BCR, cea mai mare banca din Romania dupa active, a anuntat ca micsoreaza avansul pentru creditele imobiliare de la 35% la 25% in marile orase din tara.
Reprezentantii institutiei financiare au explicat si conditiile in care a fost luata aceasta decizie.
"Problema de accesibilitate data de cresterea avansurilor la creditele ipotecare standard, este o consecinta directa a Legii darii in plata. BCR nu si-a dorit si nici nu a planificat vreodata cresterea avansurilor la credite, ci s-a dedicat permanent misiunii de a fi cel mai mare si mai accesibil finantator imobiliar din Romania.
BCR a fost prima banca ce a initiat exclusiv creditarea in moneda nationala, introducand in acelasi timp ofertele de dobanda fixa pe termen lung (5 si 10 ani) ", se arata in notificarea bancii.
Institutia financiara marise in luna mai avansul pentru creditele ipotecare de la 15% la 35%, pe fondul efectelor Legii darii in plata.
Citeste mai departe despre "BCR micsoreaza avansul pentru creditele imobiliare. Dar doar in marile orase din tara" pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 03 August 2016, ora 12:52
BCR, cea mai mare banca din Romania dupa active, a transmis, luni, ca mareste avansul pentru creditele ipotecare, de la 15% la 35%, ca efect direct al Legii darii in plata.
Pana acum, cel putin alte 8 banci au luat masuri similare. E vorba de CEC Bank, BRD, Alpha Bank, Banca Romaneasca, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Bancpost si Intesa Sanpaolo Bank.
Dar cum a motivat decizia conducerea BCR? Acestia sustin ca au schimbat conditiile de acordare a creditului imobiliar odata cu "noul context legislativ care permite clientilor sa renunte la dreptul de proprietate asupra imobilului care constituie garantia creditului acordat in vederea stingerii datoriei catre banca",referindu-se la Legea darii in plata.
Citeste mai departe despre "Efectul darii in plata: BCR mareste avansul pentru creditele ipotecare - Cate banci au luat aceasta masura" pe Ziare.com. mai mult
Luni, 09 Mai 2016, ora 12:38
1Banca Comerciala Romana (BCR) va putea acorda credite prin programul Prima Casa in valoare de circa 136 milioane lei, dupa ce a obtinut un plafon suplimentar in urma realocarii de catre Guvern a sumelor neutilizate pentru achizitiile de locuinte construite de ANL, a anuntat luni institutia de credit
Banca estimeaza ca va acorda aproximativ 1.000 de imprumuturi pentru achizitia de locuinte de orice tip in cadrul programului guvernamental, pana la mijlocul lunii octombrie.
BCR a acordat in circa 3.700 de credite prin "Prima Casa 6", etapa derulata exclusiv in lei, iar de la inceputul programului a dat aproximativ 35.000 de imprumuturi, in valoare de 1,9 miliarde euro.
"Evolutia vanzarilor de credite ipotecare a aratat o crestere a creditului ipotecar standard ce a egalat vanzarile prin programul Prima Casa, insa, ca de obicei la finalul plafonului alocat Progamului, evolutiile recente indica vanzari mai puternice pe Prima Casa", se arata intr-un comunicat al BCR.
Persoanele care doresc sa cumpere locuinte prin programul Prima Casa au la dispozitie un buget total de 710 milioane lei, in urma realocarii banilor neutilizati la achizitia locuintelor ANL catre toate tipurile de case, fondurile fiind suficiente pana la sfarsitul anului pentru toate solicitarile, potrivit Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
Solicitarile pentru Prima Casa vor atinge maximul in perioada imediat urmatoare
Fondul estimeaza ca... mai mult
Luni, 29 Septembrie 2014, ora 14:19
Banca Comerciala Romana (BCR) a inregistrat, pe parcursul primelor 5 luni din acest an, o crestere de peste patru ori a vanzarilor de credite ipotecare acordate in lei, comparativ cu aceeasi perioada din anul 2013, se arata intr-un comunicat al bancii.
"BCR inregistreaza vanzari de credite ipotecare Casa Mea la un nivel cel putin egal cu cel de credite ipotecare Prima Casa. Acesta este un semnal puternic ca piata imobiliara este pe un trend ascendent sustenabil, tranzactiile imobiliare putand fi sustinute din activitatea de baza a bancii", se arata in comunicat.
In prezent, BCR ofera clientilor credite de finantare a locuintei fara comisioane si o dobanda fixa de 5,25% pe o perioada de cinci ani.
"Suntem singura institutie bancara care ofera imprumuturi imobiliare cu rate fixe competitive in moneda nationala. Aceasta este solutia ideala pentru a oferi clientilor certitudinea sumelor de plata lunare pe parcursul urmatorilor ani. Acum, cand dobanzile la lei au ajuns la minime istorice se iveste oportunitatea de a fixa rata de dobanda pe o perioada mai mare de timp (5 ani) si de a proteja clientii de o posibila crestere a acesteia", a declarat Andrew Gerber, director Produse Retail in cadrul BCR.
Spre exemplu, pentru un credit Casa Mea, in valoare de 150.000 de lei, pe 30 de ani, dobanda este de 5,25% pe an, fixa in primii conci ani si ulterior variabila (ROBOR la sase luni + 2,1%), DAE este de 5,36%, taxa de evaluare - 300 de lei inclusiv TVA, rata lunara - 828... mai mult
Luni, 23 Iunie 2014, ora 16:00
Cresterea economica a Romaniei si suplimentarea fondurilor pentru programul "Prima Casa" in 2014 readuc speranta pe piata imobiliara la inceput de an. Analistii ii tempereaza totusi pe cei mai optimisti, avertizand ca nu va exista un boom imobiliar, ci doar o "dezmortire" usoara a pietei.
"Piata imobiliara va avea o anumita crestere in 2014. Exista o revenire a acestei piete inca din 2013 care s-a bazat in special pe scaderea preturilor la achizitie si la inchiriere... Parera mea este insa ca bancile se vor orienta mai mult spre creditele de consum, pentru ca deja sunt foarte aglomerate cu creditele imobiliare. Creditele de consum sunt mult mai usor de manipulat si de manevrat la nivelul bancilor", a declarat pentru Business24, analistul economic Mircea Cosea.
Inca din 2013 asistam o revenire a pietei imobiliare, bazata in special pe scaderea preturilor locuintelor, atat pe piata vanzarilor, cat si pe piata inchirierilor.
BCR, cea mai mare banca din Romania, a anuntat ca soldul creditelor ipotecare acordate in moneda nationala a crescut de peste patru ori, pe parcursul anului 2013, astfel ca dupa o lunga perioada in care creditele in euro erau cele mai solicitate, au inceput sa devina o varianta atractiva si creditele ipotecare in lei.
Potrivit anlistilor contactati de Business24, anul 2014 poate fi mai bun decat precedentii dintr-un singur motiv, si anume relatia mult mai echilibrata si mai corecta dintre calitate si pret.
Cresterea creditului ipotecar, la... mai mult
Marti, 18 Februarie 2014, ora 13:10
Dupa ce, ani de zile, imprumuturile in euro au dominat portofoliile institutiilor financiare, contextul actual ar putea determina bancile sa reduca sau sa renunte definitiv la creditarea in valuta, pe anumite segmente.
Un prim pas a fost facut de BCR, cea mai mare banca din Romania, care a anuntat saptamana trecuta ca renunta la creditarea in valuta a persoanelor fizice. O decizie transanta, avand in vedere ca banca este lider de piata in creditarea imobiliara retail in euro, cu aproape 30% cota de piata, castigand un punct procentual pe acest segment numai de la inceputul anului, potrivit rezultatelor financiare ale bancii.
Cu toate acestea, masura este total justificabila in contextul financiar actual si nu este exclus ca si alte banci din sistem sa adopte politici asemanatoare. Inasprirea restrictiilor BNR, amanarea unei decizii privind adoptarea monedei unice, scaderea finantarii bancilor mama, evolutia ratei creditelor neperformante sau incheierea programului Prima Casa reprezinta principalele motive care ar putea determina un efect de domino pe piata financiara.
"Cred ca toate bancile si-au pus problema limitarii creditului in valuta, care a fost favorizat mai ales in zona creditului ipotecar, unde cea mai mare parte a creditarii s-a facut in valuta. Desi BCR a facut anuntul acesta, bineinteles ca nu va inceta sa crediteze anumiti clienti, la fel cum si alte banci, care nu au anuntat aceasta decizie, sunt foarte selective", a declarat pentru Business24,... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 07:05
Banca Comerciala Romana (BCR) va acorda credite imobiliare numai in lei, pentru a proteja clientii de riscul valutar.
In acelasi timp, banca a lansat un imprumut in lei pentru locuinta sau nevoi personale, solicitantii putand obtine credite cu dobanda fixa pe o perioada de cinci ani, potrivit Mediafax.
"Facem un pas important, in acelasi timp indraznet si necesar, de a acorda credite pentru casa numai in lei. Multi clienti considera creditul ipotecar in valuta mai ieftin, dar pe termen lung ne asteptam la costuri totale semnificativ mai reduse la creditele in lei comparate cu cele in euro, tinand cont in special de tendinta de crestere a indicelui EURIBOR de la nivelul minimului sau istoric din prezent, dar si de impactul semnificativ pe care fluctuatiile valutare il au asupra costurilor unui credit", a declarat seful departamentului Credite Garantate in cadrul BCR, Ioana Mihai.
Creditele garantate in lei se pot contracta pe maxim 30 de ani, banca finantand 85% din valoarea garantiilor aduse de clienti, inclusiv imobile care apartin altor persoane, iar solicitantii pot avea pana la trei coplatitori.
BCR nu percepe comisioane de analiza si administrare a creditului, iar dobanda este stabilita in functie de raportul dintre suma creditului si valoarea garantiei.
Creditele garantate in euro vor fi disponibile doar pentru clientii care realizeaza venituri in aceasta moneda.
Banca Comerciala Romana (BCR) a imbunatatit conditiile de finantare pentru clientii... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 12:35
Achizitia unui apartament de 60.000 de euro necesita un efort financiar sustinut sau un credit imobiliar bine ales. Din moment ce bancile sunt foarte darnice, atat in ceea ce priveste creditele, cat si informatiile despre ele, Bloombiz.ro iti ofera, cu ajutorul calculatorului de credite eFin, cele mai bune oferte.Mai exact, am selectat bancile in functie de rata lunara, in euro, pe care o vei plati ulterior si perioada contractata: 10, 20 sau 30 de ani.Daca te hotarasti sa faci creditul in euro pentru 30 de ani si alegi un avans de 10%, BRD are cea mai buna rata a dobanzii la Creditul Habitat Plus: 309/euro/luna, cu dobanda de 5.58% si DAE de 7.84%. La Garanti Bank ai plati o rata de 328 euro/luna, si o dobanda de 6.12%, insa ai un DAE mai avantajos, de 7.57%. O alta varianta ar putea fi BCR, care are o rata de 330 de euro/luna, cu cea mai mare dobanda: 6.19%, dar si cel mai mic DAE 6.37% pentru creditul imobiliar Casa Mea.O indatorare pe 30 de ani poate parea inspaimantatoare pentru unii, care ar putea prefera o varianta de credit pe 20 de ani.
Astfel, pentru o locuinta de 60.000 de euro vei plati lunar la BRD 344 euro/luna, la o dobanda avantajoasa de 4.58% si DAE de 6.82%, daca alegi Creditul Habitat Plus in euro, pentru credite intre 10 si 20 de ani, cu avans sub 20%. Pentru aceeasi suma, platesti o rata lunara la Garanti Bank de 391 de euro. Dobanda este insa mai mare, de 6.12%, ca si DAE, de 7.57%, de altfel. O rata mai mare ai platii la BCR, de 393 euro lunar, la o... mai mult
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 15:46
Banca Comerciala Romana (BCR) lanseaza creditul ipotecar in euro, Casa Mea BCR, cu o marja de dobanda de 4 puncte procentuale si fara comision de analiza a documentatiei de credit, in cadrul unei campanii promotionale de promovare a creditelor destinate achizitiei sau constructiei de noi locuinte ce se va desfasura pana pe data de 15 iulie 2011.BCR ofera asigurarea gratuita pe intreaga perioada de finantare pentru casa achizitionata, lucru care reprezinta un avantaj important intrucat reduce cheltuielile totale ale clientului", a declarat Ioana Mihai, Sef Departament Credite Garantate, BCR.
Astfel, pentru un imprumut in valoare de 45.000 EUR, acordat unui client care vireaza salariul la BCR rata lunara de plata este de 278 EUR pe o perioada de 30 ani, DAE 6.50%, valoare totala de rambursat – 100.340,90 EUR.De asemenea, clientii care aleg sa vireze salariul intr-un cont BCR, vor beneficia de costurile aplicabile clientilor care deja incaseaza veniturile intr-un cont BCR.Totodata, clientii care nu si-au gasit inca locuinta pe care doresc sa o cumpere pot beneficia de oferta promotionala avand la dispozitie 90 de zile in care sa aduca la banca documentele de proprietate ale locuintei.
mai mult
Vineri, 03 Iunie 2011, ora 13:09