Rata de credite neperformante din Romania se va reduce sub 17% dupa implementarea noului sistem de raportare la nivel european, care prevede includerea titlurilor de stat in portofoliul bancilor, a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Anul trecut rata creditelor neperformante s-a situat la 21,87% la nivelul sistemul bancar romanesc.
"Pana acum la nivel european se utilizau instrumente diferite de masurare. Aceste instrumente nu vor mai fi diferite pentru ca Autoritatea Bancara Europeana a stabilit ghidurile de calcul pentru indicatori, astfel ca la final de an vom folosi aceeasi unitate de masura pentru toate tarile. Din simularile pe care le-am facut la Banca Nationala, exista elemente care vor duce la o scadere a ratei creditelor neperformante, undeva pe la 17% din total sistem", a spus Olteanu la conferinta "Restructurarea, o masura de insanatosire a companiilor", organizata de Ziarul Financiar.
Noul instrument are in vedere includerea in portofoliul bancilor si a titlurilor de stat.
"Am fost prudenti pana acum in a include titlurile de stat in calcul, ci doar titlurile private. Va fi o reducere din punct de vedere contabil, dar acest indicator va face mai atractiva Romania in ochii investitorilor care vor sa vina pe piata de distressed", a aratat Olteanu.
In opinia sa, este de asteptat ca pe termen mediu nivelul creditelor neperformante sa se plafoneze.
"In momentul in care vom marca o crestere a creditarii,... mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 17:45
Sistemul bancar din Romania ar putea incheia si anul viitor pe pierdere din cauza provizioanelor si a competitiei "feroce", care va duce la scaderea ratelor la credite, considera directorul general al OTP Bank Romania, Laszlo Diosi. "Evolutia sistemului bancar din 2011 depinde de strategiile prudentiale ale bancilor, dar cred ca o sa avem o imagine similara cu cea din acest an.
Costul riscului nu scade imediat dupa ce creditele neperformante incep sa se reduca. Sunt sigur ca vom vedea o concurenta feroce care poate duce la reducerea dobanzilor la credite, ceea ce poate a avea un efect negativ asupra profitabilitatii", a declarat Diosi pentru MEDIAFAX.
El a aratat ca situatia financiara a sectorului bancar va depinde anul viitor de mediul macroeconomic, dar si de unele decizii ale Parlamentului.
Sistemul bancar a inregistrat in primele noua luni pierderi de 474,5 milioane de lei (110 milioane de euro), iar multi analisti si bancheri se asteapta la un rezultat negativ pentru tot anul 2010.
Diosi spune ca o veste buna pentru sectorul bancar este data de continuarea cresterii economisirii, chiar daca intr-un ritm mai redus decat anul trecut, in conditiile in care companiile au consumat rezervele, si anticipeaza ca trendul va continua in 2011.
"In 2011 companiile care au supravietuit crizei trebuie sa investeasca banii in expansiune, in cumpararea concurentilor.
Am discutat cu doua companii care vor sa preia concurentii. Au supravietuit companiile bune si cele cu un grad... mai mult
Duminica, 28 Noiembrie 2010, ora 18:40