Sindicatele transportatorilor romani isi doresc majorarea salariului minim brut pentru soferi, astfel incat acestia sa fie motivati sa lucreze in tara. Cabinetul Orban nu si-a manifestat, insa, pana acum, deschiderea spre adoptarea unor astfel de masuri.
Potrivit unei analize a Profit.ro, sindicatele au cerut Guvernului majorarea salariului minim brut in acest domeniu de activitate. Motivul: fara o astfel de masura, antreprenorii din bransa n-ar avea cum sa angajeze circa 10.000 de soferi, cat le-ar trebui ca sa isi desfasoare activitatea in bune conditii. Asta, in conditiile in care doua treimi dintre cei 30.000 de soferi romani au plecat deja sa lucreze in strainatate, unde sunt mai bine platiti.
Jurnalistii de la Profit.ro sustin ca deja unii intreprinzatori din transporturi au cerut Guvernului facilitati pentru angajarea de soferi din tari din afara UE. Guvernul ar fi sustinut, insa, ca o astfel de masura n-ar face decat sa accentueze exodul soferilor romani.
Acum, sindicalistii din Transportatori cer, de fapt, o serie de facilitati la plata salariilor similare cu acelea pe care antreprenorii din constructii le-au primit de la Guvern, prin OUG 114/2018.
Cabinetul Orban nu pare, insa, sa sustina acordarea unor astfel de majorari ale salariului minim.
Reamintim ca la scurt timp dupa preluarea mandatului, ministrul de Finante, Florin Citu, a declarat ca aceia care au introdus mai multe salarii minime (adica ministrii guvernarii PSD-ALDE) au comis o... mai mult
Duminica, 29 Decembrie 2019, ora 13:52
Guvernul a aprobat, in sedinta de vineri seara, majorarea salariului minim brut cu 150 de lei, de la 2.080 de lei la 2.230 de lei/ luna, incepand de la 1 ianuarie 2020, ceea ce reprezinta o crestere de 7,2% fata de luna decembrie 2019.
Raportat la venitul net, acest avans inseamna 83 de lei in plus la suma primita "in mana" (de la 1.263 de lei la 1.346 de lei).
Guvernantii au transmis ca majorarea s-a realizat dupa o formula de calcul care ia in considerare cresterea productivitatii muncii si rata inflatiei.
Actul normativ prevede si faptul ca, incepand de anul viitor, pentru persoanele incadrate pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in care nu sunt incluse si sporurile si alte adaosuri, se mentine la 2.350 lei lunar.
Orban vs Dancila - 83 vs 100
Dupa ce Guvernul Dancila a picat prin motiune de cenzura, social-democratii au anuntat ca intentioneaza sa creasca prin ordonanta de urgenta salariul minim net cu 100 de lei, incepand de la 1 ianuarie.
Masura a fost intens criticata, la acea vreme, de liderul PNL Ludovic Orban, care a mentionat ca un guvern demis nu are dreptul sa ia decizii cu impact major in economie ca aceasta.
"Mai era cineva prin 1989 care mai dadea cate 100 de lei sau cate un leu... Baietii astia nu inteleg, oamenii astia nu inteleg ca ei au fost demisi prin motiune de cenzura, ca nu... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2019, ora 00:00
Patronii sunt de acord cu majorarea salariului minim pe economie in contextul cresterii economice, dar cu doua conditii, respectiv stabilirea unui mecanism foarte clar si predictibilitate, a afirmat, marti, Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), dupa iesirea de la discutiile avute in Consiliul National Tripartit.
"In primul rand s-a stabilit ca astazi ni se prezinta un material, o analiza de impact. Acesta este un lucru salutar pentru ca pana acum, din discutiile pe care le-am avut de-a lungul anilor, niciun guvern nu a prezentat o analiza de impact. O analiza care include formule matematice, o analiza care implica inflatia, rata profitabilitatii si alte instrumente pentru cresterea salariului minim. Propunerea pe care patronatele au avut-o a fost aceea ca patronii sunt de acord cu cresterea salariului minim pe economie in contextul cresterii economice dar cu doua conditii: stabilirea unui mecanism foarte clar si predictibilitate. Noi nu putem, ca patroni, sa mergem si sa spunem celor cu care avem contracte pe 31 decembrie faptul ca Guvernul a stabilit cresterea salariului minim pe economie si de la 1 ianuarie se aplica un alt salariu minim pe economie iar in acest context sa regandim contractele", a spus Florin Jianu.
El a mentionat ca pentru anii care urmeaza trebuie purtate discutii in avans pentru a nu se mai ajunge in situatia unei aplicari "de pe o luna pe alta".
Florin Jianu a subliniat, totodata, ca nu este de... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 14:58
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, si seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca, au oferit, marti, la finalul reuniunii Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, detalii despre cele trei scenarii posibile pentru majorarea salariului minim.
In mod concret, Ionel Danca a explicat ca indiferent de scenariu salariul minim va creste cu 150 de lei brut, ceea ce inseamna 83 de lei net si ca in timp o sa dispara salariul minim diferentiat pentru studii superioare si medii.
Intrebat daca exista vreun risc ca salariul minim sa scada, purtatorul de cuvant al Guvernului a spus ca: "Nu exista aceasta posibilitate. Potrivit jurisprudentei in vigoare, orice castig salarial, orice drept privind castigurile salariale aflate in plata nu pot fi afectate. In orice scenariu, in cazul in care este prognozata o deteriorare a mediului economic a mediului economic pentru perioada urmatoare in cel mai nefericit caz salariile aflate in plata raman la nivelul respectiv".
In privinta persoanelor cu care lucreaza in constructii, Ionel Danca a precizat ca este vorba despre un numar de 316.000 de contracte. "Este o prevedere asumata inclusiv in dialogul cu partenerii sociali din acest domeniu, este o prevedere care va fi pastrata, iar in ceea ce priveste nivelul salariului minim pentru cei cu studii superioare in momentul de fata hotararea de guvern nu va afecta in niciun fel aceasta categorie de salariati, respectiv ramane in plata nivelul salariului minim pentru cei cu... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 14:26
O decizie a Guvernului de a nu creste salariul minim cu 100 de lei de la 1 ianuarie 2020 ar da impresia ca actualul Guvern este dezinteresat de situatia cetatenilor si mult mai interesat de satisfacerea angajatorilor, iar consecinta acestei decizii ar fi organizarea de actiuni de strada, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel ALFA", Bogdan Hossu.
Liderul sindical a avut o intrevedere, miercuri, cu ministrul Muncii, Violeta Alexandru, privind procedurile pentru cresterea salariului minim pe economie.
Bogdan Hossu a precizat ulterior intrevederii ca nu e ingrijorat de rezervele exprimate pana in prezent de ministrul Muncii cu privire la cuantumul de 100 de lei cu care fostul Guvern PSD a propus cresterea salariului minim de la 1 ianuarie 2020.
"Marturisesc ca eu nu sunt ingrijorat (de posibilitatea ca salariul minim sa nu creasca cu 100 lei de la 1 ianuarie 2020, n.r.), pentru ca ceea ce i-am spus si doamnei ministru este ca neefectuarea unei asemenea cresteri, care este relativ asimiliata, pe o structura in care este evident o debalansare a distributiei cresterii economice intre capital si lucrator, nu ar face decat sa dea impresia ca actualul Guvern este dezinteresat de situatia cetatenilor si este mult mai interesat de situatia angajatorilor si satisfacerea acestora, drept care consecinta: vor fi actiuni de strada", a afirmat liderul de sindicat.
Presedintele CNS "Cartel ALFA" a apreciat ca motivele care... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2019, ora 16:44
Guvernul a adoptat in aceasta saptamana cresterea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2018. Insa aceasta masura va avea ca efect reducerea semnificativa a saraciei in randul angajatilor din tara noastra, asa cum sustin guvernantii?
Potrivit Hotararii adoptate de Executiv, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majorat incepand cu 1 ianuarie 2018 de la 1.450 de lei lunar la 1.900 de lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore in medie pe luna, in aceasta suma nefiind incluse sporuri si alte adaosuri, conform unui comunicat al Guvernului.
Sursa citata mai arata ca e vorba de o crestere de 31,03% fata de anul 2017 si este influentata de transferul contributiilor de la angajator la angajat, care reprezinta 22,75%.
Dar cat va fi suma primita in mana?
Salariul net va creste cu nici 100 de lei, de la 1.065 de lei - cat este in prezent - la 1.162 de lei de la inceputul anului viitor. De asemenea, costurile totale pentru un angajat platit cu salariul minim vor fi putin mai mari, va creste birocratia, e posibil sa existe concedieri si sa creasca munca la negru.
Citeste si:
Ce inseamna, de fapt, cresterea salariului minim la 1.900 de lei pentru firme si angajati
Cresterea salariului minim de la 1 ianuarie 2018 va aduce Romania intr-o situatie paradoxala
Dar despre toate aceste efecte am vorbit deja, asa ca de data aceasta ne vom axa pe altceva.
Printre motivele pentru care Ministerul Muncii considera necesara cresterea... mai mult
Sambata, 02 Decembrie 2017, ora 12:30
Trecerea contributiilor in sarcina angajatului a creat un adevarat haos, insa seria masurilor cu potential de bomba fiscala nu se termina aici. In sedinta de Guvern de miercuri ar trebui sa fie pe ordinea de zi cresterea salariului minim brut la 1.900 de lei, incepand de la 1 ianuarie 2018.
Ministrul Olguta Vasilescu a precizat ca aceasta majorare nu a fost aprobata mai repede pentru ca lipseste un aviz.
"Hotararea de guvern privind majorarea salariului minim va intra la o data ulterioara, pentru ca mai avem de luat avizul CES. Dar nu sunt niciun fel de probleme. Pur si simplu, trecem prin toate etapele necesare", a explicat oficialul.
Consiliul Economic Social (CES) a dat aviz negativ, insa, trecerii contributiilor exclusiv in sarcina angajatului. Si cu toate acestea, Guvernul a adoptat masura prin ordonanta de urgenta. Oare se va repeta istoria si in cazul majorarii salariului minim? Ramane de vazut.
Am aratat deja cateva dintre problemele implementarii masurii, printre care se numara lipsa unui studiu de impact, cresterea costurilor pentru angajator, birocratiei si muncii la negru.
Acum insa ne vom axa pe un alt aspect. In nota de fundamentare a proiectului de lege se mentioneaza, printre motivele pentru care Ministerul Muncii considera necesara cresterea salariului minim la 1.900 de lei, si urmatorul lucru:
"recomandarea Comisiei Europene cu privire la imbunatatirea ponderii salariului minim in salariul mediu, astfel incat raportul dintre aceste doua... mai mult
Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 08:36
Cresterea salariului minim brut pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei la inceputul anului 2018 pare a fi mai mult o masura electorala decat una care sa vina in ajutorul dezvoltarii tarii noastre.
Primul semnal de alarma a venit din discursul ministrului Muncii, Lia Olguta Vasilescu. Si nu a fost vorba de ceve ce a zis, ci mai degraba de ce a omis sa spuna.
Ne referim la faptul ca oficialul nu a precizat, atunci cand a anuntat marirea salariului minim, daca Guvernul a facut un studiu de impact in acest sens.
"Va propunem o hotarare de guvern intr-o prima citire prin care salariul minim brut pe tara sa creasca la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, astfel incat salariile romanilor sa nu fie afectate de intoarcerea sarcinii fiscale. Suma este aferenta salariului prevazut in programul de guvernare, care era de 1.550 de lei de la 1 ianuarie 2018", a spus Vasilescu, pe 26 octombrie.
De asemenea, pe site-ul ministerului, exista un singur comunicat de presa care face referire la marirea salariului minim, in care doar se anunta ca Guvernul a luat act de aceasta propunere.
Nici macar nota de fundamentare a proiectului de lege nu mentioneaza existenta unui studiu de impact.
Pentru a vedea care va fi impactul, Ziare.com a facut o analiza a efectelor ce deriva din aplicarea acestei masuri.
Citeste si: Majorarea salariului minim: Cresc amenzile, plata zilierilor si contributiile la sanatate pentru romanii neasigurati
Reamintim ca deocamdata este doar un proiect... mai mult
Duminica, 05 Noiembrie 2017, ora 14:05
3Incepand de miercuri, 1 februarie, salariul minim pe economie va creste pana la 1.450 de lei, in timp ce 22 de taxe vor fi eliminate. Odata cu majoraea salariului minim cresc insa, automat, amenzile de circulatie.
Salariul minim brut pe tara creste de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, de aceasta majorare urmand sa beneficieze aproximativ 2,1 milioane de angajati, dintre care peste 30.000 lucreaza in sectorul bugetar. Salariul primit "in mana" dupa aceasta majorare va fi cu aproximativ 150 de lei mai mare.
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de 1.450 de lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore in medie pe luna, reprezentand 8,735 lei pe ora, potrivit hotararii aprobate de Guvern la inceputul anului.
Cresterea de la 1.250 de lei, cat a fost salariul minim brut pe economie din mai 2016, la 1.450 de lei reprezinta o majorare de 16%.
Salariul lunar net al unui angajat care nu are persoane in intretinere va fi de 1.065 de lei, fata de 925 de lei, cat a fost din mai 2016, cand salariul minim brut a crescut la 1.250 de lei.
Incheierea unui contract individual de munca cu stabilirea unui salariu de baza mai mic decat cel prevazut constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 de lei la 2.000 de lei.
In cazul in care programul normal de munca este mai mic de opt ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea acestuia la numarul mediu de ore lunar, potrivit programului legal de... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 17:14