Creditarea in zona euro a incetinit semnificativ luna trecuta, in timp ce masa monetara M3, care masoara cantitatea de bani in circulatie in zona euro, a scazut sub estimarile analistilor, arata datele unui studiu publicat de Banca Centrala Europeana (BCE), un semn ca inrautatirea perspectivelor economice afecteaza imprumuturile, transmite Reuters.
In ianuarie, creditele acordate gospodariilor au crescut cu 3,2% iar cele acordate companiilor au urcat cu 3,3%, fata de nivelul record de 4,3% din septembrie si de 3,9% in decembrie.
De asemenea, cresterea masei monetare M3, considerata drept un indicator al activitatii economice, a incetinit la 3,8% in ianuarie, de la 4,1% in decembrie, sub estimarile analistilor intervievati de Reuters care mizau pe o crestere de 4%.
Datele i-ar putea convinge pe oficialii Bancii Centrale Europene sa anunte o noua runda de imprumuturi ieftine catre institutiile financiare (TLTRO - operatiuni de furnizare de lichiditati pe termen lung) - unul dintre cele mai importante instrumente folosite in trecut pentru stimularea zonei euro.
Incetinirea cresterii economiei zonei euro, alaturi de incertitudinile legate de Brexit, si tensiunile comerciale globale au alimentat speculatiile privind noi masuri de stimulare ce ar urma sa fie anuntate de BCE in urmatoarele luni.
Speculatiile s-au accentuat dupa ce Benoit Coeure, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a afirmat luna aceasta ca o noua runda de imprumuturi pe termen lung catre... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 13:22
Creditele bancare acordate companiilor din zona euro au inregistrat in mai cea mai mare majorare de dupa criza financiara, in timp ce ritmul de crestere a masei monetare s-a accelerat, arata datele publicate miercuri de Banca Centrala Europeana (BCE), transmite Reuters.
Creditarea companiilor non-financiare, un indicator cheie al redresarii, a crescut la 3,6% in mai, de la 3,3% luna precedenta, o evolutie care sugereaza ca politica de relansare urmata de BCE incepe sa dea rezultate. Este cel mai ridicat nivel din mai 2009.
Creditarea catre gospodarii, in special imprumuturi ipotecare, s-a mentinut la 2,9% in mai.
De asemenea, cresterea masei monetare M3, care masoara cantitatea de bani in circulatie in zona euro, si care in trecut a fost deseori considerata drept un indicator al activitatii economice, a accelerat la 4% in mai, de la 3,8% in luna precedenta, depasind estimarile analistilor intervievati de Reuters care mizau pe o crestere de 3,8%.
La sedinta din 14 iunie, Banca Centrala Europeana a decis sa mentina nemodificata dobanda de politica monetara, asa cum se asteptau analistii, dar totodata a anuntat ca achizitiile sale de obligatiuni vor fi reduse la 15 miliarde euro pe luna in perioada octombrie - decembrie, dupa care vor inceta.
"Consiliul guvernatorilor va continua sa faca achizitii de active la ritmul actual de 30 de miliarde de euro pe luna pana la finele lunii septembrie 2018. Consiliul guvernatorilor anticipeaza ca, dupa luna septembrie 2018,... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2018, ora 16:06
Ministrul britanic de Finante, George Osborne, va incerca sa blocheze orice tentativa a Uniunii Europene de a include fonduri britanice in noul program de asistenta financiara internationala pentru Grecia.
In timpul unor convorbiri telefonice cu omologi de-ai sai din alte state membre, Osborne a subliniat opozitia Londrei fata de participarea Marii Britanii la refinantarea Greciei, potrivit Financial Times si altor publicatii britanice.
Acordul pentru salvarea Greciei primeste prima lovitura: Tara care refuza sa ofere garantii pentru Atena
"Colegii nostri din zona euro au primit un mesaj clar si puternic potrivit caruia va fi inacceptabil de modificat pozitia britanica privitoare la programele europene de stabilizare financiara", a indicat o sursa a Ministerului de Finante de la Londra.
Doar cei 19 membri ai zonei euro, din care Marea Britanie nu face parte, trebuie sa aiba responsabilitatea de a subscrie la programe de stabilizare financiara cu ajutorul fondului... citeste mai departe despre "Londra nu vrea sa ajute Grecia: Zona euro sa se descurce singura" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Iulie 2015, ora 08:53
Slaba redresare economica din zona euro din 2014 a dus la al treilea an consecutiv de scadere a creditarii companiilor, la stagnarea creditului de consum si la continuarea unor rate ale dobanzilor relativ mici.
Dar 2015 pare sa fie un moment de cotitura, se arata in raportul EY, Eurozone Outlook for Financial Services (EOFS).
In 2015, creditarea pentru companii va creste pentru prima data in ultimii patru ani, iar creditul ipotecar va atinge un maxim istoric in zona euro.
Asiguratorii continua sa se confrunte cu rate scazute ale dobanzilor, insa vor beneficia de o crestere a cererii pe masura ce economia prinde avant, iar activele in administrare (AUM) cunosc deja o crestere accelerata.
Cu toate acestea, desi QE stimuleaza revenirea economica pe termen scurt, de care este atat de multa nevoie, iar bancile din regiune sunt pregatite sa sprijine aceasta crestere, efectele QE asupra industriei financiare nu vor fi toate pozitive.
Andy Baldwin, EY Financial Services Leader pentru regiunea EMEA, este de parere ca programul de relaxare cantitativa ridica niste dificultati privind economisirea pe termen lung.
"A fost nevoie de sase ani pentru crearea conditiilor care sa permita relansarea cresterii in zona euro, iar acum au fost actionate toate parghiile de stimulare a cererii care puteau fi actionate, in plus a aparut si un stimulent suplimentar prin preturile mai mici la energie.
Prin urmare, daca nu vom asista la cresteri in 2015 si 2016, va trebui sa... mai mult
Marti, 31 Martie 2015, ora 11:21
Creditele acordate companiilor si gospodariilor din zona euro au scazut cu 0,5% in decembrie, dar intr-un ritm mai lent decat luna precedenta, dupa ce Banca Centrala Europeana a confirmat lansarea unor masuri de relaxare cantitativa (QE) in valoare de 1.100 miliarde de euro menite sa previna stagnarea economiei zonei euro, transmite Reuters.
Potrivit datelor publicate joi de BCE, creditele acordate sectorului privat au scazut cu 0,5% in decembrie, dupa o contractie de 0,9% in luna precedenta. In schimb, masa monetara M3, un indicator al lichiditatii existente in economie, a crescut cu 3,6% in ritm anual in luna decembrie, potrivit Agerpres.
Bancile din zona euro, in special in tarile afectate de criza, au restrans creditarea in asteptarea noilor norme de capital si a testelor de stres in timp ce companiile au redus investitiile. mai mult
Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 15:39
Creditarea din zona euro catre companiile nefinanciare si populatie a scazut in august pentru cea de-a 16-a luna consecutiv, cu 2%, cel mai abrupt declin de la formarea blocului monetar in 1999, potrivit datelor prezentate joi de BCE.
Scaderea prelungita a creditarii catre sectorul privat semnaleaza situatia economica dificila din Europa dupa o recesiune indelungata, scrie Bloomberg.
Banca Centrala Europeana (BCE) s-a angajat sa mentina dobanda de politica monetara la un nivel redus, pentru a stimula creditarea si activitatea economica din zona euro.
Produsul Intern Brut al zonei euro a crescut cu 0,3% in trimestrul al treilea fata de primele trei luni ale anului, dupa 18 luni de recesiune.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat recent ca creditarea catre banci a inregistrat progrese substantiale, insa companiile nefinanciare au inca probleme de finantare.
BCE anticipeaza ca economia zonei euro se va contracta cu 0,4% in acest an, evolutie urmata de o crestere modesta, de 1%, in 2014.
Draghi a afirmat ca este pregatit sa utilizeze orice instrument pentru a mentine costurile de finantare la un nivel redus, inclusiv o noua operatiune de refinantare pe termen lung. BCE a injectat in piata la inceputul anului trecut aproximativ 1.000 miliarde euro prin doua runde de operatiuni de refinantare pe termen lung (LTRO), in cadrul carora a oferit bancilor fonduri cu maturitatea la 3 ani, la costuri foarte scazute, apropiate de dobanda de politica monetara. mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 14:51
Creditarea in zona euro ramane blocata pana in 2014, cand va inregistra o crestere de 1,5%, se estimeaza intr-un raport Ernst&Young. In acest timp, creditele neperformante vor atinge un nou record, crescand la 7,6% in 2013.
In Romania, rata creditelor neperformante a atins 17-18% in 2012 si se indreapta spre 20%, potrivit unor estimari ale analistului financiar, Florin Citu.
Florin Citu: Creditele neperformante pot influenta cresterea economica
Ernst&Young mai prognozeaza ca decalajul economic dintre sudul si nordul Europei se va accentua in acest an, din cauza reticentei sistemului bancar de a finanta afacerile.
Previziunile pentru 2013 pe segmentul creditarii afacerilor arata o crestere de 1-2,5% in Franta, Germania si Olanda si o scadere de 0,5% in Italia si de 4% in Spania.
"Pentru perioada 2011-2013, creditarea in Franta va fi crescut cu 18 miliarde euro, in Germania cu 72 de miliarde euro, iar in Olanda cu 28 de miliarde euro, in timp ce creditarea in Italia va fi scazut cu 43 de miliarde euro iar in Spania cu 100 de miliarde euro in aceeasi perioada de timp", se arata in comunicat.
Si creditarea pentru persoane fizice va fi blocata pana in 2014, ca urmare a procesului de dezintermediere in sistemul bancar. Astfel, se estimeaza o continuare a diminuarii portofoliului de credite cu 132 miliarde de euro in 2013.
Media raportului intre credite si depozite va scadea de la 124% in 2006, inainte de criza, pana la 111% la sfarsitul anului 2012.... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 12:15
In ciuda faptului ca Banca Centrala Europeana a depus eforturi considerabile pentru a impinge bancile spre repornirea creditarii catre populatie, actiunile sale nu au avut efectul scontat.
Imprumuturile acordate in doua transe bancilor europene si reducerile de dobanda par sa nu fie de ajuns pentru salvarea sistemului bancar.
Structura financiara a zonei euro este prost realizata, si niciun efort de pana acum de a rezolva problema nu a functionat. Acest lucru a fost evident in aceasta saptamana cand s-a facut public faptul ca bancile spaniole au imprumutat 365 de miliarde de euro de la Banca Centrala Europeana in iunie, adica 30% din suma totala imprumutata de BCE, scrie Wall Street Journal.
Acum, Spania are de dat inapoi de doua ori mai multi bani decat la inceputul anului.
Datele arata insa una din marile probleme fara rezolvare ale zonei euro: bancile din nord nu isi imprumuta colegii din sud. Ingrijorarea in acest sens este mare pentru ca economiile cu probleme din sud, precum Italia, Spania, Grecia si Portugalia, au probleme de deficit atat la nivel guvernamental, cat si la nivelul afacerilor desfasurate in aceste tari. Pentru a acoperii aceste gauri, economiile au nevoie de finantare continua.
Ani la randul sistemul bancar a ajutat in acest sens. Germania a imprumutat bani bancilor spaniole, care la randul sau au creditat clientii si nu existau motive pentru ca bancile centrale sa ofere imprumuturi mari.
Acest proces s-a oprit insa rapid, iar... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2012, ora 12:35
Creditarea populatiei si a firmelor din zona euro a crescut in iulie cu 0,9%, insa finantarile pentru companii nu indica o revenire pe un trend pozitiv, potrivit analistilor, citati de Mediafax. Pentru iunie, cresterea creditarii a fost revizuita de la 0,3% la 0,5%.
Imprumuturile pentru populatie au avansat cu 2,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar cele catre companii au continuat sa scada, cu 1,3%, dupa un declin de 1,6% in iunie.
"Nu se intrevede nicio inversare a tendintei creditelor acordate companiilor, esentiale pentru sustinerea cresterii economice", a declarat Michael Schubert, analist la Commerzbank.
Avand in vedere reticenta la acordarea creditelor si vulnerabilitatea unor banci din state periferice din zona euro, considerate fragile, BCE va continua o perioada politica de masuri exceptionale de sustinere a sectorului financiar, a aratat Ben May, analist la Capital Economics.
BCE a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul scazut record de 1% din mai 2009, iar analistii nu se asteapta la o modificare a acesteia inainte de sfarsitul anului viitor. mai mult
Joi, 26 August 2010, ora 19:51