Cresterea economica a Romaniei si suplimentarea fondurilor pentru programul "Prima Casa" in 2014 readuc speranta pe piata imobiliara la inceput de an. Analistii ii tempereaza totusi pe cei mai optimisti, avertizand ca nu va exista un boom imobiliar, ci doar o "dezmortire" usoara a pietei.
"Piata imobiliara va avea o anumita crestere in 2014. Exista o revenire a acestei piete inca din 2013 care s-a bazat in special pe scaderea preturilor la achizitie si la inchiriere... Parera mea este insa ca bancile se vor orienta mai mult spre creditele de consum, pentru ca deja sunt foarte aglomerate cu creditele imobiliare. Creditele de consum sunt mult mai usor de manipulat si de manevrat la nivelul bancilor", a declarat pentru Business24, analistul economic Mircea Cosea.
Inca din 2013 asistam o revenire a pietei imobiliare, bazata in special pe scaderea preturilor locuintelor, atat pe piata vanzarilor, cat si pe piata inchirierilor.
BCR, cea mai mare banca din Romania, a anuntat ca soldul creditelor ipotecare acordate in moneda nationala a crescut de peste patru ori, pe parcursul anului 2013, astfel ca dupa o lunga perioada in care creditele in euro erau cele mai solicitate, au inceput sa devina o varianta atractiva si creditele ipotecare in lei.
Potrivit anlistilor contactati de Business24, anul 2014 poate fi mai bun decat precedentii dintr-un singur motiv, si anume relatia mult mai echilibrata si mai corecta dintre calitate si pret.
Cresterea creditului ipotecar, la... mai mult
Marti, 18 Februarie 2014, ora 13:10
In contextul in care, de la declansarea crizei economice, piata imobiliara a fost sustinuta in proportie semnificativa prin programul Prima Casa, bancile incearca sa devina mai atractive si prin creditele imobiliare.
Portalul de servicii financiare Efin.ro a analizat ofertele bancilor in functie de costuri, avantaje particulare si disponibilitatea institutiei financiare de a acorda imprumuturi, pentru a identifica cele mai avantajoase cinci credite Prima Casa si cele mai bune cinci credite imobiliare.
Prima Casa
Credite imobiliare
Comparatii intre Prima casa si creditul imobiliar
Principalul avantaj al unui astfel de credit il reprezinta avansul de 5%, comparativ cu cel de 25% la creditele ipotecare in valuta. Pe de alta parte, suma maxima ce poate fi obtinuta accesand un credit Prima Casa este de 66.500 euro (conform ofertelor bancilor), in timp ce suma care poate fi obtinuta printr-un credit ipotecar este nelimitata, in functie de veniturile de care dispune solicitantul, garantiile aduse etc.
Diferentele de cost intre un credit imobiliar si unul Prima Casa s-au diminuat din 2009 pana in prezent, insa acestea sunt in continuare destul de evidente. De exemplu, in cazul creditului imobiliar in euro de la Garanti Bank, banca percepe un comision de analiza a dosarului de 600 euro, in timp ce comisionul de administrare lunara este 0,05%. Banca ofera gratuit asigurare de viata.
Nu exista limita privind suma maxima ce poate fi acordata, iar bunul... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2013, ora 00:01
Programul Prima Casa este principalul motor al industriei imobiliare in timp de criza, insa specialistii se arata rezervati in ceea ce priveste prelungirea acestui program guvernamental.
In ciuda faptului ca Prima Casa este utila pietei imobiliare actuale, guvernul ar putea opri acest program considerat a fi "populist si electoral" si fara baze economice, el fiind lansat inainte de alegerile din 2009.
"Programul Prima Casa a fost un program populist si electoral, dupa parerea mea. Nu a fost bazat pe fundamente economice, insa a avut totusi rolul, cel putin la nivel psihologic, sa dea o speranta si sa mentina increderea ca piata imobiliara sa nu se prabuseasca chiar la cote extrem de mici.
Se pare ca are mari sanse ca el sa fie oprit, acest program, insa bancile s-au pregatit si au scos pe piata bancara produse de creditare alternative relativ asemanatoare cu prima casa. Nu la fel de bune, dar apropiate", a declarat recent pentru Business24 Dr. Ion Radu Zilisteanu.
Citeste si Previziuni imobiliare: Ce va omori Prima Casa - Interviu Ion Zilisteanu.
"Programul Prima Casa a deveni un reper, deblocand la momentul lansarii lui piata imobiliara si pe cea c creditelor ipotecare. ne aflam insa in punctul in care sunt sanse mici de prelungire a acestui program, fiind greu de crezut ca statul va putea continua garantarea. In plus, in ultima perioada, bancile au scos pe piata produse similare in ceea ce priveste rata lunara cu cea estimata pentru Prima Casa", este... mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 12:22
Pretul locuintelor a continuat sa se corecteze (-12,1% in anul 2010 fata de anul 2009, respectiv -11,9% in T1 2011 fata de T1 2010), similar evolutiilor din regiune, se arata in Raportul asupra Stabilitatii Financiare, publicat luni de BNR, informeaza NewsIn.Conform opiniei bancilor, o corectie suplimentara s-a inregistrat si in T2 2011, iar tendinta se asteapta sa continue si in T3. Intentia de achizitie a unei locuinte a inregistrat valori in crestere incepand cu anul 2011. Gradul ridicat de indatorare a populatiei si ponderea mare a populatiei care detine o proprietate imobiliara sustin ideea unei reveniri timide a cererii de credite imobiliare.
"Numarul tranzactiilor imobiliare a ramas practic neschimbat in 2010 fata de 2009 (si in scadere cu circa 30% fata de 2008). Semestrul I 2011 indica o revenire modesta a numarului tranzactiilor (in crestere cu 6,3% fata de semestrul I 2010). Conform unor analize ale sectorului privat, investitiile comerciale ar putea reveni pe un trend crescator in 2011, randamentele oferite pe piata locala fiind atractive", se mai spune in raport.Potrivit BNR, numarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale emise in anul 2010 s-a diminuat cu 13% fata de anul 2009, insa ponderea investitiilor realizate in acest sector in totalul investitiilor din economie a crescut pana la 11% (cu 2 puncte procentuale peste nivelul din anul 2009). In primele cinci luni din anul 2011, numarul autorizatiilor de constructie a continuat sa scada cu... mai mult
Luni, 12 Septembrie 2011, ora 18:52
Sectorul imobiliar romanesc este cel mai putin atractiv din Europa Centrala si de Est (ECE) pentru banci, in conditiile in care piata locala are printre cele mai mari rate de credite imobiliare neperformante, potrivit unui studiu efectuat de KPMG in urma chestionarii mai multor institutii de credit, precizeaza Mediafax.Clasamentul a fost intocmit pe baza unui indice - Property Financing Sentiment Index, care prezinta cat este de pozitiva abordarea bancilor cu privire la finantarea investitiilor imobiliare din tarile analizate.
Au fost utilizate zece criterii relevante care se refera in principal la risc, rentabilitate, dobanzi si deschiderea sectorului bancar fata finantarea unor astfel de proiecte.
KPMG a efectuat un sondaj in randul a 50 de banci active in sectorul imobiliar din regiune.
Pe baza raspunsurilor bancherilor, Romania se plaseaza pe ultimul loc din opt tari cuprinse in studiu, primele locuri fiind ocupate de Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria.
Bulgaria se afla de asemenea inaintea Romaniei, potrivit firmei de audit si consultanta.
In studiu se mentioneaza ca pietele imobiliare mai mature din Polonia si Cehia au avut o evolutie mai buna fata de restul statelor din regiune in 2010, datorita concentrarii investitorilor asupra economiilor cu performante mai bune.
"Alte state, precum Romania si Bulgaria, sufera dupa o perioada in care au fost realizate mai mult investitii speculative, in timp ce tarile baltice au fost afectate de contractia economiei. Dar... mai mult
Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 14:18