Grecia a achitat anticipat o parte din masivul imprumut luat de la Fondul Monetar International (FMI), a anuntat Ministerul de Finante de la Atena, transmite Reuters.
Grecia a platit 2,7 miliarde de euro din creditul primit de la FMI. Achitarea anticipata permite Atenei sa-si scada costurile cu serviciul datoriei, deoarece imprumuturile de la FMI au o dobanda mai ridicata decat cea platita in prezent de Grecia pe pietele de obligatiuni.
Luna trecuta, Mecanismul European de Stabilitate (ESM) - fondul de salvare al zonei euro - a fost de acord sa permita Greciei sa restituie, inainte de scadenta, o parte din suma imprumutata de la Fondul Monetar International.
Imprumuturile luate de Grecia de la FMI se ridica la aproximativ noua miliarde de euro.
"Restituirea inainte de scadenta a unei parti din creditul FMI este benefica atat pentru Grecia, cat si pentru Mecanismul European de Stabilitate", a afirmat seful ESM, Klaus Regling.
In timpul crizei datoriilor din perioada 2010-2015, Grecia s-a aflat in imposibilitatea de a accesa imprumuturi de pe pietele de obligatiuni si a fost nevoita sa apeleze la credite masive de la FMI si de la guvernele din zona euro. Anul trecut, Grecia a finalizat al treilea pachet de asistenta financiara si de atunci randamentele sale se imbunatatesc, mai ales ca in 25 octombrie agentia de evaluare financiara S&P a revizuit in crestere ratingul de credit la "BB minus", cu perspectiva pozitiva, ceea ce inseamna ca ar putea urma o noua... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 11:26
Ministrul elen de Finante, Euclid Tsakalotos, a confirmat marti informatiile conform carora Guvernul de la Atena intentioneaza sa restituie inainte de scadenta o parte din masivul imprumut luat de Fondul Monetar International (FMI), informeaza publicatia elena Kathimerini.
Este vorba de un credit in valoare de 3,5-4 miliarde de euro, cu o rata a dobanzii de peste 5%, reprezentand transele pentru 2019 si 2020, a sugerat Tsakalotos in declaratiile acordate postului de radio Thessaloniki. Economiile rezultate vor fi folosite pentru a reduce taxele si a imbunatati politica sociala, a adaugat ministrul elen de Finante.
Saptamana trecuta, Klaus Regling, directorul general al Mecanismului European de Stabilitate (ESM), a sugerat ca ar fi "intelept" din partea Greciei sa achite anticipat creditele catre FMI deoarece ele sunt mai scumpe decat randamentele pe care le plateste in prezent Atena pentru a se imprumuta de pe pietele de obligatiuni.
Declaratia a fost facuta la reuniunea Eurogrup de la Bucuresti, unde ministrii de Finante din zona euro au anuntat acordarea unei transe de aproape un miliard de euro Greciei, ca parte a programului de monitorizare a reformelor dupa incheierea programului de asistenta financiara.
Atena poate accesa banii cu conditia sa-si respecte angajamentele privind reformele, in special legea care extinde protectia oferita debitorilor impotriva procedurilor de executare silita a resedintelor primare, care face parte dintr-un pachet mai amplu de... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2019, ora 14:24
Grecia si creditorii sai internationali par sa se afle intr-un nou impas in privinta implementarii masurilor stabilite in cel de-al treilea acord bailout semnat intre cele doua parti, semnaleaza premierul Alexis Tsipras.
In cadrul unei intalniri cu reprezentantii partidului Syriza, premierul elen a mentionat ca ingerintele FMI si ale ministrului Finantelor din Germania, Wolfgang Schaeuble, i se par nelalocul lor si dincolo de limitele acordului cadru semnat cu ocazia acordarii imprumutului de 82 miliarde euro, informeaza Daily Sabah.
"Nu va mai jucati cu focul", a cerut premierul Greciei la doar o zi dupa ce delegatia elena si creditorii din zona euro nu au reusit sa ajunga la o intelegere pe tema deblocarii transelor din imprumut.
"Suntem gata sa discutam orice este inclus in acordul bailout, dar nu si chestiuni care depasesc cadrul legal al acestuia si par si lipsite de ratiune. Nu o sa luam in considerare cerinte care nu sunt sustinute de logica si de cifre", a precizat Alexis Tsipras.
Ultimele discutii purtate intre Atena si creditorii din zona euro se refera la politica fiscala pe care guvernul elen trebuie sa o implementeze in urmatorii 4 ani pentru a evita un faliment de tara sub presiunea datoriilor acumulate in ultimii 7 ani.
Negocierile vor fi reluate saptamana aceasta in capitala Greciei, de rezultatul acestora depinzand deblocarea celei de-a doua transe din imprumutul de 82 de miliarde euro acordat Greciei.
O eventuala blocare a programului... mai mult
Luni, 13 Februarie 2017, ora 15:33
Grecia a adoptat niste masuri nepopulare in randul populatiei, luni, dar necesare pentru a debloca fonduri noi de la creditorii internationali.
Premierul elen Alexis Tsipras a aparat reformele adoptate in Parlament legate de pensii si taxe, transmite BBC.
El a explicat ca masurile au fost necesare pentru a primi o noua transa din imprumutul extern, fara de care tara supranumita "copilul crizei" nu ar putea trece peste vara. Discutia la nivel european ar urma sa inceapa luni dupa-amiaza, in cadrul unui summit cu ministrii de Finante din zona euro.
Tsipras a dat asigurari ca schimbarile vor afecta doar putin peste 7 la suta dintre pensionari. In plus, el considera ca in acest mod se vor pune bazele unui sistem sustenabil, avand in vedere ca o crestere a contributiilor la pensii va aduce mai multi bani la buget.
"Copilul crizei" pune iar pe jar intreaga Europa: Negocierile... citeste mai departe despre "Copilul crizei asculta in sfarsit de parinti: Noi masuri de austeritate in Grecia, populatia e furioasa" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Mai 2016, ora 10:20
Prim-ministrul elen Alexis Tsipras a respins joi ideea implementarii unor noi masuri de austeritate si a cerut in schimb creditorilor sa reduca datoria externa uriasa a statului, care se ridica in acest moment la 347 de miliarde de euro.
Declaratia liderului vine dupa ce Comisia Europeana a anuntat ca se asteapta la rezultate fiscale mai bune pentru Grecia in 2016, transmite Reuters, citata de News.ro.
Cresterea economica a fost un punct esential in negocierile pentru salvarea economica a Greciei, care s-au lungit timp timp de mai multe luni. Insa, FMI se arata neincrezator cu privire la posibilitatea Greciei de a obtine un surplus primar de 3,5 puncte procentuale pana in 2018.
Grecia, impinsa de FMI intr-o noua criza? Stenogramele care i-au infuriat pe oficialii de la Atena
Atena si UE considera tinta propusa la negocieri ca fiind realizabila, insa ...citeste mai departe despre "Grecia joaca iar periculos: Tsipras respinge noi masuri de austeritate, vrea stergerea datoriilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Aprilie 2016, ora 21:42
Recapitalizarea bancilor grecesti s-ar putea dovedi o operatiune mai putin costisitoare decat asteptau creditorii europeni ai tarii, a recunoscut un oficial de la Bruxelles.
Dupa testul de stres efectuat de Banca Centrala Europeana s-a descoperit ca bancile elene au nevoie doar de 10 miliarde de euro, o suma reprezentand doar 40% din cele 25 de miliarde preconizate a fi folosite in acest scop prin Mecanismul de Stabilitate Europeana, anunta Reuters.
Perspective incurajatoare
Dupa retragerea masiva a capitalului din bancile elene, liderii eurpeni se asteptau ca acestea sa fie pe puncul de a se prabusi la orice soc al pietei.
In schimb, situatia actuala arata ca intreg sectorul bancar din Grecia are nevoie de o infuzie de 14,4 miliarde de euro, doua treimi din suma urmand sa fie acoperite din fondurile puse la dispozitia Greciei de creditorii europeni, iar restul din surse proprii.
Deja Banca Nationala a Greciei, cea mai mare institutie privata de credit din tara, a anuntat ca va scoate la vanzare sucursala din Turcia pentru a acoperi suma necesara recapitalizarii bancii-mama.
"Se pare ca, din pachetul de 25 de miliarde de euro, 10 miliarde vor fi suficienti pentru moment", a admis unul dintre oficialii europeni.
Suma va fi alocata de BCE catre Banca Greciei pana la 15 noiembrie, restul banilor din pachetul destinat recapitalizarii sectorului bancar elen urmand sa fie directionat catre guvernul elen dupa finalizarea primelor verificari efectuate de... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 12:30
Reprezentantii creditorilor s-au deplasat marti, 20 octombrie, la Atena pentru a stabili daca noul guvern elen a facut pasii necesari in implementarea reformelor incluse prin memorandumul semnat in vara.
Un raspuns pozitiv ar putea asigura eliberarea unei transe de 2 miliarde de euro din imprumutul de 86 de miliarde pus la dispozitia Greciei de creditorii din zona euro, anunta publicatia EUObserver.
O saptamana de foc
Sefii misiunilor economice ale Comisiei Europene, Bancii Centrale Euriopene, FMI si din cadrul Mecanismului de Stabilitate European (ESM) vor avea la dispozitie o saptamana pentru a verifica pasii facuti in directia reformarii Greciei.
Pana pe 27 octombrie, expertii celor 4 institutii vor trebui sa verifice daca setul de legi aprobate recent de coalitia Syriza-Anel convine cerintelor exprimate de creditori in cadrul celui de-al treilea program de asistenta financiara acordat tarii.
Saptamana trecuta, parlamentarii coalitiei de guvernamant au aprobat impunerea penalitatilor in caz de pensionare anticipata si cresterea impozitului pe proprietati. Parlamentarii Opozitiei au votat impotriva.
Alte trei legi cruciale pentru eliberarea transelor din imprumut urmeaza sa fie adoptate pana la mijlocul lunii viitoare.
Acestea vizeaza reformarea sistemului de pensii, impozitele aplicate fermierilor si modificarea legislatiei privind imprumuturile neperformante. Promulgarea legilor va aduce inca 1 miliard de euro in vistieria statului elen.... mai mult
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 13:47
Ministrii de finante din zona euro au aprobat miercuri seara deblocarea unei prime transe de ajutor pentru Grecia, care ii va permite sa ramburseze joi 3,4 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana, a anuntat intr-un comunicat Mecanismul european de stabilitate (MES).
Consiliul de administratie al MES, compus din ministrii de finante ai celor 19, "a aprobat programul pentru Grecia", a indicat comunicatul. Grecia va primi imediat o suma de 23 miliarde de euro, a confirmat o sursa apropiata dosarului, potrivit AFP.
Acord pentru salvarea Greciei pe banii europenilor: Spania si Austria au aprobat planul
Cei 19 au asteptat, inainte de a da unda verde definitiva acestei plati, ca parlamentele nationale chemate sa se pronunte asupra noului program de ajutor pentru Grecia sa faca acest lucru. Miercuri, ultimul obstacol a fost ridicat odata cu votul in Bundestagul german in favoarea acestui plan. Planul include un ajutor financiar sub forma de imprumuturi de pana la 86 miliarde ...citeste mai departe despre "Deznodamantul tragediei elene: Zona euro deblocheaza o prima transa de ajutor pentru Grecia" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 19 August 2015, ora 22:13
Echipele tehnice ale creditorilor Greciei (UE, BCE si FMI) ar urma sa inceapa sa soseasca la Atena in acest weekend, dar sefii misiunilor nu vor ajunge pana joi.
Discutiile "vor incepe marti" intre echipele tehnice si responsabilii greci pentru finalizarea acordului privind un nou imprumut international pentru tara, a declarat sambata seara o sursa din Ministerul grec al Finantelor, citata de AFP.
Sefii misiunii creditorilor "vor intarzia una sau doua zile" si vor fi la Atena pana joi, a precizat aceasta sursa.
Grecia va renaste din cenusa sau va arde in flacarile lui Hades?
Cu cateva ore inainte, aceeasi sursa a declarat pentru AFP ca Declan Costello, de la Comisia Europeana, Rasmus Ruffer, de la Banca Centrala Europeana (BCE), Delia Velculescu, de la Fondul Monetar International (FMI), si Nicola Giammarioli, responsabil al Mecanismului European de Stabilitate (MES), vor ajunge la Atena in acest weekend.
"Intarzierea sefilor de misiune se datoreaza unor motive ...citeste mai departe despre "Grecia: Reprezentantii creditorilor, la Atena - discutii pentru un nou acord" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 26 Iulie 2015, ora 13:47