Cele patru banci de importanta sistemica din Grecia si-au redus pana la sfarsitul lunii septembrie stocul de credite neperformante (NPL) cu peste 15 miliarde de euro, comparativ cu perioada similara din 2018, informeaza publicatia Kathimerini.
Astfel, nivelul imprumuturilor cu probleme a scazut la 74 de miliarde de euro, de la 89,6 miliarde de euro la 30 septembrie 2018, in cazul celor mai mari banci elene, respectiv Piraeus, NBG, Eurobank si Alpha.
Analistii avertizeaza ca in urmatoarele trimestre bancile vor raporta pierderi in urma vanzarii creditelor neperformante, desi bancherii au dat asigurari ca nu va fi afectat indicele de adecvare a capitalului.
In scopul imbunatatirii rezultatelor financiare, creditorii eleni isi vor reduce cheltuielile operationale, pe fondul cresterii graduale a activitatilor, care ar urma sa majoreze veniturile din taxe si dobanzi.
Rezultatele financiare pentru trimestrul trei din 2019 arata ca cele patru banci si-au imbunatatit castigurile: Profitul NBG a urcat la 396,7 milioane de euro, de la 63,7 milioane de euro anul trecut, castigurile Alpha au crescut de la 53,7 milioane de euro in 2018 la 91,5 milioane de euro, profitul Eurobank s-a majorat usor, la 82,1 milioane de euro, in timp ce Piraeus, care anul trecut inregistra pierderi de 300 de milioane de euro, a anuntat un profit de 87,1 milioane de euro.
Comisia Europeana estimeaza ca Grecia va inregistra o crestere economica de 2,2% in acest an si un avans de 2,3% in 2020.... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 13:31
Recapitalizarea bancilor grecesti s-ar putea dovedi o operatiune mai putin costisitoare decat asteptau creditorii europeni ai tarii, a recunoscut un oficial de la Bruxelles.
Dupa testul de stres efectuat de Banca Centrala Europeana s-a descoperit ca bancile elene au nevoie doar de 10 miliarde de euro, o suma reprezentand doar 40% din cele 25 de miliarde preconizate a fi folosite in acest scop prin Mecanismul de Stabilitate Europeana, anunta Reuters.
Perspective incurajatoare
Dupa retragerea masiva a capitalului din bancile elene, liderii eurpeni se asteptau ca acestea sa fie pe puncul de a se prabusi la orice soc al pietei.
In schimb, situatia actuala arata ca intreg sectorul bancar din Grecia are nevoie de o infuzie de 14,4 miliarde de euro, doua treimi din suma urmand sa fie acoperite din fondurile puse la dispozitia Greciei de creditorii europeni, iar restul din surse proprii.
Deja Banca Nationala a Greciei, cea mai mare institutie privata de credit din tara, a anuntat ca va scoate la vanzare sucursala din Turcia pentru a acoperi suma necesara recapitalizarii bancii-mama.
"Se pare ca, din pachetul de 25 de miliarde de euro, 10 miliarde vor fi suficienti pentru moment", a admis unul dintre oficialii europeni.
Suma va fi alocata de BCE catre Banca Greciei pana la 15 noiembrie, restul banilor din pachetul destinat recapitalizarii sectorului bancar elen urmand sa fie directionat catre guvernul elen dupa finalizarea primelor verificari efectuate de... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 12:30
Ministrii de finante din zona euro au aprobat miercuri seara deblocarea unei prime transe de ajutor pentru Grecia, care ii va permite sa ramburseze joi 3,4 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana, a anuntat intr-un comunicat Mecanismul european de stabilitate (MES).
Consiliul de administratie al MES, compus din ministrii de finante ai celor 19, "a aprobat programul pentru Grecia", a indicat comunicatul. Grecia va primi imediat o suma de 23 miliarde de euro, a confirmat o sursa apropiata dosarului, potrivit AFP.
Acord pentru salvarea Greciei pe banii europenilor: Spania si Austria au aprobat planul
Cei 19 au asteptat, inainte de a da unda verde definitiva acestei plati, ca parlamentele nationale chemate sa se pronunte asupra noului program de ajutor pentru Grecia sa faca acest lucru. Miercuri, ultimul obstacol a fost ridicat odata cu votul in Bundestagul german in favoarea acestui plan. Planul include un ajutor financiar sub forma de imprumuturi de pana la 86 miliarde ...citeste mai departe despre "Deznodamantul tragediei elene: Zona euro deblocheaza o prima transa de ajutor pentru Grecia" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 19 August 2015, ora 22:13
Negocierile legate de al treilea pachet de salvare pentru Grecia, care ar fi trebuit sa inceapa, vineri, la Atena, au fost amanate din motive de securitate.
Reprezentantii creditorilor internationali au amanat discutiile, motivand ca inca nu au gasit un loc sigur pentru a purta discutiile, in contextul in care multi eleni nu-i au la suflet, din cauza masurilor de austeritate, relateaza Reuters. Ei se tem ca negocierile vor fi intrerupte de cetatenii furiosi, care ii vad vinovati pentru scaderea conditiilor de trai.
"Exista unele probleme legate de logistica, in special in ceea ce priveste securitatea. Avem in vedere mai multe optiuni", a transmis un oficial al Comisiei Europene.
Anterior, surse citate de Capital.gr aratau ca negocierile ar urma sa inceapa, vineri, precizand ca de partea elenilor, echipa de negocieri va fi condusa de presedintele Consiliului Consultantilor Economici, George Chouliarakis.
Guvernul de la Atena cauta sa obtina o noua linie de finantare, pentru ...citeste mai departe despre "Salvarea Greciei, amanata: Creditorii n-au venit la Atena de teama cetatenilor furiosi - UPDATE" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Iulie 2015, ora 16:03
Creditorii vor fi nevoiti sa renunte la cea mai mare parte din imprumuturile lor, in cazul unei eventuale iesiri din zona euro a Greciei, iar riscul geopolitic al unui astfel de scenariu este subestimat in prezent in Europa, a avertizat, vineri, fostul presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet.
"Un Grexit ar costa scump Europa. Nu numai pentru grecii fortati sa traiasca o bulversare teribila si dureroasa, dar si pentru creditori, care ar trebui sa renunte la cea mai mare parte din imprumuturile lor", a avertizat Jean-Claude Trichet, intr-un articol publicat vineri in cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, transmite AFP.
Ce cere Grecia de la Bruxelles in schimbul reformelor dure promise de Tsipras
FMI: Grecia ar putea avea nevoie de o finantare mai mare decat a estimat Fondul
Cu toate acestea, Trichet a afirmat ca o reducere a datoriei Greciei acceptata de europeni este exclusa. In calitate de fost presedinte al BCE, Trichet a fost implicat ...citeste mai departe despre "Fost sef al BCE: Daca Grecia iese din zona euro, creditorii sa-si ia gandul de la bani" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Iulie 2015, ora 12:23
Ministrul grec al Finantelor Yannis Varoufakis a declarat, miercuri seara, ca doreste un acord cu creditorii europeni ai Greciei la o zi dupa aflarea rezultatului referendumului.
"Luni, creditorii vor fi primit mesajul poporului grec. Ei sunt pregatiti de acord, dar voiau sa auda poporul", a declarat Varoufakis pentru postul public de telviziune ERT.
Impas total in rezolvarea crizei din Grecia: Tsipras a reusit sa-i infurie pe liderii UE. Soarta se decide la referendum
Iar Grecia, la randul sau, "vrea luni dimineata o discutie substantiala cu privire la o solutie viabila", si anume care sa cuprinda propuneri referitoare la restructurarea datoriei grecesti si in vederea relansarii, a adaugat el. Cu aceasta conditie, "suntem pregatiti sa acceptam masurile dificile", a subliniat ministrul grec al Finantelor, relateaza BBC News online.
Yannis Varoufakis i-a acuzat pe creditorii tarii sale de santaj, afirmand ca masurile cu privire la banci au fost impuse cu scopul de a obtine ...citeste mai departe despre "Ministrul de Finante grec se bate cu caramida-n piept: Cand vrea un acord cu creditorii" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Iulie 2015, ora 13:33
Premierul Greciei, Alexis Tsipras, le-a cerut creditorilor internationali sa nu impuna "conditii umilitoare" tarii sale, care are nevoie urgenta de fonduri, catalogand planul institutiilor financiare internationale drept "un moment prost pentru Europa", informeaza BBC News online.
"Strangularea unei tari este o problema de ordin moral, care intra in contradictie cu principiile fondatoare ale Uniunii Europene. Scopul acordului trebuie sa fie gasirea unei solutii, nu umilirea unui popor", a spus Tsipras.
"Negocierile sunt intr-o etapa cruciala, dar propunerile creditorilor nu sunt realiste. Planul creditorilor este un moment prost pentru Europa, un truc specific negocierilor ineficiente", a adaugat premierul de extrema-stanga.
Guvernul Greciei ar putea decide convocarea alegerilor parlamentare anticipate pentru a depasi impasul negocierilor cu creditorii internationali, afirma vineri un oficial guvernamental elen citat de Reuters. "Creditorii vor sa ne impuna masuri dure. Daca ...citeste mai departe despre "Tsipras catre creditorii internationali: Propunerile nu sunt realiste, nu umiliti Grecia" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 06 Iunie 2015, ora 14:25
Termenul limita a sosit pentru oficialii guvernului de la Atena. Din 9 aprilie, Grecia trebuie sa onoreze o serie de plati catre FMI, alti creditori si populatie, care pot declansa dezastrul financiar al tarii.
In ciuda promisiunilor repetate ale ministrului de Finante, Yanis Varoufakis de onorare a platii transei catre FMI, pietele asteapta un mesaj ferm din partea guvernului Syriza care sa linisteasca agitatia investitorilor, arata cotidianul The Guardian.
Goana dupa maruntis
Situatia economica din Grecia este dezastruoasa.
Un imprumut de 7,9 miliarde de euro este blocat de incapacitatea guvernantilor de a duce la capat planul de reforme solicitat de creditorii europeni, iar guvernul Syriza se confrunta cu o lipsa acuta de lichiditati inca de la preluarea puterii, mentionea reporterii postului american NBC.
Cu doar o zi inainte de plata transei de 450 de milioane de euro catre FMI, guvernul a pus in vanzare pe piata o noua serie de bonuri de trezorie cu dobanda la sase luni, in valoare 1,14 miliarde de euro.
Masura disperata asigura fondurile necesare pentru plata transei din datoria inregistrata catre FMI, dar ridica serioase semne de intrebare asupra capacitatii guvernului elen de a onora plata a 1,7 miliarde de euro, reprezentand pensii si salarii din sectorul public, ca si cea a doua alte emisiuni de bonuri de trezorerie cu maturitate la 3 si 6 luni in valoare totala de 2,6 miliarde de euro.
24 aprilie, ultima sansa
O noua reuniune a... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2015, ora 11:33
Fondul Monetar International a facut ce era necesar pentru a ajuta Grecia sa ajunga la o datorie sustenabila, a declarat joi William Murray, purtator de cuvant al FMI, sugerand ca actiuni suplimentare trebuie adoptate de creditorii europeni, transmite Reuters.
"FMI a facut ceea ce era de facut in limitele competentelor sale. Cu siguranta trebuie adoptate alte masuri pentru ca Grecia sa ajunga la o datorie sustenabila", a afirmat joi oficialul FMI.
Intrebat daca aceasta inseamna ca trebuie sa faca mai multe creditorii europeni ai Greciei, William Murray a raspuns ca este "posibil" dar a refuzat sa dea mai multe detalii.
Discutiile privind Grecia vor continua, a explicat William Murray, scotand in evidenta faptul ca seful FMI, Christine Lagarde, si-a scurtat vizita in Asia pentru a participa la o reuniune importanta a Eurogrupului (ministrii de finante din zona euro), saptamana viitoare.
"Cred ca aceasta este cea mai clara dovada pe care pot sa o dau ca discutiile nu sunt blocate", a afirmat Murray, adaugand ca FMI sprijina obiectivul ca datoria Greciei sa ajunga la 120% din PIB pana in 2020 pentru a fi sustenabila pe termen lung.
"Este in interesul Greciei, este in interesul Europei, este in interesul intregii lumi ca datoria Greciei sa fie la un nivel sustenabil".
Totusi, pare putin probabil ca Grecia sa atinga acest obiectiv, iar pentru anul viitor se estimeaza ca datoria totala a Greciei va urca la 190% din PIB.
Miercuri, Christine Lagarde a... mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 08:41