Cresterea salariilor bugetarilor se va aplica si anul viitor la fel ca si majorarea punctului de pensie cu 15% de la 1 septembrie 2019, iar voucherele de vacanta se vor da pentru toti bugetarii la fel ca in 2018, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.
"Asa cum am spus, anul viitor salariile si pensiile se vor lua cu siguranta. Cresterea salariilor, conform Legii 153, se va aplica la fel, dar si ceea ce am spus cu punctul de pensie de la 1 septembrie cu 15% se va aplica. In felul acesta facem bugetul pe 2019. In rest, acele prorogari de masuri care s-au dat din 2010, respectivul domn (Sorin Dumitrascu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor n.r.) ar trebui sa stie de ele si trebuie sa inteleaga ca se fac an de an, nu le facem noi acum special sau anul trecut, s-au facut din 2010. (...) Chestia cu inghetatul salariilor nu este nici corecta, nici reala," a spus Teodorovici.
El a facut aceste precizari in urma unor informatii furnizate de presedintele Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, Sorin Dumitrascu, potrivit carora in sedinta de Guvern de vineri ar urma sa fie aprobat un proiect de Ordonanta prin care salariile bugetarilor vor fi inghetate anul viitor, la nivelul lunii decembrie, iar voucherele de vacanta nu se vor mai acorda.
Teodorovici a precizat ca acest proiect de Ordonanta vine la pachet cu Legea bugetului de stat si are mai multe... mai mult
Joi, 06 Decembrie 2018, ora 10:03
Sindicatul "Cartel Alfa" i-a trimis, luni, o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis, in care sunt enumerate motivele pentru care ar trebui promulgata cresterea salariilor cu 10% pentru bugetari. In acelasi timp, deputatul Remus Cernea a transmis obiectiile sale fata de aceasta prevedere.
Masura a fost adoptata pe 11 noiembrie de Camera Deputatilor, for decizional, cu 311 voturi "pentru", 7 abtineri si un singur vot "impotriva", astfel ca mingea e in terenul sefului statului.
Cresterea salariilor bugetarilor cu 10%, aprobata in Camera Deputatilor
Sindicalistii nu vor retrimiterea proiectului in Parlament, pentru ca in acest fel s-ar face "jocul politicianist" al unora, se arata in epistola "Cartel Alfa" remisa Ziare.com, care insa nu mentioneaza niciun nume.
Unul dintre motivele pentru care ar trebui promulgata cresterea salariilor se bazeaza pe ideea ca avansul economic trebuie sa se resimta si in buzunarele oamenilor de rand.
"Acest lucru nu se reflecta in ...citeste mai departe despre "Salarii mai mari pentru bugetari: Argumente pro si contra - Mingea e la Klaus Iohannis" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 15:38
Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 225 voturi "pentru", un vot "impotriva" si doua abtineri, Ordonanta de Urgenta 19/2012, care prevede recuperarea de catre bugetari a 8% din salarii de la 1 iunie si 7,4% de la 1 decembrie 2012, in urma reducerii cu 25% a salariilor acestora.
Ordonanta prevede ca recuperarea reducerii salariilor se face in doua etape, de 8% de la 1 iunie 2012 si de 7,4% de la 1 decembrie pentru cele reduse cu 25%, si cu 2,3% pentru cele reduse cu 15%.
Deputatul PDL Petru Calian a propus ca transa de 7,4% sa fie acordata din luna octombrie, dar aceasta propunere a fost respinsa prin vot.
Camera Deputatilor este for decizional cu acest proiect de ordonanta. mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 17:55
Negocierile cu FMI s-au incheiat cu succes, dupa doua zile de discutii la BNR, partea romana si delegatia institutiei internationale stabilind termenii noii scrisori de intentie la acordul de tip preventiv.
Discutiile cu organismele financiare internationale s-au incheiat cu succes, acest lucru reprezentand o angajare ferma a Guvernului Ponta pentru continuarea reformelor, pentru continuarea politicilor marcroeconomice vizand asigurarea stabilitatii economice si financiare a tarii, a declarat sambata seara Florin Georgescu, ministrul desemnat pentru Finante.
"Practic, acordul este negociat si incheiat cu succes. Ca efect al caracterului ferm al politicilor si reformelor structurale, sectoriale cuprinse in acord s-au identificat sume suplimentare care au permis majorarea deficitului bugetar, respectand tinta limita de 3% in relatia cu Uniunea Europeana pentru acest an si de asemenea respectand angajamentele fata de Fondul Monetar International", a declarat Georgescu.
Deficitul pe cash convenit anterior cu FMI era de 1,9% din PIB, iar tinta stabilita dupa metodologia ESA solicitata de Comisia Europeana este de 3% din PIB.
"Cred ca mesajul este important din doua puncte de vedere: o data s-a incheiat un acord care continua politicile de stabilitate macroeconomica, de ajustari sectoriale si asa mai departe, deci practic asigura stabilitatea economica si financiara a Romaniei, asigura finantarea externa a Romaniei, pentru ca Romania consuma mai mult decat produce si... mai mult
Duminica, 06 Mai 2012, ora 09:54
Vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Dan Matei Agathon sustine ca alianta va cere Guvernului o majorare chiar si mai mare a salariilor bugetarilor si a precizat ca Guvernul este dator sa convinga delegatia FMI in aceasta privinta.
"Asteapta milioane de oameni o usoara ameliorare a conditiilor de viata. Sa ne amintim atunci cand s-au redus drastic salariile si pensiile, guvernul se angajase ca in momentul in care se inregistreaza un moment economic, se va purcede la majorari salariale.
Din pacate, cresterea economica de anul trecut este mai mica de 2% si nu permite o majorare mai mare a salariilor", spune Dan Matei Agathon, vicepresedinte al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania.
Intrebat daca FMI-ul va fi de acord cu o majorare a cheltuielilor bugetare, vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronatelor, Dan Matei Agathon spune ca a vazut informatii chiar pe site-ul oficial al Fondului Monetar International.
"Am vazut ca se lua in considerare o usoara crestere a salariului, avand in vedere ca in Romania s-au si luat cele mai dure masuri de austeritate, care au si permis stabilizarea macroeconomica. Guvernul este dator sa convinga delegatia FMI ca este un lucru pe care oamenii il asteapta".
Dan Matei Agathon sustine Alianta Confederatiilor Patronale din Romania va cere guvernului o majorare chiar si mai mare a salariului, daca acest lucru va fi posibil economic. mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 16:03
Bugetarii au castigat, in instanta, plata drepturilor salariale. Aceasta ar fi vestea buna. Partea proasta este ca vor primi banii esalonat, pana in 2016. Totusi, salariile bugetarilor raman "marul discordiei". In timp ce liderii sindicali declara ca nu mai cred minciunile electorale, analistii remarca faptul ca FMI s-ar putea impotrivi unor cheltuieli suplimentare, neprevazute in bugetul pentru anul viitor.
Premierul Emil Boc sustine ca situatia externa dicteaza daca salariile bugetarilor vor creste sau nu, anul viitor. Prim-ministrul a precizat ca exista posibilitatea unei majorari salariale, doar daca situatia de pe plan extern nu se inrautateste.
"Salariile si pensiile nu scad in 2012 si niciun roman nu va primi mai putini bani anul viitor.
Daca economia nationala si daca vremurile nu se vor inrautati, exista chiar posibilitatea majorarii pensiilor si salariilor, pentru ca avem posibilitatea sa mergem cu deficitul pana la 3%, pe ESA", a subliniat premierul.
Analistul financiar Lucian Davidescu apreciaza ca bugetul este fundamentat pe o crestere ambitioasa si ca guvernul, probabil, nu va avea cum sa creasca salariile.
"Probabil ca guvernul nu va avea cum sa le creasca, pentru ca bugetul este, deja, fundamentat pe o crestere foarte ambitioasa a incasarilor, asa ca o crestere suplimentara este putin probabila. Un derapaj al cheltuielilor este putin probabil in 2012, pentru ca FMI va spune, pur si simplu, nu".
Intrebat de ce salariile bugetarilor depind... mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 12:31
Nu pot sa spun cu certitudine ca vor fi refacute salariile bugetarilor in 2012 si nimeni din guvern nu o poate spune, a declarat miercuri, la Realitatea TV, ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, cu referire la posibilitatea unor majorari ale lefurilor, informeaza Newsin. "Intreaga lume e cuprinsa de incertitudine. Noi nu suntem singuri in lumea asta, depindem de toti ceilalti. Daca se intampla ceva la bursa de la New York, asta se resimte inclusiv la Bucuresti", a mai spus demnitarul.
Lazaroiu a afirmat si ca, in acest moment, nu pot fi nici macar estimate sansele unor majorari salariale la inceputul anului viitor.
"Cresterea de la 1 ianuarie 2012 este posibila, insa incertitudine inseamna ca nu poti calcula o probabilitate pe care sa te bazezi", a spus ministrul.
Potrivit lui Lazaroiu, sansele cu privire la cresteri ale salariilor vor putea fi cunoscute atunci cand se va face bugetul pe anul viitor.
"Daca incasarile la buget cresc, abia atunci vom sti ceva cert cu privire la majorarile salariale", a spus Lazaroiu, care, in acelasi context, a subliniat importanta cresterii economice. mai mult
Joi, 18 August 2011, ora 00:09
Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, a declarat, joi seara, la Realitatea TV in contextul discutiilor despre strategia fiscala pentru 2012-2014 ca Executivul spera ca salariile bugetarilor sa revina la vechiul cuantum in anul 2012, transmite NewsIn."Suntem doar precauti, asa cum s-a tot spus in ultimul timp, toate semnalele care au fost primite (...) arata ca Romania a reusit sa se stabilizeze economic, insa in contextul evolutiei crizei economice la nivel international, Romania este precauta, am trecut printr-un impas, a fost dificil, doi ani - 2010, 2011- sa ajungem la momentul in care economia astazi este stabila.
Am avut crestere economica in primul trimestru, pana in luna mai ea este confirmata, asta nu inseamna ca putem sa dam drumul robinetului si sa facem lucruri pe care orice partid aflat la guvernare si l-ar dori.
Si anume sa creasca pensiile si salariile, am vrea sa facem asta, deocamdata uitandu-ne la ce se intampla in Europa, la tari cu economii mult mai puternice decat a Romaniei, uitandu-ne la ce se intampla cu Statele Unite.
Am fost precauti in aceasta strategie fiscal bugetara", a declarat Elena Udrea, la Realitatea TV, despre masurile de austeritate prezente in strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2012-2014.In acest context, intrebata de ce in strategie nu scrie nimic de situatia salariilor, Udrea a raspuns: "Adica nu scrie nici faptul ca nu mai cresc, nu-si revin la nivelul din 2010, nici ca vor creste. Logica faptului ca nu... mai mult
Joi, 11 August 2011, ora 22:20
Florin Pogonaru, presedintele AOAR, a declarat ca mediul de afaceri critica faptul ca s-a decis marirea salariilor bugetarilor si nu reducerea CAS, conform NewsIn."FMI vrea sa asiguram un echilibru bugetar. Cum se asigura acel echilibru, acordand prioritate aducerii salariilor bugetarilor la nivelul de dinainte de reducere sau reducerii CAS-ului, aceasta este optiunea politicianului. Noi spunem ca este optiunea politicianului roman sa nu scada CAS-ul in momentul de fata si prefera sa cresca salariile bugetarilor. Iar FMI nu a spus: 'dati la bugetari banii inapoi'. Este o alegere politica, iar aceasta alegere ne deranjeaza", a spus Pogonaru.
Reprezentantii AOAR au atras atentia ca nu numai bugetarii sunt votanti, ci si mediul de afaceri.
"Atragem atentia ca si alte tari au crescut TVA, dar aceste majorari au fost insotite de masuri de crestere a atractivitatii mediului de afaceri", a mai spus Pogonaru.
Premierul Emil Boc a declarat, saptamana trecuta, la Realitatea TV, ca salariile bugetarilor vor reveni la nivelul din vara anului 2010 in cursul anului 2012, cel mai probabil in doua transe, dintre care una va fi acordata in prima jumatate a anului, inainte de alegerile locale.
"Anul viitor, pensiile, potrivit legislatiei in vigoare, vor fi majorate cu rata inflatiei 100%, plus 50% din cresterea valorii salariului mediu brut pe economie. Incepand cu 1 ianuarie. (...) In privinta salariilor, in 2012 vom recupera in integralitate pierderile salariale din anul 2010.... mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 14:37