Existența unui decalaj în calcularea Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) poate constitui un avantaj. Persoanele cu o bună educație financiară pot determina dacă IRCC va scădea sau va crește, pe baza indicatorilor pe care îi primesc în lunile anterioare. Așa încât, beneficiarii creditelor pot decide dacă este rentabil să lichideze un imprumut în desfășurare sau să continue să plătească o eventuală dobândă vizibil mai mare.
Ziare.com îți explică în cadrul rubricii Banii tăi ce tipuri de împrumuturi se aplică indicele de referință IRCC
Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) este reglementat prin articolele II și III din OUG nr. 19/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative care modifică articolul nr. 38 din OUG nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum și pentru modificarea și completarea OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.
De asemenea, IRCC se aplică împrumuturilor reglementate prin OUG nr. 50/2000 pentru abrogarea Ordonanţei de urgență a Guvernului nr. 67/1999 privind unele măsuri pentru dezvoltarea activităţii economice.
credite de consum;carduri de credit;credite ipotecare;descoperiri de cont cu dobânzi variabile, acordate începând cu luna mai 2019.
„Excepție de la regulă fac creditele de tip Prima Casă, actuala Noua Casă, pentru care prețul este... mai mult
Miercuri, 29 Septembrie 2021, ora 09:50
Creditele de nevoi personale si-au pierdut din popularitatea de care se bucurau in anii precedenti, in urma adoptarii noilor norme BNR, dar dobanzile au inceput de asemenea sa o ia la vale.
Mai nou, BNR limiteaza perioada de rambursare a creditelor personale de la 30 de ani, la cinci ani. Acest lucru inseamna ca sumele care pot fi accesate de catre clienti sunt mult mai mici.
Reducerea numarului de imprumuturi apare si in statisticile BNR, care arata ca la sfarsitul lunii februarie totalul creditului de consum a fost de 70,912 miliarde lei, mai mic cu 2,362 miliarde de lei fata de perioada similara din 2011.
Cu toate acestea, bancile nu renunta la lupta pentru clienti si se intrec in oferte cu dobanzi avantajoase. Iata top-ul celor mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale cu dobanda fixa:
Topul dobanzilor la creditele de nevoi personale
OTP Bank solicita o dobanda anuala fixa de 14,99% la creditul de nevoi pesonale in lei. Venitul minim primar necesar pentru acordarea creditului este de 350 de lei, iar vechimea la locul actual de munca trebuie sa fie de minim trei luni. Suma maxima care poate fi imprumutata este echivalentul in lei a 10.000 euro.
Millenium Bank solicita o dobanda anuala de 14,5% la creditul de nevoi personale in lei cu dobanda fixa. Valoarea creditului poate varia intre 2.000 si 25.000 de lei, iar perioada de rambursare poate ajunge pana la 60 de luni.
Millenium Bank permite si contractarea creditului cu cel mult doi... mai mult
Marti, 24 Aprilie 2012, ora 08:16
Cardul de credit reprezinta o alternativa pentru creditul de consum, in conditiile in care se asteapta ca numarul, dar si valoarea acestui tip de imprumut sa scada in urma conditiilor de creditare mai restrictive, impuse de BNR.
Cardul de credit a inregistrat o revenire in luna decembrie, iar bancile ar putea sa profite in acest an de interesul crescut al clientilor pentru a suplini scaderea ponderii creditului de consum din portofolii. Cu toate acestea, cardul de credit ramane un produs problema din cauza numarului mare de restante registrate in cazul acestui tip de produs financiar.
La sfarsitul lunii decembrie, valoarea totala a creditelor acordate persoanelor fizice se ridica la 104.158 miliarde de lei, potrivit datelor BNR. Peste jumatate din aceasta suma, adica 61.991 miliarde de lei, era acordata sub forma creditelor de consum. In ceea ce priveste moneda, 25.726 miliarde lei erau acordati in moneda nationala, 26.797 in euro, iar 9.467 in alte valute.
In 2012 creditele de consum vor fi afectate substantial, in urma adoptarii noilor norme BNR care restrictioneaza conditiile de acordare a creditelor de consum. Astfel, perioada maxima de acordare, se reduce de la 30 de ani, la 5 ani. In plus, pentru creditele de consum in valuta, beneficiarul trebuie sa aduca garantii de 133%, iar gradul de indatorare scade.
In consecinta, numarul creditelor de consum, dar si valoarea lor vor scadea drastic in acest an pe fondul unei cereri oricum reduse din partea... mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 18:27
Bancile reiau competitia pe segmentul creditelor de consum in euro destinate populatiei reducand dobanda anuala efectiva (DAE) medie pentru aceste imprumuturi cu 1,88 puncte in ianuarie, la 6,55%, nivel minim istoric, potrivit datelor BNR citate de Mediafax.Contrar evolutiei DAE la creditele de consum in euro nou acordate populatiei, indicele de referinta pentru dobanzile in euro, Euribor la trei luni, a crescut usor pe parcursul primei luni din 2011 de la 1,001% la 1,074% spre finele lui ianuarie.
BNR publica informatii despre evolutia dobanzilor la credite si depozite din luna ianuarie 2007, cand Euribor la trei luni se situa la nivelul de circa 3,7%.
DAE pentru creditele in euro destinate consumului populatiei era in ianuarie 2007 de 12,6% si a scazut sub pragul de 10% din luna februarie 2010. Pe parcursul anului trecut, aceasta dobanda a avut o evolutie mixta, dar a ajuns la 8,43% in decembrie 2010.
Autoritatile romane s-au angajat fata de FMI ca vor monitoriza evolutia creditarii in devize straine si vor lua masuri daca va fi necesar pentru a se asigura ca imprumuturile in valuta au un pret suficient de ridicat pentru a reflecta riscurile asociate pentru debitorii neacoperiti fata de riscul valutar.
Acest angajament a fost asumat in conditiile in care soldul creditelor in valuta este aproape dublu comparativ cu imprumuturile in moneda nationala.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a atras de mai multe ori atentia asupra gradului ridicat de risc pe care il au... mai mult
Miercuri, 02 Martie 2011, ora 17:45
BRD Finance, filiala de credite de consum a BRD-SocGen, a inregistrat in 2010 o scadere cu 17,5% a soldului creditelor, ajungand la un volum de 365 milioane lei al imprumuturilor acordate in magazine si la finantari de 160 milioane lei prin carduri revolving, a anuntat luni BRD, potrivit NewsIn.La finalul lui 2009, BRD Finance avea un sold al creditelor acordate in magazine de 467 milioane lei si finantari prin carduri revolving de 170 milioane lei.
"Activitatea filialelor a fost una satisfacatoare, in ciuda dificultatilor provocate de recesiunea persistenta. BRD Finance, filiala specializata in acordarea de credite de consum la locul de vanzare, a inregistrat profit si, in acelasi timp, o scadere pronuntata a costului riscului.
BRD Sogelease, filiala specializata in leasing financiar, a pastrat un portofoliu bine echilibrat si a acordat finantari in valoare de 845 milioane lei", se mentioneaza in raport.
In 2010, baza de clienti a BRD Finance a scazut la 271.000, fata de 352.000 clienti la finalul lui 2009 si 410.000 in 2008. mai mult
Luni, 14 Februarie 2011, ora 14:55
La cat de mult rau a facut economiei din Romania - nu pe ani, ci probabil pe decenii - delirul consumului pe credit din perioada 2004-2008 se cere evocat si iar evocat ori de cate ori apare prilejul! Si tot n-ar fi de ajuns! Mai ales ca, din cauza slabiciunii dramatice a productiei interne, boala Romaniei continua sa fie supraconsumul, chiar si acum, in conditiile stagnarii pe ansamblu a consumului in anii crizei si prabusirii pur si simplu a unor piete care inflorisera pe vremea delirului (imobiliarul, vanzarile de automobile, vanzarile de electrocasnice si electronice).
In majoritate, respectivele piete, dupa caderi de 40-50%, care prin dimensiune nu pot fi imputabile crizei in sine, ci doar anomaliilor de dinaintea acesteia, se afla acum la nivelulri din 2004-2005 sau chiar de dinaintea delirului insusi.
Fata de productie, consumul continua sa fie supraexcedentar, se realizeaza disproportionat din import si a instituit un cerc vicios in mecanismul economi: este atat de precumpanitor in economie, incat, daca nu creste, nu se obtine crestere economica, iar, daca creste, majoreaza periculos deficitul extern si indatorarea externa, amplificand cu alte cuvinte dezechilibrele si dezarticularile producatoare de criza.
Motivul pentru care se cere a se reveni iar si iar asupra acestor aspecte este ca, din cauza dependentei vicioase in care consumul a varat cresterea economic in Romania, exista permanente presiuni din partea cercurilor de afaceri (angrenate indeosebi in... mai mult
Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 17:49
Firmele de leasing si societatile de credite de consum au primit in primele noua luni de la actionarii straini injectii de capital de 103,27 mil. euro, cu 6% mai putin fata de acelasi interval din 2009, cand insumau 110 mil. euro, potrivit Newsin.In primele noua luni ale acestui an, cea mai mare infuzie de capital a fost facuta de actionarii VFS Int.
Romania IFN, firma locala a diviziei de leasing a grupului suedez Volvo, cu un aport la capital de 30,17 milioane euro in august. La mica distanta se afla actionarii Italo Romena Leasing IFN, care au contribuit la capitalul social cu 22,87 milioane euro in martie si actionarii luxemburghezi ai Fortis Lease Romania, cu 22,5 milioane euro in ianuarie. ALD Automotive, divizia de leasing operational si administrare de flote auto a grupului Societe Generale, a primit o injectie de capital de 6,49 milioane euro in martie, in timp ce actionarii OTP Leasing au contribuit in ianuarie cu 5,9 milioane euro la capitalul social. De asemenea, actionarii Ralfi IFN au majorat capitalul social al companiei cu 5,19 milioane euro in septembrie. In a doua luna a acestui an, au fost inregistrate majorari de capital la Cetelem IFN, care a primit 4,8 milioane euro si NBG Leasing IFN, cu 2,1 milioane euro. De asemenea, TBI Credit IFN si-a sporit capitalul social cu 3,28 milioane euro in mai. Datele publicate lunar de Registrul Comertului includ primele 40 de companii care au primit aport la capitalul social, dupa valoarea sumelor... mai mult
Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 00:15
George Olteanu, Director general adjunct BRD Finance
BRD Finance administreaza o gama diversificata de produse si servicii financiare, astfel incat clientii sa poata obtine simplu si rapid produsele pe care le doresc. Oferta include atat credite de consum cat si carduri de credit, credite auto sau credite de nevoi personale.
•Cresterea creditelor de consum direct proportionala cu cresterea economica
•Leasing vs Credite de consum
•98% dintre romani opteaza pentru autovehicule noi
"Diferenta majora dintre leasing si creditul de consum este la proprietatea pe autovehicul. In cazul creditelor de consum clientul este proprietar, pe cand in cazul celor de leasing societatea de leasing are in proprietate acest autovehicol", a declarat George Olteanu, director general adjunct BRD Finance.
mai mult
Marti, 05 Octombrie 2010, ora 01:29
BCR are in vedere restructurarea a aproximativ 5.000 de credite ipotecare sau de nevoi personale garantate cu ipoteca si a 15.000 de imprumuturi de consum, fara garantii, a declarat luni vicepresedintele responsabil pentru divizia de retail a bancii, Martin Skopek, relateaza Newsin.El a aratat ca Banca Comerciala Romana (BCR) are in total aproximativ un milion de angajamente de tip credit pe segmentul de retail, inclusiv carduri de credit sau descperit de cont. "Trebuie sa precizez ca aceste cifre nu reprezinta o lista permanenta. Ele se pot schimba de la o zi la alta, in functie de momentul la care clientii isi platesc ratele", a spus Skopek. El nu a precizat care este volumul acestor imprumuturi care sunt propuse pentru restructurare, dar a mentionat ca valoarea medie a unui credit ipotecar la BCR este de aproximativ 40.000 euro. "Pe de alta parte, pe segmentul de credite de consum este vorba de un volum total mai mic, dar de un numar mai mare de cazuri. Trebuie sa tinem cont si de faptul ca intre 65% si 68% dintre ratele rambursate pentru creditele de consum se fac cu bani gheata si de multe ori oamenii pur si simplu nu ajung sa-si plateasca rata", a precizat Skopek.
"De altfel, noi incercam sa ne convingem clientii ca este util sa aiba un cont curent la noi, din care sa plateasca ratele, inclusiv prin optiuni de tip direct debit, pentru a nu mai avea grija datoriilor scadente in fiecare luna", a mai spus el.
BCR renunta la deschiderea a 15 sucursaleBanca Comerciala... mai mult
Luni, 11 Mai 2009, ora 16:19