Aflata in insolventa, Hidroelectrica a inchis o linie de credit acordata de Banca Transilvania, in valoare de 120 de milioane de lei, a carei scadenta era pe 11 aprilie 2014.
Compania intentioneaza sa mai plateasca integral pana la finele anului alte trei imprumuturi totalizand 167 milioane euro (745 de milioane de lei).
"La data de 14.10.2011 Hidroelectrica a contractat de la Banca Transilvania o facilitate de finantare pe termen scurt in valoare de 120 milioane lei. Perioada de valabilitate a acestei linii a fost prelungita succesiv in anii 2012 -2013 din cauza lipsei fondurilor necesare pentru rambursarea soldului creditor. Imbunatatirea graduala a lichiditatii companiei pe parcursul ultimelor 15 luni a permis rambursarea soldului creditor in valoare de 120 milioane de lei si inchiderea liniei de credit acordata de Banca Transilvania, scadent la 11.04.2014", se arata intr-un comunicat al producatorului de energie, potrivit Mediafax.
Hidroelectrica a mai inchis alte doua contract de finantare in cursul lunii martie 2014, unul in valoare de 110 milioane euro, incheiat cu BERD, si o linie de credit in valoare de 80 milioane lei, acordata de Alpha Bank.
"Hidroelectrica continua sa isi onoreze la termen toate obligatiile fata de creditorii bancari si urmeaza sa inchida pana la sfarsitul anului 2014 inca trei contracte de credit, cu o valoare totala de 167 milioane euro. In perioada 01.04.2014-31.12.2014, datoria financiara a companiei urmeaza sa se diminueze cu... mai mult
Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 13:08
Hidroelectrica negociaza cu una dintre cele mai mari trei banci din Europa contractarea unui credit de 400 milioane de euro, pentru retehnologizarea a patru hidrocentrale, potrivit presedintelui Consiliului de Supraveghere al companiei, Remus Borza.
Hidrocentralele respective sunt Vidraru, Stejaru, Mariselu si Raul Mare, a declarat joi Borza, la un seminar pe teme energetice.
El a adaugat ca Hidroelectrica asteapta din septembrie aprobarea AGA pentru vanzarea a 11 microhidrocentrale, pentru un pret total de 6 milioane de euro.
Initial, compania de stat scosese la vanzare 17 microhidrocentrale. mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 13:40
Creditorii au aprobat marti planul de reorganizare a Hidroelectrica, care va fi analizat de catre judecatorul sindic desemnat de Tribunalul Bucuresti, iar acesta va decide daca producatorul de energie iese din insolventa sau continua reorganizarea, prevazuta pentru cel mult doi ani.
"Judecatorul se va pronunta in privinta planului de reorganizare inainte de termenul la care se va decide daca Hidroelectrica iese din insolventa, termen fixat pentru 26 iunie. Noi vom cere judecatorului sindic sa confirme planul de reorganizare si daca il aproba, acesta se va derula pe maxim doi ani. Ii voi cere in plus sa constate ca toate masurile din plan au fost implementate in ultimele luni si sa dispuna iesirea din insolventa", a declarat agentiei Mediafax Remus Borza, avocatul care gestioneaza insolventa companiei de stat.
Firma lui Borza va primi 2,2 milioane de euro pe 26 iunie, daca Hidroelectrica iese din insolventa
Hidroelectrica are datorii certe de 3,6 miliarde de lei, la care se adauga aproximativ 700 milioane de lei reprezentand creante sub conditie ale creditorilor.
Borza a mentionat ca 98,7% dintre cei 311 creditori au aprobat planul de reorganizare.
Firma Euro Insol, detinuta de Borza si numita administrator special la Hidroelectrica in vara anului trecut, va incasa 2,2 milioane de euro daca producatorul de energie iese din insolventa pe 26 iunie.
Hidroelectrica a intrat in insolventa in 20 iunie 2012, principalul motiv fiind vanzarea energiei la preturi sub... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 08:42
Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a anuntat marti ca a negociat cu consortiul germano-austriac Voith Hydro - Andritz Hydro reducerea cu 20 milioane euro a sumei cu care asocierea s-a inscris la masa credala.
Negocierile au fost finalizate in 13 decembrie 2012, dupa patru luni de discutii. De asemenea, in 13 decembrie 2012, s-au incheiat si negocierile cu Voith Hydro in privinta proiectului de Retehnologizare a Centralei Hidroelectrice (CHE) Lotru, in acest caz obtinandu-se o reducere comerciala de 10% din sumele inregistrate la masa credala pentru acest proiect.
Lucrarile de retehnologizare la CHE Lotru-Ciunget, cea mai mare hidrocentrala de pe raurile interioare ale Romaniei, au inceput in anul 2007 si au fost finalizate la inceputul anului 2011, fiind finantate de Banca Mondiala printr-un credit in valoare de 66 milioane euro.
Dupa negocierile purtate cu SC Romenergo SA, aceasta din urma a renuntat la contestatia impotriva tabelului preliminar pentru suma de 8,6 milioane lei, respinsa de administratorul judiciar Euro Insol ca fiind nedatorata si reprezentand, in principal, penalitati pentru intarzierea la plata a facturilor aferente executarii lucrarilor de retehnologizare la Ecluza Romana din Portile de Fier I, contract atribuit in anul 2006, care urmeaza sa fie finalizat in anul 2013.
Administratorul Judiciar al Hidroelectrica a negociat 423 din cele peste 500 de contracte comerciale aflate in derulare la momentul deschiderii... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 12:10
Toti directorii din cadrul Hidroelectrica vor fi evaluati incepand de luni, 17 septembrie, a declarat, vineri, Remus Borza, coordonatorul companiei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.
De asemenea, Euro Insol va primi un onorariu de performanta cuprins intre un milion si trei milioane de euro, in functie de data la care compania va iesi din insolventa, conform deciziilor luate in cadrul adunarii creditorilor, desfasurate vineri.
In acelasi timp, firma Euro Insol a fost confirmata drept administrator judiciar al producatorului de energie.
Remus Borza: Zilele directorilor de la Hidroelectrica sunt numarate
Remus Borza a declarat ca, de saptamana viitoare, va incepe o evaluare a tuturor directorilor din cadrul Hidroelectrica.
"Zilele directorilor de la Hidroelectrica sunt numarate. De luni vom incepe un proces de evaluare a fiecarui sefulet, fie ca e sef de birou, departament, de directie sau de divizie. Prima evaluare va incepe cu structura centrala, unde vor fi evaluati toti oamenii, de la femeia de serviciu pana la directorul general", a mentionat Borza, la prima adunare a creditorilor producatorului de energie.
Borza a mentionat ca se doreste pastrarea in organigrama doar a angajatilor care aduc plus valoare companiei.
"Vom regandi organigrama celor 13 sucursale pentru ca am constatat la personalul TESA o supraincarcare. Intelegem interesul legitim al tuturor creditorilor si interesul legitim al economiei Romaniei ca... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 15:53
Administratorul special al Hidroelectrica a convocat vineri adunarea creditorilor companiei, iar pe ordinea de zi se afla votarea raportului intocmit de administratorul judiciar si confirmarea administratorului judiciar Euro Insol SPRL.
De asemenea, se va discuta stabilirea onorariului administratorului judiciar si vor fi desemnati membrii si presedintele Comitetului Creditorilor.
La 20 iunie 2012, Hidroelectrica avea inregistrate in contabilitate datorii de 3,6 miliarde lei (821 milioane euro). Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administrator judiciar al Hidroelectrica, a declarat ca bancile sunt principalii creditori.
Valoarea creantelor solicitate de creditori, prin 381 de cereri de creante inregistrate la Tribunalul Bucuresti, se ridica la 5,4 miliarde lei (1,23 miliarde euro) din care 3,5 miliarde lei sunt creantele ce trebuie platite. Creantele admise sub conditie insumeaza 804,1 milioane lei. Creantele respinse de administratorul judiciar totalizeaza 1,1 miliarde lei.
La masa credala, care va vota planul de reorganizare al Hidroelectrica, bancile au o pondere de 69%. Printre bancile ce figureaza in tabelul preliminar al creditorilor se regasesc City Europe Bank, cu o pondere de 7,8% in total masa credala, BCR - 7,8%, ING Bank Dublin - 7,8%, BRD - 12,14%, RBS Bank - 3,6%, Banca Transilvania - 3%.
Borza: Hidroelectrica a pierdut 1,1 mld. de euro in 6 ani, din cauza "baietilor destepti" mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 10:48
Hidroelectrica are datorii de peste 3,5 miliarde de lei, a declarat Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administrator judiciar al Hidroelectrica. Principalii creditori sunt bancile, a mai adaugat Remus Borza.
El a declarat ca, la data de 20 iunie 2012, data deschiderii procedurii insolventei, in contabilitatea debitoarei Hidroelectrica figurau un numar de 839 de creditori cu o valoare totala a creantelor de peste 3,6 miliarde de lei, potrivit Newsin.
Creditorii au fost notificati in conformitate cu dispozitiile Legii 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificarile si completarile ulterioare, a adaugat Remus Borza. Cel mai mare creditor garantat este BRD, cu o creanta admisa a 426,3 milioane de lei, conform Mediafax.
Alte institutii bancare cu creante garantate admise sunt Citibank Europe (276,3 milioane lei), ING Bank (creanta admisa de 394,8 milioane lei), RBS (128,2 milioane lei), Banca Transilvania (107,9 milioane lei) si BCR (277 milioane lei).
Borza a declarat ca 381 de creditori au depus declaratii de creante. Valoarea totala a creantelor solicitate depaseste 5,4 miliarde de lei.
Adunarea creditorilor Hidroelectrica este programata pentru 14 septembrie 2012.
Hidroelectrica, pierderi de 1,1 miliarde de euro din cauza contractelor paguboase
Compania si-a solicitat insolventa in data de 15 iunie 2012, ulterior denuntand mai multe contracte cu traderi de energie, contracte considerate a produce pierderi pentru statul roman, dar si... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 17:29
Hidroelectrica a redus investitiile din semestrul doi de la 870 milioane lei, suma planificata initial fiind de 311 milioane lei, a declarat administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, partener Euro Insol.
"Investitiile din semestrul doi au fost reduse. Din 870 milioane lei cat trebuia, am aprobat 311 milioane lei", a spus Borza.
La 20 iunie 2012, Hidroelectrica avea inregistrate in contabilitate datorii de 3,6 miliarde lei (821 milioane euro), a adaugat acesta.
"Valoarea creantelor solicitate de creditori, prin 381 de cereri de creante inregistrate la Tribunalul Bucuresti se ridica la 5,4 miliarde lei (1,23 miliarde euro). 3,5 miliarde lei sunt crenatele ce trebuie platite. Creantele admise sub conditie insumeaza 804,1 milioane lei. Creantele respinse de administratorul judiciar totalizeaza 1,1 miliarde lei", a precizat Borza.
La masa credala, care va vota planul de reorganizare al Hidroelectrica, bancile au o pondere de 69%.
Printre bancile ce figureaza in tabelul preliminar al creditorilor se regaresc City Europe Bank, cu o pondere de 7,8% in total masa credala, BCR - 7,8%, ING Bank Dublin - 7,8%, BRD - 12,14%, RBS Bank - 3,6%, Banca Transilvania - 3%. mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 14:32
Euroinsol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, prezinta luni, intr-o conferinta de presa, situatia fiecarui creditor al producatorului de energie electrica.
Reprezentantul administratorului judiciar, Remus Borza, a declarat vineri ca Euroinsol va depune 455 de cereri de creante din cele 836 existente la Tribunalul Bucuresti, restul creditorilor ramanand straini de procedura.
"Luni, la ora 10.00, vom depune la grefa Tribunalului Bucuresti 455 din cele 836 de creante pe care trebuie sa le plateasca Hidroelectrica. Restul s-au pierdut pe drum, adica nu au venit la masa credala si raman astfel straini de procedura", a afirmat administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza.
Borza: Hidroelectrica a pierdut 1,1 mld. de euro in 6 ani, din cauza "baietilor destepti"
Cum si-ar putea dubla Hidroelectrica valoarea de piata in 2013 mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 08:30