Noul indice de referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care a inlocuit ROBOR, se aplica si programelor guvernamentale cu garantia statului, inclusiv programului Prima Casa, a anuntat, joi, Ministerul Finantelor.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat, joi, pentru prima data, IRCC, un indice care va inlocui ROBOR in calculul creditelor in lei cu dobanda variabila.
"Regula includerii in formula de calcul a ratei de dobanda a indicelui de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare calculat trimestrial se aplica si programelor guvernamentale cu garantia statului - Programul Prima casa aprobat prin OUG 60/2009, Programul Prima Masina, aprobat prin OUG 66/2014 si Programul INVESTESTE IN TINE, aprobat prin OUG 50/2018", se arata in comunicat.
Astfel, pentru creditele acordate in moneda nationala rata de dobanda va fi compusa din indicele de referinta calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului, potrivit ministerului.
"Indicele de referinta pentru credite acordate in lei cu dobanda variabila se publica in fiecare zi lucratoare pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei si reprezinta rata de dobanda calculata ca medie ponderata a ratelor de dobanda cu volumele tranzactiilor de pe piata interbancara.
Indicele de referinta se calculeaza la finalul fiecarui trimestru, ca medie aritmetica a ratelor de dobanda... mai mult
Joi, 02 Mai 2019, ora 17:48
Programul "Prima Casa' ar trebui schimbat, in sensul ca el ar trebui sa aiba un rol social pentru a permite cumpararea de locuinte mai mici, a declarat, sambata, seful Directiei de Stabilitate Financiara din Banca Nationala a Romaniei (BNR), Eugen Radulescu, mentionand ca vorbeste in nume personal.
"'Prima Casa' a fost un program bine construit de la inceput, chiar daca nu a avut rol social in niciun fel. El nu a avut rol social. El a fost construit in anul 2009 sau 2010, cand era o inghetare completa a creditului bancar post-criza si nu se mai construia nimic, locuinte, si atunci guvernul a intervenit cu acest program care nu a avut rol social la inceput. Pe masura, insa, ce piata a inceput sa se reincalzeasca si sa porneasca din nou la drum, s-a pus problema ca acest credit sa devina mai degraba cu un caracter social. Nu s-a intamplat asta. Masurile care s-au adoptat ulterior pentru creditul 'Prima Casa' nu au condus la aceasta indreptare mai degraba catre social, ci as zice ca dimpotriva... Eu, personal, gasesc ca in forma in care este in momentul de fata el trebuie schimbat. El trebuie sa se adreseze in mod special celor care au resurse mai putine si sa nu fie pentru case de vacanta", a spus Eugen Radulescu, la un seminar organizat la Sinaia de Consiliul Concurentei si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania.
Acesta a afirmat ca acum, prin intermediul programului, sunt achizitionate case de vacanta, respectiv "juniorul familiei ia creditul si cumpara casa de... mai mult
Sambata, 06 Octombrie 2018, ora 17:52
Banca Nationala a Romaniei considera utila revizuirea conditiilor de accesare a programului "Prima Casa", in sensul orientarii catre debitorii cu un venit salarial sub un plafon prestabilit, care urmaresc sa isi achizitioneze o locuinta sub o valoare reglementata si in conditiile unui grad de indatorare sustenabil, potrivit Raportului asupra stabilitatii financiare.
Raportul mentioneaza ca programul "Prima Casa" s-a indepartat de la scopul sau de program social, in conditiile in care perioada de restrangere a accesului la finantare ca urmare a crizei economice s-a incheiat si costurile de finantare sunt in prezent la niveluri suportabile la creditele ipotecare standard ale bancilor.
Creditele "Prima Casa" sunt acordate si persoanelor cu venit ridicat (circa 35% dintre debitori au salarii nete de peste 4.000 de lei) si debitorii cu venituri mai reduse tind sa fie supra-indatorati.
In plus, programul nu prevede limite privind valoarea maxima a locuintei achizitionate sau obligativitatea ca imobilul sa fie locuinta permanenta.
Volumul de credite "Prima Casa" se mentine majoritar, atat la nivelul de stoc, cumuland 62,5% din creditul ipotecar (septembrie 2017), dar si ca pondere in volumul de credit nou acordat in prima parte a anului in curs (circa 65%). mai mult
Luni, 04 Decembrie 2017, ora 17:05
BCR, cea mai mare banca locala, a obtinut suplimentarea plafonului de garantii pentru "Prima Casa" cu 88,6 milioane de lei.
Cum statul contribuie cu jumatate, asta inseamna ca banca va putea da credite in valoare de aproximativ 177 milioane lei prin acest program, informeaza un comunicat remis Ziare.com.
"De la inceputul anului 2016, numarul de cereri pentru programul Prima Casa a crescut cu 350% fata de ultimul trimestru din 2015, motiv pentru care aceasta suplimentare de plafon va acoperi numai 1.000 de solicitari existente de ...citeste mai departe despre "Vrei sa-ti cumperi o locuinta prin Prima Casa? Cate credite mai poate da BCR" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 03 Iunie 2016, ora 18:24
Banca Comerciala Romana (BCR) modifica oferta de pret pentru creditul ipotecar Prima Casa prin reducerea marjei de dobanda de la 2,5% la 2,2% pentru clientii care nu vireaza salariul intr-un cont BCR, dobanda finala fiind de 4,62% pe an, potrivit unui comunicat al bancii.
BCR precizeaza ca va pastra oferta pentru clientii care isi incaseaza sau vor incasa salariul la BCR, marja de dobanda fiind de 2% pe an, iar dobanda de 4,42% pe an.
'La inceputul lunii august, sarbatorim 5 ani de la acordarea primului credit Prima Casa de catre BCR. Chiar daca a suferit o serie de ajustari de-a lungul timpului, programul Prima Casa a ajutat numeroase familii sa se mute in prima lor locuinta, intr-o perioada in care economia avea nevoie de sprijin. Am redus dobanda pentru a fi mai atractivi pentru clientii care inca nu tranzactioneaza cu BCR si le oferim astfel, sansa de a se convinge ca serviciile impreuna cu expertiza noastra in Program fac oferta pentru creditul Prima Casa imbatabila', a declarat Ioana Mihai, sef Departament Credite Garantate.
Din august 2009, BCR a acordat credite in valoare de peste 5,5 miliarde lei in cadrul Programului Guvernamental Prima Casa si a ajutat aproximativ 34.000 de familii sa isi achizitioneze prima locuinta. Cele mai multe credite au fost contracte de clienti din Bucuresti (peste 40%).
Poate beneficia de creditul Prima Casa 6 orice persoana fizica care nu detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia, nicio locuinta,... mai mult
Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 11:45
Programul Prima Casa este considerat de unii analisti singurul stimulent al pietei imobiliare in perioada crizei, in contextul in care bancile si-au limitat la maximum riscurile, prin cresterea costurilor si intarzierea relansarii creditarii pentru populatie. Insa cu garantiile statului "in traista", aproape toate bancile din Romania au inclus in oferta creditele Prima Casa, chiar daca ele sunt aproape identice. Business24 te invata cum sa alegi cea mai buna oferta, in functie de diferentele mai putin vizibile.
Conform unei analize realizate de Business24, cele mai bune oferte pentru creditele Prima Casa in lei sunt cele acordate de CEC Bank, BCR si Banca Romaneasca.
Prima banca care a dat tonul in piata in 2014 la reducerea dobanzii este BCR, institutia de credit care ofera clientilor eligibili pentru programul Prima Casa, avantajul ratelor mai mici la dobanzi si care pornesc de la 4,44%. Insa, chiar si in felul acesta, banca cu cea mai mica dobanda aplicata la creditele acordate prin programul Prima Casa ramane CEC Bank, institutia de credit care ofera o dobanda de 4,23% (ROBOR 3M + 1,9 p.p).
Banca Transilvania, a treia banca de pe piata bancara in functie de active, ofera o dobanda la creditele Prima Casa de 2,44% (ROBOR 3M + 0 pp), DAE (Dobanda Anuala Efectiva) fiind de 4,84%.
De asemenea, o alta banca inscrisa in programul Prima Casa este Banca Romaneasca. Rata dobanzii practicata de banca este variabila si se calculeaza ca suma intre indicele de referinta... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 14:35
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a distribuit bancilor fondurile suplimentare de 1,2 miliarde de lei alocate pentru acordarea de credite Prima Casa exclusiv in moneda nationala.
Din totalul plafonului suplimentar de 1,2 miliarde lei, aferent locuintelor achizitionate prin Programul "Prima casa", 500 milioane lei este valoarea plafonului de garantare pentru locuintele construite prin ANL.
Garantia statului se emite la solicitarea institutiilor finantatoare pentru finantari aprobate, pe baza analizei proprii a Fondului a documenelor prezentate de catre banca, care atesta eligibilitatea beneficiarului si posibilitatea acestuia de a-si achita obligatiile de plata.
Care este valoarea plafonului de care beneficiaza principalii finantatori
Banca Comerciala Romana a primit un plafon de 220 milioane lei de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), pentru acordarea de credite in cadrul programului guvernamental Prima Casa.
Din totalul plafonului alocat, 70 de milioane de lei sunt destinati achizitionarii locuintelor contruite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL).
Institutia de credit beneficiaza de cel mai mare plafon distribuit in programul Prima Casa, in cadrul careia se acorda numai credite in moneda nationala.
Din august 2009, banca a acordat credite in valoare de peste 1,2 miliarde de euro in cadrul Programului Guvernamental Prima Casa si... mai mult
Sambata, 24 August 2013, ora 08:04
Incercarea Guvernului de a elimina riscul valutar prin trecerea noului program "Prima Casa" doar pe credite in lei, da nastere unor suspiciunii cu privire la costurile pe care le-ar putea avea clientii, avand in vedere ca dobanzile la creditele in lei sunt mai mari.
Un atu important al creditelor "Prima Casa" in lei este ca nu expun clientul la riscul valutar. Acest lucru inseamna ca rata lunara de rambursat - calculata in lei - nu se modifica in functie de evolutia cursului de schimb.
De asemenea, un avantaj este dat si de dobanda, deoarece bancile afiseaza dobanzi mai avantajoase la creditele Prima Casa fata de dobanda la ipotecar.
In momentul in care ai in vedere achizitionarea unei locuinte, este important sa detii informatiile complete pentru a te ghida in alegerea solutiei optime de creditare fara a fii nevoit sa faci compromisuri.
Cele mai practicate modalitatii de finantare puse la dispozitie de banci pentru clientii interesati de cumpararea unei locuinte sunt creditele ipotecare si creditele oferite prin programul "Prima Casa".
Astfel, pentru a face alegerea potrivita , clientii trebuie sa fie bine informatii cu privire la conditiile de creditare in cazul unui credit "Prima Casa", si de asemenea, cu privitre la conditiile de creditare in cazul unui credit ipotecar obisnuit.
Conditii similare credit ipotecar standard si conditii credit "Prima Casa"
In ceea ce priveste conditiile de eligibilitate ale solicitantilor de credit imobliar ori... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 06:45
Bancile care s-au inscris in cursa pentru creditare pe segmentul "Prima Casa 4" au inceput deja sa-si deschida portile pentru cei care doresc sa isi achizitioneze o locuinta. In prezent, doar trei institutii de creditare au facut acest anunt. Este vorba despre BCR, Alpha Bank si CEC Bank.Conditiile de creditare sunt relativ asemenatoare cu cele din primele parti ale programului. Primul creditor care a facut public anuntul pentru "Prima Casa 4" a fost BCR.
Aceasta ofera o dobanda de 3,95% plus Euribor 3M (1,477% - in data de 14 iunie).
Clientii cu salariul la BCR sau care au un comportament bun de plata la creditele in derulare pot beneficia de facilitati de dobanda. Adica in loc de 3,95% vor primi 3,75%.
Astfel, pentru un credit de 40.000 de euro, pe o perioada de 30 de ani, rata lunara in acest moment (variaza in functie de Euribor) este de 219.22 Euro.
Evaluarea imobilului are un cost convenabil de 300 lei (inclusiv TVA) pentru un apartament.
"In baza contractului de garantare incheiat cu FNGCIMM se va institui in favoarea statului roman si a bancii, proportional cu procentul de garantare, o ipoteca legala de rang I asupra locuintei achizitionate din finantarea garantata, cu notarea in cartea funciara a interdictiei de vanzare a acesteia pe o perioada de 5 ani si a interdictiei de grevare cu alte sarcini", anunta BCR.
Citeste mai mult pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 13:22