Banca Nationala a Romaniei a respins tranzactia prin care OTP Bank Romania urma sa preia Banca Romaneasca, desi Consiliul Concurentei daduse deja avizul inca de la finalul anului trecut.
Este pentru prima data cand BNR se opune unei tranzactii agreate intre parti in procesul de consolidare inceput dupa criza, scrie Profit.ro.
Decizia poate fi contestata de OTP doar intr-o procedura cu Banca Nationala, aducand lamuriri in fata Consiliului de Administratie al BNR.
La inceputul lunii martie, Sandor Csanyi, directorul executiv al grupului OTP declara intr-o conferinta la Budapesta, ca "are o presimtire rea" in legatura cu decizia finala. Acelasi lucru l-a spus si Laszlo Wolf, directorul general adjunct.
Achizitia ar fi crescut semnificativ cota de piata a OTP Bank in Romania, la circa 3,7%, ceea ce ar fi dus institutia de credit in jurul locului 8 in piata, fata de locul 11 la finele lui 2016.
National Bank of Greece si OTP Bank au semnat, in 27 iulie 2017, acordul definitiv pentru vanzarea pachetului integral de actiuni detinut de greci la Banca Romaneasca la un pret convenit de 72 de milioane de euro.
NBG preciza la acea vreme ca ca va incasa 650 de milioane de euro. In aceasta suma erau incluse si imprumuturile acordate subsidiarei din Romania.
Banca Romaneasca avea datorii totale de 2,3 miliarde de lei catre grupul NBG la finele lui 2016, sume ce ar fi trebuit sa fie platite de cumparatorul afacerii din Romania.
OTP Bank Romania este subsidiara a... mai mult
Miercuri, 14 Martie 2018, ora 17:41
Curtea de Apel a dat o decizie finala, miercuri, in cadrul litigiului dintre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si OTP Bank, astfel ca banca maghiara este obligata sa elimine din contractele de credit clauzele de dobanda stabilite in mod unilateral, acestea fiind considerate a fi abuzive.
In replica, joi, oficialii OTP Bank spun ca respectivele clauze au fost eliminate inca din 2010 pentru majoritatea clientilor, ca urmare a implementarii ordonantei de urgenta 50/2010, astfel ca se mai regasesc in doar 400 de contracte, in timp ce 7.600 de contracte au fost modificate de actele aditionale emise la acel moment.
In plus, banca sustine ca, in prezent, toate contractele sunt conforme.
Decizie definitiva: Protectia Consumatorilor a castigat procesul cu OTP Bank legat de clauzele abuzive
"Pentru o informare corecta si completa, precizam faptul ca procesul a fost demarat initial pentru cei aproximativ 400 de clienti care au refuzat semnarea actelor ...citeste mai departe despre "Reactia OTP Bank dupa ce a pierdut definitiv procesul cu ANPC legat de clauzele abuzive" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Februarie 2016, ora 17:22
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a castigat, miercuri, procesul cu OTP Bank privind clauzele abuzive din contractele de credit. Decizia este definitiva.
"Prima hotarare definitiva dupa modificarea legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele de credit a fost pronuntata astazi 10.02.2016 o data istorica cu siguranta. Felicitari echipei ANPC", a scris pe Facebook Paul Anghel, directorul general al Directiei Generale Control si Supraveghere Piata si Armonizare Europeana la ANPC.
Decizia a fost publicata pe portalul Just.ro si reprezinta solutionarea apelului formulat de OTP Bank la decizia Tribunalului Bucuresti data anul trecut in favoarea clientilor.
"Respinge apelul declarat de apelanta intervenienta ca neavenit. (...) Respinge apelul declarat de apelanta parata ca nefondat. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica azi, 10.02.2016", se arata in decizia Curtii de Apel.
Ca urmare, clauza de dobanda stabilita in mod unilateral de catre ...citeste mai departe despre "Decizie definitiva: Protectia Consumatorilor a castigat procesul cu OTP Bank legat de clauzele abuzive" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Februarie 2016, ora 15:40
Sapte clienti ai OTP Bank cu credite in franci au obtinut in instanta, in luna noiembrie, inghetarea cursului la nivelul contractarii creditului.
La inceput, procesul a fost unul colectiv, insa apoi a fost disjuns, arata un comunicat remis Ziare.com de catre avocatul Cuculis Adrian, care i-a reprezentat pe reclamanti.
Unul dintre clienti a obtinut plata ratei la un curs foarte mic fata de cel actual, anume putin peste 2 lei/franc, in conditiile in care, in prezent, cotatia monedei din Tara Cantoanelor e de peste doua ori mai mare.
Tribunalul Bucuresti a dat 7 sentinte in favoarea clientilor, insa deciziile nu sunt definitive si pot fi atacate cu apel.
Decizie definitiva: Un roman a obtinut inghetarea cursului pentru un credit in franci elvetieni
Iata ce a spus instanta in aceste cazuri: "Admite, in parte, ...citeste mai departe despre "Curs inghetat pentru plata ratelor la creditele in franci: 7 romani au castigat procesul cu OTP Bank" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 17:56
OTP Bank Romania, una dintre bancile care au acordat credite in franci elvetieni, va aplica reduceri ale marjei de dobanda cu pana la 1,5 puncte procentuale pentru clientii cu imprumuturi in CHF cu dobanda variabila, pentru o perioada de trei luni, pentru a reduce impactul cursului asupra ratelor.
Francul s-a apreciat joi masiv fata de euro si astfel si fata de leu, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a decis sa elimine plafonul minim de schimb valutar de 1,2 franci pe euro, transmite Mediafax.
Cursul pentru francul elvetian anuntat de BNR a urcat cu 58,72 de bani fata de miercuri, de la 3,7415 lei/franc la 4,3287 lei franc. Precedentul maxim pentru moneda elvetiana a fost inregistrat in urma cu aproape trei ani si jumatate, pe 11 august 2011, cand francul a fost cotat la 4,0898 lei.
Astfel, romanii care au credite imobiliare in franci elvetieni vor plati la banca mai mult cu 300-350 de lei pe luna, la o rata medie de 500-600 de franci, daca este luat in calcul cursul anuntat joi de BNR
Clientii OTP Bank pot solicita aceasta facilitate pana la data de 27 februarie 2015, in unitatea in care au semnat initial contractul de credit.
Astfel, incepand cu data de 16 ianuarie 2015, in urma unei analize care vizeaza istoricul clientului si conditiile actuale ale acestuia, clientii vor putea beneficia de o reducere temporara cu pana la 1.5 puncte procentuale a marjei ratei de dobanda la creditele in CHF cu dobanda variabila, pentru o perioada de trei luni.... mai mult
Vineri, 16 Ianuarie 2015, ora 14:54
In acest an, vedetele sectorului bancar sunt creditele de nevoi personale si cardurile de credit, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general executiv al OTP Bank Romania, Laszlo Diosi.
"Miza crescuta pe cele doua produse se explica prin nevoia existenta in intreg sistemul bancar de a vinde produse cu o marja ridicata de profitabilitate. Nici noi nu facem exceptie de la tendinta mentionata, dar pe langa creditele de nevoi personale si cardurile de credit, as adauga si cardurile de salarii, fondurile de investitii si depozitele", a spus Diosi.
Potrivit acestuia, OTP Bank Romania si-a ajustat strategia de business inca de anul trecut, dar ramane deschisa si atenta la orice alte oportunitati care ar putea aparea pe piata, iar toate acestea sunt determinate si conditionate de evolutia pietei si de climatul economic.
In ceea ce priveste atragerea de noi clienti, oficialul bancii ne-a declarat ca niciodata OTP Bank Romania nu a avut atat de mult succes in atragerea de clienti noi in portofoliu precum in ultimele sase luni.
"Monitorizam indeaproape activitatea fiecarei sucursale si a fiecarui angajat al bancii. Cei care nu au rezultatele asteptate primesc intotdeauna o sansa de a indrepta lucrurile, insa daca o sucursala ramane generatoare de pierderi, suntem nevoiti sa o inchidem sau sa o relocam. Toate bancile sunt nevoite in aceasta perioada sa taie costurile, astfel incat sa echilibreze cheltuielile operationale, in linie cu scaderea puterii de cumparare si a... mai mult
Duminica, 21 Aprilie 2013, ora 17:48
Volumul creditelor acordate de banci va creste anul viitor cu 5-10%, in conditiile in care Romania va inregistra crestere economica, a declarat, pentru NewsIn, Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank.
"Anul urmator ar trebui sa fie un an al stabilitatii si daca vom avea crestere economica, atunci cred ca ne putem astepta la o crestere a creditarii cu 5-10%. Ar putea avea loc o crestere atat pe segmentul persoanelor fizice, cat si pe cel al companiilor mici si mijlocii, dar si in unele sectoare de activitate precum energie alternativa si agicultura. Cresterea creditarii pentru companii depinde si de suportul acordat de stat prin programe gen Kogalniceanu", a spus Laszlo Diosi.
El sustine ca doua treimi din credite vor fi acordate in lei. O treime din creditele acordate ar putea fi in euro, acestea fiind accesate mai ales de companiile care fac operatiuni de comert exterior si opereaza in valuta. Directorul general al OTP Bank considera ca daca ar avea loc o reducere a ROBOR, atunci ar putea fi stimula si creditarea in lei.
"Vad ca Romania inoata impotriva curentului. In Romania este nevoie de capacitati de productie, de birouri, de case. Pe piata din Romania este loc de crestere, spre deosebire de Europa, unde are loc o reducere a pietei, pentru ca exista prea multe capacitati. Acesta este motivul pentru care vad o crestere a creditarii, inclusiv in acest an, chiar daca fost un an dificil din multe puncte de vedere", a explicat directorul general al... mai mult
Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 16:15
OTP Bank Romania a semnat conventiile cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Fondurile de Garantare pentru finantarea capitalului de lucru necesar desfasurarii activitatilor curente de catre beneficiarii Schemei de Plata Unica pe Suprafata (SAPS).
Astfel, clientii persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale si producatori agricoli individuali pot beneficia de credite in baza Adeverintelor de Inregistrare Fermier emise de APIA, ca urmare a cererilor de plata depuse de clienti pentru SAPS. Prefinantarea poate avea o valoare de pana la 90% din suma cuvenita clientului in cadrul SAPS, denominata in lei.
Perioada de acordare a creditului este stabilita in functie de termenul de incasare a subventiei, iar dobanda se ramburseaza integral la data incasarii sumelor cuvenite din SAPS. In plus, comisionul de acordare a creditului poate fi achitat din creditul contractat.
Potrivit datelor OTP, pentru acordarea creditului sunt necesare urmatoarele garantii: ipoteca mobiliara asupra sumelor cuvenite clientului in cadrul SAPS, ipoteca mobiliara asupra tuturor conturilor curente ale imprumutatului, deschise la OTP Bank Romania, contract de fidejusiune. De la caz la caz, vor fi solicitate si garantiile emise de Fondurile de Garantare. mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 13:56
OTP Bank Romania a inregistrat in primul trimestru din acest an pierderi de 17 milioane lei, conform raportului original depus la Bursa de Valori din Budapesta, se arata intr-un comunicat al bancii.
Potrivit bancii, in primul trimestru al anului 2012, venitul net din dobanzi a scazut comparativ cu trimestrul precedent din cauza reclasificarii costurilor de risc corespunzatoare veniturilor din dobanzi nerealizate pentru creditele cu intarzieri mai mari de 90 de zile de la data scadenta. Costurile operationale au inregistrat o scadere de 5% in moneda nationala. Aceste rezultate se datoreaza unui control solid al costurilor, in contextul unei piete expuse inflatiei.
Volumul creditelor a inregistrat o crestere trimestriala de 4% (5,696 milioane lei) si o crestere anuala de 19%, determinata de expansiunea volumului creditelor ipotecare cat si a celor de consum, cresterea celor din urma fiind sustinuta de o campanie in derulare. Volumul creditelor corporative a inregistrat o crestere trimestriala de doar 2% (1,422 milioane lei).
Depozitele, in crestere
Totalul depozitelor a crescut cu 6% in primul trimestru (1,785 milioane lei). Cresterea depozitelor destinate persoanelor fizice si IMM-urilor inceputa in primul trimestru al anului 2011 a continuat si in primul trimestru din 2012. In primul trimestru al anului 2012, depozitele de retail au inregistrat o crestere de 5% (1,416 milioane lei), continuand trendul ascendent.
In primul trimestru al anului 2012, OTP Group... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2012, ora 17:00