Criza pandemica a determinat reducerea volumului de credite acordate de catre bancile comerciale cu 0,5% in aprilie 2020 raportat la luna precedenta, arata statisticile publicate de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR). Creditul neguvernamental in lei s-a diminuat cu un ritm lunar de 0.6% ajungand la 181,9 miliarde lei. Defalcat pe componentele populatie si companii, imprumuturile au scazut cu dinamici luna/luna de 0.2% la 111,2 miliarde lei, respectiv 1.2%, la 70,7 miliarde lei. Pe de alta parte, creditul neguvernamental denominat in valuta s-a redus cu 0.4% luna/luna, ajungand la 89.2 miliarde lei in aprilie. Pe segmente populatie si respectiv companii, imprumuturile s-au ajustat cu ritmuri lunare de 0.4% fiecare, coborand la 33,7 miliarde lei, respectiv 55,5 miliarde lei.
Daca luam in calcul evolutia an/an a soldului creditului neguvernamental, acesta a si-a redus ritmul de crestere de la 6.9% in martie la 5.7% in aprilie, cel mai redus din decembrie 2017. Creditului neguvernamental in lei si-a temperat si el cresterea de la 9.2% an/an in martie la 7.4% an/an in aprilie, cel mai redus nivel din februarie 2015. Creditul pentru populatie a crescut cu 12.7% an/an, in timp ce segmentul companii a ramas relativ constant. Creditului neguvernamental in valuta si-a incetinit si el cresterea de la 2.6% an/an in martie la 2.3% an/an in aprilie: declinul segmentului populatie cu 8.5% an/an a fost contrabalansat de crestere componentei companii cu 10.2% an/an.
In perioada... mai mult
Marti, 23 Iunie 2020, ora 12:26
Valoarea totala a creditelor restante in lei ale populatiei si firmelor, inregistrata in luna noiembrie, se cifreaza la 9,53 miliarde de lei, in crestere aproape nesesizabila, cu 0,2%, fata de suma raportata in octombrie.
In schimb, restantele la creditele in valuta se ridicau la finalul lunii trecute la 12,77 miliarde de lei (echivalent), in scadere cu 1,36%, conform unui raport al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), dat marti publicitatii.
Totalul creditelor in lei atingea, in noiembrie, 111,2 miliarde de lei (cu 2,2% peste valoarea din luna precedenta), din care 56 de miliarde de lei erau sume contractate de agentii ...citeste mai departe despre "Romanii si-au mai platit din datoriile la banci: Mai putine restante la creditele in valuta" pe Ziare.com mai mult
Marti, 29 Decembrie 2015, ora 18:08
Cei care au credite in moneda straina si le-ar putea converti in lei, fara sa plateasca garantii sau alte costuri suplimentare, se mentioneaza intr-un proiect de lege adoptat astazi de Plenul Senatului. Daca initiativa legislativa va trece si de votul final al Camerei Deputatilor, atunci s-ar putea aplica si imprumuturilor aflate in curs de derulare.
Un proiect de lege pentru completarea OUG nr. 50/2010 privind contractele pentru consumatori, initiat de deputatul PSD Ana Birchall, a fost aprobat astazi de Plenul Senatului, in calitate de prima camera sesizata, cu 74 de voturi "pentru", 2 "abtineri" si un vot "impotriva". Documentul ar putea reglementa informatiile ce vor trebui cuprinse in contractele de credit in moneda straina, incheiate intre banci si clientii lor.
Citeste mai multe despre Creditele in valuta ar putea fi convertite in lei, fara garantii suplimentare pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 16:28
Valoarea totala a creditelor restante in lei ale populatiei si firmelor inregistrata in luna februarie 2014 se cifreaza la circa 13,457 miliarde de lei, cu aproape 2% peste cea raportata in ianuarie, in timp ce restantele la creditele in valuta se ridica la 20,424 miliarde lei (echivalent), in crestere cu 1,25%, conform unui raport al Bancii Nationale a Romaniei /BNR/, publicat miercuri.
Totalul creditelor in lei se ridica, in februarie, la 86,2 miliarde de lei (plus 0,23% fata de luna precedenta), din care 49,65 miliarde de lei erau sume contractate de agentii economici si 34,7 miliarde de lei de populatie.
Creditele in valuta totalizau 133,5 miliarde de lei (minus 0,6%), din care 63,6 miliarde de lei contractate de agentii economici si 68,5 miliarde de lei de populatie.
Bucurestenii aveau, la finele lunii februarie, credite in lei restante in suma de 3,7 miliarde lei si in valuta de 9,5 miliarde de lei (echivalent).
Totalul creditelor in lei contractate in Capitala atingea nivelul de 27,3 miliarde de lei, iar al celor in valuta - aproape 61 de miliarde lei.
In restul tarii, unele dintre cele mai mari rate ale restantelor se inregistreaza in judetele Salaj (29,6% din creditele in lei si 25,8% din creditele in valuta), Valcea (24,5% din creditele in lei si 20,7% din creditele in valuta), Braila (26,3% din creditele in lei si 19,5% la creditele in valuta), Suceava (24,6% din creditele in lei si 19,3% din creditele in valuta) si Bistrita-Nasaud (23% din... mai mult
Miercuri, 26 Martie 2014, ora 16:45
Romanii care au luat credite in valuta, respectiv in euro sau in alte monede straine, le pot converti in lei fara comisioane, costuri aditionale sau garantii suplimentare, conform unei initiativa legislativa depusa la Senat de un grup de parlamantari, care propun ca aceste noi reglementari sa se aplice unitar contractelor de credit aflate in desfasurare la momentul intrarii in vigoare a legii, dar si contractelor de credit viitoare.
Pentru ambele categorii de credite, conversia ar urma sa se poata face inclusiv in orice alta moneda straina, conform Mediafax.
Conform initiativei grupului de parlamentari, printre care se numara si presedintele Camerei Deputatilor, bancile vor fi obligate ca atunci cand valoarea creditului initial este depasita cu 20 la suta sa informeze consumatorul, acesta putand sa opteze pentru convertirea in moneda care il avantajeza mai mult, fara a dauna principiilor legilor si reglemetarilor interne ale institutiilor bancare.
"Consideram ca majorarea ratelor bancare datorate de catre consumatori cauzate de fluctuatiile ratei de schimb valutar este injusta functionand in detrimental romanilor care au credite in valuta, inclusiv in cazul contractelor de credit incheiate fara sa detina toate informatiile privind riscul pe care fluctuatiile cursului de schimb le are asupra ratelor", mentioneaza initiatorii in expunerea de motive.
Creditele neperfoamnte si ratele restante la banci, o problema sociala in Romania
Potrivit semnatarilor... mai mult
Joi, 20 Februarie 2014, ora 17:15
Valoarea totala a creditelor in lei restante ale populatiei si firmelor, raportate la nivelul lunii octombrie 2013, se cifreaza la circa 13,487 miliarde lei, cu 1,24% peste cea din luna septembrie, conform unui raport al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
In acelasi timp, restantele la creditele in valuta se ridica la 20,134 miliarde lei (echivalent), in scadere cu 0,8%, potrivit BNR.
Totalul creditelor in lei se ridica, in octombrie, la 86,261 miliarde lei (plus 0,5% fata de luna precedenta), din care 49,757 miliarde lei contractate de agentii economici si 34,512 miliarde lei de populatie.
Creditele in valuta totalizau 136,401 miliarde lei (minus 2,1%), din care 66,143 miliarde lei contractate de agentii economici si 68,899 miliarde lei de populatie.
Bucurestenii aveau, la finele lunii octombrie, credite in lei restante in suma de 3,527 miliarde lei si in valuta de 9,42 miliarde lei (echivalent). Totalul creditelor in lei contractate in Capitala atingea nivelul de 27,368 miliarde lei, iar al celor in valuta 62,785 miliarde lei. mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 17:12
Banca Nationala a Romaniei (BNR) va face tot posibilul sa se apropie cu dobanda la creditele in lei de cele in valuta, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Vom face tot ce este posibil, prin reducerea dobanzii de politica monetara si prin asigurarea lichiditatii pe piata prin ingustarea coridorului de variatie a dobanzilor de pe piata monetara, sa venim cu dobanzile la lei in apropierea dobanzilor in valuta. (...) Incercam sa aducem acele costuri, care nu sunt neaparat invizibile, nu sunt percepute de la inceput si nu le stie nimeni.
Credeti ca eu, daca as sti cat ar fi cursul peste o luna sau un an intre leu si euro sau intre dolar si euro as mai sta aici? Ce vrem sa sugeram? Ca ghicim viitorul? Cine poate sa ghiceasca viitorul? Lucram cu riscuri, evaluam probabilitati. Nu avem cum sa stim cat va fi cursul maine", a spus Isarescu.
Potrivit acestuia, creditul in lei este inca relativ scump, dar el se va ieftini.
"Eu cred ca in ceea ce priveste creditul in lei acesta se va ieftini, iar cel in valuta, daca este bine explicat, isi va arata toate costurile. Si eu am avut dubiile mele daca este bine ca intreg programul Prima Casa sa fie numai in lei. S-a discutat cu cei de la Fondul Monetar International pe tema asta. Este vorba de un credit pe termen lung, dar definitiv pe termen lung, Romania va intra in zona euro, insa un argument este extrem de tare.
Nimeni nu poate sa spuna care va fi cursul de echilibru la... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 16:31
Dupa ce, ani de zile, imprumuturile in euro au dominat portofoliile institutiilor financiare, contextul actual ar putea determina bancile sa reduca sau sa renunte definitiv la creditarea in valuta, pe anumite segmente.
Un prim pas a fost facut de BCR, cea mai mare banca din Romania, care a anuntat saptamana trecuta ca renunta la creditarea in valuta a persoanelor fizice. O decizie transanta, avand in vedere ca banca este lider de piata in creditarea imobiliara retail in euro, cu aproape 30% cota de piata, castigand un punct procentual pe acest segment numai de la inceputul anului, potrivit rezultatelor financiare ale bancii.
Cu toate acestea, masura este total justificabila in contextul financiar actual si nu este exclus ca si alte banci din sistem sa adopte politici asemanatoare. Inasprirea restrictiilor BNR, amanarea unei decizii privind adoptarea monedei unice, scaderea finantarii bancilor mama, evolutia ratei creditelor neperformante sau incheierea programului Prima Casa reprezinta principalele motive care ar putea determina un efect de domino pe piata financiara.
"Cred ca toate bancile si-au pus problema limitarii creditului in valuta, care a fost favorizat mai ales in zona creditului ipotecar, unde cea mai mare parte a creditarii s-a facut in valuta. Desi BCR a facut anuntul acesta, bineinteles ca nu va inceta sa crediteze anumiti clienti, la fel cum si alte banci, care nu au anuntat aceasta decizie, sunt foarte selective", a declarat pentru Business24,... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 07:05
Conditiile de creditare pentru finantarile in valuta vor fi mai stricte decat pentru cele in lei, daca cine olicita imprumutul nu obtine veniturile in moneda creditului. Clientii vor trebui sa demonstreze ca pot rambursa sumele chiar daca moneda nationala se depreciaza sever.
Aceste prevederi sunt incluse intr-un proiect de regulament al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Comitetul European pentru Risc Sistemic (CERS) recomanda autoritatilor nationale de supraveghere sa monitorizeze creditarea in valuta si sa ia masuri in cazul existentei unor riscuri semnificative la nivelul debitorilor neacoperiti la riscul valutar.
Astfel, proiectul regulamentului privind unele conditii de acordare a creditelor se aplica bancilor, institutiilor financiare nebancare (IFN) inscrise in Registrul special la BNR, institutiilor de plata si celor emitente de moneda electronica cu un nivel semnificativ al activitatii de creditare.
Institutiile de credit supravegheate de banca centrala vor fi obligate sa stabileasca conditii mai stricte de acordare si garantare a imprumuturilor in valuta, fata de cele in lei, pentru populatia si companiile care nu sunt protejate de riscul valutar, adica obtin veniturile in alta moneda decat cea a creditului solicitat.
Totodata, pentru aceasta categorie de clienti, creditorii vor acorda finantari daca sunt indeplinite anumite criterii, stabilite prin reglementari interne, care sa demonstreze ca solicitantii ar avea o capacitate foarte buna de... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 08:33