Bancile din Romania vor continua anul viitor procesul de eliminare a creditelor neperformante, potrivit Fitch Ratings, care noteaza ca rezultatele curateniei din sistemul bancar nu sunt asteptate in perioada urmatoare.
Pe termen lung, insa, eforturile curatarii portofoliilor bancare ar trebui sa conduca la consolidarea profilelor de credit, se arata intr-o analiza a agentiei de evaluare financiara privind perspectivele calificativelor acordate bancilor din Europa Centrala si de Est.
Potrivit Fitch, printre efectele imediate ale operatiunilor de eliminare a creditelor neperformante s-au numarat cresterea costurilor pentru actionarii bancilor, precum si o mai mare volatilitate a dinamicii financiare a institutiilor de creditare.
Agentia noteaza ca formarea de noi imprumuturi neperformante la nivelul sistemului bancar din Europa Centrala si de Est a incetinit in ultimele 12 luni, iar riscurile sistemice generate de dezechilibrele structurale se diminueaza gradual.
Cu toate acestea, mediile operationale raman dificile, pe fondul dobanzilor in scadere, al cresterii economice slabe si a legislatiilor mai stricte, toti acesti factori punand presiune pe venituri si urcand costurile.
"Aceste presiuni ar trebui sa fie absorbite cu usurinta de sectoarele bancare mai performante, in Cehia, Polonia si Slovacia, sau sa fie partial compensate de scaderea provizioanelor in Romania, Bulgaria, Ungaria si Slovenia", se arata in studiu.
Fitch estimeaza ca perspectiva... mai mult
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 16:00
Guvernatorul Bancii Centrale a Sloveniei, Bostjan Jazbec, a afirmat ca va lua in considerare solicitarea unui ajutor extern, in cazul in care costurile de finantare ale tarii raman ridicate, transmit AFP si BBC.
Bancile slovene, detinute in principal de stat, se chinuie in prezent cu credite neperformante in valoare de aproximativ 7,5 miliarde de euro, echivalentul a 22,5% din PIB.
Declaratiile oficialului vor alimenta probabil speculatiile ca Slovenia ar putea sa devina a sasea tara din zona euro care solicita un program de asistenta financiara, dupa Cipru, Spania, Portugalia, Irlanda si Grecia.
Guvernatorul Bancii Sloveniei a dat asigurari ca autoritatile de la Ljubljana fac totul pentru reducerea costurilor de finantare ale tarii.
"Daca aceste eforturi nu vor avea succes, exista posibilitatea de a solicita ajutor prin diverse programe", a adaugat Bostjan Jazbec.
Toate statele din zona euro au optiunea de a cere ajutor financiar de la Mecanismul European de Stabilitate (MES), infiintat in 2012 in ideea de a oferi asistenta financiara statelor membre aflate in dificultate.
Premierul sloven Alenka Bratusek a recunoscut in Parlament ca suma necesara pentru salvarea bancilor este "complet necunoscuta".
Intr-o declaratie acordata agentiei de presa din Slovenia, STA, Alenka Bratusek a afirmat: "Pregatim intensiv masurile de care este nevoie pentru a evita recurgerea la ajutor extern".
Guvernatorul Bancii Centrale a Sloveniei a revizuit in scadere... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 09:45
Numerosi observatori considera ca in aceste zile, cand Europa se confrunta cu dificultatile Ciprului, se profileaza un nou candidat la ajutoarele europene, Slovenia, care risca sa ramana cu sistemul financiar pe butuci.
O tara de dimensiui mici, cu numai doua milioane de locuitori - totusi aproape dublu cat Ciprul - Slovenia a pornit cu dreptul cand aderase la zona euro, in 2007. Intre timp, economia puternic dependenta de exporturi a inregistrat o adevarata prabusire in anii 2008 si 2009 si nu da semne sa revina, noteaza La Tribune.
Credite acordate fara discernamant
Produsul Intern brut a scazut cu 7,8% in 2009, dar tara a cotinuat sa-si imbunatateasca standardele de trai, in timp ce competitivitatea scadea, iar datoriile companiilor diminuau capacitatea lor de a investi. Bilanturile bancilor au inceput sa se incarce cu datorii neperformante.
Citeste mai multe despre Alt nevoias cu caciula in mana la usa Europei: Slovenia pe Ziare.com mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 09:30
Imprumuturile neperformante din sistemul bancar romanesc ar putea atinge nivelul maxim la sfarsitul anului, la 14-16% din soldul creditelor, nivel ridicat pentru regiunea Europei Centrale si de Est, potrivit agentiei de evaluare Fitch, informeaza Mediafax. Creditele neperformante au ajuns la 13% in aprilie, de la 11,9% in decembrie.
"Contractia economiei Romaniei a afectat negativ calitatea activelor din sistemul bancar.
Stabilizarea si imbunatatirea calitatii activelor este principala provocare pentru bancile ddin Romania; agentia se asteapta ca imprumuturile neperformante sa ajunga la maxim la sfarsitul anului, la un nivel relativ ridicat fata de alte state din regiune, estimat de Fitch la 14-16%", se arata intr-un raport al agentiei asupra sistemului bancar din Europa Centrala si de Est.
Economia Romaniei arata semne de recuperare dupa o recesiune indelungata, evolutie care ar sustine imbunatatirea rezultatelor sistemului bancar. In primul trimestru, Romania a avut o crestere economica anuala de 1,7%, iar Fitch se asteapta la un avans de 1,5% pe parcursul anului, urmat de o accelerare la 3,5% in 2012.
Spre deosebire de cea mai mare parte a Europei Centrale si de Est, Romania a ramas in recesiune anul trecut, noteaza Fitch, ca urmare a implementarii, in contextul crizei globale, a programului de austeritate al Guvernului, care a inclus reducerea cu 25% a salariilor din sectorul de stat.
Fitch ia in calcul, pentru scenariul de baza privind Romania, ca autoritatile... mai mult
Vineri, 22 Iulie 2011, ora 00:47