Daca te afli intr-o situatie tot mai dificila cu banii, iar ratele sunt din ce in ce mai apasatoare, poate este timpul sa te indrepti spre o consolidare a creditelor. In principiu, consilidarea creditelor este tot un tip de refinantare, dar aceasta se refera la simplificarea platilor catre creditori, fiind o posibilitate de a te repune pe picioare din punct de vedere financiar.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum poti proceda atunci cand ai prea multe datorii.
Consolidarea creditelor se refera la unificarea tuturor ratelor intr-una singura, mai mica decat suma tuturor ratelor, dar si, in unele cazuri, la o dobanda mai buna. Este posibil ca aceasta sa iti vina cu o perioada mai lunga de creditare, dar macar scapi de problemele financiare acumulate la un moment dat.
In felul acesta, gestionarea datoriilor va fi mult mai putin stresanta, chiar daca, per total, va trebui sa rambursezi mai mult decat mai aveai in cazul sumei provenite de la restul creditelor, cand erau individuale.
Cu titlul de exemplu: ai trei credite cu rate a cate 500 de lei, pentru inca 3 ani, la dobanzi de peste 9% - pentru ca poate acesta era nivelul atunci cand te-ai imprumutat. In cazul in care nu te mai descurci cu plata ratelor, banca poate face o refinantare, sub forma unei consolidari a creditelor, si iti poate oferi un un credit cu rata de 1.200 de lei, dar pe o durata de, poate, 4 ani. In felul acesta, se reduce presiunea financiara pana iti vei reveni.
CEC... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2020, ora 09:30
Cei care doresc refinantarea unui credit pentru a beneficia de noul indice de calcul a ratelor trebuie sa compare dobanda efectiva anuala a tuturor bancilor din piata si sa incerce sa plateasca in avans cat mai mult, pentru a reduce din comisioane, a declarat, miercuri, Irina Chitu, analist si director general al platformei de servicii financiare Finzoom.
"Trebuie sa ne uitam si sa comparam intreaga piata, pentru ca sunt banci care au mentinut dobanzile, banci care le-au marit si unele care le-au scazut. Comparatia s-a facut pentru propriul produs. Daca facem o comparatie intre banci, sa o facem nu doar dupa dobanda, ci in functie de dobanda anuala efectiva, ceea ce inseamna costul total al creditului, atat dobanzi, cat si comisioane. Si sa facem un top al bancilor in functie de dobanda pentru creditul pe care ni-l dorim. Aceasta deoarece o banca e posibil sa fi marit dobanzile, dar in continuare sa fie in top 5, iar una sa fi micsorat dobanzile, dar sa nu fie in top 5", considera Chitu, care a participat la Forumul Pietei Financiare.
Ea a precizat ca orice credit refinantat presupune costuri suplimentare, iar, daca vorbim de unul ipotecar, aici intra si costurile cu tertii, respectiv cele cu evaluatorul si notarul, care pot ajunge chiar si la 1.000 de euro.
"Primul pas pentru refinantare este sa mergem la banca si sa spunem care este problema, sa facem impreuna cu ea simulari. Important este sa comparam, sa luam o decizie pentru noi, fiecare, cum ne imprumutam.... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 15:47
Dobanda pentru creditele acordate in moneda nationala va fi compusa dintr-un indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului, se arata in proiectul de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative, respectiv pentru modificarea OUG 114/2018.
Documentul - publicat marti seara pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP) - prevede modificari si pe alineatul 1 al articolului 38 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei din 20 septembrie 2016.
"In contractele de credit cu dobanda variabila se vor aplica urmatoarele reguli:
a) pentru creditele in valuta, dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta EURIBOR/LIBOR la o anumita perioada, in functie de valuta creditului, la care creditorul adauga o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului;
b) pentru creditele acordate in moneda nationala, dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului.... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 09:55
Un client care isi refinanteaza in acest moment un credit de consum in lei poate sa-si reduca nivelul ratei lunare cu 10%, a declarat vineri Marius Istrati, sef Departament Dezvoltare Produse Persoane Fizice in cadrul Volksbank Romania.
"Noi credem ca refinantarile pentru creditele de consum in lei vor avea o pondere foarte mare pentru tot ce inseamna creditare a populatiei. Pe segmentul imprumuturilor de consum, creditul de refinantare reprezinta peste 60% din vanzarile de noi credite", a precizat Istrati in cadrul unui colocviu organizat de Piata Financiara la Sinaia.
Potrivit reprezentantului Volksbank, dobanda medie in lei la credite de consum in stoc este, conform datelor BNR, de 13,68%, iar dobanda medie in lei la credite noi de consum acordate de banci este 11,36%.
Istrati a mai aratat ca soldul creditului de consum a scazut cu 25% pe fondul scaderii apetitului populatiei si al inaspririi conditiilor de creditare. Insa soldul creditului pentru locuinte a crescut cu 86%, fiind impulsionat de programul Prima Casa. Ponderea creditului imobiliar se apropie de 40%, fata de 20% in 2008.
La nivelul pietei, peste 60% din creditele noi de consum sunt destinate refinantarilor, iar la creditele pentru locuinte, peste 90% din noile cereri de credite acordate sunt finantari noi.
De asemenea, la nivelul sistemului, pe portofoliul existent valoarea medie a unui credit de consum este de 6000 euro, iar la creditele noi este de 3000 euro. Totodata, la nivelul... mai mult
Duminica, 22 Septembrie 2013, ora 12:36
Cei care intentioneaza sa scape mai repede de credit, trebuie sa se prezinte la banca foarte bine informati pentru a evita eventualele "omisiuni" ale angajatilor de acolo.
Pana acum doi ani, rambursarea anticipata a creditului era un proces costisitor si dificil, insa modificalile legislative, in special OUG 50/2010, au dus la disparitia piperatelor comisioane aferente. Cea mai mare parte dintre romanii care apeleaza la rambursarea anticipata au ca scop refinantarea creditului, lucru care a dus la cresterea concurentei dintre banci si scaderea dobanzilor la imprumuturi.
Conform Consiliului Concurentei, in primul an dupa intrarea in vigoare a OUG 50, a avut loc o dublare a numarului de credite de refinantare, de la 85.500 pana la 160.000 de refinantari. In acel an, 229.000 de clienti au rambursat anticipat imprumuturi.
Iata ce trebuie sa stiti inainte de a va prezenta la banca pentru a rambursa creditul:
Ce comisioane trebuie sa platiti
Daca aveti un credit cu dobanda fixa, comisionul pe care vi-l va cere banca pentru rambursarea anticipata, indiferent de tipul de imprumut, este de maxim 1%. Acest comision se aplica atunci cand mai aveti peste un an pana la incetarea contractului de credit. Daca perioada este mai mica de un an, procentul este de maxim 0,5%.
In cazul creditelor cu dobanda variabila, nu sunteti obligat sa platiti niciun fel de comision. De asemenea, nu se plateste comision in cazul creditelor de tip overdraft.
Inainte de aplicarea OUG... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2012, ora 13:45
Daca pana acum, refinantarea unui credit se facea printr-un imprumut asemanator, dar mai avantajos, saptamana aceasta a aparut in Romania cardul pentru refinantare. Cum arata piata pe care o ataca Millennium Bank cu acest produs?
Segmentul refinantarii s-a dezvoltat semnificativ in ultimii ani, pe masura ce romanilor le-a devenit tot mai greu sa-si achite la termen creditele. Insa ofertele din acest domeniu se deosebesc intre ele doar din punct de vedere al dobanzilor si al perioadelor de rambursare, piata nefiind foarte sofisticata.
Un prim pas in acest sens l-a facut, luni, Millennium Bank, subsidiara din Romania a bancii portugheze, prin lansarea unui card de credit pentru refinantare. Acesta este primul produs din Romania dedicat exclusiv refinantarii cardurilor de credit.
Cum functioneaza? In momentul solicitarii unui card de credit, clientul isi poate activa si optiunea de refinantare a unui card pe care deja il detine sau a unui overdraft.
Perioada in care poate fi returnata suma este cuprinsa intre trei si 30 de luni, iar dobanda este de 12% pe an, adica sub media pietei, care depaseste 20% pe an.
Cati romani se refinanteaza
Refinantarea a devenit din ce in ce mai folosita in ultimii ani, 15% dintre romanii cu credite apeland la astfel de servicii, conform unui studiu publicat saptamana trecuta de companiei KRUK International.
"15% dintre romani sustin ca au luat un credit pentru a acoperi unul vechi, 25% au acumulat datorii in 2011 si 6%... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 13:46
Numarul creditelor de refinantare s-a dublat intr-un an, ca urmare a modificarii comisionului de rambursare anticipata a creditelor.
Aplicarea OUG nr.50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, a avut ca efect renegocierea contractelor in conditii mai favorabile clientilor, iar 229.000 de clienti au rambursat anticipat imprumuturi, reiese din datele Consiliului Concurentei.
"Scopul urmarit prin introducerea in Ordonanta a dispozitiilor referitoare la eliminarea sau, dupa caz, reducerea comisionului de rambursare anticipata la toate creditele destinate consumatorilor persoane fizice a fost cresterea corecta a concurentei intre banci, ca urmare a cresterii gradului de mobilitate a clientilor", potrivit studiului Consiliului Concurentei intitulat "Mediul Concurential romanesc-evolutii in sectoare esentiale".
Si volumul cumulat al creditelor de refinantare in lei s-a dublat, ajungand la 2.169 de milioane lei, de la 1.027, dupa aplicarea OUG. Volumul creditelor refinantate in valuta, in perioada iunie 2010 - mai 2011, a fost de 338 milioane euro.
Legea pentru aprobarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a fost promulgata in decembrie, iar principalele prevederi s-au referit la eliminarea comisionului de rambursare anticipata si calcularea dobanzii la toate creditele noi in functie de Euribor/Robor plus marja. mai mult
Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 14:34
Daca vrei sa iti scazi rata la credit, ai la dispozitie trei solutii, fiecare cu avantajele si dezvantajele sale. Poti opta pentru refinantare, pentru prelungirea perioadei de plata sau pentru amanarea platii. Refinantarea presupune scaderea costului creditului, prin accesarea unui nou imprumut. Banca poate prelungi clientului perioada de rambursare, ceea ce conduce, in final, la scaderea ratei. "Refinantarea este recomandata ori de cate ori oferta pietei este mult mai buna fata de creditul existent. Bancile prefera consolidarea tuturor angajamentelor printr-un singur credit. Aceste solutii sunt foarte avantajoase si pentru clienti, in cele mai multe cazuri conduc la reduceri de rate cu pana la 40%", a declarat Anca Bidian, CEO al brokerului Kiwi Finance, citat de Evenimentul Zilei.De refinantare nu pot beneficia, insa, decat clientii bun-platnici."Daca in istoricul de plata se observa intarzieri accidentale si care au avut loc cu doi-trei ani in urma, nu este o mare problema. Dar, daca sunt intarzieri recente, atunci gradul de indatorare scade spre 20-25%", a precizat consultantul citat.
Prin prelungirea perioadei de plata si prin amanarea platii, creditul se va scumpi, pentru ca suma totala de bani pe care debitorul o are de achitat in contul dobanzii la credit creste. mai mult
Joi, 07 Iulie 2011, ora 11:25
Refinantarea unui credit presupune preluarea de catre o alta institutie financiara, in conditii mai avantajoase, a unui credit deja existent.Un credit de refinantare se obtine pentru acelasi tip de credit ca si cel initial. Refinantarea poate fi obtinuta la aceeasi institutie de credit sau la una concurenta, in functie de conditii.
O astfel de operatiune presupune plata unui comision de rambursare anticipata a vechiului credit. mai mult
Marti, 06 Aprilie 2010, ora 14:20