In ciuda sanctiunilor economice si a crizei preturilor petrolului, Rusia nu da semne ca ar vrea sa-si tempereze ambitiile, iar acestea nu se manifesta numai in termeni militari.
Dupa ce a tocat o buna parte din rezervele valutare ale tarii pentru a tine sub control criza din 2015-2016, Moscova a cumparat si in luna martie din Statele Unite titluri de trezorerie de 13,5 miliarde dolari, anunta CNN Money.
Este a treia luna consecutiva in care Rusia a recurs la aceasta metoda, in prezent Trezoreria americana datorand Moscovei 100 de miliarde de dolari.
Inainte de momentul critic care a impins pretul petrolului la cel mai scazut nivel din 2003 si pana in prezent, Rusia detinea titluri de trezorerie emise de SUA in valoare de 150 miliarde dolari, acestea scazand brusc la doar 66,5 miliarde USD in 2015, dar in prezent datoria Statelor Unite fata de rusi incepe sa creasca din nou.
Obligatiunile emise de Trezoreria americana sunt considerate printre cele mai sigure instrumente financiare din lume, dar analistii au acum o adevarata dilema referitoare la nivelul de indatorare al Statelor Unite fata de Moscova.
Unii dintre acestia cred ca o parte din obligatiuni cumparate in anii anteriori crizei pretului petrolului ar putea fi detinute prin intermediul unor firme din paradisuri fiscale precum Insulele Cayman, Elvetia sau Luxemburg.
"Exista suspiciunea ca nivelul de indatorare al SUA fata de Rusia ar putea fi dublu", sustine Win Thin, analist-sef pentru strategii de... mai mult
Joi, 18 Mai 2017, ora 07:12
1Bancile centrale au inceput sa-si faca planuri de urgenta pentru a pastra pietele financiare functionale in cazul in care Statele Unite nu-si vor putea achita la scadenta datoriile, situatie care va pune obligatiunile folosite ca referinta la nivel global in situatia de default.
Liderii bancilor centrale au discutat posibile masuri de raspuns la intalnirea anuala a Fondului Monetar International (FMI), de la sfarsitul saptamanii trecute, au declarat doua surse apropiate situatiei pentru Bloomberg. Discutiile au continuat si dupa ce bancherii au parasit reuniunea de la Washington.
"Doar pentru ca in trecut a fost rezolvata intotdeauna, nu inseamna ca nu trebuie sa facem planuri de urgenta. (...) Ma astept ca Banca Angliei sa se pregateasca. Ma astept ca sectorul privat sa faca acelasi lucru, iar in alte tari situatia sa fie similara", a declarat Jon Cunliffe, care va prelua din noiembrie functia de viceguvernator pentru stabilitate financiara la Banca Angliei.
Raspunsul initial al bancilor centrale la o eventuala intrare a SUA in default ar fi asemanator cu actiunile intreprinse dupa colapsul bancii americane Lehman Brothers in 2008. La momentul respectiv, bancile centrale s-au angajat sa asigure lichiditate suficienta, au redus cerintele pentru garantiile cerute la acordarea de finantare si au deschis linii de swap intre ele pentru a-si asigura un necesar suficient de moneda.
Datoriile SUA catre creditori sunt, insa, de cateva zeci de ori mai mari decat cele... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 10:41
Criza financiara determina reprezentantii marilor companii sa renunte la bancile si finantatorii locali si sa apeleze la institutiile financiare din SUA pentru imprumuturi.
Companiile europene au imprumutat 14,4 miliarde de euro (aproximativ 18 miliarde de dolari) ceea ce a determinat o dublare nivelului imprumuturilor acordate in 2011 care nu depasea 6,7 miliarde de euro, potrivit unui raport S&P citat de Wall Street Journal.
Ingrijorarile legate de situatia economica din Europa au crescut in ultima luna in special din cauza alegerilor din Grecia care au redeschis problema iesirii tarii din zona euro. Noile alegeri au fost stabilite pentru 17 iunie.
In timp, temerile legate de situatia precara a bancilor din Spania, a patra economie din zona euro s-au adancit. Vineri, guvernul Spaniei a anuntat nationalizarea efectiva a unuia dintre cei mai mari creditori ai tarii, Bankia din cauza creditelor neperformante.
"Mutarea" facuta de guvernul tarii ar fi starnit ingrijorarea investitorilor care considera ca revenirea sectorului bancar spaniol ar putea costa mai mult decat poate gestiona tara.
Unul dintre riscurile pe care companiile europene care se imprumuta in SUA trebuie sa si-l asume este acela ca in situatia in care nivelul imprumuturilor catre companii creste in SUA, se inregistreaza o scadere in Europa. Practic, companiile europene si-ar putea reduce optiunile de finantare, ceea ce ar determina si o crestere a costurilor.
Unele dintre cele mai mari... mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 12:16
Pe masura ce guvernul american cheltuie sume importante de bani pentru a rezolva problemele economice, exista si nevoia de a gasi sume cu care sa finanteze masurile de redresare economica. Acestea sunt obtinute, de obicei, prin imprumuturi realizate prin vanzarea de obligatiuni cu maturitati variate.
Pentru investitori, titlurile de stat sunt considerate pariuri sigure pentru ca au o dobanda garantata. Iata care sunt entitatile care au imprumutat statul american prin aceasta metoda.
7. Guvernul - 484,4 miliarde
Guvernul SUA si guvernele locale detin aproape jumatate de trilion de dolari in titluri de stat, conform Fed.
Nivelul acestor detineri a ramas acelasi inca din 2006, fluctuand intre 484 si 576 miliarde de dolari.
6. Fonduri de investitii - 635,5 miliarde dolari
Conform Fed, categoria fondurilor de investitii detine titluri de stat in valoare de 653,5 miliarde dolari, aflandu-se pe locul sase in topul entitatilor ce au imprumutat statul american prin intermediul achizitiei titlurilor de stat.
Valoarea titlurilor de stat detinute de fondurile de investitii a scazut cu 105 miliarde dolari din decembrie 2008 pana acum.
5. Fonduri de pensii - 842,2 miliarde dolari
Fondurile de pensii controleaza o suma mare de bani, rezervata persoanelor ce se afla la varsta pensionarii, si sunt, astfel, obligate sa faca investitii sigure.
Aceasta categorie, care include atat fonduri de pensii private, cat si guvernamentale, detin 842,2 miliarde de... mai mult
Sambata, 17 Martie 2012, ora 09:15
Cei mai bogati oameni ai lumii au acces la unele dintre cele mai exclusiviste carduri de credit. Privilegiile care vin cu acestea sunt numeroase, dar si costurile de administrare sunt pe masura.
Unul dintre cele mai rare carduri de credit este eliberat de J.P. Morgan si se numeste Palladium, un card destinat elitelor care abia recet a ajuns in atentia presei, in ciuda faptului ca exista pe piata de ani de zile, scrie Business Insider.
Numele cardului este derivat, in parte, din componenta principala a acestuia - un metal rar, alb-argintiu, numit paladiu. Daca acest fapt nu ii garanta unicitatea si statutul, atunci aurul de 23 de karate care este de asemenea folosit la fabricarea cardului, sigur o va face.
Doar valoarea cardului in sine se ridica la aproximativ 1.000 de dolari, dar acest lucru inseamna "maruntis" pentru toti cei care detin un astfel de card, conditia eliberarii lui fiind detinerea unei averi de peste 25 de milioane de dolari.
Conform unui site ce se ocupa de compararea diverselor carduri de credit existente pe piata americana, brosura cardului indica urmatoarele beneficii pentru detinatorii cardului: posibilitatea de modificare a datei in care se efectueaza plata lunara oricand, comision zero pentru tranzactiile internationale, platile efectuate cu intarziere si overdraft.
De asemenea, cardul Palladium deschide posesorilor usile unei zone speciale de asteptare in aeroporturi, bilete gratuite de avion pentru o a doua persoana atunci cand... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 08:33
Dobanzile la creditele ipotecare au scazut in Statele Unite la minimul a peste 50 de ani, locuintele devenind astfel mai atractive pentru eventuali cumparatori, potrivit unui sondaj realizat de compania americana de stat Freddie Mac, citat de CNN. Rata medie la imprumuturile pe 30 de ani cu dobanda fixa a coborat la 4,15% in aceata saptamana, informeaza Mediafax.
Minimul anterior, de 4,17%, a fost inregistrat in noiembrie anul trecut. Pentru creditele pe 15 ani cu dobanda fixa, media a coborat la 3,36%.
"Anuntul Rezervei Federale de saptamana trecuta privind mentinerea dobanzii minime record, apropiate de zero, si temerile de pe pietele financiare privind bancile europene au avut efect si in aceasta saptamana si au permis tuturor produselor ipotecare din sondajul nostru sa ajunga la minime record", a spus economistul-sef al Freddie Mac, Frank Nothaft.
In pofida conditiilor favorabile piata imobiliara din SUA nu isi revine dupa criza financiara declansata in 2008. Vanzarile de locuinte vechi au scazut in iulie, fata de iunie, potrivit Asociatiei Nationale a Dezvoltatorilor Imobiliari din SUA, chiar daca fata de iulie anul trecut au crescut.
Totodata, piata locuintelor noi ramane la circa un sfert fata de perioada de dinaintea crizei.
Dobanzile la creditele ipotecare sunt puternic influentate de randamentele titlurilor Trezoreriei SUA, care au coborat la un minim istoric, sub pragul de 2%. mai mult
Vineri, 19 August 2011, ora 18:02
Cand presedintele Nixon a facut celebra vizita in China in 1972, nu s-a gandit ca peste patru decenii statul comunist ar putea ajunge creditorul numarul 1 al SUA, indemnandu-i pe americani sa adopte o politica fiscala mult mai responsabila. Statul chinez este in prezent cel mai mare creditor strain al Americii, cu 1200 de miliarde de dolari din datoria SUA.."China, superputerea lumii, are tot dreptul sa ceara SUA siguranta activelor in dolari", sublinieaza analistii internationali.
Scenariul apocaliptic ar suna cam asa: “Puterea economica si militara a Chinei ar putea sa-si puna amprenta asupra lumii occidentale. In cazul in care puterile occidentale ar incerca sa blocheze accesul Chinei la petrolul din Orientul Mijlociu, s-ar naste un razboi”, sunt de parere analistii.
Puterea Partidului Comunist ridica, de asemenea, temeri in SUA.
"Cea mai mare temere este ca statul chinez va prelua conducerea, iar Occidentul se va prabusi. In ultimii 20 de ani, au existat mai multe discutii potrivit carora China nu joaca corect in comertul mondial. Iar acest lucru se vede in relatia dintre China si SUA”, spune Tim Stanley, cercetator american la Royal Holloway Colege.
Intrebarea pe care multi analisti si-o pun este cat de dispusa e China sa detina puterea in conditiile in care nu are suficiente resurse naturale. Exista de asemenea teoria potrivit careia statul chinez isi vede doar propriile interese dorind sa-si stabilizeze cresterea economica.
Economistii nu cred insa... mai mult
Marti, 16 August 2011, ora 16:47
Creditele de consum din Statele Unite au crescut in ianuarie cu 4,96 miliarde dolari, marcand prima crestere din ultimul an si cea mai puternica de la mijlocul lui 2008, arata datele publicate vineri de banca centrala americana, citate de Les Echos.In decembrie, nivelul creditelor a scazut cu 4,57 miliarde dolari. Analistii estimau o scadere de 4,5 miliarde dolari in luna ianuarie.
Ultimul avans a fost inregistrat in iulie 2008, cand creditele de consum au crescut cu 7,29 miliarde dolari, inainte de a trece pe rosu, din cauza crizei financiare.
Consumatorii si-au controlat mai atent cheltuielile curente, iar bancile au fost mai selective in ceea ce priveste creditarea si mai dispuse sa majoreze comisioanele pentru cardurile de credit. mai mult
Sambata, 06 Martie 2010, ora 17:58
Guvernul a decis sa acopere integral de la buget ratele de capital si dobanzile, in suma totala de 5,4 milioane dolari, aferente unui credit acordat in 1992 de Guvernul Statelor Unite in vederea cumpararii de bumbac din SUA prin importatori romani, dupa ce firmele au refuzat sa mai achite datoria.Pentru a nu deteriora relatiile cu SUA, Guvernul a decis, printr-un proiect de lege aprobat recent, ca ratele de capital si dobanzile aferente unei cote-parti din credit sa fie rambursate de la bugetul de stat, esalonat, pana in anul 2022, incercand in acelasi timp sa recupereze suma in instanta de la firmele romanesti implicate in contract, precizeaza Mediafax.
Intentia de a "nu deteriora relatiile comerciale si diplomatice cu SUA" este prezentata in proiectul de lege aprobat de Guvern.
In anul 1992, Guvernul american a acordat Executivului de la Bucuresti un credit comercial de 10 milioane dolari, pe termen de 30 ani, cu 6 ani perioada de gratie si dobanda de 3% pe an, pentru cumpararea de bumbac fibra din SUA.
Pentru realizarea importului au fost selectati prin licitatie publica cinci operatori specializati in operatiuni de comert exterior, respectiv Romanoexport, Tricorom, Textilcotton, Impex Overseas si Tuvic Impex.
Firmele au incheiat contracte de mandat special prin care s-au angajat sa importe bumbacul din SUA si sa ramburseze ratele scadente si dobanzile aferente creditului.
Importatorii au platit dobanzile pana in 1998, dupa care, odata cu scadenta primelor rate de... mai mult
Marti, 20 Octombrie 2009, ora 13:10