Institutiile de credit privesc urmatoarea perioada cu ceva mai mult optimism si anticipeaza o crestere a cererii de credite atat pentru persoane fizice cat si pentru persoane juridice.
Peste 80% dintre banci se asteapta la o intensificare a activitatii de creditare in urmatoarea perioada, conform "Barometrului Bancar ARB & EY".
"Institutiile de credit sunt interesate sa sustina economia cu credite. Bancile se asteapta la o crestere usoara a cererii de credite in mai multe sectoare si segmente de clientela si, in acelasi timp, preconizeaza relaxarea partiala a politicilor de creditare in sectoare precum Industria, Tehnologia Informatiei, Agricultura, Telecomunicatii, Sanatate si pe segmentul IMM-urilor. ARB depune eforturi pentru eliminarea barierelor in desfasurarea activitatii bancare, astfel incat sectorul bancar sa fie si mai in masura sa-si sprijine clientii", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Consiliului Director al ARB.
Indicele industriei bancare denumit "Barometrul Bancar ARB & EY" a fost realizat prin intermediul unui chestionar derulat cu conducerile bancilor membre ale ARB. La acest sondaj au participat banci totalizand o cota de piata in functie de active de peste 85%.
Bancile anticipeaza un avans al cererii de carduri de credit
Pe zona de retail, peste 65% din banci se asteapta la o crestere a cererii de credite de consum, iar o proportie mai mare, de 75%, la un avans al cererii de carduri de credit. Tot intr-o proportie mare (70%)... mai mult
Marti, 29 Aprilie 2014, ora 15:02
Impactul creditarii asupra cresterii economice este supraestimat, avansul PIB fiind posibil si fara creditare bancara, spune Valentin Lazea, economist sef al Bancii Nationale a Romaniei, mentionand insa ca bancile trebuie sa se axeze pe imprumuturile acordate firmelor si mai putin populatiei.
"In literatura de specialitate nu exista un consens privind legatura semnificativa intre creditarea bancara si cresterea PIB. Unii autori spun ca rolul sectorului financiar in cresterea economica este supraevaluat. Mai mult decat atat, in momentele decuplarii ciclului economic de ciclul financiar, este posibila cresterea economica fara apel la creditare. In Romania ipoteza este confirmata de cifre, in conditiile in care in 2012 am avut o crestere negativa a creditului guvernamental real, dar PIB a crescut, la fel si in 2013, cand creditul real s-a contractat, dar PIB real a crescut cu 3,5%. Astfel, impactul creditului asupra cresterii economice nu trebuie supraestimat", a declarat Lazea.
Pe de alta parte, Lazea a adaugat ca datele arata ca un impact mai mic asupra cresterii economice o are creditarea populatiei si in mai mare masura evolutia PIB este influentata de creditarea companiilor.
"Creditele acordate populatiei sunt pentru consum si pentru locuinte. Creditele de consum nu au fost atat de importante pentru cresterea PIB pentru ca au fost destinate pentru cumparare de bunuri din import, iar importurile nu cresc PIB-ul, ci il diminueaza. De asemenea, creditul pentru... mai mult
Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 16:55
Masura Guvernului privind acordarea de facilitati romanilor prin injumatatirea ratelor pe o perioada de 2 ani este catalogata de analistii economici ca fiind un cadou electoral. Ei sustin ca dincolo de avantajul diminuarii ratelor pe o perioada de timp, trebuie analizat impactul asupra economiei pe care il poate avea aceasta decizie a Executivului.
"Sunt multe lucruri neclare si este o politica total aberanta. In ce masura mai putem avea incredere in profesionalismul delegatiei FMI care la conferinta de dimineata a laudat o astfel de masura?", se intreaba analistul economic Mircea Cosea.
Potrivit Guvernului, va fi adoptata o ordonanta prin care persoanele care au credite la banci si un venit net de maximum 1.610 lei/luna pot ajunge, in urma unei intelegeri cu banca, la injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani.
Facilitatea ataca principiile de drept
In opinia analistului, aceasta masura nu ar trebui introdusa, din cauza impactului negativ pe care il va avea ca urmare a "incapacitatii Guvernului de a utiliza masurile clasice, cum ar fi crearea de locuri de munca si posibilitatea de a oferi acestor oameni sansa de a castiga si de a rambursa, nu de a primi un cadou din partea statului".
In primul rand, este o masura care ataca principiile de drept. "Contractul dintre o banca si un particular este un contract de vanzare - cumparare, de utilizare a unor servicii in care nu poate interveni institutia guvernamentala prin masuri care ataca principiile de acordare... mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 15:35
Presedintele Comisiei de ancheta privind activitatea CEC, Cosmin Nicula, a declarat, miercuri, ca, asa cum rezulta din documentele prezentate de banca, in 2013 s-a acordat un singur credit de peste 700.000 de euro pentru persoanele fizice.
Afirmatia contrazice declaratia acestuia din prima zi de audieri, luni, cand Nicula preciza ca CEC a acordat in 2013 patru credite de peste un million de euro pentru persoane fizice si un credit de peste 700.000 de euro, acelasi numar de credite anuntandu-l, luni, si directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.
Intrebat, miercuri, cate credite s-au dat anul acesta persoanelor fizice, Nicula a raspuns: "Pentru persoane fizice, anul acesta s-a dat un singur credit de peste 700.000 de euro. Nu am folosit nume, vorbim de un singur credit".
Despre faptul ca luni afirmase ca sunt patru credite acordate persoanelor fizice care depasesc un milion de euro, Cosmin Nicula a raspuns: "Intrebati-l pe domnul presedinte Ghetea, cred ca v-a raspuns la aceasta intrebare. Eu am o situatie foarte clara, sunt documnete clasificate, cu caracter secret. Nu vorbim de persoane, de CNP-uri, ci doar de numar. V-am spus foarte clar ca anul acesta s-a dat un singur credit de peste un million de euro".
La insistentele presei, Nicula a mai adaugat: "Eu vorbesc despre persoane fizice care au luat peste un milion de euro si din acest punct de vedere, cred ca v-am lamurit".
El a mai mentionat ca afirmatia privind cele cinci credite a... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 15:31
Pana in momentul de fata, "semnalul" dat de banca centrala de a reduce dobanzile la credite pentru a incuraja creditarea si economia a fost remarcat doar de cateva institutii de credit. OTP Bank, Banca Italo Romena si Banca Transilvania sunt institutiile au luat masuri, pana in acest moment.
De aceea, in contextul tendintei de reducere a ratelor de dobanda pentru creditele acordate persoanelor fizice, OTP Bank a implementat un sistem de dobanzi adaptate profilului fiecarui client.
OTP optimizeaza solutiile de creditare
OTP Bank Romania a anuntat lansarea unui nou sistem de stabilire a dobanzilor la creditele de nevoi personale in lei.
"Astfel, fiecare client al Bancii, in functie de profilul sau, beneficiaza de o oferta personalizata, cu multiple avantaje importante si dobanzi incepand de la numai 10,30%", a declarat Simona Lianu, Director Produse Persoane Fizice si Produse de Investitii, OTP Bank Romania.
Clientii care opteaza pentru un credit de nevoi personale in lei de la OTP Bank Romania, pot beneficia din momentul de fata de solutii multiple de creditare si de dobanzi avantajoase adaptate profilului fiecarui client, incepand de la numai 10.30% (ROBOR 3L + 6.46%) (DAE 10.80%).
Potrivit rezultatelor financiare din primul semestru al acestui an ale OTP Bank, volumul creditelor de consum a crescut cu 20% de la un trimestru la altul si cu 86% fata de anul precedent.
Volumele creditelor ipotecare au continuat sa se erodeze lent. Volumul agregat al... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 05:30
Efectul crizei financiare mondiale s-a mentinut pe piata romaneasca, si cu toate acestea, profiturile bancilor nu au fost afectate, chiar daca in primul semestru al anului 2013 au avut loc modificari in structura activelor si la nivelul creditelor acordate.
BCR si-a mentinut pozitia de lider de piata in functie de active, pozitie pe care pare a nu si-o poate pierde prea curand, fiind urmata la a o distanta apreciabila de BRD, care isi conserva pozitia a doua pe piata.
Banca Transilvania ocupa pozitia a treia in clasamentul activelor bilantiere din sistem, si pare a fi un castigator al crizei avand in vedere ca si-a mentinut pozitia pentru al treilea an la rand.
Evolutia activelor totale in sistemul bancar
In ceea ce priveste structura activelor, nu s-au inregistrat modifocarii surprinzatoare, astfel ca primele pozitii continua sa fie detinute de BCR, BRD si Banca Transilvania.
BCR si-a pastrat prima pozitie pe piata in functie de active, in pofida unei reduceri a activelor totale cu 8,68%, pana la 69.723,4 milioane lei (15.632 milioane EUR) la 30 iunie 2013, fata de 76.351,2 milioane lei (17.352 milioane euro), valoare inregistrata in iunie 2012.
Lucrurile s-au complicat insa in prima jumatate a anului si pentru BRD, care desi ocupa a doua pozitie pe piata, a inregistrat pierderi in totalul bilantier la 30 iunie 2013 de 5,9% comparativ cu 30 iunie 2012, pana la valoarea de 44.966 milioane lei (10.219 milioane euro).
Spre deosebire de celelalte bancii,... mai mult
Joi, 01 August 2013, ora 18:04
CEC Bank anunta ca a primit avizul Bancii Nationale a Romaniei privind aplicarea noilor norme de creditare, iar incepand de luni, banca ofera clientilor produse ajustate in conformitate cu prevederile noului regulament al BNR privind creditele destinate persoanelor fizice.
"Clientii care inregistreaza dificultati financiare in rambursarea creditelor vor beneficia in continuare de sustinerea CEC Bank in vederea identificarii unor solutii de restructurare adaptate la noile posibilitati de rambursare ale acestora", a declarat presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea.
Mai multe informatii despre produsele si serviciile CEC Bank pot fi obtinute de catre clienti in orice unitate a bancii, apeland numarul de telefon de la Call Center 0.800.800.848 sau accesand site-ul de Internet www.cec.ro. mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 15:49
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a aprobat in sedinta de vineri, 28 octombrie 2011, regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice.
"Regulamentul urmareste echilibrarea acordarii de credite noi in moneda nationala fata de cele in valuta, ceea ce va contribui la consolidarea stabilitatii financiare si la asigurarea proactiva a capacitatii debitorilor neacoperiti la riscul valutar de a-si onora obligatiile de restituire a imprumuturilor contractate. Se are in vedere reflectarea cu acuratete in preturile serviciilor financiare a riscurilor pe care acordarea de credite in valuta catre debitorii neprotejati fata de riscul valutar le incumba atat pentru acestia, cat si pentru bancile comerciale creditoare", se precizeaza intr-un comunicat de presa citat de Newsin.
De asemenea, BNR precizeaza ca Regulamentul este in linie cu principiile general acceptate la nivelul Uniunii Europene privind creditarea in valuta si reflectate in recomandarile Comitetului European pentru Risc Sistemic publicate la 21 septembrie 2011. El a fost supus dezbaterii publice si a luat in considerare si propuneri ale sistemului financiar-bancar transmise prin intermediul asociatiilor profesionale.
"In esenta, Regulamentul impune creditorilor definirea unor criterii mai exigente pentru acordarea creditului de consum in valuta, insa nu afecteaza - comparativ cu conditiile actuale - accesul la creditele in valuta pentru care atat destinatia cat si garantiile... mai mult
Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 19:04
Banca Transilvania a sistat temporar creditarea pentru populatie, ca sa poata adapta contractele la cerintele ordonantei privind implementarea directivei europene in domeniul creditarii, activitatea urmand sa fie reluata luni, a declarat, pentru NewsIn, directorul executiv pentru retail al bancii. "Lucram la implementarea creditelor noi. Trebuie sa le aliniem. In principiu, se discuta cu clientii si rugamintea este, pentru cine poate, sa astepte cateva zile pana putem pune la dispozitie formele noi de contracte", a declarat pentru NewsIn, directorul executiv pentru retail al Bancii Transilvania, Gabriela Nistor.
Romania a fost obligata sa transpuna in legislatia nationala, pana pe 11 iunie 2010, textul Directivei Europene 48/2008 privind creditarea, motiv pentru care a adoptat, pe 9 iunie, o ordonanta de urgenta in acest sens.
Ordonanta a fost publicata in Monitoruil Oficial pe 11 iunie, iar noile conditii au intrat in vigoare pe 21 iunie.
"Din cate stiu, si la alte banci este aceeasi abordare. A fost cam din scurt, pentru ca au fost zece zile. Am inceput sa lucram la noile forme de contracte ca sa putem alinia toate cerintele. Am terminat aprobarile, pentru ca trebuie aprobari interne. A trebuit sa implementam solutia informatica, deoarece contractele se genereaza automat", a explicat Nistor.
Ea a precizat ca banca va incerca sa reia activitatea de creditare cat mai curand.
"In cursul zilei de luni o sa avem si partea formala de contracte. Oricum, noi intre timp... mai mult
Vineri, 25 Iunie 2010, ora 02:34