Banca Nationala a Ungariei (NBH) a anuntat ca, impreuna cu bancile locale, pregateste o schema pentru a converti credite ipotecare cu dobanda variabila in valoare de pana la 900 miliarde forinti (3,16 miliarde dolari) in imprumuturi cu rate fixe, pe baza unui program voluntar, informeaza Reuters.
Initiativa Bancii Nationale a Ungariei si a Asociatiei bancilor din Ungaria vine dupa o initiativa anterioara care viza conversia creditelor in valuta, in principal cele in franci elvetieni, in imprumuturi in forinti. Spre deosebire insa de acea masura, participarea la schema privind o rata fixa a dobanzii va fi una voluntara.
Banca Nationala a Ungariei a precizat ca noul program vizeaza creditele ipotecare cu dobanda variabila emise inainte de 1 februarie 2015, cu o durata de cel putin 10 ani, care afecteaza pana la 130.000 de debitori.
Noua masura urmeaza mai multor initiative lansate de guvernatorul NBH, Gyorgy Matolcsy, un aliat al premierului Viktor Orban, pentru a reduce expunerea la volatilitatea pietei financiare si a consolida stabilitatea financiara.
"Banca centrala se asteapta ca bancile sa comunice riscurile creditelor cu dobanda variabila si sa prezinte cel putin doua optiuni de trecere la credite cu dobanda fixa. Dupa ce se vor familiariza cu riscurile si optiunile pentru modificarea contractelor lor, va fi la latitudinea debitorilor sa decida daca vor profita de optiunile oferite", a informat NBH intr-un comunicat remis Reuters.
Viceguvernatorul... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2019, ora 10:14
Institutiile de credit au relaxat standardele de creditare in cel de-al treilea trimestru din acest an pentru creditele ipotecare si le-au inasprit pentru cele de consum, se arata intr-un raport al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Comparativ cu trimestrul anterior, in T3/2017 institutiile de credit autohtone au relaxat intr-o anumita masura standardele de creditare pentru creditele ipotecare si le-au inasprit in cazul creditelor de consum.
Deciziile de politica monetara sau prudentiala ale Bancii Nationale a Romaniei, asteptarile privind piata imobiliara, modificarea concurentei din sectorul bancar, asteptarile privind situatia financiara a populatiei si riscul asociat bonitatii clientilor reprezinta factorii de influenta ai acestor evolutii", se arata in document.
Principalul factor mentionat de institutiile de credit care a condus la relaxarea
standardelor de creditare pentru creditele ipotecare in T3/2017 este reprezentat de
cresterea concurentei din sectorul bancar.
Totodata, bancile au avut in vedere factori precum deciziile de politica monetara sau prudentiala ale BNR si asteptarile privind piata imobiliara pentru stabilirea standardelor de creditare pentru acest segment, mentioneaza sursa citata.
Pentru cel de-al patrulea trimestru, bancile anticipeaza o inasprire semnificativa a
standardelor pentru creditele de consum si mentinerea constanta a acestora in cazul
creditelor ipotecare. mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 06:28
Banca Transilvania a anuntat ca va mari incepand de luni avansul la creditele ipotecare, dupa ce Legea darii in plata a intrat in vigoare.
"Pe fondul cresterii riscurilor activitatii bancare, generate de Legea darii in plata, Banca Transilvania creste avansul la creditele cu garantie imobiliara. In acelasi timp, BT a decis sa ii sustina, in continuare, pe cei care doresc sa achizitioneze prima locuinta prin stabilirea unor conditii de avans mai relaxate.
Astfel, in cazul achizitiei de locuinte, noile intervale de avans pentru credite imobiliare, incep de la 20% in cazul persoanelor care achizitioneaza prima locuinta si ajung pana la 35%, in functie de moneda si tipul garantiei", se arata intr-un comunicat al bancii remis Ziare.com.
Concret, pentru a permite accesul la finantare a persoanelor care isi achizitioneaza prima locuinta, pentru imprumuturile in lei de pana la 125.000 euro (sau echivalent), care au ca destinatie achizitionarea unui imobil, avansul necesar este de 20%, ...citeste mai departe despre "Banca Transilvania majoreaza avansul la creditele ipotecare, dupa ce Legea darii in plata a intrat in vigoare" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Mai 2016, ora 18:56
Guvernul va redacta, pana la finele lunii iunie, un proiect de lege privind creditele ipotecare, care va reglementa regulile de furnizare de informatii precontractuale, evaluare a bonitatii clientului, calculul dobanzii anuale efective, servicii de consiliere.
Proiectul, care va fi denumit "lege privind contractele de credit oferite consumatorilor in legatura cu bunuri imobile", ar urma sa asigure o mai buna protectie a consumatorilor-beneficiari ai creditelor ipotecare si sa creasca gradul de incredere in institutiile financiare, ca urmare a impunerii unor anumite cerinte prudentiale si de supraveghere, inclusiv pentru infiintarea si supravegherea intermediarilor de credite, a reprezentantilor desemnati si a institutiilor non-bancare, conform unui document oficial consultat de Mediafax mai mult
Vineri, 13 Februarie 2015, ora 13:10
Limitarea programului Prima Casa la imprumuturile in lei va permite bancilor care nu au fost foarte active pe acest segment sa vanda credite ipotecare in valuta, care sunt mai avantajoase ca pret si suma accesibila, potrivit sefului Departamentului dezvoltare produse din Volksbank, Marius Istrati.
"Creditele din programul Prima Casa nu sunt profitabile pentru toate bancile. Bancile care au fost mai active pe Prima Casa au urmarit in principal sa-si creasca volumul de clienti (...) Odata cu limitarea Prima Casa doar la lei, vor fi oferte in euro mai atractive pentru clienti si celelalte banci vor putea vinde ipotecare" , a declarat Istrati la un seminar organizat la Sinaia.
El a explicat ca la un credit Prima Casa in lei o familie cu venituri medii poate lua un credit cu 25% mai mic fata de varianta anterioara a programului in euro, iar in piata exista in prezent oferte standard in euro care permit accesarea unor sume mai mari cu 10-15% comparativ cu programul Prima Casa in lei.
Reprezentantul Volksbank a aratat ca la nivelul creditarii populatiei refinantarile joaca in continuare un rol important, in conditiile in care exista 4,3 milioane de clienti care au accesat credite bancare, din care 500.000 de pensionari si restul salariati. In Romania sunt 4,3 milioane de salariati si 5,4 milioane de pensionari.
Potrivit lui Istrati, valoarea medie a unui credit a scazut de la 6.000 de euro la 3.000 de euro pentru consum si de la 39.000 de euro la 36.000 de euro pentru... mai mult
Sambata, 21 Septembrie 2013, ora 09:50
Restrictionarea programului "Prima Casa" doar la credite in lei este interpretata de analistii financiari ca fiind o masura luata de Guvern la presiunile BNR. Este un semnal pentru bancile straine, care incearca acum o repliere sub comanda bancilor-mama.
In general, atunci cand vine vorba de creditare, tarile din Europa si chiar si Romania, pun in fata necesitatea diminuarii riscului valutar, responsabil cu foarte multe drame care s-au intamplat in principal pe piata imobiliara.
BNR a transmis semnale, cu mult timp in urma, ca ar prefera ca economia sa se bazeze pe moneda nationala si nu pe monedele straine, atat in ceea ce priveste creditarea cat si in ceea ce priveste operatiunile.
"Pana acum, din diferite motive, BNR nu a putut sa impuna aceasta orientare catre moneda nationala, dar acum, programul guvernamental "Prima Casa" i-a dat ocazia sa-si impuna acest punct de vedere", a declarat pentru Business24 analistul financiar Aurelian Dochia.
Avantajele oferite de programul "Prima Casa" in lei
Piata imobiliara in Europa, si in principal, in Romania a avut de-a face cu aspectul negativ indus de riscul valutar.
"In Europa, peste riscul de credit, care este inerent acordarii oricarui credit, a existat si acest risc valutar, nefiind un risc administrabil de debitor", a declarat pentru Business24 Adrian Mitroi, analist economic si lector ASE.
Potrivit economistului, programul "Prima Casa" in lei este o modalitate de creditare la care balanta de risc este... mai mult
Joi, 01 August 2013, ora 07:00
Bancile ar putea vinde in urmatorii cinci ani 80% din activele reposedate, iar in urmatorii doi ani pana la 40%, a declarat, miercuri, Razvan Gheorghe, managing partner al companiei Activ Property Services.
"Bancile se chinuie acum cu executari si disponibilizari de portofolii si ced ca va fi o ocupatie care le va lua mult timp. Ceea ce au ei, eu cred ca 80% se poate vinde in cinci ani, iar in urmatorii doi ani vor putea sa vanda in jur de 30-40%", a spus Razvan Gheorghe.
Acesta a explicat ca prin active reposedate ale bancilor are in vedere cladiri rezidentiale, comerciale, dar si terenuri, iar bunurile au intrat in posesia bancilor sau se afla acum in procedura de executare silita si urmeaza sa fie vandute. Potrivit estimarilor sale, pierderea se situeaza la sub 50 de centi la dolar.
Razvan Gheorghe a anuntat ca activitatea Cushman & Wakefield Romania va fi continuata de Activ Property Services, care va oferi intreaga gama de servicii ca si pana acum, nu numai pentru Romania, dar si pentru Republica Moldova, in calitate de Alliance Partner Cushman & Wakefield.
Proprietatea companiei Cushman & Wakefield a fost transferata incepand cu 1 iulie catre Razvan Gheorghe, directorul general din acest moment.
Acesta estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de un milion de euro, in scadere fata de 1,4 milioane de euro in 2012.
Acesta a explicat ca perioada prin care trecem nu este una de criza, ci una de normalitate si ca lumea agentilor imobiliari s-a... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 15:02
Alpha Bank, al treilea grup bancar elen, a negat marti informatiile aparute in presa conform carora planuieste o majorare de capital, informeaza Reuters, precizeaza NewsIn. "Alpha Bank doreste sa confirme ca informatiile legate de o eventuala majorare de capital sunt incorecte", a declarat banca intr-un comunicat trimis bursei, ca raspuns la unele intrebari puse de autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare.
Zvonurile privind o iminenta majorare de capital au pus presiune asupra titlurilor Alpha Bank in timpul sedintei bursiere de luni.
Actiunile Alpha Bank s-au apreciat marti cu 2,9%, la 9,47 euro/actiune, dupa ce luni titlurile inregistrasera deprecieri de 7,25%, informeaza Reuters.Banca a adaugat in comunicat ca "monitorizeaza constant evolutiile economice" si va lua decizii luand in calcul situatia de pe piata.In iunie, presedintele Alpha Bank, Yannis Costopoulos, a declarat pentru actionari ca banca nu intentioneaza sa urmeze calea aleasa de National Bank of Greece, care a efectuat o majorare de capital de 1,25 miliarde euro. mai mult
Marti, 11 August 2009, ora 12:22
Restrangerea creditarii in 2009 este influentata de structura finantarilor acordate in Romania, in conditiile in care un sfert din imprumuturi au fost date firmelor pentru nevoile de capital de lucru, iar activitatea acestora s-a contractat puternic, in timp ce unele investitii au fost amanate, informeaza NewsIn.
"Aproximativ 25-27% din creditul neguvernamental este reprezentat de imprumuturi pe termen scurt ale companiilor comerciale pentru nevoile de capital de lucru si este normal ca ritmul de crestere a creditarii sa scada, in conditiile in care cifrele de afaceri ale societatilor comerciale au scazut.
Restrangerea creditarii este un efect natural, anticipat inca de la finalul anului trecut si tine de structura creditarii", a declarat presedintele executiv al Alpha Bank Romania, Sergiu Oprescu, intr-un interviu acordat NewsIn.El considera ca o crestere anuala a creditarii de 5-10% reprezinta "o tendinta normala si un indicator extrem de puternic pentru o tara din UE", in conditiile in care, la finalul lunii iunie, avansul anual al creditarii a incetinit la circa 11%.
Pe de alta parte, Oprescu sustine ca 2009 este un an in care o parte din investitii nu s-au mai realizat, insa, in conditiile in care proiectele continua, finantarile respective sunt acordate.
--------------------
CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro
--------------------
"Aceste imprumuturi cresc, dar nu au aceeasi dinamica cu care scad pe segmentul creditelor companiilor pentru nevoi... mai mult
Luni, 27 Iulie 2009, ora 11:04