Cele patru banci de importanta sistemica din Grecia si-au redus pana la sfarsitul lunii septembrie stocul de credite neperformante (NPL) cu peste 15 miliarde de euro, comparativ cu perioada similara din 2018, informeaza publicatia Kathimerini.
Astfel, nivelul imprumuturilor cu probleme a scazut la 74 de miliarde de euro, de la 89,6 miliarde de euro la 30 septembrie 2018, in cazul celor mai mari banci elene, respectiv Piraeus, NBG, Eurobank si Alpha.
Analistii avertizeaza ca in urmatoarele trimestre bancile vor raporta pierderi in urma vanzarii creditelor neperformante, desi bancherii au dat asigurari ca nu va fi afectat indicele de adecvare a capitalului.
In scopul imbunatatirii rezultatelor financiare, creditorii eleni isi vor reduce cheltuielile operationale, pe fondul cresterii graduale a activitatilor, care ar urma sa majoreze veniturile din taxe si dobanzi.
Rezultatele financiare pentru trimestrul trei din 2019 arata ca cele patru banci si-au imbunatatit castigurile: Profitul NBG a urcat la 396,7 milioane de euro, de la 63,7 milioane de euro anul trecut, castigurile Alpha au crescut de la 53,7 milioane de euro in 2018 la 91,5 milioane de euro, profitul Eurobank s-a majorat usor, la 82,1 milioane de euro, in timp ce Piraeus, care anul trecut inregistra pierderi de 300 de milioane de euro, a anuntat un profit de 87,1 milioane de euro.
Comisia Europeana estimeaza ca Grecia va inregistra o crestere economica de 2,2% in acest an si un avans de 2,3% in 2020.... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 13:31
Relatia viitoare dintre Grecia si creditorii sai ar putea sa nu fie foarte diferita fata de situatia actuala, in conditiile in care va include tinte obligatorii, examene ale performantelor si chiar eliberari de fonduri, potrivit unui memorandum intern care circula intre creditorii Greciei.
Conform acestui document sunt avute in vedere examene trimestriale ale finantelor Greciei de catre auditori din partea Mecanismului European de Stabilitate, Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International.
Orice "spatiu de manevra pentru ca Grecia sa isi puna la punct propriile politici" va fi limitat de "continuarea angajamentului cu institutiile europene" pentru a se asigura ca reformele structurale adoptate in perioada programelor de sprijin vor fi protejate, se arata in documentul consultat de Bloomberg.
De asemenea, Grecia va trebui sa mentina un surplus bugetar primar echivalent cu 3,5% din PIB. Alte angajamente clar definite si masurabile se refera la atingerea unui grad de achizitii centralizate de 30% din cheltuielile totale spitalelor si un grad de cadastrare de 45% pana la mijlocul deceniului urmator.
Dupa opt ani si trei programe de asistenta, Grecia vrea sa isi redobandeasca suveranitatea financiara in luna august pe fondul revenirii economiei si a unor termeni de rambursare mai favorabili pentru creditele acordate anterior de zona euro. Insa in conditiile in care creditorii Greciei se tem ca autoritatile de la Atena vor reveni la... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 14:17
Impasul rundei de negocieri de primavera intre Atena si creditorii din zona euro pare sa fi luat sfarsit, ministrul elen de Finante, Euclid Tsakalotos, anuntand pe 2 mai ca cele doua parti au ajuns la un acord pentru deblocarea urmatoarei transe din imprumutul de 82 de milioane de euro.
In schimbul unei noi portii de austeritate servita pensionarilor din Grecia, guvernul de stanga de la Atena va avea la dispozitie 7,5 miliarde de euro pentru plata unor datorii mai vechi ajunse la maturitate, dar ar putea beneficia de o usurare a creditelor contractate pana acum de la partenerii europeni, relateaza Reuters.
Luna iulie vine cu un nou varf de plata al datoriilor publice contractate de Grecia, de aceasta ata Atena avand de returnat 7,5 miliarde de euro in obligatiuni de stat si alte imprumuturi contractate de la creditorii internationali.
Chiar daca anuntul iesirii din impas a fost facut acum, banii vor ajunge in visteria Greciei abia spre sfarsitul lunii mai, deblocarea transei necesitand inca un acord formal din partea ministrilor de finante din tarile uniunii monetare.
Pe 22 mai insa, grupul ministrilor de finante din zona euro va aborda si pentru prima data subiectul masurilor de usurare a creditului urias inregistrat de Grecia, dar acesta se anunta a fi un alt subiect delicat.
In vreme ce creditorii europeni refuza din start sa impinga discutia spre o varianta a stergerii unei parti a datoriilor, reprezentantii FMI, parte a grupului de creditori din primele... mai mult
Marti, 02 Mai 2017, ora 13:40
Grecia ar putea fi scutita de plata unei parti din datoria publica imensa pe care a acumulat-o, dupa ce guvernul de la Atena a reusit sa obtina un acord preliminar in acest sens, pe langa cei peste 10 miliarde de euro pe care tocmai i-a primit de la creditorii internationali, pentru a reusi sa-si plateasca alte datorii mai vechi.
Detaliile acordului privind restructurarea datoriei publice elene vor fi puse la punct abia in 2018, dupa alegerile generale din Germania, arata Bloomberg.
De unde atata bunavointa? Europa trebuie sa arate ca lucrurile merg snur si ca este mai bine in Uniune decat in afara ei, cred specialistii, ca un exemplu pentru Marea Britanie, care trebuie sa decida daca mai ramane sau nu in UE.
Altfel, Germania si Olanda evita sa sustina deschis ideea restructurarii datoriilor facute de eleni, temandu-se de reactia alegatorilor de acasa, deja enervati de lunga odisee a programelor bailout dedicate Greciei.
Cu toate acestea, odata trecuta perioada alegerilor generale din cele doua tari, grecii ar putea beneficia de usurarea poverii datoriei publice.
"Seamana mai mult cu un acord de convenienta. Grecia avea nevoie de bani acum, fiind deja in intarziere cu returnarea imprumuturilor. Europa avea nevoie sa manifeste o pozitie stabila inaintea referendumului din 23 iunie, din Marea Britanie", considera Peter Rosenstreich, seful departamentului de strategii de piata din cadrul Swissquote Bank.
Transa de 10,3 miliarde de euro din al treilea... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2016, ora 13:42
1Ministrul elen de Finante, Yanis Varoufakis, a acuzat sambata creditorii internationali ai tarii sale de terorism si de intentia de a-i umili pe greci, cu o zi inaintea referendumului prin care acestia se vor pronunta asupra ultimelor propuneri de acord ale institutiilor creditoare.
Grecia, pregatita pentru un asediu economic - Tsipras cere vot pentru demnitate: Spuneti NU celor care va terorizeaza!
"Ceea ce fac cu Grecia are un nume: terorism", a acuzat Varoufakis, intr-un interviu acordat cotidianului spaniol El Mundo.
"De ce ne-au obligat sa inchidem bancile? Pentru a le insufla oamenilor teama. Si cand este vorba despre a raspandi frica, numim acest fenomen terorism", a sustinut ministrul elen, referindu-se la politica dusa de creditori Atenei - Fondul Monetar International, Banca Centrala Europana si Uniunea Europeana.
Oricare ar fi rezultatul referendumului de duminica, bancile din Grecia se vor redeschide si va ...citeste mai departe despre "Criza in Grecia: Ministrul elen de Finante ii acuza pe creditori de terorism si umilirea grecilor" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 04 Iulie 2015, ora 12:42
Intalnirea dintre seful guvernului elen si partenerii sai din tabara creditorilor europeni, Angela Merkel si Francois Hollande, nu a adus nimic nou in criza negocierilor pentru eliberarea ultimei transe de 7,8 miliarde de dolari din imprumutul acordat Greciei.
Cei trei s-au asezat la masa discutiilor, in seara de 10 iunie, cu scopul de a debloca impasul in care Grecia si creditorii sai se afla de aproape 5 luni, dar zorii zilei urmatoare nu au adus decat un acord comun de intensificare a eforturilor in acest sens, arata Hurriyet Daily News.
Intalniri pe muchie de cutit
Premierul Alexis Tsipras a dat ochii cu cei doi lideri politici ai Europei, in Bruxelles, cu ocazia summit-ului UE-America Latina.
Intalnirea tripartita pare sa nu inlature niciunul dintre obstacolele majore din calea semnarii unui acord intre guvernul atenian si creditorii sai din zona euro, angajamente de acest tip fiind repetate destul de des in ultima luna.
La inceputul acestei saptamani, Grecia a remis partenerilor de negocieri un nou plan de reforme, acestia afirmand insa ca propunerile facute de greci sunt insuficiente.
Intre timp, severa criza a lichiditatilor din Grecia a dus la scaderea ratingului de tara aplicat de agentia Standard & Poor's pana la CCC, cel mai scazut nivel de evaluare a economiilor.
Analistii agentiei au recurs la aceasta masura dupa ce guvernul Greciei a fost nevoit sa solicite devansarea platii unei transe de 300 milioane de euro din imprumutul FMI pana la... mai mult
Joi, 11 Iunie 2015, ora 14:20
Grecia reia eforturile de a ajunge la un punct comun cu creditorii europeni, dupa ce sondajele de opinie derulate in weekend au aratat o majoritate clara a elenilor care accepta ideea unui compromis facut de guvernanti pentru o deblocare rapida a fondurilor.
Doua sondaje de opinie publicate la sfarsitul saptamanii arata ca sprijinul populatiei pentru pozitia ferma adoptata de guvernantii eleni in fata creditorilor se diminueaza pe zi ce trece.
Peste jumatate din respondentii unui sondaj Alco publicat de revista Proto Thema au raspuns ca sunt de acord cu un compromis facut in fata creditorilor din zona euro, informeaza Bloomberg.
Euro cu orice pret
"Populatia Greciei a specificat clar ca vrea ca tara sa ramana in zona euro, indiferent de consecinte. Au inteles ca acest lucru cere masuri dure, inclusiv de austeritate", explica Aristidis Hatzis, profesor de drept si economie in cadrul Universitatii din Atena.
La aceasta ora, guvernul Greciei se zbate sa stranga suma de 1,5 miliarde de euro necesara pentru plata pensiilor publice si a salariilor bugetarilor pana la sfarsitul acestei luni.
Pentru moment, oficialii eleni au apelat la rezervele bugetare ale autoritatilor regionale si locale, dar si la alte fonduri, dupa ce, vineri, ministrii de Finante din zona euro au refuzat inca o data proiectul de reforme conceput de ministrii guvernului Syriza.
Bugetul Greciei va intra din nou in servraj financiar pe 6 mai, moment in care guvernul de la Atena trebuie sa... mai mult
Luni, 27 Aprilie 2015, ora 17:12
Moneda nationala s-a apreciat, in linie cu valutele din regiune, dupa ce creditorii Greciei au convenit modificari la programul de ajutor financiar si eliberarea unei transe, astfel ca rata de schimb a coborat spre 4,51 lei/euro la inceputul sesuinii interbancare de marti.
Primele schimburi s-au realizat la 4,5150 - 4,5170 lei/euro, in scadere fata de luni seara, cand operatiunile se perfectau la 4,5210 - 4,5230 lei/euro.
Ulterior, cursul a atins un minim de 4,5110 lei/euro, iar in jurul orei 10:30 bancile cotau euro la 4,5120 - 4,5135 lei.
Dealerii spun ca jucatorii au transferat volume de valuta in crestere fata de zilele precedente.
Valutele din regiune consemnau, de asemenea, cresteri usoare, dupa ce creditorii internationali ai Greciei, statele din zona euro si FMI, au ajuns marti la o intelegere pentru modificarea programului de ajutor extern si eliberarea unei transe de 34,4 miliarde de euro, amanata de mai multe luni.
Zona euro si FMI au ajuns la un compromis asupra ajutorului pentru Grecia
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta in scadere cu 0,47 bani, la 4,5313 lei/euro. In sesiunea de vineri, rata de schimb a fost de 4,5360 lei/euro.
Leul s-a apreciat si fata de dolar, iar cursul de referinta a coborat cu 2,25 bani, la 3,4950 lei/dolar. In acelasi timp, rata oficiala pentru francul elvetian a scazut usor, de la 3,7637 lei/franc la 3,7628 lei/franc.
Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 12:46
FMI insista ca toti creditorii Greciei sa accepte pierderi mai mari in ceea ce priveste obligatiunile de stat, conform unor surse apropiate situatiei.
Creditorii vor cele 70 de miliarde de euro, bani care provin din obligatiuni de stat, in schimbul titlurilor de valoare deja existente, pentru a preveni o eventuala pierdere de 5 procente, conform acelorasi surse, citate de Bloomberg.
FMI insista ca acesti creditori sa accepte o plata mai mica pentru a reduce raportul dintre datoria Greciei si rata produsului intern al tarii pana la un nivel de 120% pana in 2020, tel stipulat in intelegerea dintre liderii Uniunii Europene din 27 octombrie.
Presedintele Bancii Centrale a Greciei, Apostolos Tamvakakis a declarat actionarilor, in cadrul unei intalniri de la Atena de joi, ca spera ca discutiile despre datoria tarii sa se incheie in curand.
Datoria Greciei va creste pana va ajunge de doua ori mai mare decat economia statului pana anul viitor, daca investitorii nu accepta sa renunte la o parte din suma datorata, a anuntat FMI pe 13 decembrie. FMI si liderii UE incearca sa coboare cat mai mult datoria Greciei pana ajunge la un nivel sustenabil.
Ca parte a celei de-a doua transe a planului de salvare al Greciei, in valoare de 130 miliarde de euro, investitorii ar trebui sa suporte 50% din valoarea nominala a celor 206 miliarde de euro din datorii suverane. mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 18:30