Ministerul Agriculturii face un demers concret pentru a determina fermierii sa se asocieze: da un ajutor de minimis de 5.000 de euro pentru achizitia de tancuri de racire a laptelui, insa doar pentru asociatiile de producatori. Astfel, vrea sa impuste doi iepuri dintr-o lovitura: pe de o parte, incearca sa ii determine pe producatori sa se asocieze si, in acelasi timp, sa sprijine sectorul laptelui ce va fi "mancat" de germani din 2015 dupa eliminarea cotelor de lapte.
Dupa eliminarea cotelor de lapte din 2015, se anunta vremuri grele pentru fermierii romani. Intrucat micii fermieri nu au conditii de a pastra in conditii optime laptele pana la vanzare, ei risca sa fie exclusi de pe piata de concurenta din celelalte tari europe. Spre exemplu, vor trebui sa faca fata "invaziei" celorlalti producatori europeni, in conditiile in care chiar autoritatile recunosc faptul ca agricultorii romani nu sunt pregatiti pentru asta.
"In 2015 cand o sa dispara cota de lapte o sa fie un dezastru pentru micii producatori din Romania care o sa dispara de pe piata pentru ca ne invadeaza laptele din Germania. Ei sunt super performanti. Au 10 tone de lapte pe cap de vaca, romanul are maxim 3 tone de lapte pe cap de vaca si nu va avea niciodata performanta neamtului ca pret", a declarat pentru Business24 secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.
In incercarea de a ajuta micii producatori sa ajunga pe piata cu laptele lor, autoritatile au pus la punct un proiect... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 07:02
Pentru prima data in Romania, urmeaza sa fie legiferata o inedita metoda de vinatoare: soimaritul. Adica folosirea drept arma a unei pasari de prada. Un pasionat al acestei metode, Sergiu Robu, ne-a deschis o fereastra spre universul A"armelor cu peneA".In Romania sint foarte putini soimari. Noi am dibuit doar trei, unul la Cluj, Mugur Gliga, altul la Deva, Dorin Carabet, iar celalalt, Sergiu Robu, emigrat in Spania. Acesta din urma, poreclit de amici A"omul-pasareA", are 20 de ani si a emigrat de doi ani in Spania. Lucreaza la un hotel de linga Barcelona, iar in fiecare dimineata, inainte sa plece la slujba, iese pe cimp cu uliul sau pasarar.
Emigrant in paradisul soimariei
A inceput prin a se lasa fermecat de vietatea pe care o urau toti vecinii lui, un uliu pasarar ce ataca iarna gainile si porumbeii din localitatea natala, Dej, judetul Cluj. A capturat uliul cu o capcana in care pusese doua vrabii drept momeala. De atunci, marturiseste el, se trezeste in fiecare dimineata cu gindul la pasarea, nu aceeasi, care-l asteapta in camera de alaturi, cu aripile batinde, gata sa iasa pe cimp in cautarea prazii. Acum are o femela de uliu pasarar. A comandat-o din Anglia, cu rezervare pe sase luni, inainte de a se naste. A platit pe ea 650 de euro. Numele latinesc al zburataciunii - A"accipiter nisusA" - si l-a pus drept adresa de e-mail.
A ajuns in Spania in cautarea unei vieti mai bune, cind abia implinise 18 ani. Se gindeste sa infiinteze acolo, in tara cu peste... mai mult
Sambata, 10 Septembrie 2005, ora 01:49
1