Gestionarea datoriilor poate fi o adevarata arta a omului cu bani putini, daca foloseste rational resursele pe care le are la dispozitie.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara, ce trebuie sa iei in considerare cand ai multe datorii.
Spre exemplu, atunci cand ai un card de credit, orice banca iti va recomanda sa platesti mai mult decat acel procent minim din credit care trebuie rambursat lunar. Asta intrucat acea suma minima cumuleaza doar comisioane si alte taxe.
De asemenea, cunoaste-ti limitele financiare. Nu cheltui mai mult decat esti capabil sa acoperi. Cu alte cuvinte, nu duce cardul de credit la epuizare. Indatorarea maxima recomandata este de ce mult 25%.
Multi isi fac datorii pentru ca pot, nu pentru ca au o nevoie reala de ceva. Din acest motiv ar trebui sa iti iei un credit sau un card de credit numai cand ai absoluta nevoie.
Plateste la timp orice datorie pe care o ai, pentru ca daca ajungi sa ai intarzieri la plata, dupa ce vei reusi sa iti stingi creditele, nicio banca nu iti va mai acorda imprumuturi. Vei fi deja pe lista de rau platnici.
Rubrica Educatie Financiara este sustinuta de Libra Internet Bank.
CITESTE SI:
Cardul bancar pentru copii. Cum ii inveti pe cei mici sa cheltuiasca responsabil
Motivele pentru care e bine sa economisesti prin intermediul unei pensii private facultative
Pot achizitiona o casa prin credit daca sotul/sotia a avut restante la banca? ...citeste mai departe despre "Cum sa... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2020, ora 08:30
Datoria externa totala a Romaniei a crescut cu 5,57 miliarde euro, la sfarsitul lunii iunie, la 111,45 miliarde euro, de la 105,87 miliarde euro la 31 decembrie 2019, potrivit datelor publicate joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
"In perioada ianuarie - iunie 2020, datoria externa totala a crescut cu 5,579 miliarde euro. In structura: datoria externa pe termen lung a insumat 78,983 miliarde euro la 30 iunie 2020 (70,9% din totalul datoriei externe), in crestere cu 7,2% fata de 31 decembrie 2019; datoria externa pe termen scurt a inregistrat la 30 iunie 2020 nivelul de 32,469 miliarde euro (29,1% din totalul datoriei externe), in crestere cu 0,8% fata de 31 decembrie 2019", potrivit datelor BNR.
In perioada ianuarie-iunie 2020, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 3,497 miliarde euro, comparativ cu 4,373 miliarde euro in perioada ianuarie-iunie 2019; in structura, balanta bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 1,127 miliarde euro, balanta serviciilor a inregistrat un excedent mai mare cu 376 milioane euro, balanta veniturilor primare a adus o contributie pozitiva de 1,123 miliarde euro, iar balanta veniturilor secundare a inregistrat un excedent mai mare cu 504 milioane euro.
Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au insumat 352 milioane euro (comparativ cu 2,697 miliarde euro in perioada ianuarie - iunie 2019), din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au insumat valoarea neta de... mai mult
Joi, 13 August 2020, ora 15:16
Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES a analizat modul in care pandemia de COVID-19 a influentat economiile romanilor si relatia lor cu bancile, dar si intentiile viitoare de a se indatora.
Studiul releva ca 4 din 10 romani au economii, iar o treime dintre romanii cu economii au apelat la acestea in timpul pandemiei.
60% dintre ei isi pastreaza economiile la banca, fie sub forma unui cont de economii (41%), fie intr-un alt tip de cont (19%), in timp ce peste o treime spun ca nu isi tin economiile la banca sau ca nu au cont, se arata intr-un comunicat remis joi Ziare.com.
"Barbatii, tinerii intre 18 si 35 de ani, respondentii cu studii superioare, cu venituri lunare de peste 2.500 lei si care locuiesc in mediul urban sunt cei care au economii in proportii mai ridicate decat media", potrivit cercetarii.
Majoritatea romanilor - 90% - care a folosit serviciile bancare in perioada starii de urgenta sau de alerta s-a declarat multumita.
"40% se declara foarte multumiti, acestia sunt in special tinerii, cei cu studii superioare, cu venituri peste 4.000 de lei, din Moldova, Transilvania si Banat, in timp ce 51% spun ca sunt destul de multumiti", se explica in analiza.
In perioada starii de urgenta si/sau de alerta, 44% dintre romani au utilizat serviciile unei banci. Folosirea bancomatelor (77%), plata cu cardul la comercianti in magazine fizice (71%), online banking (57%), plati online (56%), mobile banking (46%), vizitarea sucursalei... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 10:48
Peste 70% dintre romani cred ca datoriile sunt o problema care trebuie rezolvata cat mai rapid posibil, in timp ce 15% apreciaza ca acestea sunt o problema minora pentru care se va gasi o solutie, reiese dintr-un studiu care analizeaza atitudinea fata de bani si comportamentul financiar al consumatorului roman.
In ceea ce priveste obiceiurile de cumparare, 88% dintre respondenti au declarat ca nu ar cumpara un obiect de care nu au neaparat nevoie in gospodarie, ci mai degraba ar economisi acesti bani. De asemenea, 4 din 10 romani sunt inclinati sa-si planifice cheltuielile pentru a putea sa cumpere fara ezitari ceea ce isi doresc, din veniturile curente, releva rezultatele studiului Kruk Romania.
Referitor la motivele pentru care romanii ar lua un imprumut, 71% dintre persoanele cu datorii si 64% dintre persoanele fara datorii participante la cercetare au declarat ca motivul principal sunt situatiile neprevazute. Un procent de 18% dintre cei cu datorii ar lua un imprumut indiferent de scopul acestuia, in timp ce numai 9% dintre cei fara datorii ar lua un imprumut fara un motiv bine intemeiat, potrivit sursei citate.
Intrebati ce ar face cu 1.000 de lei pe care i-ar gasi intr-un parc, 64% dintre respondentii fara datorii au spus ca i-ar preda Politiei, in timp ce numai 54% dintre respondentii persoane cu datorii au dat acelasi raspuns. Intr-o proportie de 10% fata de numai 4% cei fara datorii, respondentii persoane cu datorii au mai spus ca ar folosi acesti bani... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2019, ora 16:18
Romania are cea mai mica pondere in PIB a indatorarii gospodariilor, sub 15%, potrivit unui raport inclus in publicatia electronica Focus on European Integration Q1/19 al Oesterreichische Nationalbank (Banca Nationala a Austriei).
Totodata, insa, are si cea mai ridicata pondere a gospodariilor vulnerabile la obligatiile financiare aferente creditelor contractate, cu cel mai mare procentaj al unui raport intre obligatiile de plata si venitul lunar de peste 40%, ceea ce se constituie intr-un risc relativ ridicat de neplata.
Doar 15% din PIB credite pentru populatie
Astfel, aparent stam mult mai bine fata de cea mai ridicata rata consemnata de Polonia (34%) si de media a zece state din centrul si sud-estul Europei (grup abreviat CESSE-10 in lb. engleza, ce include Bulgaria, Romania, Ungaria, Croatia, Cehia, Polonia, Serbia, Bosnia, Macedonia si Albania), care au avut o medie de 26% in anul 2017 (vezi graficul de mai jos).
Trebuie subliniat ca, in afara de Ungaria, Romania este singura tara din grupul CESSE-10 care a inregistrat o scadere a ponderii datoriei gospodariilor in PIB atat in perioada 2008 - 2013 (cand s-au manifestat efectele crizei economice) cat si in intervalul 2013 - 2017 (dupa depasirea crizei si reluarea cresterii economice robuste).
De retinut, OECD atragea atentia in 2017 asupra riscurilor potentiale crescute de avansul creditelor. In regiunea CESSE-10, ponderea creditelor imobiliare se situeaza undeva pe la 60% din total, adica la... mai mult
Luni, 11 Martie 2019, ora 12:43
Mai mult de jumatate dintre romani (60%) declara ca au credite, in timp ce peste o treime (37%) sustine ca are cheltuieli lunare obligatorii identice cu venitul incasat, reiese dintr-un studiu sociologic referitor la obiceiurile financiare ale romanilor, dat publicitatii joi.
Rezultatele cercetarii iSense Solutions, comandata de Kruk Romania cu ocazia Zilei fara Datorii, initiativa aniversata pe 17 noiembrie, releva faptul ca 30% dintre cei care au deja credite ar dori sa acceseze un nou imprumut in anul urmator, dar accesarea unui nou imprumut vizeaza stingerea unuia anterior, ceea ce poate conduce la "spirala datoriilor".
In ceea ce priveste accesarea unui imprumut, romanii au cea mai mare incredere in banci, 83% dintre acestia spunand ca ar apela la astfel de institutii in cazul in care ar avea nevoie de bani.
Pe de alta parte, 14% dintre cei chestionati au mentionat ca ar lua un imprumut de la o institutie financiara non-bancara, daca o institutie bancara ar refuza sa le acorde imprumutul. De asemenea, 70% dintre romanii care au accesat un nou imprumut pentru a acoperi o datorie anterioara cred ca situatia lor se va imbunatati in viitor.
In plus, 45% dintre romani nu au economii in familie, iar motivul pentru care romanii fac totusi economii sunt mai ales situatiile neprevazute carora trebuie sa le faca fata.
Potrivit sursei citate, peste jumatate (58%) dintre persoanele intervievate sunt dispuse sa participe la sesiuni de pregatire online gratuite... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 17:53
Numarul persoanelor fizice cu restante mai mari de 30 de zile la banci si institutii financiare nebancare a crescut cu 3,27% in ianuarie, comparativ cu luna precedenta.
Astfel, la inceputul anului erau 680.152 de restantieri, dupa cum reiese din cele mai recente date ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Cumulate, aceste persoane aveau datorii in valoare de peste 7,49 miliarde de lei.
Cea mai mare parte a sumei era in lei si euro, respectiv 3,1 miliarde in lei si echivalentul a 3,03 miliarde lei in euro.
In functie de categoria de intarziere, cea mai mare valoare corespunde termenului de peste 90 de zile, cu 4,296 miliarde lei.
Rata creditelor neperformante a scazut la 7,31% in decembrie, respectiv cu 0,33 puncte procentuale (pp) comparativ cu luna precedenta, si cu 2,59 pp in raport cu luna similara din 2016.
Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, declara, la inceputul anului trecut, ca Banca Centrala si-a propus o tinta de 6% a creditelor neperformante in acest an.
"Creditele neperformante au continuat sa se reduca. In acest an exista tinta de 6% cu creditele neperformante, adica de a ajunge la media europeana. Suntem, in schimb, peste media europeana in ceea ce priveste gradul de acoperire cu provizioane a acestor credite", a spus Voinea.
Reamintim ca, in contextul schimbarilor legislative, ratele s-au majorat semnificativ ca urmare a cresterii ROBOR-ului. ...citeste mai departe despre "Ratele au crescut, romanii nu mai au bani sa le plateasca - a... mai mult
Duminica, 11 Martie 2018, ora 11:20
Aproape doua treimi dintre romani considera ca este bine "sa nu te intinzi mai mult decat ti-e plapuma", in timp ce doar 36% sunt de parere ca "cine nu risca, nu castiga", arata rezultatele unui studiu recent desfasurat la comanda KRUK Romania, companie de top in industria locala de management al creantelor, parte a Grupului KRUK.
"La nivel declarativ, romanii au un apetit redus pentru risc si acest lucru este confirmat si de faptul ca aproape 80% dintre cei chestionati ar prefera . De asemenea, aproape doua treimi dintre ei declara ca , demonstrand astfel ca societatea romaneasca a pastrat si in istoria recenta o pronuntata cultura a rusinii. Cu toate acestea, rezultatele cercetarii calitative, realizate prin metoda Focus Grup in paralel cu sondajul online, arata ca, in ultimii ani, romanii - mai ales cei tineri - si-au schimbat radical perspectiva. Unul dintre cei intervievati (in varsta de 29 de ani) spune clar ca ", arata antropologul Vintila Mihailescu.
Primirea unei somatii de plata a starnit in majoritatea persoanelor cu datorii sentimente de jena si rusine (57%), in timp ce 27% dintre acestea s-au declarat enervate de astfel de notificari, iar 12% au ramas indiferente intr-o asemenea situatie, mai arata studiul comandat de KRUK Romania.
Aproape jumatate dintre respondenti (45%) sustin ca au ajuns sa fie somati sa achite datorii importante "din motive independente": au ramas fara slujba, au avut un incident in familie etc. Aceasta tendinta de "externalizare... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 17:32
Costul asigurarii datoriei Romaniei impotriva restructurarii creditelor sau incetarii platilor a scazut miercuri cu aproximativ 50 de puncte de baza, dupa ce Fondul Monetar International (FMI) a anuntat ca a ajuns la un acord de finantare cu Romania, potrivit Reuters. Astfel, costul asigurarii contra incetarii platii la creditele pe cinci ani (credit default swaps - CDS) pentru Romania au scazut la 475-525 puncte de baza, de la un pret mediu de 550 puncte de baza, a declarat un trader, citat de Reuters.
In acelasi timp, platforma de monitorizare a CDS-urilor CMA DataVision arata ca CDS-urile la cinci ani erau cotate la un pret mediu de 501,6 puncte de baza, de la 556,4 puncte.
"Pachetul FMI este pozitiv pentru Romania, pentru ca promite stabilitate fiscala pentru urmatoarele 12 luni, prin acoperirea golului din balanta de plati", a comentat Luis Costa, strateg pentru piete emergente la Commerzbank.
Pachetul de finantare convenit de Romania cu institutiile internationale cuprinde 12,9 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la UE, 1,2-1,5 miliarde euro de la Banca Mondiala si 1 miliard de euro de la alte institutii internationale.
BERD anticipeaza ca va suplimenta finantarile in urmatorii doi ani cu 500 milioane euro, pana la 1 miliard de euro. mai mult
Miercuri, 25 Martie 2009, ora 12:37