Carnea de porc in viu se vinde la poarta fermei cu 5,2 lei/ kilogram, sub pretul de cost al producatorului roman, in timp ce pretul in micile gospodarii ajunge si la 14 lei pe kilogram, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), Ioan Ladosi.
"Se observa ca piata romaneasca este una paralela, avem o piata oficiala, cea a fermelor comerciale inregistrate sanitar - veterinar si avem piata porcilor din gospodariile populatiei. Dintotdeauna a existat o diferenta majora de pret intre cele doua piete. Noi efectiv ne zbatem la limita profitabilitatii, avand in vedere ca vindem porcii in viu la poarta fermei cu 5,2 lei/kg", a spus Ioan Ladosi, citat de Agerpres.
Pretul este cu 30% mai mic decat anul trecut in aceeasi perioada si cam tot cu 30% sub costul de productie. In acest moment mergem in pierdere.
Mai mult, piata fermierilor mici, a celor de subzistenta, este una extrem de activa si total necontrolata, iar porcul in viu se vinde in aceste locuri la preturi de 2-3 ori mai mari decat cele pe care le pot primi producatorii din industria carnii de porc.
"Spre deosebire de noi, piata aceasta paralela a micului gospodar este una extrem de activa si total necontrolata. In contextul actual, pretul la poarta micii gospodarii este undeva intre 12 -14 lei pe kilogram in viu, mai mult decat dublu. Aceasta chestiune este foarte usor explicabila pentru ca micul gospodar intra direct in negociere cu consumatorul final. Eu pot sa inteleg... mai mult
Marti, 22 Decembrie 2020, ora 10:45
Romania a ajuns in ultimii 15 ani importator net de carne de porc, cu aproximativ 50% din consum, ceea ce inseamna ca fiecare al doilea gratar pe care il consumam este adus din afara, sustin producatorii romani de carne de porc.
Acestia considera ca numai daca va exista un sprijin real pentru sector din partea autoritatilor se va reduce acest trend al importurilor de carne de porc care s-au cifrat anul trecut la aproape 200.000 de tone.
"Suntem intr-un un paradox. Uniunea Europeana este net exportator de carne de porc, are cu 2-3 procente mai multa carne decat consuma, iar noi suntem net importatori cu 50%. Jumatate din carnea pe care o mancam in Romania este importata, ceea ce inseamna ca tot al doilea gratar pe care il consumam cu familia este adus din afara, este din import.
Avand in vedere structura extrem de complexa a drumului carnii de porc din ferma pana in galantar, imi este foarte greu sa cred vreodata ca acea carnea importata pentru gratar, de unde o veni ea, este mai buna si mai proaspata decat cea pe care noi o producem acasa", a subliniat, la Indagra 2017, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), Ioan Ladosi, la lansarea initiativei nationale 'Porc Crescut Romaneste'.
In opinia acestuia, producatorii romani din acest sector pot produce carne de porc suficienta pentru asigurarea consumului, "avem tot ce ne trebuie", atat infrastructura necesara cat si hrana pentru animale.
"Noi trebuie sa ne uitam inainte, sa... mai mult
Luni, 30 Octombrie 2017, ora 10:49
1Romania ar putea exporta carne de porc in valoare de peste 300 de milioane de euro in primul an de la reluarea comercializarii pe piata intracomunitara, a declarat Radu Roatis, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor(ANSVSA).
Romania a fost autorizata sa comercializeze si sa exporte carne de porc pe piata intracomunitara si in tarile terte. Decizia a fost luata in cadrul sedintei Comitetului permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animalelor care s-a desfasurat la Bruxelles in 6 decembrie.
Participarea Romaniei cu carne si produse din carne de porc la comertul intracomunitar si exportul catre tarile terte, se va realiza dupa publicarea Deciziei in Jurnalul Oficial European.
Potrivit (ANSVSA), in Romania este inregistrat un efectiv de peste 4,596 milioane de porci, din care 1,4 milioane de capete sunt crescute in 317 ferme comerciale.
Pana la data de 1 octombrie 2011, 49 de ferme si un abator (din judetele Bihor, Timis, Caras-Severin, Arad) au solicitat aprobarea pentru a participa la comertul intracomunitar si la export catre tari terte.
Obiectivul propus pentru 2012 este reluarea comertului cu porci vii pe piata UE si a exportului catre tari terte, prin aplicarea, in anul 2012 a unui program intensiv de monitorizare si control pentru PPC (Pestei Porcine Clasice - n.r) la nivel national, care urmareste obtinerea pentru Romania a statutului de tara libera de PPC, ceea ce va conduce la modificarea Deciziei... mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 13:37
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) estimeaza exporturi de carne de porc de peste 20.000 tone echivalent carcasa pentru 2012, in contextul in care Romania a fost autorizata sa comercializeze si sa exporte carne de porc pe piata intracomunitara si in tarile terte.
Decizia a fost luata in cadrul sedintei Comitetului permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animalelor care s-a desfasurat la Bruxelles in 6 decembrie. Participarea Romaniei cu carne si produse din carne de porc la comertul intracomunitar si exportul catre tarile terte, se va realiza dupa publicarea Deciziei in Jurnalul Oficial European.
Potrivit MADR, canalul securizat pentru comert intracomunitar presupune stabilirea unei retele de ferme, abatoare si unitati sigure care indeplinesc toate cerintele de biosecuritate si trasabilitate, din care sa poata fi comercializata carnea de porc pe piata europeana si extraeuropeana.
"Sistemul pentru comert intracomunitar este deschis si reprezinta punctul de plecare pentru extinderea canalului securizat pentru toate unitatile care indeplinesc conditiile de biosecuritate si sanitare veterinare. Astfel, se asteapta ca importurile de carne de porc sa scada si sa creasca procentul de export pentru echilibrarea balantei comerciale la acest produs", se arata in comunicatul MADR.
Datele MADR arata ca, in anul 2010, productia de carne de porc a fost de circa 553.000 tone in viu iar in primele zece luni ale anului 2011, datele operative indica o... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 15:19
Romania va putea exporta carne de porc in tarile Uniunii Europene, incepand cu 1 ianuarie 2012, decizia fiind aprobata marti in unanimitate de statele membre, a declarat, marti, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis.
"In urma raportului prezentat de Autoritatea Veterinara am obtinut acordul statelor membre in Comitetul Veterinar Permanent de a relua exporturile de carne de porc in tarile comunitare, incepand cu 1 ianuarie 2012. Speram ca pana la sfarsitul anului decizia sa fie publicata in Jurnalul oficial al Comisiei Europene", a precizat Radu Roatis.
Reluarea exporturilor va ajuta nu numai fermele comerciale ci si crescatorii de porci din Romania, considera Roatis.
"Ridicarea acestei bariere comerciale impuse Romaniei din cauza pestei porcine ar putea aduce, in primul an de export, intre 600 de milioane si un miliard de euro, potrivit aprecierilor facute de reprezentantii industriei autohtone a carnii", a subliniat seful ANSVSA.
Pentru obtinerea acestui acord din partea Comisiei Europene (CE), Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a prezentat un raport complet privind stadiul supravegherii animalelor in ceea ce priveste pesta porcina clasica, inclusiv toate analizele facute de medicii veterinari de la animalele din fermele care au solicitat exportul pe piata comunitara, din zonele apropiate acestora, dar si din gospodariile populatiei.
"Va exista... mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 15:52
Presedintele ANSVSA, Radu Roatis, a declarat, vineri, la Targu Mures ca in curand Romania va relua exportul de carne de porc, in data de 22 februarie specialisti de la Comunitatea Europeana urmand sa evalueze normele propuse in acest sens de tara noastra, transmite corespondentul NewsIn. "Suntem la capatul implementarii unui program inceput acum trei ani de combatere si eradicare a pestei porcine.
Pe data de 22 vom avea un grup de lucru format din tehnicieni trimisi de la Comisia Europeana, care va evalua aceste norme prin care noi propunem iesirea Romaniei in comertul european si international cu produse obtinute de la porc romanesc, lucru care se intampla dupa 20 de ani", a afirmat presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
"Practic, acest lucru ne va aduce in pozitia de a putea face comert intracomunitar cu carne din porc romanesc, dar ne asigura si accesul pe marile piete ale lumii. Avem solicitari din China, Federatia Rusa si SUA", a mai spus Roatis.
Acesta a precizat ca ANSVA a atras sume mari de bani si pentru combaterea altor boli care au facut ca produsele romanesti sa fie interzise pe piata comunitara. "Acum, cu acest program strategic vom demara actiunile pentru combaterea rabiei in mediul silvatic.
ANSVA a atras sume serioase pentru aceste programe. Urmarim ca prin programele depuse sa atragem fonduri pentru a eradica boli care pot deveni bariere comerciale si pentru ca Romania sa aiba acces pe marile... mai mult
Sambata, 12 Februarie 2011, ora 00:29
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Timisoara, ca este "nedrept" ca Romania sa nu poata exporta carne de porc, in conditiile in care intruneste toate cerintele necesare, iar pe piata internationala exista o problema in acest domeniu, potrivit Mediafax.
Tabara a afirmat ca a discutat, la Bruxelles, cu comisarul pentru sanatate John Dalli, ca Romania sa poata exporta carne de porc, in conditiile in care intruneste toate conditiile necesare.
"Batalia mare este ca cei din economia secundara, cum sunt crescatorii de porci, sa poata iesi cu carnea romaneasca pe piata externa. Acesta este inca un subiect cu care am fost la Bruxelles, la intalnirea cu comisarul John Dalli. Pentru ca este nedrept ca Romania, dupa ce intruneste toate conditiile, sa nu poata iesi in piata internationala, chiar daca aceasta piata, mai ales domeniul carnii de porc, este intr-o problema, din cauza mai multor factori", a afirmat ministrul Agriculturii.
El a adaugat ca isi mentine punctul de vedere potrivit caruia Romania ar putea hrani 80 de milioane de persoane, in conditiile in care deficitul comercial pe produse agroalimentare a fost redus la jumatate, in acest moment niciun produs nefiind importat in proportie mai mare de 42 - 44 la suta.
"Pe de alta parte, Romania trebuie sa fie exportatoare. Imi mentin punctul de vedere ca Romania ar putea hrani 80 de milioane de persoane. Nu chiar pe orice. Dar daca va uitati cu atentie in raportul... mai mult
Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 00:05