Din cauza cresterii ROBOR, primariile care au facut imprumuturi in lei au de platit acum rate de doua ori mai mari decat la inceputul anului. E si cazul primariei din Targu Jiu, care imprumutase 10 milioane de lei pentru modernizarea stadionului din oras.
La inceputul anului, rata lunara a Primariei din Targu Jiu era de 200.000 lei. Odata cu majorarea ROBOR, insa, valoarea acesteia a crescut la nu mai putin de 350.000 lei. In aceste conditii, ca sa nu se aleaga cu poprire pe conturi, primaria a ales sa isi achite datoria folosind bani pe care, initial, ii alocase pentru investitii, informeaza Digi 24.ro.
Potrivit analistilor economici, cea mai la indemana solutie pentru primariile aflate in situatia celei din Targu Jiu ar fi cresterea incasarilor, prin majorarea taxelor si a impozitelor locale. Si cresterea gradului de colectare ar putea aduce mai multi bani la buget.
Situatia de criza va trebui rezolvata intr-un fel sau altul, in conditiile in care, pe langa toate datoriile pe care le are, primaria din Targu Jiu trebui sa gaseasca bani si pentru continuarea investitiilor. Cheltuieli se vor mai face inclusiv cu arena sportiva, care in ciuda faptului ca a "inghitit" deja 30 milioane de lei, nu este gata.
"Urmeaza ca, in perioada urmatoare, prin Ministerul Dezvoltarii, sa primim o suplimentare de finantare pentru amenajarea exterioara la care si Primaria va avea o cota parte", spune Marcel Romanescu, primarul orasului Targu Jiu.
Stadionul din Targul Jiu va... mai mult
Joi, 07 Decembrie 2017, ora 10:55
Administratiile publice cauta sa isi diversifice sursele de finantare. Pe de o parte, a crescut valoarea totala a creditelor acordate in luna mai, iar pe de alta parte, devin din ce in ce mai interesate de finantarea prin fondurile europene.
Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), valoarea totala a creditelor acordate administratiei publice a crescut in luna mai cu 0,23%, fata de luna precedenta, ajungand la peste 9,624 miliarde lei.
Suma este mai mare decat nivelul de la finalul lunii mai 2012 cu 3,4%, cand se ridica la 9,307 miliarde lei. Din cele 9,624 miliarde lei, circa 8,638 miliarde lei erau credite acordate administratiei publice locale si 986,5 milioane lei credite ale administratiei centrale.
Depozitele administratiei publice la institutiile financiare au crescut cu 11,6%, in luna mai fata de luna precedenta, ajungand la 35,425 miliarde lei.
Valoarea totala a creditului guvernamental se ridica, la finele lunii mai 2013 la peste 71,443 miliarde lei, fiind in scadere cu 1,84% fata de nivelul de luna precedenta.
Creditele de nevoi personale, produsul vedeta al sistemului bancar romanesc
Precum era de asteptat, cele mai solicitate produse bancare in perioada aprilie - iunie au fost creditele de nevoi personale, acestea reprezentand 37,3% din totalul creditelor acordate de institutiile de credit.
Acestea sunt urmate de creditele rapide (16,5%), creditele Prima Casa (10%) si de creditele acordate persoanlor juridice (9%).
Potrivit... mai mult
Duminica, 14 Iulie 2013, ora 11:06
Standard & Poor's a informat Primaria Capitalei cu privire la scaderea ratingului de credit al Municipiului Bucuresti de la "BB+" la "BB", decizie considerata de edili drept una luata "pe baza unor informatii insuficiente si neactualizate privind Municipiul Bucuresti".
Independent de aceasta scadere, Standard & Poor's a decis sa retraga calificativul de rating, din motive contractuale.
"Decizia de a retrage calificativul de rating din motive contractuale a fost luata ca urmare a imposibilitatii incheierii unui nou contract de evaluare de rating intre Municipiul Bucuresti si Standard & Poor's, din cauze care tin strict de agentia de rating".
"Municipiul Bucuresti a realizat toate demersurile pentru incheierea unui nou contract de servicii de rating, insa reprezentantii S&P nu au putut indeplini conditiile legale in vigoare privind achizitiile publice, respectiv nu au fost de acord cu constituirea si depunerea garantiei de participare la procedura de achizitie, in cuantum de aprox. 2% din valoarea estimata a contractului de servicii, conform art.43.1, alin. (2) din OUG 34/2006".
"Procedura de achizitie a serviciilor de rating initiata de Municipiul Bucuresti a fost anulata din acest motiv, in conformitate cu legislatia romana in vigoare privind achizitiile publice", sustin reprezentantii Primariei Capitalei.
Edilii mai spun ca, avand in vedere "cooperarea indelungata dintre Standard & Poor's si Municipiul Bucuresti", primaria "este deschisa la continuarea... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2012, ora 14:07
Sectorul 1, condus de liberalul Andrei Chiliman, si Sectorul 6, unde primar este Cristian Poteras de la PDL, au fost autorizate sa atraga cele mai mari sume din credite bancare in 2011, fiind urmate la ceva distanta de primariile Sector 5 si Cluj, plafonul la nivel de tara fiind alocat in intregime.Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, Primaria Sector 1 va trage 50 de milioane de euro dintr-un credit de 125 de milioane de euro contractat de la BEI si 71,13 milioane lei dintr-un credit de 298 milioane lei de la BCR.
Pe locul secund se plaseaza Primaria Sector 6, care va putea utiliza 30 de milioane de euro dintr-un imprumut de 70 de milioane de euro de la BEI si 50 de milioane de lei contractate de la BCR.
Comisia de Autorizare a Imprumuturilor Locale din MFP a aprobat finantari pentru intreagul plafon de 1,4 miliarde lei stabilit pentru creditele rambursabile atrase de autoritatile locale in 2011, altele decat cele de cofinantare fonduri UE sau acoperirea datoriei publice locale.
Astfel, au primit aprobare pentru trageri de credite 46 de autoritati locale conduse de PDL, 43 primarii si consilii judetene conduse de PSD, 34 de PNL si 7 de UDMR.
Pe pozitia a treia se plaseaza Primaria Sector 5 (condusa de PSD - Marian Vanghelie), cu trei trageri care insumeaza 112 milioane lei, toate fiind credite contractate in urma cu mai multi ani de la BCR.
Primaria Cluj-Napoca (PDL) a fost autorizata sa atraga in acest an o suma de 75 de milioane de lei, dintr-un credit total... mai mult
Duminica, 20 Martie 2011, ora 22:51