Majoritatea romanilor care au credite la banci s-au comportat responsabil pe durata pandemiei si n-au cerut, in masa, amanarea platii ratelor pe termen lung, doar pentru ca Guvernul le-a dat posibilitatea sa o faca.
Numarul celor care au cerut credit a scazut insa si cu pana la 3 sferturi. Iar unii s-au grabit chiar sa retraga bani din conturi, in primele zile ale pandemiei.
Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a anuntat, inca de la finele saptamanii trecute, ca institutiile de credit din Romania au primit 270.000 de solicitari de amanare a platii ratelor, in contextul pandemiei de COVID-19.
Cele mai multe solicitari - adica 260.000 (peste 96%) din ele - au venit din partea persoanelor fizice. Si doar 10.000 sunt de la companii.
Tot potrivit ARB, cifrele arata ca s-a cerut amanare la plata ratelor pentru doar 17% dintre creditele persoanelor fizice si pentru sub 10% dintre creditele persoanelor juridice.
Presedintele executiv al ARB, Florin Danescu, a declarat pentru Agerpres ca, din punctul sau de vedere - desi solicitari de amanare a platii ratelor se vor mai inregistra la banci - numarul va fi, de acum incolo, in scadere. Cu alte cuvinte, am fi depasit deja varful acestei situatii de criza, in care romanii au nevoie de pasuiri.
Ca sa aflam mai multe despre dinamica acestor cereri de amanare la plata, dar si despre ce alegeri bancare au facut romanii, in timpul pandemiei, Ziare.com a solicitat informatii de la cele mai multe dintre bancile mari din... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2020, ora 00:00
Apple Pay s-a numarat printre cele mai asteptate si comentate servicii de catre romani in cursul anului trecut, pe o piata care inca se intreaba daca Romania este pregatita pentru revolutia platilor mobile.
Folosind iPhone-ul sau Apple Watch-ul, vom putea plati cu Apple Pay in magazine, restaurante, taxi, automate si in multe alte locuri.
De asemenea, putem face cumparaturi in aplicatii sau pe site-uri web in Safari prin intermediul Apple Pay, fara a mai fi necesar sa completam formulare lungi de inregistrare a contului sau sa introducem, in mod repetat, adresa de facturare sau livrare.
La fiecare achizitie, autentificarea se poate realiza, cu o simpla privire sau atingere folosind functiile Face ID sau Touch ID, sau utilizand parola dispozitivului.
Apple Pay functioneaza pe aceleasi terminale contactless pe care consumatorii le folosesc deja atunci cand platesc contactless cu cardurile de debit sau de credit. Mai mult de 90% dintre terminalele de plata (POS) din Romania accepta in prezent plati contactless. Pana in 2020, toate terminalele de plata POS vor accepta plati contactless.
ING permite clientilor sa faca plati cu Apple Pay
ING Bank Romania anunta ca a adus, miercuri, pentru clientii sai persoane fizice si juridice serviciul Apple Pay, care transforma platile mobile oferind o optiune de plata simpla si sigura.
Cu Apple Pay pe dispozitivele iPhone, Apple Watch, iPad si Mac, clientii ING pot face cumparaturi, rapid si simplu, in magazine, in... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 13:56
Posta Romana introduce posibilitatea platii cu cardul, dar nu in toate ghiseele. Pana la sfarsitul anului sistemul va fi introdus in 1.000 de oficii din orase.
Pentru acest sistem, Posta Romana a semnat un contract cu UniCredit Bank, anunta Profit.ro.
"Contractul a fost semnat cu UniCredit Bank. Intr-o prima faza, POS-urile vor fi montate in 450-500 de oficii din orasele mari, municipii si capitale de judet. Restul vor fi montate pana la finele acestui an in orasele mai mici si comunele mai mari", au declarat acum pentru Profit.ro surse din cadrul Postei Romane.
Licitatia pentru cele 1.000 de POS-uri a fost lansata in mai si vor fi instalate in 60 de zile dupa semnarea contractului.
In luna august, sursa citata scria ca Posta Romana se pregatea sa achizitioneze 2.000 de imprimante laser si sa doteze toate oficiile informatizate cu terminale POS.
"Prin rearanjarea arhitecturii investitionale, fara angajarea de credite si alte tipuri de finantari, Posta Romana a gasit resurse interne necesare acestei investitii. Toate calculatoarele din reteaua postala vor fi deservite de imprimante laser de mare viteza, care au ca scop scurtarea timpilor de lucru si imbunatatirea calitatii prestatiilor postale. Totodata, prin realocarea eficienta a resurselor din bugetul propriu, reteaua nationala de puncte de acces informatizate va creste cu 40%, pana la finele anului", a transmis anterior compania. ...citeste mai departe despre "In sfarsit, Posta Romana introduce plata cu... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 09:32
Romania a asistat la o cadere a intermedierii financiare, dar se pare ca s-a produs punctul de cotitura, creditarea depasind cresterea economica, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei care a urmat sedintei Consiliului de Administratie al BNR.
"Dupa datele pe care le avem, sistemul bancar romanesc a trecut din pozitia de creditor in cea de debitor. Sa vedem in ce masura se confirma. Sunt mai multi factori care au contribuit la acest lucru. Noi i-am prezentat in trecut, in repetate randuri. Nu este niciun mister cu evolutia lichiditatii. Sunt mai multi factori care contribuie.
Este vorba si de evolutia ciclica, lunara, a acestei lichiditati in functie de absorbtia si introducerea de lichiditati in piata de catre Ministerul de Finante. Nu vreau sa va mai repet procesul. Este lunar.
In perioada cand se platesc taxe si impozite dispar lichiditatile din piata, cand Ministerul de Finante plateste pensii si salarii se introduc lichiditati in piata si acestea sunt evolutii ciclice.
Apoi e vorba de faptul ca o parte din lichiditati au fost folosite de banci in procesul de creditare, ati observat noi am asistat la o cadere a intermedierii financiare, dar se pare ca s-a produs punctul de cotitura intrucat cresterile, se pare, sa nu zicem hop pana cand nu sarim gardul, pentru ca avem evolutia creditarii care depaseste cresterea economica.
Bate spre 7%, cresterea economica probabil ca se va situa in jur de 4% anul... mai mult
Luni, 06 August 2018, ora 17:43
Principalul factor care limiteaza creditarea in Romania este incertitudinea legislativa, iar stimulii fiscali nu pot continua la infinit, intrucat corelatia intre cat incasezi si cat cheltui, mai devreme sau mai tarziu, loveste cu putere de foc, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de specialitate, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
"Exista factori care limiteaza materializarea potentialului de creditare. Primul este incertitudinea legislativa, creata de initiative legislative nefericite care au afectat si afecteaza profilul de risc, nu doar al creditelor viitoare, ci si al stocului existent.
Dupa perturbatiile aparute la aplicarea Legi darii in plata, la rambursarea la cursul istoric a creditelor in franci elvetieni, in pofida faptului ca prevederile acestora au fost atenuate in urma interventiei Curtii Constitutionale, in prezent se afla in diferite stadii ale procedurii legislative alte acte normative care fie ingreuneaza recuperarea creantelor, fie stabilesc un regim de limitarea a dobanzilor anuale cu privire la creditele destinate consumatorilor intr-o maniera mai mult sau mai putin arbitrara, nediferentiat pe categorii de produse, fara o aprofundare a plafoanelor respective, in functie de caracteristicile fluxurilor de creditare. Noi vom discuta sau amana pana la toamna si vom discuta in aceasta vara cu decenta", a apreciat Isarescu.
Potrivit Guvernatorului BNR, stimulii fiscali nu pot continua la infinit, pentru ca "mai... mai mult
Joi, 05 Iulie 2018, ora 14:21
Persoanele care vor lua de la banca un credit imobiliar de 100.000 de euro cu un avans solicitat de 40% trebuie sa aduca un aport propriu similar cu al celor care se imprumuta cu 270.000 de euro, pentru care insa institutia de credit cere un avans de 15%.
Legea darii in plata, care prevede ca debitorul aflat in dificultate financiara poate stinge datoriile unui credit garantat cu ipoteca dupa ce returneaza garantia bancii, a fost votata de plenul Camerei Deputatilor in 13 aprilie aproape cu unanimitate de voturi. Ea va intra in vigoare la 13 mai, potrivit News.ro.
Mai multe banci din Romania au crescut avansul solicitat pentru creditele imobiliare si ipotecare la 30-40%, trei dintre acestea anuntand masura dupa votarea legii.
Legea se aplica doar creditelor cu garantii imobiliare de pana la 250.000 de euro, inclusiv imprumuturile de nevoi personale cu ipoteca, dar contractate de persoane fizice consumatori, care au achizitionat un imobil cu destinatie de locuinta.
In urma ...citeste mai departe despre "Vreti un credit imobiliar? Legea darii in plata aduce vesti proaste - analiza" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Mai 2016, ora 14:46
Aproape doua treimi dintre romani considera ca este bine "sa nu te intinzi mai mult decat ti-e plapuma", in timp ce doar 36% sunt de parere ca "cine nu risca, nu castiga", arata rezultatele unui studiu recent desfasurat la comanda KRUK Romania, companie de top in industria locala de management al creantelor, parte a Grupului KRUK.
"La nivel declarativ, romanii au un apetit redus pentru risc si acest lucru este confirmat si de faptul ca aproape 80% dintre cei chestionati ar prefera . De asemenea, aproape doua treimi dintre ei declara ca , demonstrand astfel ca societatea romaneasca a pastrat si in istoria recenta o pronuntata cultura a rusinii. Cu toate acestea, rezultatele cercetarii calitative, realizate prin metoda Focus Grup in paralel cu sondajul online, arata ca, in ultimii ani, romanii - mai ales cei tineri - si-au schimbat radical perspectiva. Unul dintre cei intervievati (in varsta de 29 de ani) spune clar ca ", arata antropologul Vintila Mihailescu.
Primirea unei somatii de plata a starnit in majoritatea persoanelor cu datorii sentimente de jena si rusine (57%), in timp ce 27% dintre acestea s-au declarat enervate de astfel de notificari, iar 12% au ramas indiferente intr-o asemenea situatie, mai arata studiul comandat de KRUK Romania.
Aproape jumatate dintre respondenti (45%) sustin ca au ajuns sa fie somati sa achite datorii importante "din motive independente": au ramas fara slujba, au avut un incident in familie etc. Aceasta tendinta de "externalizare... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 17:32
Datele Bancii Nationala arata ca romanii isi platesc din ce in ce mai greu ratele lunare la banci. Valoarea ratelor la banci a ajuns sa reprezinte 22,4% din venitul disponibil al populatiei in septembrie anul trecut, fata de circa 5% la sfarsitul lui 2004."Capacitatea populatiei de a-si acoperi serviciul datoriei a continuat sa se deterioreze, ceea ce poate conduce la majorarea ratei restantelor si in viitor", apreciaza Ion Dragulin, directorul Directiei de Stabilitate Financiara din Banca Nationala, pentru Ziarul Financiar. La sfarsitul anului trecut, restantele mai mari de 30 de zile ale persoanelor fizice ajungeau la 2,8 mld. lei (circa 675 mil. euro), fata de 981 mil. lei in decembrie 2008. Pe segmentul creditului privat restantele depaseau 3,8%, fata de 1% in anul anterior, portofoliile fiind cele mai afectate pe segmentul creditelor de consum fara garantii si pe cel al cardurilor de credit.
mai mult
Luni, 22 Februarie 2010, ora 09:23
Costul asigurarii datoriei Romaniei impotriva restructurarii creditelor sau incetarii platilor a scazut miercuri cu aproximativ 50 de puncte de baza, dupa ce Fondul Monetar International (FMI) a anuntat ca a ajuns la un acord de finantare cu Romania, potrivit Reuters. Astfel, costul asigurarii contra incetarii platii la creditele pe cinci ani (credit default swaps - CDS) pentru Romania au scazut la 475-525 puncte de baza, de la un pret mediu de 550 puncte de baza, a declarat un trader, citat de Reuters.
In acelasi timp, platforma de monitorizare a CDS-urilor CMA DataVision arata ca CDS-urile la cinci ani erau cotate la un pret mediu de 501,6 puncte de baza, de la 556,4 puncte.
"Pachetul FMI este pozitiv pentru Romania, pentru ca promite stabilitate fiscala pentru urmatoarele 12 luni, prin acoperirea golului din balanta de plati", a comentat Luis Costa, strateg pentru piete emergente la Commerzbank.
Pachetul de finantare convenit de Romania cu institutiile internationale cuprinde 12,9 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la UE, 1,2-1,5 miliarde euro de la Banca Mondiala si 1 miliard de euro de la alte institutii internationale.
BERD anticipeaza ca va suplimenta finantarile in urmatorii doi ani cu 500 milioane euro, pana la 1 miliard de euro. mai mult
Miercuri, 25 Martie 2009, ora 12:37