Problema dobanzilor variabile este ca, desi acum sunt mici si extrem de atragatoare, acestea vor creste la un moment dat pe durata creditului pe care-l iei. Iar atunci, vrei nu vrei, va trebui sa platesti. De aceea, cel mai bun sfat este sa iei un credit cu dobanda fixa.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, care este dezavantajul cresterii dobanzii la creditul pe care-l ai.
Revenind la intrebarea din titlu, dobanzile la lei sunt la minime istorice, situatia fiind similara si in cazul principalelor valute (USD si EURO), ca urmare a masurilor luate de bancile centrale, pentru a stimula investitiile si consumul si pentru a preveni intrarea economiilor in criza.
Ce inseamna o crestere a dobanzilor? Pe scurt, o crestere cu un punct procentual al ratelor dobanzii s-ar traduce printr-o crestere cu circa 10% a ratelor lunare.
In prezent, in Romania, dobanda medie din piata, la un credit ipotecar in lei, este de 5,15%, fata de peste 10% in 2008. De exemplu, la un credit ipotecar echivalent cu 50.000 de euro, pe 25 de ani, rata ar creste cu 143 de lei, de la 1.409 lei la 1.552 de lei, daca dobanda se majoreaza cu un singur punct procentual.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cum sa iti inveti copilul sa puna bani deoparte. Metoda de acasa, practicata ca la banca
Depozitele in lei sau cele in valuta: care sunt mai avantajoase
Regula 75-15-10. Organizeaza-ti banii in cel mai eficient mod ...citeste mai... mai mult
Marti, 29 Septembrie 2020, ora 09:30
Guvernul a stabilit nivelul garantiilor si al subventiilor ce vor fi acordate pentru liniile de credit si imprumuturile pentru investitii contractate de firmele din Romania pentru a trece cu bine de perioada de criza generata de coronavirus. De asemenea, au fost stabilite si conditiile in care IMM-urile pot beneficia de amanarea la plata pentru serviciile de utilitati si chirie.
Masurile sunt cuprinse intr-o ordonanta de urgenta publicata sambata in Monitorul Oficial si fac parte din pachetul de masuri economice pentru sprijinirea mediului de afaceri, precum si cele de protectie sociala decise de Guvern in contextul pandemiei de coronavirus.
Ordonantele cu masurile fiscale pentru companii in perioada de criza au fost publicate in Monitorul Oficial - vezi principalele prevederi
Creditele, garantate pana la 90%
Liniile de credit si imprumuturile pentru investitii vor fi garantate in proportie de maximum 80%, fata de 50% anterior.
Valoarea maxima a liniilor de capital de lucru acordate unui beneficiar este de 5 milioane de lei, in timp ce pentru creditele de investitii valoarea maxima a finantarii este de 10 milioane de lei. Pentru companiile micro sau mici, garantia urca la 90% din finantare, iar o linie de credit poate ajunge la maximum 500.000 de lei in cazul firmelor micro, respectiv la 1 milion de lei in cazul celor mici.
Ministerul Finantelor Publice va subventiona 100% din dobanzile pentru creditele ce urmeaza a fi garantate, atat pentru... mai mult
Sambata, 21 Martie 2020, ora 14:09
Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la multe dintre creditele in lei, continua sa creasca.
Indicele a ajuns joi la 2,95%, cel mai mare nivel din acest an si, totodata, cel mai mare din 3 octombrie 2014, cand a fost 2,98%, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
ROBOR a inceput anul la nivelul de 2,05% si a scazut toata luna ianuarie. Ulterior, insa, a inceput sa creasca.
In ceea ce priveste indicele ROBOR la 6 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele ipotecare, acesta a stagnat joi la 3,07%.
Iata Cand se schimba ROBOR la banci si la ce sa te uiti ca sa nu te pacalesti cand iei un credit
Ce este ROBOR-ul si cum se calculeaza
Indicele se calculeaza zilnic de catre BNR si reprezinta media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).
De interes este, in special, cel la 3 luni (ROBOR 3M) . Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la unele credite ipotecare si intre 5% si 14% la cele de nevoi personale fara garantii.
Marja fixa e stabilita de fiecare banca si ramane neschimbata pe toata perioada contractului de credit. Astfel,... mai mult
Joi, 21 Iunie 2018, ora 11:16
Rata creditelor neperformante la nivelul sectorului populatiei s-ar majora de la valoarea actuala de 5,8%, la 7,3% intr-un orizont de un an de zile in ipoteza unui soc de 200 de puncte de baza pe rata dobanzii, potrivit Raportului asupra stabilitatii financiare.
"Estimari preliminare arata ca rata creditelor neperformante la nivelul sectorului populatiei s-ar majora de la valoarea actuala de 5,8%, la 7,3% intr-un orizont de un an de zile in ipoteza unui soc de 200 de puncte de baza pe rata dobanzii. In aceste conditii, este necesar ca debitorii sa fie in permanenta informati despre riscurile cu care se pot confrunta pe termen mediu pentru a preveni indatorarea in conditii in care ulterior s-ar putea confrunta cu probleme in rambursarea respectivelor obligatii financiare. Astfel, debitorii ar fi mai bine protejati, pe termen mediu, daca ar solicita in mai mare masura incheierea de contracte de credite cu dobanda fixa", se spune in raport.
Potrivit documentului, majoritatea debitorilor cu credite ipotecare ar resimti in timp real un potential soc pe rata de dobanda.
Creditele ipotecare nou acordate au rata dobanzii variabila in proportie de 95%, in timp ce creditele de consum sunt acordate in proportie de 58% cu dobanda fixa (ianuarie-septembrie 2017).
Conform BNR, riscul de dobanda este mai pronuntat in cazul creditelor ipotecare, relativ la creditele de consum prin prisma acordarii acestora pe maturitati mai lungi (pana la 30 de ani, fata de 5 ani in medie) si... mai mult
Luni, 04 Decembrie 2017, ora 16:31
Analistii CFA Romania anticipeaza deprecierea leului si majorarea ratelor de dobanda la leu in urmatoarele 12 luni. In ceea ce priveste indicatorul de crestere economica, acesta a scazut cu 6,6 puncte in iunie 2017, fata de luna anterioara, la valoarea de 60 puncte, a transmis institutia.
"In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, este de remarcat ca peste 70% din participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni.
Astfel, valorile mediane ale anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni au consemnat un curs anticipat de 4.6000, in timp ce pentru orizontul de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4.6000 (valoare similara cu cea inregistrata in exercitiul anterior) ", se arata in comunicatul transmis.
Rata anticipata a inflatiei pentru urmatoarele 12 luni (iulie 2018/iulie 2017) a inregistrat o valoare mediana de 2% (valoare similara cu cea inregistrata in exercitiul anterior), precizeaza CFA Romania.
"Sunt de remarcat anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni), cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani), 90%, respectiv 95% din participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie", mentioneaza CFA.
Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011, reprezentand un indicator prin care doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.... mai mult
Marti, 25 Iulie 2017, ora 10:44
In Romania nu s-a incetatenit inca obiceiul de a lua credite pentru studii de la banca, desi in alte parti al Europei este tot mai folosit, iar in Statele Unite este chiar incurajat sistemul, pentru ca nimeni sa nu se poata plange ca nu invata din lipsa de bani.
Americanii invata de cateva decenii folosind bani imprumutati, pe care-i restituie din salariu in rate, dupa angajare. Daca nu-i pot restitui pentru ca si-au intemeiat familii, si-au procurat locuinte, si-au procurat masini, ei prezinta justificari, iar banca le poate reesalona datoria.
Interminabilele rate pentru studii
Reesalonarea insa inseamna noi dobanzi si deci noi datorii, care pot duce usor la noi reesalonari. Pana cand? Nu exista o limita, dar s-a ajuns la o situatie cand destui pensionari inca mai au de platit rate la creditele din tinerete. Fireste, nu din salariu. Din pensie.
Iar numarul acestora este intr-o crestere ingrijoratoare. Dupa cum relateaza La Tribune, obligatiile persoanelor trecute de 65 de ani care mai figureaza cu rate pentru creditul de studii primit in trecut au crescut in ultimii ani de cateva ori. Mai concret, in 2005 acestea datorau bancilor, per total, 2,8 miliarde de dolari, iar in 2013 datoria lor a ajuns sa se cifreze la 18,2 miliarde de dolari.
Sunt mai multe feluri de obligatii de acest fel. Unii platesc creditele angajate pentru copiii sau nepotii lor, dar marea majoritate se lupta cu propriile credite, obtinute cu decenii in urma pentru ei insisi.
Ele... mai mult
Marti, 16 Septembrie 2014, ora 16:25
In Romania, exista de doua ori mai multe credite decat economii, raport care se mentine de aproximativ patru ani, in timp ce in Germania si Austria raportul intre imprumuturi si produse de economisire este de 1 la 3, reiese dintr-un studiu GfK care analizeaza piata bancara si pe cea a asigurarilor din 16 tari din Europa Centrala si de Est.
La polul opus se afla Serbia, Ucraina si Turcia, tari in care creditele depasesc economiile de 4,7 ori, 3,3 respectiv 3 ori.
"In 2007 - 2008 (in Romania - n.r.) erau de aproape trei ori mai multe credite decat economii, insa recesiunea a schimbat datele problemei. Pe de o parte, conditiile de creditare au devenit mai drastice. Pe de alta parte, perioada de la inceputul anului 2009, cand dobanzile pentru depozite au fost foarte ridicate, a adus mai multe persoane catre banci in detrimentul altor metode de economisire", reiese din studiul GfK.
Din punct de vedere al numarului de clienti, atat creditele cat si produsele de economisire se afla pe o panta descendenta pe care au intrat inca din 2009.
"Totusi, suma economisita in banci continua sa creasca usor, chiar daca numarul celor care contribuie la aceasta suma se diminueaza. Un factor important care duce la aceasta scadere il reprezinta ratele dobanzilor, din ce in ce mai mici. In acelasi timp, multe persoane economisesc pe termen scurt sume relativ mici, cu un scop precis - de exemplu, cumpararea unui produs electrocasnic - sume pe care ulterior le folosesc in numerar. In... mai mult
Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 14:18
Bancile locale nu mai primesc bani din partea institutiilor mama, fiind nevoite sa gaseasca finantare in Romania. Institutiile se straduiesc sa atraga bani de la populatie sub forma de depozite realizate pe perioade cat mai indelungate. Cum? Crescand dobanzile la serviciile de economisire.
In toamna acestui an, bancile din Romania s-au trezit cu robinetii inchisi, in urma deciziei de limitare a fondurilor venite de la institutiile mama. Cel mai rasunator caz este cel al Bancii Centrale a Austriei, care a cerut limitarea creditarii in statele din Europa de Est. Afectate de aceasta decizia au fost doua dintre cele mai mari institutii financiare din Romania: BCR si Raiffeisen Bank.
Daca cei care au nevoie de credite au de suferit de pe urma noii strategii a bancilor, persoanele care vor sa economiseasca bani ies in castig. Din nevoia de a obtine cat mai multe fonduri de pe piata romaneasca, bancile au inceput sa creasca dobancile la depozite, mai ales la cele in euro, moneda care devine tot mai scumpa si mai pretioasa.
"Bancile sunt nevoite sa recurga la resurse de pe piata locala si sa atraga depozite de la populatie. Deja s-a observat o crestere a dobanzii la serviciile de economisire", a declarat economistul Aurelian Dochia pentru Business24.
In incercarea de a atrage bani din piata, dobanzile la depozite au urcat spre 8% pe an la lei si 5% la euro.
BCR a dat tonul cresterilor
Banca Comerciala Romana a fost cea care a evidentiat cel mai puternic... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 12:40
Decizia luata de Banca Nationala a Austriei care prevede limitarea creditarii in Europa de Est, a avut ca efect cresterea dobanzilor la creditele acordate de BCR si Raiffeisen Bank. Lucrurile nu se vor opri aici. Pasul facut de austrieci este unul firesc in contextul economic actual si va fi urmat de decizii similare ale tuturor bancilor europene.
In luna noiembrie a anului trecut, Austria a anuntat un plan de reducere a imprumuturilor acordate de catre bancile sale comerciale in Europa de Est, masura care a starnit nenumarate controverse in statele din aceste zone.
Efectele planului austriac s-au facut simtite in Romania la inceputul acestui an, cand doua dintre cele mai mari banci locale, BCR si Raiffeisen au marit dobanzile atat la creditele in lei, cat si la cele in euro. Aceste miscari risca sa creeze un efect de domino, exemplul austriecilor urmand sa fie urmat si de restul institutiilor financiare.
"Masurile luate de bancile austriece vor fi implementate, cu siguranta, de toate bancile din Europa", a declarat pentru Business24 economistul Aurelian Dochia. Acesta a adaugat ca, in lipsa banilor de la bancile mama, institutiile vor fi obligate sa recurga la resurse locale. De asemenea, bancile vor trebui sa restranga finantarile catre populatie si sa atraga depozite. In acest sens, s-a observat deja o crestere a dobanzilor la serviciile de economisire.
Alarma declansata de masura Bancii Centrale a Austriei si-a pierdut foarte mult din esenta,... mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 12:30