Banca Transilvania a anuntat ca va mari incepand de luni avansul la creditele ipotecare, dupa ce Legea darii in plata a intrat in vigoare.
"Pe fondul cresterii riscurilor activitatii bancare, generate de Legea darii in plata, Banca Transilvania creste avansul la creditele cu garantie imobiliara. In acelasi timp, BT a decis sa ii sustina, in continuare, pe cei care doresc sa achizitioneze prima locuinta prin stabilirea unor conditii de avans mai relaxate.
Astfel, in cazul achizitiei de locuinte, noile intervale de avans pentru credite imobiliare, incep de la 20% in cazul persoanelor care achizitioneaza prima locuinta si ajung pana la 35%, in functie de moneda si tipul garantiei", se arata intr-un comunicat al bancii remis Ziare.com.
Concret, pentru a permite accesul la finantare a persoanelor care isi achizitioneaza prima locuinta, pentru imprumuturile in lei de pana la 125.000 euro (sau echivalent), care au ca destinatie achizitionarea unui imobil, avansul necesar este de 20%, ...citeste mai departe despre "Banca Transilvania majoreaza avansul la creditele ipotecare, dupa ce Legea darii in plata a intrat in vigoare" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Mai 2016, ora 18:56
UniCredit Bank va majora de luni avansul pentru creditele imobiliare si ipotecare la 25%, de la 15% pentru finantarile in lei, respectiv 20% pentru cele in euro, dupa ce Legea privind darea in plata va intra in vigoare vineri.
Este a zecea banca din sistem care anunta inasprirea conditiilor de creditare, potrivit News.ro.
Unicredit va acorda de luni produsul de credit ipotecar, imobiliar de achizitie sau de constructie cu avans minim de 25%, atat pentru creditele in lei, cat si pentru cele in euro.
"Aceasta decizie a fost adoptata in urma analizelor interne pe care le-am realizat ca urmare a intrarii in vigoare a legii darii in plata. Monitorizam cu atentie evolutia pietei imobiliare si consecintele adoptarii legii darii in plata", au declarat joi reprezentantii institutiei de credit.
Este oficial: Legea darii in plata a fost publicata in Monitorul Oficial si intra in vigoare peste 15 zile
UniCredit subliniaza ca intentioneaza sa sustina in continuare cererea de ...citeste mai departe despre "Si UniCredit creste avansul la creditele ipotecare, din cauza Legii darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Mai 2016, ora 14:25
Banca Comerciala Romana (BCR) a inregistrat, pe parcursul anului 2013, o crestere de peste patru ori a soldului creditelor ipotecare acordate in lei.
BCR a inregistrat o crestere semnificativa a numarului solicitarilor clientilor pentru creditele in lei destinate investitiilor imobiliare - 1 din 3 clienti ia un credit in lei de la BCR pentru cumpararea unei locuinte.
Recent, BCR a redus costul creditelor acordate in cadrul Programului Prima Casa, prin reducerea marjei de dobanda pentru clientii care isi incaseaza/ vor incasa salariul la BCR la 2% dobanda ajungand la 5.52% (DAE 5.68%). Totodata banca a redus dobanda si pentru clientii care opteaza pentru un credit ipotecar Casa Mea acestia beneficind de o rata de dobanda fixa pe o perioada de 3 ani incepand de la 5.25% (DAE 5.55%).
BCR este prima banca din Romania care a luat decizia de a acorda credite preponderent in moneda nationala incepand din luna octombrie 2012, asumandu-si rolul de formator de piata in ceea ce priveste creditarea garantata in lei. mai mult
Luni, 17 Februarie 2014, ora 11:45
Pincipalul avantaj al conversiei creditelor din valuta in lei, un drept castigat de clienti la finalul anului trecut, in urma votului Parlamentulului European, il reprezinta eliminarea riscului valutar. Business24 explica de ce astfel de "pariuri" financiare raman, totusi, nerecomandabile in viziunea analistilor.
Principalele trei riscuri asumate de catre intitutiile de credit in relatia cu clientii sunt riscul de credit (al bonitati individului), riscul de valuta si riscul ca poate nu are fonduri pe perioada pe care da creditul acela. Iar toate aceste riscuri, se vor comasa in preturi mai mari, potrivit specialistilor contactati de Business24.
Potrivit unei noi directive europene, institutiile de credit vor fi obligate sa negocieze dobanzile clientilor care cer conversia in lei a creditelor in valuta. Directiva adoptata la finele anului trecut si care vizeaza protectia clientilor bancari va intra in vigoare in primavara acestui an si va trebui transpusa in legislatia nationala in termen de doi ani.
"Sunt foarte multi pretendenti la stabilitatea financiara, iar o entitate care se numeste banca, desi are un rol social important, este in primul rand o entitate privata care functioneaza pe principii private, de transaparenta si de responsabilitate. Sa nu uitam ca perspentiva este mult mai lunga", a declarat pentru Business24 secretarul general al CFA Romania, Adrian Mitroi.
Depozitele au maturitati scurte, in timp ce creditele au cu totul alte maturitati.... mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 15:02
Limitarea programului Prima Casa la imprumuturile in lei va permite bancilor care nu au fost foarte active pe acest segment sa vanda credite ipotecare in valuta, care sunt mai avantajoase ca pret si suma accesibila, potrivit sefului Departamentului dezvoltare produse din Volksbank, Marius Istrati.
"Creditele din programul Prima Casa nu sunt profitabile pentru toate bancile. Bancile care au fost mai active pe Prima Casa au urmarit in principal sa-si creasca volumul de clienti (...) Odata cu limitarea Prima Casa doar la lei, vor fi oferte in euro mai atractive pentru clienti si celelalte banci vor putea vinde ipotecare" , a declarat Istrati la un seminar organizat la Sinaia.
El a explicat ca la un credit Prima Casa in lei o familie cu venituri medii poate lua un credit cu 25% mai mic fata de varianta anterioara a programului in euro, iar in piata exista in prezent oferte standard in euro care permit accesarea unor sume mai mari cu 10-15% comparativ cu programul Prima Casa in lei.
Reprezentantul Volksbank a aratat ca la nivelul creditarii populatiei refinantarile joaca in continuare un rol important, in conditiile in care exista 4,3 milioane de clienti care au accesat credite bancare, din care 500.000 de pensionari si restul salariati. In Romania sunt 4,3 milioane de salariati si 5,4 milioane de pensionari.
Potrivit lui Istrati, valoarea medie a unui credit a scazut de la 6.000 de euro la 3.000 de euro pentru consum si de la 39.000 de euro la 36.000 de euro pentru... mai mult
Sambata, 21 Septembrie 2013, ora 09:50
ING urmeaza exemplul BCR si anunta ca nu va mai acorda credite ipotecare in valuta incepand cu 2013, motivand decizia prin faptul ca vanzarile de credite in lei ale bancii au crescut cu 38% fata de cele in euro, de la inceputul anului si pana in prezent.
"Luand in considerare riscul aferent contractarii unui credit cu ipoteca in valuta, in timp ce veniturile sunt obtinute in lei, si restrictionarea creditarii in euro prin implementarea Regulamentului BNR 24/2011, ING Bank Romania a decis acordarea creditelor cu garantie ipotecara exclusiv in lei, incepand cu 1 ianuarie 2013", se arata intr-un comunicat al bancii.
Decizia se inscrie in trendul lansat de BCR in octombrie, cand a anuntat ca renunta la creditele ipotecare in valuta, pentru a proteja clientii de fluctuatiile cursului valutar.
Dispar creditele imobiliare in valuta? Ce sanse sunt ca exemplul BCR sa fie urmat in piata - Analiza Business24
Reprezentantii BCR au precizat ca se asteapta la costuri totale semnificative mai reduse la credite in lei, comparativ cu cele in euro.
"Multi clienti considera creditul ipotecar in valuta mai ieftin, dar pe termen lung ne asteptam la costuri totale semnificativ mai reduse la creditele in lei comparate cu cele in euro, tinand cont in special de tendinta de crestere a indicelui EURIBOR de la nivelul minimului sau istoric din prezent, dar si de impactul semnificativ pe care fluctuatiile valutare il au asupra costurilor unui credit", a declarat seful... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2012, ora 13:52
Bancile se vor orienta catre creditarea in lei, chiar daca isi vor mentine ofertele in euro, tendinta care se poate contura semnificativ in prima parte a anului 2013, a declarat pentru NewsIn sefa Credite Garantate la BCR, Ioana Mihai.
"Primul pas in favoarea creditarii in lei a fost facut de Banca Nationala a Romaniei, prin modificarile impuse prin Regulamentul 24/2011 si in prezent se observa si in piata o promovare mai intensa a creditelor in lei. Pasul facut de BCR nu face decat sa intareasca acest mesaj si suntem increzatori ca ceilalti competitori, chiar daca vor mentine sau nu ofertele in euro, vor urma totusi aceasta tendinta, care este cea mai potrivita pentru consumatori. Aceasta tendinta s-ar putea contura semnificativ in urmatorul semestru", a mentionat Ioana Mihai.
Banca Comerciala Romana a anuntat in octombrie ca si-a adaptat oferta de creditare la tendintele pietei si ale cadrului de reglementare privind protejarea clientilor, lansand o noua oferta de imprumuturi garantate in lei destinata cumpararii, modernizarii sau constructiei de locuinte (Casa Mea) ori pentru nevoi personale (Maxicredit).
Sefa Credite Garantate in cadrul BCR a mai spus ca sursele de finantare pentru credite in lei pot sustine o revenire a creditarii imobiliare in lei. "Aceasta revenire depinde, cum am precizat, de evolutia pietei (prin ofertele de creditare promovate de competitori) si a preturilor la locuinte. Piata isi va gasi un echilibru intre ofertele cu dobanda mai... mai mult
Duminica, 04 Noiembrie 2012, ora 15:41
BRD - Groupe Societe Generale a redus, miercuri, dobanzile la creditele ipotecare cu 2-2,5 puncte procentuale, in functie de avans si perioada de finantare, in timp ce imprumuturile de nevoi personale garantate si negarantate, precum si cele auto au dobanzi mai mici cu circa un punct procentual. Astfel, pentru creditele ipotecare noile dobanzi sunt calculate in functie de Euribor la trei luni, la care se adauga o marja cuprinsa intre trei si 4,5 puncte procentuale, se arata intr-un comunicat al bancii, informeaza Mediafax.
Imprumuturile de nevoi personale Expresso in lei vor avea dobanzi de 9,9-12,5% pe an, in scadere cu pana la 1,1 puncte procentuale, in functie de perioada de creditare.
In cazul finantarilor de nevoi personale in euro garantate cu ipoteca, dobanzile s-au diminuat cu un punct procentual, ajungand la Euribor la trei luni, plus o marja intre 6,5 si sapte puncte procentuale.
Totodata, au fost reduse dobanzile pentru creditele "StudentPlus" si "Creditul 10" in lei, cu dobanda fixa, cu 1,1 puncte procentuale, la 7,9% pe an.
In cazul imprumuturilor auto in lei, dobanzile se ajusteaza la 9,9% si 12,5% pentru achizitiile de masini noi, in functie de perioada de creditare, cu 1,1 puncte procentuale mai putin, reducerea fiind aceeasi si pentru masinile de ocazie, unde dobanzile ajung la 10,9-13,5% pe an.
mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2009, ora 12:16
Banca de la care vreti sa luati un credit va spune ca practica unele dintre cele mai avantajoase dobanzi de pe piata? Chiar daca dobanda este mult mai mica decat la alte institutii financiare, iar nivelul taxelor si comisioanelor este scazut, asta nu inseamna neaparat ca imprumutul respectiv este si ieftin.O persoana care se imprumuta in euro va plati inapoi dublu, iar in cazul creditului in lei, suma de returnat bancii este de trei ori mai mare decat cea imprumutata, informeaza Antena 3. Daca doriti sa cumparati o casa si nu va incadrati in programul guvernamental, cel mai ieftin credit ipotecar in euro in valoare de 50.000 de euro pe o perioada de 25 de ani se poate accesa de la ING. "Creditul de Casa Noua" are o dobanda anuala efectiva de 6,4%, iar suma care va fi returnata in 25 de ani ajunge la 97.452 euro. Al doilea cel mai avantajos credit in conditiile date este cel de la Volksbank. Deoarece dobanda anuala efectiva de 7,02%, clientul trebuie sa returneze bancii nu mai putin de 103.693 euro. In topul celor mai avantajoase credite ipotecare se afla si Banca Italo-Romena. Dobanda anuala efecvtiva este de 7,8% iar clientul trebuie sa dea inapoi 106.822 euro. Daca se opteaza pentru un credit in lei ar fi bine sa va indreptati pasii catre Banca Transilvania, BCR sau CEC Bank. Astfel, in cazul unui imprumut in valoare de 200.000 de lei, cu o dobanda anuala efectiva de 11,79%, suma totala de returnat la Banca Transilvania urca pana la 586.620 lei. La creditul... mai mult
Luni, 05 Octombrie 2009, ora 01:17