Guvernul britanic a decis sa majoreze inca o data taxa impusa bancilor, aceasta fiind cea de a a sasea majorare de la introducerea acestei taxe in 2011, dar va reduce impozitul pe companii.
In discursul sau anual privind bugetul, ministrul britanic de finante George Osborne a declarat ca obiectivul majorarii este ca bancile sa-si aduca si ele contributia si totodata reflecta "riscurile pe care bancile le reprezinta la adresa sistemului financiar si a economiei in general", transmite Reuters.
Ministerul de Finante britanic a informat ca incepand cu data de 1 ianuarie 2014 aceasta taxa va creste pana la 0,142% din bilanturile bancilor.
Pana acum Marea Britanie nu a strans fondurile la care se astepta de pe urma acestei taxe, chiar daca de la introducerea sa in 2011 taxa a fost majorata cu 80%, deoarece bancile au inceput sa vanda din active pentru a-si intari capitalul.
La introducerea taxei pe banci, guvernul britanic a anuntat ca spera sa stranga aproximativ 2,5 miliarde de lire sterline pe an in 2012-2013. Cu toate acestea potrivit estimarilor Oficiului pentru Responsabilitate Bugetara (Office for Budget Responsability - OBR) taxa va genera in acest an fiscal 1,6 miliarde de lire sterline, dupa ce in anul fiscal 2011-2012 a generat 1,8 miliarde lire sterline.
Criticii sustin ca taxa pe banci prejudiciaza pozitia de centru financiar a Londrei si descurajeaza bancile sa acorde credite intr-un moment in care guvernul incearca sa creasca fondurile aflate la... mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 11:31
Mediul de afaceri britanic are tot mai putina incredere in banci, anunta Camera de Comert Britanica, in urma unei anchete realizate pe 1560 de firme.
Jumatate din acestea au anuntat ca nu au incredere in banci si alte institutii de credit, in timp ce 38% au mai putina incredere decat anul trecut, transmite BBC.
Statistica arata astfel ca, din firmele intervievate, doar aproximativ 12% au la fel de multa sau mai multa incredere fata de 2011.
Sprijinul statului, conditie pentru cresterea increderii britanicilor
Din respondentii anchetei facute de Camera de Comert Britanica, 59% din firme ar dori sa apeleze pentru creditare la o banca sprijinita de guvern. Insa 43% nu cunosc posibilitati pentru a recurge la servicii financiare oferite de institutii care se bucura de sprijinul statului, iar IMM-urile sunt cele mai neinformate in aceasta privinta.
La nivel general, insa 57% din firme sunt increzatoare ca pot accesa surse de finantare externe, in timp ce 37% nu cred ca pot reusi.
"Institutiile financiare trebuie sa-si recastige increderea, sa-si repare relatiile afectate cu mediul de afaceri si sa imbunatateasca transparenta", a declarat John Longworth, Directorul General al Camerei de Comert Britanice.
"Regulatorii ar trebui sa creasca competitia din sectorul bancar pentru a asigura o gama mai larga de posibilitati, iar guvernul trebuie sa se asigure ca planurile de a crea o Banca Britanica de Afaceri inseamna mai multe fonduri disponibile pentru... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 13:23
Unul dintre efectele trecerii pietei bancare la normele Basel III va fi limitarea creditarii pentru IMM-uri. Micile companii nu vor mai putea lua credite decat de la marile banci.
Noile norme aduse de implementarea Basel III, programata pentru 1 ianuarie 2013, vor pune o presiune foarte mare pe bancile mici, mai ales in termeni de calcul al riscului. Astfel, acestea nu vor mai putea acorda credite la fel de lejer ca pana acum, iar una dintre categoriile de clienti pe care risca sa o piarda sunt intreprinderile mici si mijlocii.
"Daca ne uitam cu atentie cum se calculeaza riscul, cum se pondereaza cu risc diversele expuneri ale bancilor comerciale, conform acordului de capital Basel III, o sa vedem ca IMM-urile sunt considerate cu risc maxim, adica de 100%. De exemplu, daca vrei sa dai 100 lei credit unui IMM trebuie sa ai liber in capital sau in fondurile proprii tot 100 de lei, ca sa nu iti degradeze indicatorul de adecvare a capitalului", a explicat recent Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea.
"Marile banci, cu capital foarte solid si foarte mare, vor putea sa acorde credite in continuare, dar bancile mici nu vor mai putea oferi credite in opinia noastra", a adaugat acesta.
Analistul economic Aurelian Dochia considera ca implementarea Basel III va avea efecte dramatice intr-o piata afectata deja de limitarea creditarii.
"Discutiile legate de Basel III au fost foarte mult timp tergiversate tocmai din cauza problemelor pe care... mai mult
Luni, 09 Aprilie 2012, ora 12:16