Daca vrei sa accesezi un credit, de fiecare data iti vei face calculul (si ti se va face calculul) pe un anumit grad de indatorare. Adica, daca salariul tau este de 3.000 de lei, si banca accepta un grad de indatorare de 40%, atunci inseamna ca poti suporta o rata de 1.200 de lei, maximum.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum sa iti calculezi corect o rata de credit pe care sa o poti duce.
Cu toate acestea, calculul nu este prea optimist pentru tine. Si, pentru a nu avea probleme la rambursarea creditului, cel mai bine este sa iei in calcul toate cheltuielile obligatorii, cele pe care nu le poti elimina.
Astfel ca, daca toate cheltuielile tale obligatorii sunt de 1.000 de lei, atunci iti mai raman din salariu 2000 de lei. Acesta este venitul disponibil din care ar trebui sa iei in calcul ce rata suporti. Iar la un grad de indatorare de 40%, rata ta nu ar trebui sa depaseasca 800 de lei.
Spunem asta, pentru ca restul cheltuielilor lunare sunt cele la care mai poti strange cureaua pentru a-ti permite rata. Acestea intra in categoria cheltuieli cu mancarea, de relaxare, etc.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Pachetele bancare pentru pensionari. Cu ce avantaje vin
Cum iti inveti copilul sa fie cumpatat cu banii
Mirajul Bitcoin: cum te poti ingropa financiar singur ...citeste mai departe despre "Cum calculezi corect si obiectiv ce rata de credit poti suporta" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 08:30
De obicei, cand luam un credit, ne uitam la costul total al creditului pentru ca acesta este cel ma important... cel putin asa credem. Dar cum detaliile sunt cele care fac diferenta, poate ar fi bine sa te uiti si la comisioanele pe care banca ti le impune. In felul acesta nu te vei mai plange ca nu ai stiut, nu ai vazut sau nu ti-a spus nimeni de ele.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", despre comisioanele la care trebuie sa fii atent cand iei un credit.
Astfel ca, primul comision la care trebuie sa te uiti este cel de analiza dosar. In general, acesta este o suma fixa. Apoi, mai este comisionul de administrare credit sau comisionul de administrare a contului curent. Acesta poate fi, ori unul fix, ori unul care sa fie procent din rata sau din suma totala care trebuie rambursata.
Unele banci, acum, vor incerca sa iti impuna si o asigurare, in functie de creditul pe care-l iei. Intreaba care sunt acestea, daca sunt asigurari obligatorii sau le poti face si in alta parte, daca este neaparata asigurarea.
Intreaba si cu cat esti comisionat daca soliciti bancii anumite documente. Eliberarea unora dintre ele costa, si nu sunt asa ieftine precum un extras de cont.
Vine o criza, iar tu ai un credit in derulare. Poate ar trebui sa te interesezi, inca o data despre dobanda penalizatoare pentru ca nu este una pe care sa o neglijezi.
De asemenea, mai ai si un comision de rambursare anticipata care este cota parte din valoarea creditului ramas... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 10:30
Cardurile de credit cu dobanda zero sunt pe cat de prietenoase cu tine, pe atat de periculoase (tot cu tine), daca nu stii sa le folosesti cu cap. Si pentru ca tot vorbim de elefantul din camera, dobanda zero vine cu anumite obligatii stricte pentru tine.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara, la ce sa fii atent cand cumperi produse cu dobanda zero.
Ai dobanda zero doar in anumite magazine partenere cu banca si la anumite produse, asa ca nu iti lua avant la shopping daca nu stii in ce te bagi.
Pentru a beneficia de dobanda zero, va trebui sa achiti toata rata la care te-ai obligat in magazin, nu doar acel minimum necesar. Considera ca, la ce iti cere banca minimum necesar de plata lunar, trebuie sa adaugi si ratele cu dobanda zero. Asta ca sa fii sigur!
Cum spuneam si in alte materiale, daca nu iti achiti aceste obligatii financiare, risti sa ai o dobanda penalizatoare usturatoare de-a dreptul. Mai mult, dobanzile cardurilor de credite ajung sa fie si de doua-trei ori mai mari decat cele date la un credit de nevoi personale.
Sa nu crezi ca dobanda zero ti se aplica la retragerile de numerar. Din contra, acolo incepe calculul dobanzii inca de cand ai pus mana pe bani, si ai si comision de retragere mai mare decat la un card de debit.
Rubrica Educatie Financiara este sustinuta de Libra Internet Bank.
CITESTE SI:
Bugetul celor trei coloane sau cum sa economisesti cand crezi ca nu ai bani
Trei cele mai frecvente greseli pe... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 08:30
Inainte de criza economica din 2008, contractele de creditare erau redactate, fie pe hartie de culoare roz, galbena, sau albastra, cam dupa cum dorea fiecare banca. De asemenea, nici fontul si marimea acestuia nu erau reglementate pe atunci.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum trebuie sa arate un contract legal.
Dupa acest moment, Directivele Europene au trasat o serie de reguli pe care trebuie sa le respecte fiecare banca ce activeaza pe teritoriul UE, si, prin urmare, si in Romania. Asa au aparut reglementarile conform carora, contractele de creditare trebuie sa fie redactate vizibil si foarte usor de citit.
In aceste conditii, contractul trebuie sa fie scris in font Times New Roman care sa aiba o marime minima de 12. Mai mult, contractul trebuie sa fie scris pe un suport durabil precum hartia, iar daca aceasta este de culoare alba, scrisul trebuie sa contrasteze, adica sa fie negru.
Contractul pe care ti-l pune in fata banca va trebui sa aiba informatii usor de inteles, in limba nationala, si cel mai important, sa fie complete.
Cum spuneam si in materialele anterioare, dupa ce ai analizat contractul, il poti "ingheta" pentru 14 zile si poti merge sa analizezi alte oferte.
De asemenea, intr-un alt material iti vorbeam vorbeam despre drepturile pe care le ai, astfel ca, este imperios necesar, sa ceri o copie a contractului pentru a-i studia atent toate clauzele.
Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR
CITESTE SI:... mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2020, ora 10:30
Chiriile sunt tot mai mari in marile orase din Romania, astfel ca multi iau in considerare sa treaca de la o chirie la o rata de credit ipotecar. Daca te numeri printre cei care se gandesc sa isi ia un credit ipotecar, ar fi bine sa stii la ce imprumut te incadrezi cu banii pe care-i ai din salariu.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara, ce credit ipotecar iti permiti cu un salariu mic si ce apartament iti poti cumpara.
Astfel ca, in exemplul nostru vom face abstractie de avansul minim necesar, cel de 15 sau de 25% din valoarea imprumutului.
In cazul in care salariul mediu este de 3.300 de lei, atunci te incadrezi la o rata de maximum 1.320 de lei. Corespondent unei astfel de rate, este un credit de 53.000 de euro, adica undeva la 250.000 de lei. Pentru un credit la Noua Casa, atunci va trebui sa ai un avans de 12.500 de lei.
Din pacate, la o astfel de valoare, in marile orase iti poti permite fie o garsoniera de 40 de mp sau un apartament cu doua camere undeva in zonele limitrofe.
Rubrica Educatie Financiara este sustinuta de Libra Internet Bank.
CITESTE SI:
Bugetul celor trei coloane sau cum sa economisesti cand crezi ca nu ai bani
Trei cele mai frecvente greseli pe care le poti face cu privire la pensionare
De ce este bine sa investesti bani pe bursa cand e criza ...citeste mai departe despre "Ce credit ipotecar iti permiti dintr-un salariu mediu pe economie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 08:30
FICO Score (Fair Isaac Corporation Score) este un numar format (300-850) rezultat in urma procesului statistic care prelucreaza informatiile referitoare la creditele inregistrate in Sistemul Biroului de Credit despre o persoana vizata (un solicitant sau un detinator de credit).
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum de ajuta acest instrument de masurare a "credibilitatii bancare".
In functie de FICO Score, o banca poate decide daca iti da un credit sau nu, astfel ca acesta va trebui sa fie cat mai mare pentru a avea sanse sa iei un credit sau sa iei un credit la o dobanda mai buna.
FICO Score al Biroului de Credit este furnizat bancilor ca parte a Raportului de Credit.
Cand li se solicita acordarea unui credit, unele banci pot folosi FICO Score de la Biroul de Credit pentru a evalua capacitatea de rambursare a creditului. Bancile care il folosesc informeaza persoanele vizate in acest sens.
Fiecare creditor care utilizeaza FICO Score stabileste, in functie de normele proprii de creditare, o limita valorica minima a FICO Score de la Biroul de Credit, in vederea acordarii creditului.
Daca raportul te vizeaza, ai posibilitatea de a solicita bancii, la momentul comunicarii deciziei de creditare, o copie a Raportului de Credit cu FICO Score de la Biroul de Credit, care a fost utilizat de acesta in analiza cererii de credit.
Acest Raport de Credit va contine pana la patru motive care au determinat scaderea Scorului respectiv, fata de... mai mult
Luni, 12 Octombrie 2020, ora 10:00
Daca ai ajuns sa ai probleme cu returnarea creditului pe care l-ai accesat de la o banca, atunci ar fi bine sa mergi si sa discuti cu creditorul pentru ca, impreuna, sa gasiti o solutie.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara,, cu ce documente trebuie sa te prezinti la banca intr-o astfel de situatie.
Dupa ce ati ajuns la un consens in privinta a ceea ce urmeaza sa se intample cu creditul, primul act de care vei avea nevoie va fi cererea de restructurare.
In cazul in care ai fost concediat, ti-a fost taiat salariul sau dintr-un alt motiv care nu iti poate fi imputat, va trebui sa aduci bancii acte in acest sens. Astfel, iti trebuie documente care sa ateste situatia aparuta si vei avea nevoie, dupa caz, de o decizie de incetare a contractului de munca, de o decizie de diminuare a veniturilor sau, daca ai suferit vreun incident de natura medicala, atunci aduci documentele medicale.
Chiar daca se intelege de la sine, vei avea nevoie si de un act de identitate si de acte prin care iti dai acordul pentru ca banca sa consulte anumite baze de date. In cazul in care este vorba despre un credit cu ipoteca sau despre unul imobiliar, atunci vei avea nevoie si de documente justificative cu privire la garantiile creditelor.
In plus, restructurarea creditului se va face prin semnarea unui act aditional la contractul de credit si la cel de ipoteca, in cazul in care este vorba despre asa ceva.
Rubrica Educatie financiara este sustinuta de Libra... mai mult
Marti, 06 Octombrie 2020, ora 10:30
De cele mai multe ori, cei care vor sa isi cumpere o casa nu fac diferenta intre cele doua credite - cel imobiliar si cel ipotecar -, desi cel putin una semnificativa exista.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, care este diferenta intre un credit imobiliar si unul ipotecar.
In cazul creditului ipotecar, acesta este destinat achizitiei sau construirii unei locuinte, dar garantia care va fi folosita pentru credit este chiar locuinta construita sau achizitionata.
Acesta vine cu cel mai mic avans de care ai nevoie, daca includem aici si programul Noua Casa, adica acel avans de 5%, in situatia in care este vorba despre o locuinta veche cu o valoare de pana la 70.000 de euro.
Cele mai intalnite credite ipotecare au acum un avans de cel putin 15%, iar la bancile mai restrictive avansul minim poate ajunge la 25%.
In schimb, la creditul imobiliar, nu este necesar ca imobilul achizitionat prin intermediul creditului sa garanteze creditul respectiv. Aici pot fi utilizate alte ipoteci imobiliare, care nu fac obiectul finantarii.
Aceasta este marea diferenta intre cele doua credite, restul conditiilor fiind aproape similare. Ar mai putea exista diferente de costuri la accesarea creditului, dar si diferente in privinta dobanzii, la cele imobiliare, pe alocuri acestea fiind ceva mai mari.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cum sa iti inveti copilul sa puna bani deoparte. Metoda de acasa, practicata ca la... mai mult
Luni, 05 Octombrie 2020, ora 10:30
Creditul de nevoi personale cu ipoteca este util atunci cand esti nevoit sa imprumuti o suma mai mare de bani pentru o perioada mai scurta de timp.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara,, cu ce costuri vine un credit de nevoi personale cu ipoteca.
Avantajul acestui credit este ca are dobanzi mai mici decat un credit de nevoi personale fara ipoteca, asa ca, daca esti sigur ca vei putea plati ratele la suma mare pe care o imprumuti, atunci poti apela la el.
In plus, poti folosi drept ipoteca constituita in favoarea bancii un imobil (sau mai multe) care se afla in proprietatea ta sau a unor terti.
Dezavantajele acestui credit tin de costurile suplimentare cu care vine. Iar, in general, acestea sunt costuri corespondente pentru polita de asigurare pentru imobilul cu care garantezi (cateva sute de lei pe an), taxa de inregistrare la Registrul National de Publicitate Mobiliara (65,7 lei), taxe si onorarii notariale (aici costurile difera in functie de taxele si onorariile practicate de catre Notarii Publici care autentifica contractul de ipoteca) si costul raportului de evaluare al imobilului adus in garantie.
Acest ultim cost il vei achita inainte de acordarea creditului. Costul stabilit si perceput de catre evaluatorii de imobile variaza intre 400 si 1.500 de lei, in functie de imobilul pe care-l evaluezi pentru a garanta creditul.
Rubrica Educatie financiara este sustinuta de Libra Internet Bank.
CITESTE SI:
Cardul bancar pentru... mai mult
Luni, 05 Octombrie 2020, ora 09:30