Banca Comerciala Romana (BCR) modifica oferta de pret pentru creditul ipotecar Prima Casa prin reducerea marjei de dobanda de la 2,5% la 2,2% pentru clientii care nu vireaza salariul intr-un cont BCR, dobanda finala fiind de 4,62% pe an, potrivit unui comunicat al bancii.
BCR precizeaza ca va pastra oferta pentru clientii care isi incaseaza sau vor incasa salariul la BCR, marja de dobanda fiind de 2% pe an, iar dobanda de 4,42% pe an.
'La inceputul lunii august, sarbatorim 5 ani de la acordarea primului credit Prima Casa de catre BCR. Chiar daca a suferit o serie de ajustari de-a lungul timpului, programul Prima Casa a ajutat numeroase familii sa se mute in prima lor locuinta, intr-o perioada in care economia avea nevoie de sprijin. Am redus dobanda pentru a fi mai atractivi pentru clientii care inca nu tranzactioneaza cu BCR si le oferim astfel, sansa de a se convinge ca serviciile impreuna cu expertiza noastra in Program fac oferta pentru creditul Prima Casa imbatabila', a declarat Ioana Mihai, sef Departament Credite Garantate.
Din august 2009, BCR a acordat credite in valoare de peste 5,5 miliarde lei in cadrul Programului Guvernamental Prima Casa si a ajutat aproximativ 34.000 de familii sa isi achizitioneze prima locuinta. Cele mai multe credite au fost contracte de clienti din Bucuresti (peste 40%).
Poate beneficia de creditul Prima Casa 6 orice persoana fizica care nu detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia, nicio locuinta,... mai mult
Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 11:45
Programul Prima Casa este considerat de unii analisti singurul stimulent al pietei imobiliare in perioada crizei, in contextul in care bancile si-au limitat la maximum riscurile, prin cresterea costurilor si intarzierea relansarii creditarii pentru populatie. Insa cu garantiile statului "in traista", aproape toate bancile din Romania au inclus in oferta creditele Prima Casa, chiar daca ele sunt aproape identice. Business24 te invata cum sa alegi cea mai buna oferta, in functie de diferentele mai putin vizibile.
Conform unei analize realizate de Business24, cele mai bune oferte pentru creditele Prima Casa in lei sunt cele acordate de CEC Bank, BCR si Banca Romaneasca.
Prima banca care a dat tonul in piata in 2014 la reducerea dobanzii este BCR, institutia de credit care ofera clientilor eligibili pentru programul Prima Casa, avantajul ratelor mai mici la dobanzi si care pornesc de la 4,44%. Insa, chiar si in felul acesta, banca cu cea mai mica dobanda aplicata la creditele acordate prin programul Prima Casa ramane CEC Bank, institutia de credit care ofera o dobanda de 4,23% (ROBOR 3M + 1,9 p.p).
Banca Transilvania, a treia banca de pe piata bancara in functie de active, ofera o dobanda la creditele Prima Casa de 2,44% (ROBOR 3M + 0 pp), DAE (Dobanda Anuala Efectiva) fiind de 4,84%.
De asemenea, o alta banca inscrisa in programul Prima Casa este Banca Romaneasca. Rata dobanzii practicata de banca este variabila si se calculeaza ca suma intre indicele de referinta... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 14:35
Anul 2014 are perspective optimiste in ceea ce priveste evolutia creditelor acordate prin programul Prima Casa. Restrictionarea programului doar la credite in lei a fost urmata de o evolutie buna a vanzarilor de locuinte in 2013, astfel ca programul "Prima Casa" ramane motorul principal al sectorului rezidential si in anul curent.
Beneficiarii acestui program au la dispozitie in 2014 un plafon de garantii de 1.200 milioane lei la care se adauga suma ramasa nealocata si/sau neutilizata din plafonul pentru anul 2013 in valoare de aproximativ 740 milioane lei, din care circa 495 milioane pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), potrivit unui comunicat al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
In sedinta de marti, Guvernul a aprobat si o hotarare pentru modificarea si completarea HG nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa".
Aceste modificari au in vedere gestionarea eficienta a plafoanelor de garantare reutilizate in cadrul programului Prima casa, astfel ca finantatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului in conditiile impartirii riscurilor si pierderilor intre finantator si stat, sa consume plafonul reutilizat pana la data de 31 decembrie 2014.
Bilant Prima Casa 2013
Cu o rata a creditelor neperformante de doar 0,1%, Programul "Prima Casa" continua sa ramana cea mai avantajoasa solutie privind achizitionarea unei... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 17:30
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a distribuit bancilor fondurile suplimentare de 1,2 miliarde de lei alocate pentru acordarea de credite Prima Casa exclusiv in moneda nationala.
Din totalul plafonului suplimentar de 1,2 miliarde lei, aferent locuintelor achizitionate prin Programul "Prima casa", 500 milioane lei este valoarea plafonului de garantare pentru locuintele construite prin ANL.
Garantia statului se emite la solicitarea institutiilor finantatoare pentru finantari aprobate, pe baza analizei proprii a Fondului a documenelor prezentate de catre banca, care atesta eligibilitatea beneficiarului si posibilitatea acestuia de a-si achita obligatiile de plata.
Care este valoarea plafonului de care beneficiaza principalii finantatori
Banca Comerciala Romana a primit un plafon de 220 milioane lei de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), pentru acordarea de credite in cadrul programului guvernamental Prima Casa.
Din totalul plafonului alocat, 70 de milioane de lei sunt destinati achizitionarii locuintelor contruite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL).
Institutia de credit beneficiaza de cel mai mare plafon distribuit in programul Prima Casa, in cadrul careia se acorda numai credite in moneda nationala.
Din august 2009, banca a acordat credite in valoare de peste 1,2 miliarde de euro in cadrul Programului Guvernamental Prima Casa si... mai mult
Sambata, 24 August 2013, ora 08:04
Incercarea Guvernului de a elimina riscul valutar prin trecerea noului program "Prima Casa" doar pe credite in lei, da nastere unor suspiciunii cu privire la costurile pe care le-ar putea avea clientii, avand in vedere ca dobanzile la creditele in lei sunt mai mari.
Un atu important al creditelor "Prima Casa" in lei este ca nu expun clientul la riscul valutar. Acest lucru inseamna ca rata lunara de rambursat - calculata in lei - nu se modifica in functie de evolutia cursului de schimb.
De asemenea, un avantaj este dat si de dobanda, deoarece bancile afiseaza dobanzi mai avantajoase la creditele Prima Casa fata de dobanda la ipotecar.
In momentul in care ai in vedere achizitionarea unei locuinte, este important sa detii informatiile complete pentru a te ghida in alegerea solutiei optime de creditare fara a fii nevoit sa faci compromisuri.
Cele mai practicate modalitatii de finantare puse la dispozitie de banci pentru clientii interesati de cumpararea unei locuinte sunt creditele ipotecare si creditele oferite prin programul "Prima Casa".
Astfel, pentru a face alegerea potrivita , clientii trebuie sa fie bine informatii cu privire la conditiile de creditare in cazul unui credit "Prima Casa", si de asemenea, cu privitre la conditiile de creditare in cazul unui credit ipotecar obisnuit.
Conditii similare credit ipotecar standard si conditii credit "Prima Casa"
In ceea ce priveste conditiile de eligibilitate ale solicitantilor de credit imobliar ori... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 06:45
Banca Transilvania se alatura bancilor care acorda imprumuturi imobiliare prin programul Prima Casa 4, cu un plafon de 25 milioane de euro pentru creditele de acest tip pe care le va acorda clientilor sai, transmite NewsIn.BT a fost parte, de asemenea, in primele trei etape ale programului Prima Casa, in cadrul carora a acordat peste 1.350 credite, totalizand aproximativ 53 de milioane de euro, informeaza banca printr-un comunicat.Pana acum, bancii i-au fost solicitate mai ales creditele pe termen lung, pe perioade cuprinse intre 20 si 30 de ani. Valoarea medie a unui imprumut de la Banca Transilvania - prin programele Prima Casa 1, 2 si 3 - a fost de aproximativ 40.000 euro.Conditiile de acordare a imprumuturilor Prima Casa 4 prin Banca Transilvania sunt similare celor din cadrul programelor precedente. Finantarile sunt acordate atat in lei, la dobanda de 5,49% pe an (ROBOR 3M), la care se adauga comisionul de gestiune de 0,2% pe luna, cat si in euro, la o dobanda de 5,54% pe an (EURIBOR 3M + 4 pp). mai mult
Vineri, 08 Iulie 2011, ora 14:50
Noul program Prima Casa, prin care garantia de la stat va acoperi doar jumatate din valoarea imprumutului, va putea fi aplicat doar de bancile cu risc redus, pentru care normele de creditare aprobate de BNR permit un avans minim de 10% din imprumut, informeaza Mediafax.
Guvernul a insistat sa mentina in varianta noua a programului Prima Casa toate conditiile initiale, inclusiv cea privind solicitarea unui avans de 5% din valoarea creditului, chiar daca numai jumatate din imprumut va fi garantat de stat.
In cazul acoperirii integrale a riscului prin garantie suverana, bancile nu mai erau obligate sa respecte prevederile din normele interne referitoare la avansul minim pentru creditele acordate populatiei.
Pentru o garantie a statului de numai 50% din valoare, institutiile de credit vor aplica, insa, pentru jumatate din imprumut regulile de avans din normele interne aprobate de BNR.
Astfel, pentru a solicita un avans de numai 5%, o banca ar trebui sa aiba prin norme posibilitatea de a practica un avans de 10% din total imprumut.
Multe institutii de credit au fost obligate insa de banca centrala sa practice un avans minim la creditele pentru populatie mai mare de 10%, cel mai des de 15%.
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, spune insa ca bancile comerciale care au avut aprobat prin norme un avans minim de peste 10% si vor sa participe la noul program Prima Casa pot solicita bancii centrale modificarea normelor interne.
Aceasta actiune, a... mai mult
Sambata, 16 Aprilie 2011, ora 22:11
Banca Romanasca ar putea acorda aproximativ 1.350 de credite in etapa a doua a programului Prima Casa, in contextul in care FNGCIMM i-a alocat un plafon maxim de garantii de 53,9 milioane euro, a anuntat banca, luni, intr-un comunicat."In cadrul celei de-a doua faze a programului Prima Casa, banca va continua sa promoveze atat creditele in euro cat si in lei. Costurile creditelor sunt egale cu EURIBOR 3M plus 3,95%, respectiv ROBOR 3M plus 2%, la care se adauga contravaloarea comisionului de gestiune datorat catre FNGCIMM.
Acest comision de gestiune este suportat in avans de banca si recuperat de la client sub forma unui comision lunar aplicat la soldul creditului", se arata in comunicatul transmis luni de Banca Romaneasca.Astfel, orientativ, pentru un credit pe 30 de ani, clientul va trebui sa plateasca lunar 318 euro pentru un imprumut de 57.000 euro, 371 euro pentru un credit de 66.500 euro si 397 euro pentru un credit de 71.250 euro."Banca Romaneasca este un jucator activ in cadrul programului Prima Casa, iar acordarea unui plafon considerabil mai mare este in acord cu strategia noastra de creditare pentru acest an.
De la inceputul anului si pana in prezent, numarul dosarelor primite in vederea accesarii unui credit Prima Casa a crescut in mod constant", a spus Lakis Couninis, director executiv al unitatii de retail Banca Romaneasca.Pentru prima faza a programului Prima Casa, Banca Romaneasca are un plafon alocat de 35 milioane euro, din care a acordat pana in prezent... mai mult
Luni, 15 Martie 2010, ora 15:36
Programul "Prima Casa" anuntat de Guvernul Boc s-a transformat treptat intr-un "joc in trei" datorita efectelor pe care aprobarea acestuia le-ar avea asupra activitatilor bancilor comerciale. Miza este relansarea creditarii, care a devenit un fel de minge de ping-pong intre autoritatile guvernamentale, BNR si bancile comerciale din Romania. Fiecare dintre partile implicate asteapta o mutare decisiva din partea celorlalti factori de decizie. Astfel, institutiile de creditare asteapta ca BNR sa modifice normele de creditare a populatiei, banca centrala asteapta la randul sau o reactie din partea bancilor la decizia de reducere a dobanzii de politica monetara, iar reprezentanii Executivului asteapta ca Banca Nationala sa elibereze in piata o parte din rezerva minima obligatorie. Ultimii care au acuzat bancile din Romania ca nu fac nimic pentru a relansa creditarea sunt reprezentantii comisiei de buget-finante din cadrul Parlamentului. Acestia sustin ca bancherii tin prea mult la profituri si nu vin cu solutii concrete, mai ales ca riscurile s-au redus simtitor in contextul unui curs valutar stabil si a unei inflatii echilibrate. In replica, bancherii sustin ca relansare creditarii nu se poate produce atat timp cat aceasta nu se face pe fundamente foarte solide pentru a nu destabiliza si mai tare piata. In caz contrar, piata s-ar destabiliza si mai tare, iar clientii ar avea si mai mult de suferit, informeaza The Money Channel. Relaxarea normelor de creditare... mai mult
Joi, 28 Mai 2009, ora 09:10