Criza pandemica a determinat reducerea volumului de credite acordate de catre bancile comerciale cu 0,5% in aprilie 2020 raportat la luna precedenta, arata statisticile publicate de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR). Creditul neguvernamental in lei s-a diminuat cu un ritm lunar de 0.6% ajungand la 181,9 miliarde lei. Defalcat pe componentele populatie si companii, imprumuturile au scazut cu dinamici luna/luna de 0.2% la 111,2 miliarde lei, respectiv 1.2%, la 70,7 miliarde lei. Pe de alta parte, creditul neguvernamental denominat in valuta s-a redus cu 0.4% luna/luna, ajungand la 89.2 miliarde lei in aprilie. Pe segmente populatie si respectiv companii, imprumuturile s-au ajustat cu ritmuri lunare de 0.4% fiecare, coborand la 33,7 miliarde lei, respectiv 55,5 miliarde lei.
Daca luam in calcul evolutia an/an a soldului creditului neguvernamental, acesta a si-a redus ritmul de crestere de la 6.9% in martie la 5.7% in aprilie, cel mai redus din decembrie 2017. Creditului neguvernamental in lei si-a temperat si el cresterea de la 9.2% an/an in martie la 7.4% an/an in aprilie, cel mai redus nivel din februarie 2015. Creditul pentru populatie a crescut cu 12.7% an/an, in timp ce segmentul companii a ramas relativ constant. Creditului neguvernamental in valuta si-a incetinit si el cresterea de la 2.6% an/an in martie la 2.3% an/an in aprilie: declinul segmentului populatie cu 8.5% an/an a fost contrabalansat de crestere componentei companii cu 10.2% an/an.
In perioada... mai mult
Marti, 23 Iunie 2020, ora 12:26
Senatul a adoptat, tacit, proiectul legislativ pentru aprobarea OUG 19/2019, care prevede inlocuirea indicelui ROBOR din contractele de credit in lei cu rata variabila de dobanda cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare.
"Principalele masuri cuprinse in proiectul de lege sunt ajustarea mecanismului existent cu privire la taxa pe activele financiare, in sensul restrangerii bazei de impozitare, stabilirii unor cote diferentiate de impozitare, in functie de cota de piata detinuta de institutia bancara, precum si instituirea unor mecanisme de reducere a taxei pe active; introducerea unor domenii prioritare in care Fondul de Dezvoltare si Investitii urmeaza fi utilizat: suspendarea pe o perioada determinata de timp, respectiv pana la data de 31 mai 2019, a obligatiei de a constitui capital minim social, pentru fondurile de pensii administrate privat", prevede proiectul legislativ.
De asemenea, proiectul prevede "inlocuirea indicelui de referinta ROBOR din contractele de credit in lei cu rata variabila de dobanda cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare si instituie reglementari in domeniul furnizarii de energie electrica pentru clientii casnici, cu privire la preturile de vanzare a energiei electrice, rexpectiv calculul tarifelor de transport si distributie".
Senatul a fost prima Camera sesizata pentru dezbaterea si adoptarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.19/2019 pentru modificarea... mai mult
Luni, 06 Mai 2019, ora 19:09
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, joi, ca indicele de referinta trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va inlocui ROBOR, in functie de care sunt calculate dobanzile la creditele in lei, este 2,36%.
Indicele de referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat incepand din 2 mai, se calculeaza ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut.
In 30 aprilie, indicele ROBOR la 3 luni era 3,37%, iar indicele ROBOR la 6 luni era 3,42%.
Din 2 mai, BNR va publica indicele zilnic si, la sfarsitul fiecarui trimestru, valoarea actualizata a indicelui de referinta pentru creditele consumatorilor.
"Rata de dobanda zilnica a tranzactiilor interbancare reprezinta media ponderata a ratelor de dobanda cu volumele tranzactiilor de pe piata monetara interbancara (indicele zilnic) ", se arata in comunicatul publicat recent de BNR.
Noul indicator a fost introdus prin OUG 19/2019, care modifica OUG 114/2018, din decembrie 2018, prin care a fost introdusa si taxa pe activele bancare.
"Incepand cu data de 2 mai 2019, noul indice se aplica exclusiv creditelor noi acordate populatiei, precum si refinantarii creditelor aflate in derulare. Va fi decizia fiecarui client, care are un imprumut in lei, sa faca sau nu o solicitare de refinantare", anunta la sfarsitul lunii martie ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, precizand si ca, la cererile formulate... mai mult
Joi, 02 Mai 2019, ora 11:14
Indicele ROBOR la trei luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a scazut joi cu 0,02 puncte procentuale, pana la 2,88% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Conform datelor BNR, o valoare mai mica a fost inregistrata pe data de 7 iunie 2018, de 2,87%. In perioada similara a anului trecut, respectiv 10 ianuarie 2018, indicele era 2,03% pe an.
In ceea ce priveste indicele la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, acesta a coborat usor la 3,22% pe an, de la 3,23% miercuri.
ROBOR la 9 luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase de bancile comerciale de la alte banci comerciale, a scazut pana la nivelul de 3,34% pe an, de la 3,36%, iar indicele ROBOR la 12 luni a pierdut 0,01 puncte procentuale, ajungand la 3,44%. mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2019, ora 11:43
Indicele ROBOR la trei luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a scazut marti cu 0,02 puncte procentuale, pana la 2,92% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Conform datelor BNR, o valoare similara a fost inregistrata pe data de 18 iunie 2018, de 2,92%. In perioada similara a anului trecut, respectiv 8 ianuarie 2018, indicele era 2% pe an.
In ceea ce priveste indicele la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, acesta a coborat usor la 3,27% pe an, de la 3,28% luni.
ROBOR la 9 luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase de catre bancile comerciale de la alte banci comerciale, a coborat la nivelul de 3,38% pe an, de la 3,39%, in timp ce indicele ROBOR la 12 luni a urcat usor cu 0,01 puncte procentuale, la 3,47%. mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 11:37
Dobanzile la lei vor avea o volatilitate mai mare in perioada urmatoare, iar in privinta cursului valutar, care a fost intotdeauna o ancora in asteptarile inflationiste, nu ne asteptam la modificari semnificative daca va fi temperata cresterea inflatiei, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, Sergiu Oprescu, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si CEO Alpha Bank.
"Trebuie sa ne uitam la istoric, la cat de mult a variat aceasta dobanda de baza. Sa nu uitam ca acum cativa ani de zile era 4 - 4% si ceva. In 2012 aceasta era 6% si ceva, aproape 7%. Atunci aveam in sistem 49 de miliarde de euro de credit neguvernamental.
Erau 55% credite indexate la euro, iar astazi avem vreo 63 - 64% credite indexate in lei.
Exista credite originate in 2016 cand dobanda de baza a fost in jurul unui 1%, dar aduceti-va la fel de bine aminte ca noi, la nivelul Asociatiei Romane a Bancilor, am venit chiar la sfarsitul acelui an, si am spus ca trebuie sa fim foarte atenti cum construim portofolii de credite la dobanzi de minim istoric.
Cand vorbesti de un minim istoric inseamna ca maine s-ar putea sa te desprinzi de acel minim si nu te poti duce catre un nou minim, ci catre o evolutie de crestere. Era un mesaj pe care noi il dadeam cu responsabilitate si pentru clienti, si pentru sistemul bancar (...)
Dobanzile la lei vor ajunge undeva, dar raspunsul corect este de volatilitate, si vorbesc despre variatie.
Ma astept ca volatilitatea sa fie mai mare si... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 11:51
Romanii care si-au luat credite in lei anul trecut scot acum mult mai multi bani din buzunar pentru plata ratelor. Si asta din cauza ca ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la multe dintre creditele in lei, a crescut galopant in ultimul an.
Mai exact, daca in urma cu fix un an ROBOR-ul era 0,65%, luni a ajuns la nu mai putin de 3,24%. Asadar, ratele romanilor au crescut chiar si cu pana la 500 de lei, in functie de suma imprumutata.
Insa din ce cauza a crescut atat de mult ROBOR-ul intr-un singur an si la ce nivel putem sa ne asteptam ca va ajunge pana la finele anului? Poate BNR sa mai domoleasca cresterea sau se gandesc bancile sa schimbe modul de calcul al dobanzilor astfel incat romanii cu credite sa fie mai putin afectati?
Din pacate, raspunsurile la aceste intrebari nu sunt unele imbucuratoare pentru cei care au in momentul de fata credite in lei. Mai ales pentru cei care au contractat un credit anul trecut cand ROBOR-ul era la un nivel foarte scazut si si-au facut anumite calcule in functie de rata calculata la acea vreme.
BNR nu are legatura cu ROBOR
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a explicat pentru Ziare.com cine si cum calculeaza indicele ROBOR in fiecare zi, precizand ca Banca Centrala nu are nicio legatura cu cresterea sau scaderea indicelui.
"Piata dezbaterilor este poluata de tot felul de opinii ca BNR este vinovata pentru cresterea ROBOR. BNR nu face parte insa din acest joc. Lucrurile se petrec... mai mult
Marti, 03 Iulie 2018, ora 08:23
Indicele ROBOR la trei luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor in lei cu dobanda variabila, a urcat luni pe piata interbancara la nivelul de 2,22%, de la 2,13% cat era vineri, reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
O valoare similara a acestui indice a fost inregistrata in 5 decembrie 2017.
In ceea ce priveste indicele la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare, acesta a crescut pana la 2,49%, de la nivelul de 2,46% inregistrat vineri.
De asemenea, ROBOR la noua luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase de catre bancile comerciale de la alte banci comerciale, a crescut de la 2,53% la 2,56%, iar indicele ROBOR la 12 luni a ajuns luni la 2,60%, de la 2,59%, nivel inregistrat vineri.
Conform datelor BNR, la inceputul acestui an, ROBOR se situa la 2,05% in conditiile in care, in perioada similara a anului trecut indicatorul era la 0,87%.
Indicele se stabileste zilnic de BNR ca medie aritmetica a cotatiilor practicate de zece banci selectate de Banca Nationala.
Presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), Iancu Guda, sustinea intr-un articol postat pe blogul sau ca majorarea ROBOR la trei luni pana la 3,5% ar putea duce la cresterea dobanzii medii la creditele in lei pentru companii pana la 6-8%, ceea ce ar cauza majorarea costului de finantare si, prin urmare, un risc in crestere de intrare in insolventa pentru unele firme. mai mult
Luni, 23 Aprilie 2018, ora 11:46
Indicele ROBOR la trei luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor in lei cu dobanda variabila, a urcat luni pe piata interbancara la nivelul de 2,13%, de la 2,07% cat era vineri, reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
O valoare similara a acestui indice a fost inregistrata in 14 decembrie 2017.
In ceea ce priveste indicele la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare, acesta a crescut pana la 2,46%, de la nivelul de 2,41% inregistrat vineri. De asemenea, ROBOR la noua luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase de catre bancile comerciale de la alte banci comerciale, a crescut de la 2,48% la 2,52%, iar indicele ROBOR la 12 luni a ajuns luni la 2,57%, de la 2,53%, nivel inregistrat vineri.
Conform datelor BNR, la inceputul acestui an, ROBOR se situa la 2,05% in conditiile in care, in perioada similara a anului trecut indicatorul era la 0,87%. Cea mai mare valoare a acestui indicator a fost inregistrata in luna octombrie a anului 2014, respectiv 2,20%.
Indicele se stabileste zilnic de BNR ca medie aritmetica a cotatiilor practicate de zece banci selectate de Banca Nationala.
Presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), Iancu Guda, sustine intr-un articol postat pe blogul sau ca majorarea ROBOR la trei luni pana la 3,5% ar putea duce la cresterea dobanzii medii la creditele in lei pentru companii pana la 6-8%, ceea ce ar cauza majorarea costului de... mai mult
Luni, 16 Aprilie 2018, ora 16:01