Riscul de credit este perceput de bancherii romani drept principala amenintare pentru sistemul bancar local, lista ingrijorarilor fiind completata de riscul macroeconomic si de cel al instrumentelor financiare derivate, potrivit sondajului PwC si CSFI Romania Banking Banana Skins.
"Pe masura ce rata creditelor neperformante continua sa creasca, ajungand la peste 22% in primul trimestru din 2014, multi bancheri romani sunt preocupati de calitatea portofoliului lor de credite, precum si de disponibilitatea capitalului, de vreme ce institutiile de credit pot fi nevoite sa ceara actionarilor infuzii de capital pentru a se conforma cu normele prudentiale ale Bancii Nationale a Romaniei", a declarat Paul Facer, partener si liderul echipei de servicii de audit pentru sectorul financiar din cadrul PwC Romania, potrivit Mediafax.
La randul sau, Diana Coroaba, partener si liderul echipei de servicii de consultanta fiscala pentru sectorul financiar al PwC Romania, spune ca bancile romanesti au trecut prin procese ample de reorganizare in ultimii ani, bancherii fiind preocupati de eficienta managementului schimbarii si de impactul pe care aceste schimbari il vor avea asupra organizatiilor lor in viitor.
"Este clar ca in mediul post-criza, practicile de afaceri obisnuite nu mai sunt o strategie sanatoasa de crestere pentru bancile romanesti care trebuie sa-si ajusteze guvernanta corporativa, practicile de vanzari si de afaceri, precum si sa-si redimensioneze echipele si sa le... mai mult
Marti, 19 August 2014, ora 12:21
Rata de credite neperformante din Romania se va reduce sub 17% dupa implementarea noului sistem de raportare la nivel european, care prevede includerea titlurilor de stat in portofoliul bancilor, a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Anul trecut rata creditelor neperformante s-a situat la 21,87% la nivelul sistemul bancar romanesc.
"Pana acum la nivel european se utilizau instrumente diferite de masurare. Aceste instrumente nu vor mai fi diferite pentru ca Autoritatea Bancara Europeana a stabilit ghidurile de calcul pentru indicatori, astfel ca la final de an vom folosi aceeasi unitate de masura pentru toate tarile. Din simularile pe care le-am facut la Banca Nationala, exista elemente care vor duce la o scadere a ratei creditelor neperformante, undeva pe la 17% din total sistem", a spus Olteanu la conferinta "Restructurarea, o masura de insanatosire a companiilor", organizata de Ziarul Financiar.
Noul instrument are in vedere includerea in portofoliul bancilor si a titlurilor de stat.
"Am fost prudenti pana acum in a include titlurile de stat in calcul, ci doar titlurile private. Va fi o reducere din punct de vedere contabil, dar acest indicator va face mai atractiva Romania in ochii investitorilor care vor sa vina pe piata de distressed", a aratat Olteanu.
In opinia sa, este de asteptat ca pe termen mediu nivelul creditelor neperformante sa se plafoneze.
"In momentul in care vom marca o crestere a creditarii,... mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 17:45
Stabilizarea creditelor neperformante este cea mai dificila provocare pentru institutiile de credit in acest an. Desi continua sa erodeze rezultatele financiare, specialistii financiari avertizeaza ca nu exista in prezent solutii care pentru stoparea cresterii ratelor neperformante.
Ponderea restantelor de peste 90 de zile din volumul total de credite si dobanzi acordate de banci a ajuns in decembrie 2013 la 21,87%, fata de 18,24% la finalul lui 2012, conform ultimelor statistici publicate de Banca Nationa a Romaniei. In 2010, rata creditelor neperformante era de doar 11,85%, asadar de 2 ori mai mica.
"Este foarte greu sa se gaseasca o solutie pentru stoparea creditelor neperformante, iar daca s-ar putea gasi, ea ar o solutie de ordin general. Asta ar inseamna o crestere a veniturilor populatiei, ceea ce nu se pune in discutie in momentul de fata. Eu nu vad posibilitatea ca de pe o zi pe alta sa asistam la o imbunatatire a raportului de rambursare", a declarat analistul economic Mircea Cosea, pentru Business24 .
Spre exemplu, in cazul liderului pe piata bancara BCR, rata creditelor neperformante (NPL) din portofoliul total de credite la 31 decembrie 2013 a fost de 29,2%, mentinandu-se stabila fata de trimestrele anterioare in baza unor eforturi de recuperare eficiente, vanzari de portofolii si in pofida reducerii totale a portofoliului de credite.
Procedura de "write-off" a creditelor neperformante
Banca Nationala a Romaniei discuta cu auditorii financiari... mai mult
Sambata, 08 Martie 2014, ora 09:15
Creditele neperformante sunt cea mai mare provocare a sistemului bancar romanesc, potrivit economistului sef Raiffeisen Bank si presedinte Consiliul Fiscal, Ionut Dumitru.
Business24 prezinta cele mai importante declaratii ale economistului in cadrul conferintei "Lectii invatate in 5 ani de criza" organizata la BNR:
Despre dezintermedierea financiara: Acest proces de dezintermediere financiara exista si va continua si este demonstrat din punct de vedere istoric si teoretic ca ciclurile financiare sunt mai ample si mai lungi decat ciclurile economice.
- Daca se repeta istoria, in Romania am intrat in zona de revenire economica in 2010-2011, avem trei ani de revenire modesta, in care dezintermedierea s-a produs si ar mai fi un an-doi de continuare a procesului, deci la sfarsitul anului 2014 - inceputul anului 2015 ar fi momentul in care dezintermedierea s-ar stopa si ar reveni tendinta de crestere a indatorarii.
- Despre gradul de indatorare: Cresterea foarte rapida a intermedierii financiare in perioada 2002-2008 a condus la un grad ridicat de indatorare la nivelul gospodariilor populatiei (20%) si in special a populatiei cu venituri mici.
- Indatorarea totala (inclusiv cea bancara) a companiilor nefinanciare a ajuns la un nivel relativ ridicat, in special pentru IMM-uri unde gradul de indatorare este foarte inalt, dar ar avea loc de indatorare bancara mai mare daca angajamentul actionarilor (capitalizarea) ar creste si daca ar scadea abuzul de insolvente.... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 13:00
Creditele neperformante din sistemul bancar elen au atins nivelul record de 57 miliarde euro, aproape un sfert din soldul imprumuturilor, de 232,3 miliarde de euro si ar putea creste in contextul asteptarilor privind continuarea recesiunii in anii urmatori. De altfel, si rata somajului a ajuns deja la 25%.
Presiunea creditelor neperformante este puternic resimtita de sistemul bancar si conduce la nevoia de capital suplimentar, situatie care ar agrava indatorarea statului elen.
Cele mai multe credite neperformante sunt generate de companii, circa 33 miliarde de euro. Imprumuturile ipotecare neperformante, care se apropie de circa 20% din soldul pe acest segment, urmeaza cu 15 miliarde de euro. Pe finantari de consum si carduri de credit, imprumuturile neplatite de peste 90 de zile se ridica la 30% din sold.
Un alt factor ingrijorator este ca imprumuturile ipotecare si de consum au ajuns la un nivel ridicat al neperformantelor in pofida facilitatilor la plata acordate de banci pentru circa 665.000 de credite, totalizand 20 miliarde de euro.
Cele trei partide care fac parte din coalitia de guvernare din Grecia au ajuns la un acord privind noile masuri de austeritate cerute de Uniunea Europeana (UE), Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI), a afirmat, joi, ministrul de Finante, Yannis Stournaras.
Grecia se pregateste pentru noi masuri de austeritate mai mult
Luni, 01 Octombrie 2012, ora 09:48
Cererea de creditare pe piata bancara romaneasca exista, insa nu toti clientii indeplinesc conditiile pentru a putea fi eligibili cand solicita un credit, a declarat luni, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.
"Bancile nu privesc clientii cu suspiciune, din contra vor sa acorde credite. Dar, ca sa acorzi credite trebuie sa existe cerere eligibila. Trebuie sa tinem cont si de faptul ca atunci cand economia mondiala este inca in criza, riscul este evaluat altfel.
In momentul de fata, exista lichiditate in sistem dar fiecare banca are propria strategie de piata si deciziile privind plasamentele trebuie riguros analizate avand in vedere nivelul creditelor neperformante.
Constituirea de provizioane atat pe segmentul corporate cat si pe retail, generata de inrautatirea calitatii portofoliilor de credite pe fondul deteriorarii conditiilor economice, a mentinut presiunea pe rezultatele nete raportate de institutiile de credit, astfel ca la nivelul sistemului bancar anii 2010 si 2011 au insemnat pierdere", a spus Ghetea.
Presedintele ARB a aratat ca bancile comerciale sunt mult mai exigente cu costul operatiunilor, pe fondul persistentei crizei si al cresterii volumului de credite neperformante. "Anii de criza s-au caracterizat printr-o reducere drastica a consumului care a condus la temperarea activitatii de creditare.
Institutiile de credit si-au adaptat strategia, planurile de expansiune teritoriala, portofoliul de produse si au... mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 16:01
Creditarea nu va fi reluata pana in momentul in care bancile comerciale din Romania nu-si vor curata bilanturile de creditele "putrede" din portofoliu, considera fostul premier, Theodor Stolojan, actual euro-parlamentar PDL.
Acesta a declarat intr-un interviu Business24 ca bancile comerciale tin dobanzile la credite ridicate pentru a-si putea constitui provizioanele necesare acoperirii creditelor declarate pierderi si indoielnice.
"Pana cand bancile din Romania nu vor incheia acest proces de curatare a bilanturilor vor mentine in continuare dobanzile foarte sus, indiferent ce va face BNR, pentru ca ele inca nu stiu exact pana unde va ajunge nivelul pierderilor pe care le au de acoperit. Sunt obligate sa mentina dobanzile sus in Romania, ceea ce franeaza relansarea procesului de creditare", a declarat Theodor Stolojan.
Credeti ca noul regulament de creditare al BNR care va intra in vigoare la sfarsitul lunii va ajuta la repornirea activitatii de creditare si de stimulare a consumului sau, din contra, va duce la o inghetare si mai puternica a creditarii?
Putin probabil ca acest regulament sa ajute la relansarea creditarii, dar este necesar. Ar fi fost necesar ca in perioada 2005-2008 sa fi avut un asemenea regulament.
Prin acest regulament se face putina ordine in activitatea bancilor comerciale de acordare a creditelor de consum.
Sa nu uitam euforia care a fost in perioada respectiva, ceea ce a dus la o crestere extrem de mare a creditelor de consum,... mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 07:50
In ultima perioada s-au declansat numeroase acuzatii la adresa bancilor ca ar fi majorat dobanzile la creditele noi, incercand sa-si conserve profitabilitatea pe spinarea clientilor si amanand restructurarea proprie.
Momentan nu exista data oficiale care sa confirme aceste afirmatii, ultimele dobanzi agregate la nivel de sistem bancar fiind cele din luna octombrie care au ramas aproximativ egale cu cele din lunile anterioare, atat la credite cat si la depozite.
O analiza a datelor existente releva o mentinere a nivelului dobanzilor practicate de banci pentru persoanele fizice, atat la credite cat si la depozite, indiferent de deviza produsului bancar, si chiar se observa o usoara descrestere a dobanzilor la credite per ansamblul sistemului bancar, daca luam in considerare ultimele date publicate de BNR pentru luna octombrie.
Deoarece nu sunt disponibile datele aferente lunii noiembrie si decembrie, daca realizam un studiu simplist al dobanzilor platite de banci pentru atragerea de depozite noi la termen pe site-urile celor mai mari banci din Romania, observam ca nivelul acestora a crescut cam cu 50 puncte de baza atat la lei cat si la euro fata de nivelul mediu pe sistem bancar aferent lunii octombrie.
Astfel, pentru depozitele in lei se platesc dobanzi de minim 7 % p.a. (fata de 6.6 % in octombrie), in timp ce pentru cele in euro dobanzile depasesc si 4 % p.a (fata de 3.3 % in octombrie).
Competitia a majorat dobanzile la credite
Astfel, constatam... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 12:30
Anul 2012 pune la mari incercari piata bancara din Romania, unde se asteapta schimbari radicale, intrucat nu toate cele 40 de banci prezente pe piata locala au sustinerea bancilor mama. De aceea, bancile din Romania vor trebui sa inceapa o anumita cooperare care sa conduca la capitalizare, intrucat nivelul creditelor neperformante la ora actuala in Romania conduce la decapitalizarea bancilor.
"Chiar daca nu vor exista plecari directe cu inchiderea activelor, vor exista fuziuni si achizitii mai mult sau mai putin clare si vizibile, care vor conduce la concentrarea capitalului bancar in Romania", a declarat fostul presedinte Bancorex, actual consultant financiar, Razvan Temesan, intr-un interviu acordat Business 24.
Tot mai multi analisti din piata sustin ca piata bancara din Romania va suferi schimbari radicale in 2012, deoarece nu toate cele 40 de banci prezente pe piata locala au sustinerea bancilor mamaCare vor fi principalele efecte ale crizei asupra comportamentului bancilor cu prezenta in Romania?
Guvernatorul Bancii Centrale a Austriei a solicitat bancilor austriece care detin actiuni si capitaluri in bancile din tarile din Est si inclusiv in Romania sa nu mai solicite de la bancile mama fonduri si sa se concentreze pe atragerea resurselor de pe piata locala.
Eu interpretez asta ca pe un indemn pozitiv pentru tarile din Est de a sili bancile sa ajute economiile locale si guvernele locale sa mobilizeze resursele.
E vorba despre platile arieratelor... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 18:07