Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) este unul dintre principalii parteneri ai Programului guvernamental Start-Up Nation, oferind si in cadrul celei de-a doua editii a programului un produs de garantare dedicat pentru creditele punte acordate de CEC Bank si Banca Transilvania.
FNGCIMM s-a pozitionat in campania 2017-2018 ca principal sustinator al start-up-urilor declarate eligibile si care au solicitat creditul punte, obligatiile de rambursare fiind garantate de catre FNGCIMM in proportie de maxim 80%.
Incepand cu data de 25 iulie 2019, ca urmare a dinamicii pozitive a rezultatelor inregistrate in activitatea de garantare a creditelor acordate in cadrul Programului Start-up Nation si eficientizarii unor mecanisme interne ale societatii, FNGCIMM a redus comisionul de garantare pana la 1,95% din valoarea creditului.
"Reducerea costurilor de finantare reprezinta unul dintre importantele deziderate ale IMM-urilor in accesarea surselor de finantare. Asadar, am reevaluat riscul asociat acordarii garantiilor in cadrul Programului START-up Nation si, pentru a oferi un raspuns adecvat cerintelor specifice ale partenerilor nostri, am ajustat costurile practicate tocmai pentru a crea premisele unei facilitari a accesului la creditare. "a declarat Gheorghe Lapadat-Director general FNGCIMM
Comisionul se va aplica garantiilor noi emise in favoarea beneficiarilor Programului Start -up Nation, inclusiv celor care au situatii financiare incheiate,... mai mult
Luni, 29 Iulie 2019, ora 14:29
Volkswagen a anuntat bancile care i-au acordat un credit punte de 20 miliarde de euro (21,1 miliarde de dolari) ca va vinde active daca nu va gasi alt mijloc de a achita imprumutul pe un an.
Saptamana aceasta, grupul german a obtinut un credit punte de 20 miliarde de euro, de la 13 banci, si intentioneaza sa-l refinanteze prin emiterea de obligatiuni in urmatoarele luni, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Cel mai mare producator auto european spera ca prin acest imprumut sa faca fata costurilor scandalului manipularii emisiilor poluante.
Conform acordului convenit cu bancile, VW ar urma sa vanda sau sa listeze active in valoare de peste 20 miliarde de euro daca nu va reusi sa gaseasca alte surse pentru achitarea imprumutului.
Reprezentantii Volkswagen nu au comentat informatia. Analistii estimeaza ca Volkswagen va fi nevoit sa plateasca zeci de miliarde de euro pentru a acoperi amenzile, procesele si rechemarile la service dupa ce a ...citeste mai departe despre "Scandalul Volkswagen: Cum vrea compania sa achite un credit de 20 de miliarde de euro" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 19:43
Parlamentul bulgar a aprobat vineri contractarea unui imprumut pe sase luni de 1,5 miliarde euro de la bancile HSBC, Societe Generale, Citigroup si UniCredit pentru co-finantarea deficitului bugetar, transmite Bloomberg.
Creditul-punte, pe care guvernul de la Sofia l-a semnat luni, are o dobanda anuala de 60 puncte de baza peste Euribor.
Autoritatile bulgare intentioneaza sa emita obligatiuni in moneda straina pentru a atrage fondurile necesare platii imprumutului, a declarat Menda Stoyanova, presedintele comisiei pentru buget si finante din Parlament.
Stoyanova a adagat ca imprumutul va fi utilizat si pentru acordarea unui credit guvernamental de 2 miliarde leva (putin peste 1 miliard euro) Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, precum si pentru a creste nivelul de lichiditate din piata interbancara.
Guvernul Bulgariei a revizuit recent bugetul pe 2014 pentru a permite finantari la bugetul de stat in urcare cu 4,5 miliarde leva (2,3 miliarde euro) si cresterea deficitului bugetar la 3,7% din PIB, ca urmare a falimentului din iulie al Corporate Commercial Bank, a patra mare banca de pe piata locala. mai mult
Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 15:30
Bancile nu se inghesuie sa acorde credite fermierilor romani, in ciuda eforturilor autoritatilor de a impulsiona creditarea. Doar sapte din cele 40 de banci din Romania au incheiat conventii cu APIA pentru a acorda credite "punte" fermierilor romani. Motivul lipsei de interes a bancilor dedus de analisti: "adeverinta APIA nu reprezinta o asigurare pentru banci. Daca banii nu vin, dintr-un motiv sau altul, tot banca suporta pierderea, nu APIA".
Cele sapte banci care vor acorda in 2014 credite fermierilor romani sunt: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Procredit Bank, Unicredit Tiriac Bank, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania si Banca Comerciala Carpatica.
Numarul bancilor interesate de creditarea fermierilor a scazut fata de 2012, cand APIA a incheiat subventii cu 12 banci comerciale.
Reducerea numarului de banci pe acest segment de piata este explicata si de introducerea de autoritati a unui plafon maxim pentru dobanzile si comisioanele practicate pe astfel de produse.
Practic, credite acordate pe baza adeverintei APIA nu trebuie sa aiba o dobanda mai mare de ROBOR 6M+4% pentru FEGA si ROBOR 6M+4,5% pentru FEADR, iar comisionul sa fie sub 1%.
Cat plateste un fermier cu 100 de hectare pentru un credit punte
Si in prezent ofertele bancilor pentru creditele punte in agricultura au o dobanda sub plafonul negociat de Ministerul Agriculturii. Totusi, initiativa autoritatilor reprezinta "o umbrela" de protectie pentru fermieri, in contextul... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 16:00
Mai mult de jumatate din terenurile agricole ale Romaniei sunt lucrate de micii fermieri care nu s-au inregistrat ca persoana jurdica. In incercarea de a comasa terenurile, autoritatile "uita" de fermierii care nu si-au inregistrat exploatatia sub o forma juridica.
Astfel, in prezent doar doua banci acorda credite pentru fermierii persoane fizice, restul concentrandu-se pe credite pentru agricultorii cu personalitate juridica.
Peste 56% din suprafata agricola utilizata din Romania apartine explotatiilor fara persoana juridica, se arata in Studiul "Cadrul National Strategic", realizat de comisia prezidentiala pentru Agricultura. Ba mai mult decat atat, din acestea 12%, sunt ferme care au peste 100 de hectare de teren agricol.
"In ultimii ani au crescut si suprafetele din exploatatiile fara personalitate juridica care exploateaza peste 100 ha. Conforma RGA 2010 (Recensamantul General Agricol din 2010), exploatatiile fara personalitate juridica peste 100 ha gestioneaza 12% din suprafata detinuta de acest tip de ferme (adica cca 900 mii ha), fata de numai 6% in 2002 (respectiv 475 mii ha)", se arata in documentul oficial.
Cele mai "caute" forme de creditare in cazul fermierilor sunt creditele "punte" pentru subventiile APIA. Practic, bancile le acorda agricultorilor, in baza subventiei pe urmeaza sa o primeasca, credite de la 90% din valoarea sumei pe care o au de incasat. Totusi, cele mai multe banci se inghesuie, si pentru aceste forme de creditare, la... mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 08:03
Premierul Victor Ponta i-a cerut vineri ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, sa discute cu reprezentantii bancilor comerciale pentru a solutiona "cercul vicios" al lipsei de creditare, care ii afecteaza pe fermierii ce deruleaza proiecte cu fonduri europene.
Constantin i-a comunicat ca beneficiarii proiectelor nu au suficiente fonduri sa faca platile si sa solicitate dupa aceea rambursarile, din cauza problemelor cu care se confrunta piata de lichiditati.
"Vreau sa va rog impreuna cu ministrul de Finante sa aveti o intalnire cu reprezentantii bancilor comerciale, pentru ca inteleg ca doar doua banci dau credite pentru desfasurarea acestor programe si, daca exista un tip de acord-cadru, de discutat eventual si cu Guvernatorul BNR, dar cu bancile comerciale o sa avem sanse mult mai mari; daca nu-i imprumuta pe fermieri, n-au cum sa faca lucrarile sau proiectele si, dupa aceea noi sa le decontam si e cercul vicios al lipsei de creditare", a spus Victor Ponta, la o sedinta cu ministrii responsabili de gestionarea fondurilor europene si autoritatile de management.
Daniel Constantin a afirmat ca a avut mai multe intalniri cu conducerile bancilor si a spus ca "unele s-au flexibilizat, altele nu".
"Luam in calcul chiar si faptul de avea pe zona de plati directe, acolo unde anual vin numai de la Comisia Europeana, 1,3-1,4 miliarde de euro, sa avem o licitatie, sa castige o singura banca si sa se angajeze ca, pe partea de dezvoltare rurala va acorda credite pe... mai mult
Sambata, 22 Iunie 2013, ora 09:10
Grecia este gata sa solicite un credit punte de la tarile zonei euro, in contextul in care luna viitoare va trebui sa achite 11,3 miliarde dolari, la scadenta unor titluri de stat, iar costurile de creditare au ajuns la cel mai inalt nivel din 1998, a declarat un oficial grec, citat de Bloomberg, precizeaza NewsIn.Randamentul la titlurile grecesti cu scadenta la 10 ani a crescut vineri pentru a zecea zi consecutiv, la 9,03%, in contextul in care investitorii asteapta anuntarea conditiilor pentru finantarea de 45 miliarde euro de la tarile zonei euro si de la Fondul Monetar International (FMI).In contextul in care discutiile ar putea dura pana la trei saptamani, Grecia risca sa nu ajunga la un acord pentru ajutoare inainte de termenul de scadenta din 19 mai.Oficialul guvernamental, care a cerut sa-si pastreze anonimatul, a spus ca nu s-a luat inca nicio decizie in ceea ce priveste creditul punte.Discutiile de la Atena se axeaza pe conditiile pe care premierul grec, George Papandreou, va trebui sa le accepte, pentru a primi fondurile de salvare, in contextul in care se speculeaza ca Grecia va trebui sa-si restructureze datoriile, iar cetatenii considera ca reducerile de cheltuieli au mers deja prea departe.Diferenta dintre randamentul titlurilor de stat emise de Grecia si randamentul celor emise de Germania a atins 5,75 puncte procentuale, cel mai inalt nivel de la introducerea monedei unice."Pentru a evita o restructurare a datoriilor, Grecia trebuie sa faca eforturi... mai mult
Vineri, 23 Aprilie 2010, ora 13:01
Cei care au apelat la creditele punte pentru a-si lua locuinte in ultimii doi ani ar putea ajunge pe strada, deoarece criza financiara a ros valoarea imobilelor.Creditul punte functioneaza dupa un principiu simplu: proprietarul unei locuinte doreste sa o schimbe, astfel ca apeleaza la banca pentru a obtine suma necesara pentru a plati avansul necesar achizitiei noii locuinte.
Daca indeplineste conditiile de creditare, banca ii acorda creditul punte, pe care trebuie sa il achite in termen de cel mult doi ani de la acordarea imprumutului.
In aceasta perioada, clientul plateste bancii doar dobanda aferenta sumei imprumutate.
"Preturile au scazut atat de mult incat creditul este mult mai mare decat suma pe care o poate obtine cumparatorul din vanzarea imobilului vechi.
In plus, el a platit timp de unu-doi ani dobanda si comisioanele aplicate de banca. Astfel, din vanzarea apartamentului nu ar acoperi nici macar jumatate din valoarea creditului", a explicat Mihai Grigore.
Evaluatorul spune ca bancile creditoare nu au insa niciun interes sa execute silit debitorul.
Practic, banca trebuie sa obtina o hotarare judecatoreasca pentru executarea silita a proprietatii, ceea ce implica niste costuri. Apoi, locuinta trebuie scoasa la licitatie.
Cum creditarea nu da semne de dezghet, sansele ca aceasta sa fie vanduta la un pret care sa acopere debitul restant sunt reduse.
Astfel, banca ar ramane cu o mare parte din suma restanta neacoperita. Daca debitorul nu are alte bunuri care sa... mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 09:19
Banca Transilvania reduce cu pana la 0,75 puncte procentuale dobanzile la depozitele in lei si cu pana la 0,5 puncte procentuale dobanzile pentru depozitele in euro, a anuntat miercuri banca, relateaza NewsIn.
Astfel, banca a scazut cu 0,75 puncte procentuale dobanzile in cazul depozitelor in lei pe 111 zile, de la 13% la 12,25% pe an, pe 6, 9, 12 luni, de la 12,75% la 12%, pe 120 zile, de la 13,25% la 12,50%, Kid Cont, de la 12,75% la 12% si pentru depozitele revolving pe 6, 9, 12 luni, de la 12,50% la 11,75%.De asemenea, in cazul contului de economii pentru persoane fizice si juridice, dobanda coboara cu 0,5 puncte procentuale pe toate transele.Banca a operat reduceri cu un sfert de punct procentual pentru depozitele pe o luna sau 45 de zile, de la 12,25% pe an la 12%, pe 3 luni, de la 12,50% la 12,25% si pentru depozitul revolving la 3 luni (de la 12,25% la 12%).La depozitele in euro, Banca Transilvania a scazut dobanzile cu 0,25-0,5 puncte procentuale, astfel: pentru depozitul pe o luna de la 4,25% la 4%, pe 3 sau 6 luni, de la 4,75% la 4,25%, pe 9 sau 12 luni de la 4,50% la 4,25%.De asemenea, dobanda la depozitul pe 77 de zile a scazut de la 5,25% la 4,77%, la depozitul Kid Cont de la 4,50% la 4,25%, la depozitul revolving pe 9 sau 12 luni de la 4,25% la 4%. mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2009, ora 16:46