OTP Bank a anuntat ca majoreaza avansul la creditele ipotecare de la 15% la 20%, pentru clientii persoane fizice.
Pana acum, 10 banci au inasprit deja conditiile de creditare pe fondul aparitiei darii in plata, majorand in general avansul pentru creditele imobiliare la circa 30%-40%. OTP, o banca de talie medie din sistem, si-a aliniat comisioanele cu cele percepute de bancile mai mari.
Bancile din Romania si-au schimbat recent politica in privinta avansului necesar pentru accesarea creditelor ipotecare, ca urmare a modificarilor legislative din ultimul an. In plus, piata locala de credite ipotecare a fost influentata si de incertudinile privind programul Prima Casa.
Legea darii in plata - cat costa si cum scapam de recuperatori
Cu toate acestea, analizand evolutia economiei si a pietelor imobiliare, reprezentantii OTP Bank Romania sunt de parere ca, pe termen mediu si lung, piata creditelor ipotecare va avea o evolutie pozitiva.
"Economia Romaniei se afla intr-un nou ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata: OTP Bank creste la 20% avansul pentru creditele ipotecare" pe Ziare.com mai mult
Luni, 18 Iulie 2016, ora 15:41
Banca Transilvania a anuntat ca va mari incepand de luni avansul la creditele ipotecare, dupa ce Legea darii in plata a intrat in vigoare.
"Pe fondul cresterii riscurilor activitatii bancare, generate de Legea darii in plata, Banca Transilvania creste avansul la creditele cu garantie imobiliara. In acelasi timp, BT a decis sa ii sustina, in continuare, pe cei care doresc sa achizitioneze prima locuinta prin stabilirea unor conditii de avans mai relaxate.
Astfel, in cazul achizitiei de locuinte, noile intervale de avans pentru credite imobiliare, incep de la 20% in cazul persoanelor care achizitioneaza prima locuinta si ajung pana la 35%, in functie de moneda si tipul garantiei", se arata intr-un comunicat al bancii remis Ziare.com.
Concret, pentru a permite accesul la finantare a persoanelor care isi achizitioneaza prima locuinta, pentru imprumuturile in lei de pana la 125.000 euro (sau echivalent), care au ca destinatie achizitionarea unui imobil, avansul necesar este de 20%, ...citeste mai departe despre "Banca Transilvania majoreaza avansul la creditele ipotecare, dupa ce Legea darii in plata a intrat in vigoare" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Mai 2016, ora 18:56
UniCredit Bank va majora de luni avansul pentru creditele imobiliare si ipotecare la 25%, de la 15% pentru finantarile in lei, respectiv 20% pentru cele in euro, dupa ce Legea privind darea in plata va intra in vigoare vineri.
Este a zecea banca din sistem care anunta inasprirea conditiilor de creditare, potrivit News.ro.
Unicredit va acorda de luni produsul de credit ipotecar, imobiliar de achizitie sau de constructie cu avans minim de 25%, atat pentru creditele in lei, cat si pentru cele in euro.
"Aceasta decizie a fost adoptata in urma analizelor interne pe care le-am realizat ca urmare a intrarii in vigoare a legii darii in plata. Monitorizam cu atentie evolutia pietei imobiliare si consecintele adoptarii legii darii in plata", au declarat joi reprezentantii institutiei de credit.
Este oficial: Legea darii in plata a fost publicata in Monitorul Oficial si intra in vigoare peste 15 zile
UniCredit subliniaza ca intentioneaza sa sustina in continuare cererea de ...citeste mai departe despre "Si UniCredit creste avansul la creditele ipotecare, din cauza Legii darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Mai 2016, ora 14:25
BRD este a treia banca mare din Romania care a decis in acest an sa creasca avansul pentru anumite credite imobiliare.
Institutia financiara a confirmat pentru Ziare.com ca a facut o schimbare la creditele cu ipoteca in euro, pe durate mai mari de 25 de ani.
Astfel, in acest caz, avansul necesar nu mai este de 25%, ci de 50%.
Cuantumul ramane insa neschimbat la imprumuturile in lei pentru locuinte (15%) si la cele in euro care sunt contractate pe o perioada mai mica sau egala cu 25 de ani (25%).
Reprezentantii BRD nu au dorit sa comenteze si motivul pentru care au luat aceasta decizie.
Alte doua banci au decis sa majoreze avansul pentru creditele imobiliare, fiind vorba de Raiffeisen Bank si Bancpost.
Efectele legii darii in plata: Alta banca mare inaspreste conditiile pentru creditele de casa
Ce spunea directorul general al BRD, Philippe Lhotte, despre darea in plata
Legea darii in plata a starnit un val de reactii negative in piata bancara, astfel ca multe ...citeste mai departe despre "O mare banca din Romania dubleaza avansul pentru creditele imobiliare" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Martie 2016, ora 14:50
2Bancherii ameninta ca avansul pentru creditele ipotecare ar putea ajunge la 50%, daca legea darii in plata va intra in vigoare.
Acestia sustin ca doar in acest mod pot acoperi eventualele pierderi, informeaza Digi 24.
Proiectul de lege se afla pe masa presedintelui Klaus Iohannis, care are doua optiuni: fie sa il reintoarca in Parlament, pentru reexaminare, fie sa il promulge.
In actuala forma, actul normativ prevede ca cei care au luat un credit ipotecar pot preda locuinta bancii si scapa de plata ratelor, lucru ce nu se intampla in prezent.
Legea darii in plata transpune directivele europene? Ce spune Ministerul de Externe
Florin Danescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, avertizeaza ca legea va conduce la cresterea avansului pentru creditele ipotecare si sustine ca "totul e calculat pe cifre".
"In calculul riscurilor, de acum incolo, vei lua in calcul o cadere de piata potentiala si aceasta dare in plata care poate ajunge la 50 la suta, de ...citeste mai departe despre "Efectul nefast al legii darii in plata: Avansul pentru creditele ipotecare ar putea ajunge la 50%" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 10:57
Proiectul de lege privind darea in plata va fi unul foarte controversat si va starni una dintre cele mai aprinse polemici din ultimii ani.
Spun asta fiindca pentru imprumutatii bancilor din perioada trecuta, inainte de 2011, data la care noul Cod Civil instituia mai multe protectii pentru debitori, nu existau alte norme de protejare concrete.
Din pricina dezechilibrului economic general, bancile au devenit niste creditori foarte bine platiti, pe cand debitorii au ajuns sa fie decimati prin executari silite fara sfarsit.
In momentul de fata, fara ca acest proiect sa fie in vigoare, ti se vinde casa/casele si ramai mai departe cu bani de dat bancii, fapt ce este imoral, dar nu ilegal.
Daca acest proiect de lege va intra in vigoare, bancile nu vor mai renunta asa usor la imobilele scoase la vanzare la licitatie publica si astfel si debitorii vor fi intr-un final protejati in fata acestor valuri de executari.
In Romania acestui moment, nu ai posibilitatea reala de a o lua de ...citeste mai departe despre "Predai cheia casei si ai scapat de credit: Clientii vor scapa de povara de pe umeri - Sfatul avocatului" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 07:39
Legea privind darea in plata, asa cum este acum redactata, nu raspunde unei probleme sociale, ci ii avantajeaza pe cei care au cumparat imobile inainte de criza, in scop speculativ, si poate genera falimentul unei banci, a declarat, vineri, seful Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei (BNR), Nicolae Cinteza.
"Va spun cu certitudine ca s-au cumparat, de catre persoane fizice, terenuri, apartamente pe scari de bloc, case de vacanta, terenuri agricole in scop speculativ. La momentul cumpararii s-a sperat ca se va obtine o suma mai mare, dar caderea pietei a facut ca sa nu mai poata fi vandute. Intrucat pretul nu asigura rambursarea creditului, acesta a devenit restant, iar anumite prevederi din contract ar face ca debitorul sa plateasca nu numai cu terenul, ci si cu alte bunuri pe care le detine.
Legea (privind darea in plata - n.red.) prevede transferul oricarui imobil, or, legea, asa cum este redactata in momentul de fata, vorbeste de transmiterea catre creditor a ...citeste mai departe despre "Ai predat cheia casei si ai scapat de credit. BNR: Legea favorizeaza speculatorii, o banca ar putea da faliment" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Noiembrie 2015, ora 19:24
Guvernul va redacta, pana la finele lunii iunie, un proiect de lege privind creditele ipotecare, care va reglementa regulile de furnizare de informatii precontractuale, evaluare a bonitatii clientului, calculul dobanzii anuale efective, servicii de consiliere.
Proiectul, care va fi denumit "lege privind contractele de credit oferite consumatorilor in legatura cu bunuri imobile", ar urma sa asigure o mai buna protectie a consumatorilor-beneficiari ai creditelor ipotecare si sa creasca gradul de incredere in institutiile financiare, ca urmare a impunerii unor anumite cerinte prudentiale si de supraveghere, inclusiv pentru infiintarea si supravegherea intermediarilor de credite, a reprezentantilor desemnati si a institutiilor non-bancare, conform unui document oficial consultat de Mediafax mai mult
Vineri, 13 Februarie 2015, ora 13:10
Executivul de la Madrid a luat noi masuri pentru protectia celor care au credite ipotecare: contractele care prevad penalitati fara limite pentru neplata sau amanarea ratelor, precum si cele care permit evacuarea unei familii din locuinta in urma neplatii ratei unei singure luni nu vor mai fi legale, dupa cum informeaza portalul de stiri al radioteleviziunii spaniole.
Masurile au fost anuntate de vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria, dupa ce Curtea Europeana de Justitie arata joi, intr-o sentinta, ca legea ipotecilor din Spania permite includerea de clauze abuzive si nu ii protejeaza pe consumatori.
Astfel, penalizarile aplicate pentru ratele neplatite nu pot fi mai mari decat triplul dobanzii ratei, iar banca poate incepe procesul de evacuare din locuinta dupa cel putin trei luni de neplata a ipotecii, a decis guvernul spaniol.
Vicepremierul spaniol a mai spus ca guvernul va lua in consideratie sentinta CEJ si va actiona astfel incat, pe de o parte, sa fie limitate clauzele abuzive si sa fie intarita capacitatea de detectare a acestora, iar pe de alta, cercetand ce masuri pot fi luate astfel incat o executare silita sa poata fi oprita atunci cand judecatorul detecteaza clauze abuzive, inainte ca proprietarul sa fie dat afara din casa. mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 18:10