea de 203,8826 lei, de la 203,0148 lei, cat anuntase joi Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Leul s-a apreciat usor fata de euro, Banca Nationala a Romaniei (BNR) afisand un curs de 4,7273 lei/euro, cu 0,34 bani mai putin fata de cotatia anterioara (-0,07%), cand moneda unica europeana valora 4,7307 lei.
Moneda nationala s-a apreciat si fata de dolarul american, pana la o cotatie de 4,2184 lei, mai mica cu 0,13 bani (-0,03%) comparativ cu valoarea din ziua precedenta, respectiv 4,2197 lei pentru un dolar.
Leul s-a depreciat vineri fata de francul elvetian, care a fost cotat la valoarea de 4,3376 lei, cu 1,08 bani (+0,26%) mai mult decat valoarea de 4,3268 lei stabilita in sedinta precedenta. mai mult
Vineri, 09 August 2019, ora 13:36
Pretul aurului a depasit joi pragul psihologic de 1.500 dolari o uncie, din cauza incertitudinilor legate de escaladarea conflictului comercial dintre SUA si China si a valului de reduceri ale dobanzilor de catre bancile centrale, pe fondul temerilor legate de incetinirea economiei mondiale, transmite Reuters.
Pe piata spot, la ora 04:39 GMT, o uncie de aur se situa la 1.500,20 dolari, dupa ce in cursul sedintei de miercuri a urcat cu 2%, depasind pragul psihologic de 1.500 dolari, pentru prima data din aprilie 2013. Pe piata din SUA, cotatiile futures la aur au scazut cu 0,4%, pana la 1.513 dolari o uncie.
Bursele din intreaga lume au inregistrau in ultimele zile scaderi semnificative, dupa ce presedintele american Donald Trump a anuntat ca va impune de luna viitoare taxe vamale suplimentare de 10% pentru importuri de bunuri din China in valoare de 300 de miliarde de dolari.
Revenirea aversiunii fata de risc a dus la majorarea cererii pentru activele considerate sigure: aurul, yenul japonez si francul elvetian.
Saptamana trecuta, Rezerva Federala a SUA a redus rata dobanzii de referinta cu un sfert de punct procentual, in linie cu estimarile analistilor, la un interval cuprins intre 2% si 2,25%. A fost prima reducere a costului creditului din decembrie 2008, in perioada de varf a crizei financiare globale.
Pe fondul temerilor privind incetinirea economiei mondiale, bancile centrale din Noua Zeelanda, India si Thailanda au surprins pietele cu reduceri... mai mult
Joi, 08 August 2019, ora 13:15
Aurul incepe sa piarda din valoare in cadrul tranzactiilor efectuate pe pietele asiatice, din Statele Unite si din zona euro, pe fondul slabiciunii continue a petrolului si a unei aprecieri constante a dolarului american.
Uncia de aur a pierdut din valoare pentru a doua oara in cursul unei zile de tranzactionare, coborand sub pretul de 1200 de dolari, informeaza agentia Reuters.
Cadere repetata
Cele doua caderi succesive ale pretului aurului, de 1%, respectiv 0,2%, inregistrate astazi au dus valoarea unei uncii din metalul pretios la 1.196,6 dolari. Scaderea pretului aurului vine pe fondul unei noi reduceri a pretului petrolului, generat de livrarile suplimentare de petrol Irakian pe o piata deja supraalimentata, dar si pe cresterea constanta a dolarului, in raport cu celelalte valute.
Aurul prelucrat si petrolul isi continua trendul descendent in baza asteptarilor de reducere a presiunii inflationiste printr-un pret redus al petrolului. Aurul este vazut de catre cei mai multi analisti ca fiind elementul care poate contrabalansa tendinta inflationista din piata petrolului.
Scaderea pretului aurului pe pietele internationale a fost generata si de o apreciere rapida a dolarului american, dar si de previziunile optimiste privind cresterea economica din Statele Unite.
Scaderea pretului combustibililor si a energiei a avut un impact pozitiv asupra economiei americane, aceasta reflectandu-se printr-o apreciere a dolarului, au comentat reprezentantii Rezervei... mai mult
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 12:56
Banca germana Commerzbank considera ca tulburarile din Ucraina si revenirea fondurilor deschise de investitii ETF, precum si o schimbare dramatica a sentimentului investitorilor va duce la o crestere a pretului aurului, care va atinge valoarea de 1.400 de dolari uncia.
Banca germana a anuntat ca "a fost surprinsa de amploarea cresterii pretului aurului", care a urcat cu 15% in acest an, potrivit The Telegraph.
"Factori speciali, precum nelinistea si agitatia valutara din mai multe economii emergente au jucat cu siguranta un rol, precum si recentele tensiuni dintre Rusia si Ucraina si amenintarea escaladarii conflictului din peninsula Crimeea. Aceste lucruri au stimulat cererea pentru aur ca un mijloc sigur de ...citeste mai departe despre "O banca germana anunta un scenariu nelinistitor: Ce se intampla cu aurul" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Martie 2014, ora 12:19
Pretul aurului in Romania a atins vineri un nou maxim istoric, de 196,90 lei pe gram, depasind cu aproape trei lei nivelul de joi, de 194,16 lei, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Precedentul record fusese atins pe 26 iulie, la 196,35 lei pe gram.
Pretul aurului continua sa creasca
In luna august, rezerva de aur a Romaniei s-a mentinut la 103,7 tone. Potrivit BNR, in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4,398 miliarde euro.
Cresterea pretului aurului a avut loc in contextul in care Banca centrala americana (Fed) a revizuit, joi, in crestere previziunile de crestere economica pentru Statele Unite in 2013.
Fed a lansat joi un nou program agresiv de stimulare, anuntand ca va pompa inca 40 miliarde de dolari in economia SUA in fiecare luna, pana va avea loc o redresare sustinuta a pietei muncii.
Fed a anuntat un program agresiv de stimulare a economiei SUA - vezi deciziile luate
Aurul, un refugiu investitional
Cotatiile ridicate reflecta faptul ca aurul este considerat, in continuare, un refugiu investitional, in momente de declin al pietelor financiare, impotriva fluctuatiilor cursului de schimb sau a cresterii inflatiei, au explicat miercuri oficialii Nasdaq.
Posibilitatea ca unele guverne din zona euro sa inceapa sa vanda aur a fost vehiculata recent in unele cercuri de elaborare a politicilor si de investitii, in contextul crizei economice, au declarat, la sfarsitul lunii august,... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 13:52
Miliardarul american Warren Buffett, al treilea cel mai bogat om din lume, sustine ca tot aurul din lume, daca ar fi strans intr-un singur loc ar forma un cub cu latura de peste 23 de metri si ar valora 10 trilioane de dolari.
Omul de afaceri Warren Buffett spune ca aurul nu reprezinta o investitie profitabila, indiferent cat de mult creste valoarea sa, arata Business Insider.
In opinia miliardarului american, investitiile in actiuni sau in orice activ "care produce" vor fi castigatoare in fata aurului, "de-a lungul oricarei perioade mai lungi de timp", si, mai important, "acestea vor fi de departe mai sigure".
Tot aurul din lume ar valora 10 trilioane de dolari, crede Oracolul din Omaha, care spune ca ar putea cumpara, cu aceasta suma, toate terenurile agricole din SUA plus 16 Exxon Mobils. Exxon Mobil este una dintre cele mai profitabila companii din lume, cu castiguri de peste 40 de miliarde de dolari anual.
Warren Buffett mai spune ca aurul adunat sub forma unui cub nu va produce nimic, indiferent ca vorbim despre o suta de ani sau o mie de ani. De asemenea, cubul nu va aduce proprietarului nicio dobanda si nici nu ii va mari profiturile.
Daca vrei intr-adevar sa transformi cubul de aur intr-o investitie inteligenta, atunci trebuie sa fii convins ca poti face pe altcineva sa creada ca si-l doreste si ca vrea sa il cumpere de la tine.
"Singura metoda prin care poti face bani din cub este sa il vinzi altcuiva", spune Buffett. In schimb, daca vei... mai mult
Marti, 14 Februarie 2012, ora 08:14
Contractele futures pentru aur au crescut, luni, cand investitorii au apelat la metalele pretioase pentru a-si depozita averile, dupa ce Grecia a anuntat ca nu isi va indeplini tintele de deficit bugetar anul acesta.Livrarile pentru luna decembrie, cel mai activ contract tranzactionat, au crescut cu 31.40 dolari, sau 1.9%, pana la 1,653.70 de dolari uncia, pe divizia Comex a bursei din New York, potrivit The Wall Street Journal.Livrarile de argint pentru luna decembrie au crescut cu 1.7%, pana la 30.59 dolari/uncia.Aurul are doar de castigat, daca investitorii continua sa fie dezamagiti de progresul clasei politice in incercarea de a combate criza datoriilor suverane din zona euro, spun specialistii.James Steel, analist la HSBC, sustine ca "s-ar putea ca investitorii sa nu aiba rabdarea necesara pentru a astepta o solutie politica la criza datoriilor din partea legiuitorilor".Aceasta nerabdare i-ar putea determina sa aleaga aurul pentru a-si diversifica potrofoliul, adauga analistul.Activele de risc au scazut accentuat luni, dupa ce guvernul elen a declarat public ca nu isi va atinge tintele de deficit bugetar in 2011. Tara ingropata in datorii a fost centrul grijilor in luta zonei euro de a-si depasi problema datoriilro suverane, iar investitorii au fost incontinuu ingrijorati ca s-ar putea transmite o adevarata unda de soc la nivelul sistemului financiar global.Unii investitori cumpara aur considerand ca este mult mai valoros si mai sigur decat alte active, in... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2011, ora 18:44
Contractele futures pentru aur au incheiat cu o crestere de 1,9%, vineri, dupa ce seful Fed a amanat orice discutie privind o eventuala usurare economica, pana in septembrie si a prezentat o perspectiva mai optimista asupra economiei SUA.Livrarile pentru luna decembrie au catigat 34.10 dolari, pana la 1,797.10 dolari pe uncie la divizia Comex a New York Merkantile Exchange, potrivit MarketWatch.In ceea ce priveste saptamana care a trecut, aurul a scazut cu 3 procente.Saptamana a inclus doua zile de corectie care, in punctul lor maxim, au scazut aproape 200 de dolari din pretul pe uncie. Acest pret a atins conta maxima luni, cu aproape 1,900 de dolari/uncia.Aurul se vindea cu 1,809.70 de dolari/uncia la scurt timp dupa ce sedinta bursiera se calmase. Pe piata electronica Globex, pretul a crescut cu inca 12,50 de dolari la sfarsitul zilei de vineri, imediat dupa incheierea sedintei."Pierderile aurului din aceasta saptamana au fost mai mici de 7%, raportat la momentele sale de glorie, nu este o scadere atat de mare", a declarat Steven Evanson, CEO Evanson Asset Management.Indicele industrial Dow Jones se tranzactiona cu peste 12 procente mai putin decat maximele sale atinse recent si cu 20% peste cotele maxime atinse in 2007."Daca aurul ar fi o bursa, deprecierea de sub 7% inregistrata in ultima saptamana, adica minimul saptamanii raportat la cotele maxime istorice, nici n-ar fi observabila", adauga Evanson.
Ce efecte are lipsa stimulilor pe pietele... mai mult
Sambata, 27 August 2011, ora 11:03