Bancile din Romania nu au posibilitatea sa isi deduca integral pierderile rezultate din vanzarea de credite neperformante.
Tara noastra este singura din UE aflata in aceasta situatie, arata un studiu realizat de Deloitte la solicitarea Asociatiei Romane a Bancilor si citat de Profit.ro.
Regimul fiscal al deductibilitatii creantelor instrainate a fost modificat de la 1 ianuarie 2018, initial prin OG 25/2017, iar apoi prin legea 72/2018 de aprobare a acestei ordonante.
Legea prevede ca deductibilitatea este plafonata la 30% din valoarea pierderii nete care reprezinta diferenta dintre pretul de vanzare si valoarea creantei vandute.
Institutiile financiare vor datora impozitul asupra a 70% din diferenta dintre pretul de vanzare si valoarea creantelor scoase din conturile bilantiere si instrainate.
In cazul specific al tranzactiilor cu creante neperformante scoase in afara bilantului, institutiile financiare datoreaza impozitul asupra sumei pe care o incaseaza de la cumparator si asupra a 70% din diferenta dintre valoarea creantei vandute si pretul de vanzare al acesteia.
Cum este in celelalte state membre UE
Potrivit studiului Deloitte, 22 de state membre acorda deductibilitate integrala la calculul impozitului pe profit pentru pierderile inregistrate de catre institutiile de credit ca urmare a vanzarii de creante rezultate din credite neperformante.
Cehia, Slovacia si Polonia impun anumite limitari, dar acorda si posibilitatea deducerii integrale in... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2018, ora 11:49
Rata creditelor neperformante la nivelul sectorului populatiei s-ar majora de la valoarea actuala de 5,8%, la 7,3% intr-un orizont de un an de zile in ipoteza unui soc de 200 de puncte de baza pe rata dobanzii, potrivit Raportului asupra stabilitatii financiare.
"Estimari preliminare arata ca rata creditelor neperformante la nivelul sectorului populatiei s-ar majora de la valoarea actuala de 5,8%, la 7,3% intr-un orizont de un an de zile in ipoteza unui soc de 200 de puncte de baza pe rata dobanzii. In aceste conditii, este necesar ca debitorii sa fie in permanenta informati despre riscurile cu care se pot confrunta pe termen mediu pentru a preveni indatorarea in conditii in care ulterior s-ar putea confrunta cu probleme in rambursarea respectivelor obligatii financiare. Astfel, debitorii ar fi mai bine protejati, pe termen mediu, daca ar solicita in mai mare masura incheierea de contracte de credite cu dobanda fixa", se spune in raport.
Potrivit documentului, majoritatea debitorilor cu credite ipotecare ar resimti in timp real un potential soc pe rata de dobanda.
Creditele ipotecare nou acordate au rata dobanzii variabila in proportie de 95%, in timp ce creditele de consum sunt acordate in proportie de 58% cu dobanda fixa (ianuarie-septembrie 2017).
Conform BNR, riscul de dobanda este mai pronuntat in cazul creditelor ipotecare, relativ la creditele de consum prin prisma acordarii acestora pe maturitati mai lungi (pana la 30 de ani, fata de 5 ani in medie) si... mai mult
Luni, 04 Decembrie 2017, ora 16:31
Rata creditelor neperformante in Romania, calculata dupa metodologia Autoritatii Bancare Europene (ABE), este de 17%, in timp ce acelasi indicator, calculat dupa metodologia romaneasca, este de 22,3%, a anuntat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Aplicand metodologia Autoritatii Bancare Europene, de calcul a ratei creditelor neperformante, rata este de 17%, nu de 22%", a subliniat Isarescu.
Potrivit acestuia, pana in prezent, in Romania, rata creditelor neperformante se calcula ca raport intre creditele neperformante si total credit neguvernamental.
Conform metodologiei Autoritatii Europene, rata se calculeaza ca raport intre creditele neperformante si total credit (guvernamental si neguvernamental).
Isarescu a explicat ca, in Romania, s-au folosit indicatorii cei mai severi pentru calculul ratei creditelor neperformante, printre altele, pentru a nu se repeta istoria din 1997 - 1998 cand creditele neperformante au fost ascunse. mai mult
Joi, 08 Mai 2014, ora 13:51
Sistemul bancar nu da semne de reluare a activitatii de creditare, iar restructurarea unui credit la care clientii intampina probleme de rambursare este o alternativa luata in seama de catre banci in vederea reducerii pierderilor. Insa, nu intotdeauna un credit restructurat inseamna o pierdere mai mica pentru banca, avertizeaza BNR.
Spre exeplu, odata cu reclasificarea unor credite restructurate, sistemul bancar a inregistrat o pierdere de 61 de milioane lei(13,5 milioane euro) in luna septembrie, care au dus la un plus de provizioane de 612 milioane lei(137,5 milioane euro).
"Un credit care este reclasificat si nu mai este considerat in termeni normal, trebuie automat sa fie declarat un credit cu probleme pentru care exista obligatia de constituire de provizioane. Provizioanele pentru banci sunt ca niste cheltuieli care le diminueaza profiturile", a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
Obligatia bancilor este, din punct de vedere al reglementarilor, ca toate creditele care au probleme sa fie provizionate, adica sa se puna de o parte o rezerva de bani care sa acopere eventuala pierdere a acestui credit. Aceasta rezerva de bani pe care banca este obligata sa o puna deoparte se inscrie in cheltuieli, iar pentru banca acest lucru inseamna ca profitul este diminuat.
"Acesta este motivul pentru care de cativa ani de zile bancile au probleme si au inregistrat pierderi. Acestea sunt datorita provizioanelor" sustine Dochia.
Daca Banca... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 19:00
Somajul ridicat si exporturile slabe vor continua sa limiteze cresterea economica in zona euro, prelungind recesiunea peste termenele anticipate anterior.
Cresterea va fi aproape inexistenta anul acesta, in cazul in care BCE nu intreprinde masuri substantiale, conform raportului Ernst & Young Eurozone Forecast (EEF).
Raportul EEF estimeaza o contractie de 0,6% pentru zona euro in 2013, reprezentand un declin usor mai accentuat decat in 2012.
Pentru anul 2014 , este asteptata o revenire modesta, cand PIB-ul va creste cu 0,9%, respectiv cu aproximativ 1,5% pe an in perioada 2015-2017. Somajul va atinge un varf de 12,7% din totalul fortei de munca din zona euro in primul trimestru al anului viitor.
Se estimeaza astfel ca injumatatirea masurilor de austeritate planificate in prezent ar face posibila o crestere PIB de aproximativ 1% in 2014, de pe urma careia, Grecia si Spania ar beneficia cel mai mult. In plus, sunt necesare masuri suplimentare pentru a incuraja reformele bancare ce ar permite finantarea mai ieftina a imprumuturilor pentru IMM-uri.
Raportul arata ca somajul in regiune va creste la 12,7%, mai dificila fiind situatia somajului in randul tinerilor, care se situeaza la o medie de 24%, in timp ce in Grecia si Spania, a atins niveluri-record de 59% si, respectiv, de 56%.
Perspective pentru Romania
Fata de trimestrul patru al anului trecut, PIB-ul Romaniei a inregistrat o crestere cu 0,5% in primul trimestru al acestui an. Factorul principal... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 14:40
Sistemul bancar a inregistrat in primul trimestru un profit cumulat de aproape 520 de milioane lei, de patru ori mai mare decat in primele trei luni din 2012, dupa ce a inchis anul trecut cu o pierdere neta record, de peste 2 miliarde lei, potrivit datelor centralizate de Banca Nationala a Romaniei.
Provizioanele constituite de banci pe IFRS in aceasta perioada au cumulat 1,76 miliarde lei, iar soldul a urcat la 31,61 miliarde lei.
In acelasi timp, bancile au calculat provizioanele aferente sistemului RAS si a rezultat o crestere cu 1,8 miliarde lei, la aproape 41 miliarde lei. In primul trimestru de anul trecu, bancile au constituit provizioane de 3,2 miliarde lei, aproape dublu fata de acest an.
Scaderea soldului de credite a dus la cresterea ponderii creditelor neperformante
Ponderea creditelor neperformante a crescut de la 15,88% in martie anul trecut, la 18,23% la finele lui 2012 si la 19,08% in martie 2013.
Ponderea creditelor clasificate indoielnic si pierdere a coborat usor in primele trei luni, de la 30% la 29,15%, dar se mentine cu 4 puncte procentuale peste nivelul din martie 2012.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat miercuri, ca o buna parte din cresterea ponderii creditelor neperformante este cauzata "de luni bune" de scaderea bazei de raportare, adica a soldului creditelor.
Totalul creditelor cu restante insumeaza peste 30 de miliarde lei, din care 23 de miliarde finantari catre companii si putin peste 7 miliarde imprumuturi... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 16:12
Ponderea creditelor neperformante in total credite este in prezent de 18%, a declarat, miercuri, la TVR 1, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu.
"Banca Nationala este pe faza. N-a scapat nimic, dar absolut nimic din totalul acestor credite neperformante ca sa nu fie provizionate. La sange a fost controlat si credit cu credit a fost provizionat. Ele toate sunt garantate 100%. Din pacate, se revarsa totul in sistemul bancilor pentru ca, iata, nu mai este profit anul acesta. Ar trebui sa ne pese de profitul bancilor deoarece companiile romanesti au nevoie de bani. Banii cu imprumut trebuie sa vina de la banci", a spus Vasilescu.
In alta ordine de idei, Adrian Vasilescu a tinut sa sublinieze ca Banca Nationala nu este "Ministerul Bancilor".
"Banca Nationala este un arbitru. In al doilea rand, este reglementator. (...) Dar, mai departe, gestiunea fiecarei banci si-o face banca singura, managementul si-l face singura. S-ar putea sa avem o fuziune in acest an in sistemul bancar si asta nu depinde de Banca Nationala", a explicat Vasilescu.
Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, declara, recent, ca nivelul creditelor neperformante este de 17%. In opinia acestuia, nivelul creditelor neperformante va continua sa creasca pe termen scurt, existand presiuni in acest sens.
"Depinde de perspectivele de crestere pe termen scurt ale economiei, de increderea consumatorilor corporativi si persoane fizice, dar si de disponibilitatea... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 08:25
Mai multi bancheri si analisti financiari vor fi prezenti la a doua editie a conferintei "Creditele neperformante".
Evenimentul se doreste a fi o ocazie pentru a gasi raspunsuri la multe din intrebarile generate de problematica supusa dezbaterii si gasirea resurselor care sa ne ajute sa iesim din criza si sa creditam ferm.
Ileana Ghica, directorul general al firmei organizatoare sustine ca "acest eveniment isi propune atat sa evalueze imprumuturile neperformante in contexul actual generat de criza economica globala ale carei repercursiuni bantuie prin maruntaiele economiei mondiale cat si sa identifice tendintele cheie in practicile de gestionare a creditelor".
Asa cum afirma prof. univ. dr. Monica Dudian "impactul sectorului bancar asupra cresterii economice depinde de contextul istoric si de nivelul de dezvoltare al tarii analizate: economie matura, economie emergenta sau economie subdezvoltata.
Teoretic, sistemul bancar este cel care previne asimetria informatiei dintre creditori si debitori, reduce costurile de tranzactie, monitorizeaza managerii si asigura alocarea resurselor financiare intr-un mediu economic inerent incert.
In acelasi timp, in absenta unui cadru institutional adecvat sau/si intr-un anumit context economic, sistemul bancar poate dezvolta la randul sau un comportament oportunist manifestat prin hazard moral si selectie adversa, ceea ce se concretizeaza in credite neperformante si alocarea ineficienta a resurselor".
Dragos Cabat,... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 16:01
Agentia de rating Moody's sustine ca nivelul imprumuturilor neperformante a depasit deja 15% din totalul creditelor, acesta fiind unul dintre cele mai mari niveluri din regiune, a spus, marti, Petr Vins, general manager Moody's Central Europe, potrivit NewsIn."Cu toate acestea, Romania se inscrie intr-o tendinta medie regionala si nu vom schimba acest lucru", a precizat Vins.El a mai spus ca Romania are o economie destul de deschisa, dependenta de comertul cu occidentul si va evolua in ton cu regiunea.Analistul Moody's a adaugat ca regiunea central si est europeana a fost cel mai grav afectata de criza, din cauza modelului sau de crestere axat in principal pe exporturi si investitii.
"In 2009, totusi, regiunea central si est europeana a demonstrat o flexibilitate macroeconomica impresionanta", a atras atentia Vins."Taierea cheltuielor publice va avea impact asupra companiilor la nivelul tuturor tarilor, iar nevoia de refinantare pe termen scurt la nivelul companiilor europene este de 500 miliarde dolari.
Competitia pentru finantare va creste pretul banilor si va impinge in sus marjele de dobanda", a mai spus Vins.In acelasi timp, in 2010, se constata o inversare a tendintei de crestere a CDS-urilor in defavoarea imprumuturilor guvernamentale, in timp ce companiile se imprumuta mai ieftin decat bancile si guvernele pe plan mondial."Pe partea imprumuturilor suverane nu exista o perspectiva la fel de buna. Daca tari precum Coreea de Sud isi vor reveni repede, in schimb tari... mai mult
Marti, 15 Iunie 2010, ora 16:24