Aproape sase milioane de rusi ar putea sa isi schimbe brusc planurile de a petrece o vacanta in afara tarii.
O noua lege permite agentiilor de colectare a debitelor sa emita interdictii de parasire a tarii pentru cei care inregistreaza restante la plata creditelor, a amenzilor sau alte taxe.
In Rusia, oricine care datoreaza statului sau bancilor o suma mai mare de 10.000 de ruble, echivalentul a 180 de dolari, poate fi impiedicat sa paraseasca tara, arata reporterii CNBC.
Indatorati peste masura
Peste 8 milioane rusi inregistreaza restante la plata datoriilor, 6,6 milioane dintre acestia avand de achitat debite care depasesc plafonul de 10.000 de ruble, arata agentia de colectare a creantelor Sequoia Credit Consultation.
Gradul masiv de indatorare a populatiei i-a alarmat si pe oficialii de la Moscova, acestia adoptand legea care le interzice datornicilor rusi sa paraseasca tara, in scopul de a limita tendita de supra-imprumutare aparuta in randul populatiei.
Agentii de la Sequoia Credit Consultation afirma ca, de la inceputul acestui an, gradul de indatorare a rusilor a crescut cu 22%, un procent record pentru ultimii ani.
In acest moment, datoriile detinute de rusi se ridica la 817,3 miliarde de ruble, aproximativ 14 miliarde de dolari. Numarul persoanelor care inregistreaza restante de peste 10.000 de ruble s-a dublat in primul semestru al anului.
Ultimele 12 luni au impins economia rusa pe tobogan, ca urmare a prabusirii pietei petrolului cu 50%... mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 10:56
1Romania este pe locul al treilea in Europa Centrala, de Est si de Sud-Est dupa ponderea creditelor neperformante in sold, iar fenomenul nu da semne ca a ajuns la varf, ci dimpotriva, situatia continua sa se inrautateasca, desi in alte tari din regiune au aparut semnale pozitive, precizeaza Mediafax.Astfel, potrivit unei analize a Capital Economics, nivelul creditelor neperformante din sistemul bancar romanesc, de 17,5% din sold, este depasit numai de cele din Lituania (19,2%) si Letonia (17,9%).
Conform analistilor londonezi, o piata intra in "zona fierbinte" inca de la imprumuturi neperformante de numai 7,5% din total.
Cel mai scazut nivel al indicatorului se regaseste in Turcia si Cehia, ambele cu 4,9%, situatii bune fiind intalnite si in Estonia (5,6%) si Slovacia (5,8%).
Dintre tarile aflate in "zona fierbinte", cel mai bine stau Polonia (7,6%), Bulgaria si Ungaria (7,8% fiecare).
Insa, in timp ce in majoritatea statelor creditele neperformante dau semne ca au ajuns la varf, sau chiar au inceput sa scada in cazul Turciei, Romania se numara printre exceptiile de la acest trend, alaturi de Ungaria, unde situatia este insa mult mai grava.
"In timp ce creditele neperformante dau semne ca au ajuns la varf in majoritatea tarilor si scad in Turcia, exista unele exceptii. In particular, numarul creditelor aflate pe lista de supraveghere (aproape de a intra la neperformante) a crescut puternic in Ungaria in ultimele luni si a ajuns acum la 12% din sold. Este valabil si... mai mult
Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 17:50
Portofoliile de credite neperformante vor continua sa creasca puternic in Romania si Bulgaria, intrucat cele doua state au ramas in urma tarilor din regiune in privinta recuperarii din recesiunea economica, potrivit unei analize a grupului financiar Deutsche Bank, potrivit Mediafax.Pe ansamblul Europei Centrale si de Est, portofoliile de credite neperfomante s-au apropiat de valorile maxime anticipate, urmand sa inregistreze o crestere usoara in perioada urmatoare, din cauza situatiei economice dificile si a avansului somajului, se arata in raport.
Specialistii Deutsche Bank considera ca provizioanele se afla in prezent la niveluri confortabile, exceptie facand Ucraina, Lituania si Rusia. In pofida recuperarii economice a regiunii, grupul german se asteapta in continuare la declinul creditarii.
Disponibilitatea finantarii externe si evolutia imprumuturilor neperformante vor fi factori importanti pentru avansul creditarii in urmatoarele luni.
In cazul extinderii crizei din Grecia, Romania are un grad redus de expunere, mediu pe sectorul bancar si scazut pe economie reala si iesiri de capital, considera Deutsche Bank.
Astfel, Romania se incadreaza, alaturi de Albania, in categoria a doua de risc (de 5-15% din PIB) in privinta sectorului bancar.
Cea mai dificila situatie o au Bulgaria, Macedonia si Serbia, toate cu risc ridicat (15-25%), in timp ce majoritatea statelor din Europa centrala si de Est se regasesc in ultima grupa (mai putin de 5%). In privinta i
mpactului... mai mult
Luni, 24 Mai 2010, ora 15:47
Grupul bancar austriac RZB, a anuntat ca profitul net din primele noua luni a scazut cu 1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 399 milioane euro, in contextul in care cresterea veniturilor din tranzactionari a fost compensata de majorarea provizioanelor pentru creditele neperformante, informeaza NewsIn.
Potrivit unui raport interimar publicat de Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG (RZB), rezultatele s-au mentinut la un nivel ridicat, in pofida conditiilor dificile, datorita imbunatatirii performantelor operationale.
Profitul operational a crescut cu 11% in primele noua luni ale anului, la 2,081 miliarde euro. Profitul operational din al treilea trimestru a fost de 655 milioane euro, in ton cu rezultatele afisate de grup in al doilea trimestru din 2009 si in al treilea trimestru din 2008.
"Chiar si pe fondul persistentei conditiilor dificile din piata, RZB a putut inregistra o performanta stabila, datorita operatiunilor, strategiei si nivelului solid al fondurilor proprii", a declarat directorul executiv RZB, Walter Rothensteiner.
Cheltuielile administrative au scazut semnificativ in perioada analizata, cu 11,3%, la 2,051 miliarde euro.
Veniturile nete din comisioane au scazut totusi cu 19%, la 1,058 miliarde euro, iar veniturile din dobanzi s-au diminuat cu 5%, la 2,626 miliarde euro.
Provizioanele pentru creditele neperformante au avut un impact negativ asupra rezultatelor in primele noua luni.
Dupa ce au crescut cu 2,186 miliarde euro in primul... mai mult
Vineri, 27 Noiembrie 2009, ora 12:41
Primul ministru rus Vladimir Putin a cerut luni bancilor de stat sa sustina economia cu credite noi totalizand 16 miliarde dolari, intr-o perioada in care al doilea creditor din Rusia este afectat de triplarea creditelor neperformante, scrie Reuters, citat de Newsin. Rusia se confrunta cu prima sa recesiune din ultimul deceniu, pietele financiare externe fiind aproape blocate iar sectorul bancar rus este sub o presiune sporita pentru a sustine economia.
Putin a cerut sefilor principalelor banci rusesti "sa nu isi programeze concedii in timpul verii" pana cand nu va fi rezolvata problema finantarii economiei reale.
"Cer asta sefilor de banci in care statul detine participatii - Sberbank, VTB, Gazprombank, Rosselkohzbank, VEB - in primul rand", a declarat Putin cu ocazia unei reuniuni guvernamentale la care participau si responsabilii bancari.
"Portofoliul de credite din 2009 trebuie sporit cu nu mai putin de 150 miliarde ruble in iulie, cu alte 150 miliarde ruble pana la 1 septembrie, iar pana la 1 octombrie suma totala a majorarilor trebuie sa se ridice la 400-500 miliarde ruble (12,9-16,1 miliarde dolari)", a declarat Putin.
Comentariile primului ministru rus vin intr-o perioada in care VTB, a doua banca din Rusia, a anuntat ca proportia creditelor neperformante din portofoliul propriu s-a triplat de la inceputul anului, la 6%, iar provizioanele pentru acest tip de datorii vor forta compania sa declare pierderi pentru intreg anul 2009.
"Absenta unei pierderi in 2009... mai mult
Luni, 29 Iunie 2009, ora 16:41