De cele mai multe ori, cei care vor sa isi cumpere o casa nu fac diferenta intre cele doua credite - cel imobiliar si cel ipotecar -, desi cel putin una semnificativa exista.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, care este diferenta intre un credit imobiliar si unul ipotecar.
In cazul creditului ipotecar, acesta este destinat achizitiei sau construirii unei locuinte, dar garantia care va fi folosita pentru credit este chiar locuinta construita sau achizitionata.
Acesta vine cu cel mai mic avans de care ai nevoie, daca includem aici si programul Noua Casa, adica acel avans de 5%, in situatia in care este vorba despre o locuinta veche cu o valoare de pana la 70.000 de euro.
Cele mai intalnite credite ipotecare au acum un avans de cel putin 15%, iar la bancile mai restrictive avansul minim poate ajunge la 25%.
In schimb, la creditul imobiliar, nu este necesar ca imobilul achizitionat prin intermediul creditului sa garanteze creditul respectiv. Aici pot fi utilizate alte ipoteci imobiliare, care nu fac obiectul finantarii.
Aceasta este marea diferenta intre cele doua credite, restul conditiilor fiind aproape similare. Ar mai putea exista diferente de costuri la accesarea creditului, dar si diferente in privinta dobanzii, la cele imobiliare, pe alocuri acestea fiind ceva mai mari.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cum sa iti inveti copilul sa puna bani deoparte. Metoda de acasa, practicata ca la... mai mult
Luni, 05 Octombrie 2020, ora 10:30
Atunci cand trebuie sa alegem un credit pentru achizitionarea unei locuinte, unul dintre cele mai importante criterii este cel al monedei, mai ales cand oscilam intre unul in euro si unul in lei.
Ziare.com va explica, in cadrul rubricii Educatie financiara, detaliile esentiale la care trebuie sa fiti atenti atunci cand accesati un credit imobiliar.
Chiar daca un credit imobiliar in euro vine cu o dobanda sensibil mai mica decat unul in monenda nationala, cel mai important lucru pe care trebuie sa-l stim este legat de deprecierea monedei nationale.
Sa luam un exemplu. Avem doua credite. Unul in valoare de 50.000 de euro si altul in valoare de 240.000 de lei (50.000 de euro, la un curs valutar de 4.8 lei).
La creditul in euro, rata la inceput este de 252 de euro (1.210 lei), iar dobanda este intre 4,5 si 5,5%, in functie de banca pe care o alegeti. La final, veti avea de returnat intre 91.000 si 95.000 de euro (depinde, din nou, de banca pe care o alegeti). La 91.0000 de euro, daca ramane acelasi curs, veti avea de dat 436.000 de lei.
La imprumutul imobiliar in lei, rata la inceput va fi de 1.310 lei la o dobanda de 5,5% (dar ea poate ajunge si la 6,5-7%, deci rata va fi mai mare). La final, veti avea de returnat 476.000 de lei, cel putin.
Pana acum, imprumutul in euro pare mult mai avantajos, dar ajungem la ce spuneam la inceput, deprecierera monedei nationale. Iar istoria recenta ne-a invatat ca leul nu se va mai aprecia la valoarea de acum 10 ani, poate... mai mult
Luni, 17 August 2020, ora 13:10
Guvernul PSD-ALDE functioneaza dupa dictonul "dam cu o mana, luam cu doua", spune europarlamentarul PMP Siegfried Muresan, care atrage atentia ca masurile luate de guvern "incep sa ii arda la buzunar pe romani", ducand inclusiv la scumpirea creditelor imobiliare.
Semnalul de alarma a fost tras de BNR, care a anuntat cresterea indicelui Robor, ceea ce va genera rate mai mari de plata pentru romanii care au credite in lei.
"Masurile Guvernarii PSD - ALDE din ultimele luni, prin care au incurajat consumul cu pretul taierii investitiilor si al cresterii deficitului, incep deja sa-i arda la buzunar pe romani si duc la cresterea dobanzilor pentru creditele imobiliare din cauza inflatiei bruste pe care o genereaza", afirma, intr-o declaratie politica de presa, europarlamentarul PMP Siegfried Muresan.
Acesta explica de ce s-a ajuns aici.
"Guvernul Romaniei functioneaza dupa dictonul 'dam cu o mana, luam cu doua'. Actualul guvern a triplat deficitul bugetar si a taiat investitiile publice pentru a cheltui toti banii pe masuri de incurajare a consumului (cresterea brusca a salariului minim pe economie, cresterea salariilor din sectorul bugetar, taierea TVA etc.). Aceste masuri, cumulate, sunt nesustenabile pe termen mediu si lung si deja au inceput sa apara primele efecte secundare ale economiei bazata strict pe consum: Romania a inregistrat in iulie 2017 o rata anuala a inflatiei de 1,4%.
Intr-o economie stabila, 1,4% ar fi o rata buna, dar Romania vine dupa ani buni... mai mult
Joi, 07 Septembrie 2017, ora 13:56
Cele mai multe banci din Romania au marit avansul pentru creditele imobiliare, in contextul Legii darii in plata. Insa unele dintre ele s-au razgandit apoi si au relaxat conditiile pentru cei care vor sa obtina bani pentru a-si lua o casa.
Momentan, programul Prima Casa e in stand-by. Ministerul Finantelor a solicitat suplimentarea garantiilor cu 500 de milioane de lei, pentru a doua oara in acest an, insa suma nu a fost inca aprobata.
Cererea foarte mare vine pe fondul darii in plata, care i-a speriat pe cei care cochetau cu ideea de a-si cumpara o locuinta. Si pe buna dreptate, caci foarte multe banci au marit avansul de la 15-20% la 35-40% inainte de intrarea in vigoare a legii, chiar daca doar pentru cateva luni, in unele cazuri.
Iar cum la Prima Casa e nevoie doar de 5% din suma, romanii s-au inghesuit in acest an sa acceseze programul.
Astfel, in primele sapte luni din 2016, statul a acordat garantii in valoare de 2,16 miliarde de lei. Comparativ, in tot anul 2015, ...citeste mai departe despre "Vrei sa-ti iei o casa? Ce avans mai cer bancile la creditele imobiliare" pe Ziare.com mai mult
Marti, 27 Septembrie 2016, ora 08:05
BCR, cea mai mare banca din Romania dupa active, a anuntat ca micsoreaza avansul pentru creditele imobiliare de la 35% la 25% in marile orase din tara.
Reprezentantii institutiei financiare au explicat si conditiile in care a fost luata aceasta decizie.
"Problema de accesibilitate data de cresterea avansurilor la creditele ipotecare standard, este o consecinta directa a Legii darii in plata. BCR nu si-a dorit si nici nu a planificat vreodata cresterea avansurilor la credite, ci s-a dedicat permanent misiunii de a fi cel mai mare si mai accesibil finantator imobiliar din Romania.
BCR a fost prima banca ce a initiat exclusiv creditarea in moneda nationala, introducand in acelasi timp ofertele de dobanda fixa pe termen lung (5 si 10 ani) ", se arata in notificarea bancii.
Institutia financiara marise in luna mai avansul pentru creditele ipotecare de la 15% la 35%, pe fondul efectelor Legii darii in plata.
Citeste mai departe despre "BCR micsoreaza avansul pentru creditele imobiliare. Dar doar in marile orase din tara" pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 03 August 2016, ora 12:52
Banca Comerciala Carpatica (BCC) a majorat avansul pentru creditele imobiliare in lei la 28%, noile conditii fiind valabile de vineri, 13 mai, odata cu intrarea in vigoare a legii privind darea in plata. Este a 13-a institutie de credit care inaspreste conditiile de finantare.
Legea darii in plata: Cel putin 7 banci au marit avansul pentru creditele ipotecare
"Decizia bancii apare ca o necesitate a mentinerii conditiilor de prudentialitate si competitivitate ca efect al impactului pe care legislatia o poate avea asupra portofoliului de clienti, dar si ca o necesitate a adaptarii ofertei imprumuturilor noului cadru legislativ prin adecvarea politicilor de creditare", se arata intr-un comunicat al Carpatica, citat de News.ro.
Pana la acest moment, 12 banci au inasprit deja conditiile de creditare pe fondul aparitiei darii in plata, majorand in general avansul pentru creditele imobiliare la circa 30%-40%.
Bancile, dezamagite dupa promulgarea legii darii in plata - ce ii ...citeste mai departe despre "Inca o banca a majorat avansul pentru creditele imobiliare, din cauza Legii darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Mai 2016, ora 19:08
Banca de stat CEC Bank a anuntat, joi, ca mareste la 30% avansul la creditele imobiliare si majoreaza marja de dobanda la imprumuturi cu un procent, in cazul creditelor in lei, si cu doua procente la cele in valuta, masurile fiind puse pe seama Legii darii in plata.
CEC Bank este a opta banca din Romania care anunta o masura ca efect al promulgarii Legii darii in plata, insa este prima banca ce anunta majorarea dobanzilor la credite, potrivit News.ro.
Legea darii in plata: Cel putin 7 banci au marit avansul pentru creditele ipotecare
BRD si Alpha Bank au marit avansul la creditele ipotecare dupa promulgarea Legii darii in plata de catre presedinte, iar BRD a renuntat sa mai acorde credite ipotecare in valuta de la inceputul lunii mai.
Anterior, alte cinci banci - Banca Romaneasca, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Bancpost si Intesa Sanpaolo Bank - au marit avansul inainte ca legea darii in plata sa fie votata in Camera Deputatilor, in 13 aprilie.
"In cazul creditelor ...citeste mai departe despre "Consecintele Legii darii in plata: CEC Bank mareste avansul la creditele imobiliare si scumpeste imprumuturile" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Mai 2016, ora 19:00
Garanti Bank a anuntat, luni, ca a crescut avansul minim necesar pentru un credit de investitii imobiliare in euro.
Potrivit unui comunicat de presa remis Ziare.com, majorarea a fost facuta de la 25% la 40%, incepand cu aprilie 2016.
O mare banca din Romania dubleaza avansul pentru creditele imobiliare
Totodata, banca diminueaza ponderea creditului in valoarea garantiei (LTV), de la 75% la 60%, pentru creditele imobiliare in euro si creditele de consum cu ipoteca in euro.
"Decizia de a majora avansul la creditele imobiliare in euro este de natura prudentiala si vine in urma unei analize a pietei si a estimarilor aferente. Garanti Bank are un produs imobiliar foarte competitiv si vom continua sa fim alaturi de clientii nostri pentru a le oferi cele mai bune solutii financiare, atat in lei, cat si in euro", a declarat Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank, in comunicat.
Pe de alta parte, conditiile de accesare aferente creditelor in lei raman neschimbate, atat in ceea ce ...citeste mai departe despre "Darea in plata: Inca o banca majoreaza substantial avansul la creditele imobiliare" pe Ziare.com mai mult
Luni, 04 Aprilie 2016, ora 17:49
Intesa Sanpaolo Bank a crescut avansul pentru creditele ipotecare, o decizie similara fiind luata de curand de BRD si de alte banci din Romania.
"Intesa Sanpaolo Bank a majorat recent cu cel putin 5 puncte procentuale avansul necesar pentru creditele de investitii imobiliare persoane fizice (achizitie imobil), atat in lei, cat si in euro, altele decat cele garantate de stat.
Astfel, in prezent, banca solicita un avans de cel putin 20% din valoarea investitiei pentru creditele ipotecare in lei si de minim 30% pentru cele in euro.
In cazul unor situatii speciale (imobile aflate in orase mai mici sau in mediul rural), aportul propriu al clientului poate fi mai mare, urcand si la 50%", a fost raspunsul dat Ziare.com de catre reprezentantii institutiei financiare.
Banca nu ne-a precizat, insa, care a fost motivul pentru care a luat aceasta decizie.
Iata ce avans cer cei de la Intesa Sanpaolo Bank pentru creditele imobiliare:
avansul minim la creditul "Investitii Imobiliare ...citeste mai departe despre "Inca o banca din Romania majoreaza avansul pentru creditele imobiliare" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Martie 2016, ora 16:52