O agentie federala din SUA responsabila de supravegherea companiilor de creditare ipotecara Fannie Mae si Freddie Mac vrea sa obtina de la Bank of America despagubiri de 6 miliarde dolari pentru practici de dinaintea crizei financiare, au declarat surse apropiate situatiei, pentru Financial Times.
Agentia Federala pentru Finantarea Locuintelor a dat in judecata 17 institutii de credit, acuzandu-le ca au incalcat mai multe legi la vanzarea de instrumente financiare garantate prin ipoteci catre Fannie Mae si Freddie Mac, transmite Financial Times. Cele doua companii au ajuns in 2008 aproape de colaps, din cauza tranzactiilor incheiate cu aceste banci.
Suma vizata de la Bank of America este mai mare decat despagubirile pe care agentia federala le-ar primi de la banca JPMorgan in urma unei intelegeri amiabile record, de 13 miliarde de dolari, a institutiei de credit cu autoritatile americane intr-un caz similar. Agentia Federala pentru Finantarea Locuintelor ar incasa 4 miliarde de dolari din acordul cu JPMorgan, daca acesta se confirma.
Bank of America are cea mai mare potentiala expunere dintre cele 17 banci aduse in fata instantei de catre agetia federala, cu instrumente financiare in valoare totala de 57 de miliarde de dolari, fata de 33 de miliarde de dolari in cazul JPMorgan.
Royal Bank of Scotland are o expunere de 30 de miliarde de dolari si ar putea primi o amenda de mai multe miliarde de dolari, noteaza cotidianul britanic.
Printre institutiile de... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 12:05
Guvernul SUA a dat in judecata Bank of America, a doua mare banca americana dupa active, acuzata ca a fraudat investitorii intr-o tranzactie de 850 milioane de dolari cu valori mobiliare constituite din credite ipotecare.
Departamentul Justitiei si Comisia valorilor mobiliare (SEC) au intentat actiuni separate in instanta civila a tribunalului federal din Carolina de Nord, potrivit Wall Street Journal (WSJ).
Guvernul sustine ca banca a informat gresit investitorii, subapreciind riscul asociat titlurilor vandute catre acestia in 2008.
Reprezentantii Bank of America au afirmat ca valoarea titlurilor vizate a scazut putenic dupa prabusirea pietei imobiliare din SUA, care nu poate fi imputata bancii.
Cazul subliniaza cum autoritatile din SUA nu au reusit inca sa solutioneze toate dosarele privind comportamentul bancilor in perioada premergatoare crizei financiare din 2008.
Intr-o alta actiune derulata recent in instantele civile din SUA vizand tranzactii cu credite ipotecare in perioada premergatoare crizei, banca elvetiana UBS a acceptat plata unei sanctiuni de 50 milioane de dolari pentru a stinge acuzatiile aduse de SEC.
Bank of America a promis insa ca va contesta acuzatiile.
"Este vorba despre credite ipotecare de inalta calitate, vandute catre investitori sofisticati, care aveau acces la o plaja larga de informatii. Vom demonstra toate acestea", a afirmat un purtator de cuvant al institutiei de credit.
Departamentul Justitiei noteaza ca numarul de... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 10:52
Bank of America Corp., cel mai mare creditor din Statele Unite, a afisat o pierdere de 5,2 miliarde dolari in al patrulea trimestru din 2009, dupa rambursarea ajutoarelor de stat si pe fondul pierderilor din creditele neperformante, relateaza Bloomberg, informeaza NewsIn.
Pierderile din al patrulea trimestru s-au adancit la 5,2 miliarde euro, sau 60 centi/actiune, incluzand costurile rambursarii ajutoarelor de stat, de la 2,4 miliarde dolari, sau 48 centi/actiune, in aceeasi perioada a anului trecut. Analistii estimau, in medie, pierderi de 52 centi/actiune, potrivit unui sondaj Bloomberg.
Excluzand costurile iesirii din programul de sustinere a sistemului bancar initiat de guvernul american, pierderea a fost de 194 milioane dolari.
Noul director executiv, Brian Moynihan, a promis "o schimbare de ADN", in contextul in care grupul se concentreaza pe operatiuni, in loc de preluari si ramburari de datorii.
Cheltuielile de creditare au fost mai mici decat in al treilea trimestru, iar rezultatele au fost sustinute de veniturile mai mari din tranzactii, investitii si activitati de brokeraj, a anuntat banca.
"Conditiile economice raman fragile si ne asteptam ca nivelul ridicat al somajului sa continue si sa atraga o scadere constanta a cheltuielilor de consum si o incetinire a cresterii", a declarat Moynihan intr-un comunicat.
"Suntem incurajati de semnele ameliorarii economiei, precum stabilizarea costurilor de creditare".
Raportul trimestrial este primul publicat de banca de... mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 16:04
Agentia de evaluare financiara Fitch a scos ratingul pentru actiunile preferentiale ale Bank of America in afara categoriei cu recomandare de investitii si a avertizat ca ar mai putea retrograda banca, ca urmare a pierderilor mari, cresterii datoriei si problemelor economice mondiale. Fitch a coborat ratingul pentru actiuni preferentiale al Bank of America cu trei trepte, la 'BB', al doilea cel mai bun rating din categoria 'junk', de la 'BBB'. Agentia de rating a confirmat calificativul 'A-plus' pentru credite pe termen lung al bancii, acesta fiind al cincilea din categoria 'investment grade', cu recomandare de investitii.
In conditiile in care Merrill Lynch, achizitionata recent de Bank of America, a afisat pierderi de 15 miliarde dolari, banca se confrunta cu "presiuni semnificative asupra evolutiei din 2009", potrivit unui comunicat al Fitch.
"Bank of America se confrunta cu o posibila crestere a pierderilor din portofoliile sale de credite ipotecare si de carduri de credit si ar putea inregistra si o extindere a pierderilor pe segmentul de credite comerciale", a adaugat Fitch.
Coborarea ratingului reflecta si ponderea mare a actiunilor preferentiale in structura capitalului bancii, costurile mari cu actiunile preferentiale si riscul ca dividendele sa fie eliminate, pentru a pastra capitalul, considera analistii agentiei de rating. mai mult
Sambata, 07 Februarie 2009, ora 09:33